Vaihtoehtoja vaaleissa vain kolme?

  • WilleWau

Edesmennyt Juhani "Juice" Leskinen loihe lausumaan jossain vaiheessa kerran todella osuvasti politiikasta ja vaihtoehdoista.

Se lausahdus meni jotenkin tämän suuntaisesti:

"Suomalaiset haukkuvat politiikkaa ja politiikkoja lupausten pettämisestä.

Ne haukkuvat vallassa olevat puolueet; SDP:n ja keskustan.

Ja mitä ne sitten menevät tekemään seuraavissa vaaleissa?

No, menevät ja äänestävät vaihtoehtona kokoomusta!"

# # # #

Näin tuumi asioista Naantalin kaupunginjohtaja Mikko Rönnholm Hesarissa 25.2.07 "Äänestäminen on herrain herkkua":

Timo J. Tuikka analysoi puolueiden ohjelmia ja tekoja (HS 11. 2.). Hänen mielestään erot ovat mitättömät.

Toisaalta Tuikka havaitsi, että puolueita myydään henkilöiden imagoilla. Hänen havaintonsa on, että "politiikka on poistunut politiikasta".

Jos Tuikka vaivautuisi katsomaan puolueiden taakse ja sisälle, hänen havaintonsa olisi monipuolisempi.

Puolueiden jäsen- ja kannattajakunnan perusteella erot ovat selvät: Pääoman omistajien keskuudessa kokoomuksen kannatus on suurinta, maanomistajien parissa keskustan. Sdp:n äänestäjät elävät palkkatuloilla.

- - -

Koska palkansaajat kuitenkin ovat ratkaiseva ryhmä vaalien kannalta, ei oikeistopuolueiden kannata korostaa kannattajakunnan eroja.

Markkinavoimilla on Tuikan sanoin "oma vahva missio". Tämän mission läpiviennin markkinat ovat ostaneet apureiltaan mainostoimistoissa ja toimituksissa.

Asiakysymysten sijaan jankutetaan, ettei puolueilla ole niin väliä ja huomio tulee suunnata henkilöihin.

Ja kun kansalle tarjotaan vaalien aikaan politiikan sijaan sirkushuveja, ei ole ihme, että äänestämisestä on tullut lähinnä herrojen herkku."

# # # #

Ja kumminkin yli puolet äänestäjistä muodostuu jo tänä päivänä opiskelijoista, eläkeläisistä, pienyrittäjistä, työttömistä, vammaisista, pysyvästi vammautuneista ja sairastuneista jne.

Ryhmistä, jotka pyritään pitämään jatkossakin kolmikantaisen sopimuspolitiikan ja sen luoman lainsäädäntöön vaikuttamisen ulkopuolella.

Sen tähden äänestysaktiivisuudella on todellakin väliä, koska äänestysaktiivisuus on talaoudellisesti parhaiten menestyvien kansalaisten ryhmissä aina ollut korkeinta.

Eikä siinä mitään. Se on demokratiaa.

Niillä joilla on rahavaroja, on aktiviisuutta käyttää myös äänivarojaan.

# # # #

Muuten.

Se SAK:n masinoima mainos olisi ollut paikallaan, jos Oiva Lohtanderin esittämä roolihahmo olisi tokaissut nojatuolissa istuen, konjakkilasi kädessään ja sikariä pöllytellen; röhönaurun kera:

"Käykää nyt edes piruuttanne äänestämässä!"

# # # #

Toivottavasti Metalliliiton legendaarinen lobbari Matti Putkonen on nyt hereillä ja muokkaa pikavauhdilla SAK:n mainoksen paremmin toimivaan muotoon.

# # # #

Ruualla pelleilly osui nimittäin monissa suomalaisissa arkaan paikkaan. Yli puoluerajojen.

Sehän pitäisi varsinkin työläisen etujärjestön johtajienkin edes menneiltä nuoruusvuosiltaan muistaa, kun heistä itse kukin oli vielä hierarkisen ravinto- ja komentoketjun tikapuiden alaportailla.

# # # #

Jokapäiväinen ruoka-annos ei todellakaan irtoa kaikille kansalaisille helpolla.

Miksiköhän taloudellisilla mittareilla huippu hyvin menestynyt Suomi ottaa edelleen vastaan EU:n ruoka-apua?

# # # #

Näin kommentoi Sinikka Mönkäreen golf-kenkien ja golf-bägin jäljissä tarpova sosiaali- ja terveysministerimme Tuula Haatainen Uutispäivä Demarissa 26.2. "Demarien ja vihreiden ero selvä":

Tuula Haataisen mielestä hyvinvointiyhteiskunta lähtee siitä, että ihmiset voivat elättää itsensä ja perheensä omalla työllään.

Kaikista pidetään huolta, eikä ketään jätetä oman onnensa varaan.

- Perustulo vaarantaisi tämän mallin ja jakaisi kansan kahtia, Haatainen varoittaa.

Haatainen muistuttaa, että työ on tärkeä myös ihmisten henkisen hyvinvoinnin, ei pelkästään toimentulon ja ansiosidonnaisen sosiaaliturvan karttumisen kannalta.

- Perustulo on rahanjakomalli, josta puuttuu aktiivinen, työllistämisen sosiaalinen ote. Lisäksi ongelma on sen hinta. Joutuisimme leikkaamaan toimeentuloetuuksia ja työllistämistoimia, Haatainen pelkää.

Sosiaali- ja terveysministeri muistutti myös siitä, että suomalainen sosiaaliturva ei ole valmis, mutta sillä on suomalaisten laaja tuki.

- Demokratiassa kansa enemmistön tahtoa ei pidä vähätellä, Haatainen sanoo.

# # # #

Jännä siis nähdä mitä kansan enemmistö ajattelee valtakunnan asioista tulevissa vaaleissa...

1 kommentti

maninmotion

5.3.2007 16:04

Eikähän mikään muutu jatkossakaan, elleivät nykytilanteeseen tyytymättömät kansalaiset tee muutosta, sillä samanlaisella äänestyskäyttäytymisellä on turha toivoa erilaista tulosta.

Mikki Nieminen
Perussuomalaiset

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus