Finnair kohun yhteydessä julkisuuteen Ylen A-studiossa astui kuluneella viikolla Veli Sundbäck niminen vaikuttaja.
Hän vaikutti olevan sen verran terävässä iskussa, että aloin hakukoneilun kautta palauttamaan mieliini, kuka hän oikein?
Ensin löytyi tietoa siitä, että hän oli keskustan entisen pääministerin Esko Ahon edeltäjänä Nokialla. Siis Nokian päälobbarina. Eikä siinä mitään.
Sitten hakukoneilta hurahti paljon mielenkiintoisempaa luettavaa.
...virkamiespääneuvottelija, alivaltiosihteeri Veli Sundbäck...
Löydön perusteella mietinkin näin avoimesti sitä, että Suomella taitaa olla EU-lähihistoriassaan muutakin avattavaa?
Kreikan kanssa tehty vakuussopimus ja sen salaaminen taitavat olla sieltä pienemmästä päästä?
-----
Lähde: Ulkoministeriön salainen pöytäkirja 16/93 ja muuta...
Pääministeri Esko Aho ja virkamiesneuvottelija Veli Sundbäck olivat EU-neuvottelujen asiantuntijoina syyskuussa 1994 antaneet perustuslakivaliokunnalle neuvoteltaessa todetun EMU-varauman luonteisen lausuman.
VINKKI PÖYTÄKIRJAAN
Lehdistöneuvos Reijo Kemppinen antoi kirjassaan "Suomi Euroopan unionissa" , Edita 1999, vihjeen Suomen ainoasta EMU-varaumaan viittaavasta tekstistä. Vihjeen johdosta pöytäkirjaa etsittiin UM:n arkistosta muutaman viikon ajan, kunnes se löytyi. Allekirjoittanut sai pöytäkirjaotteen eduskunnasta faksattuna 1.12.1999 aamupäivällä.
Pöytäkirjaotteen eduskunnan tietopalveluun luovuttanut Päivi Luostarinen (Ulkoasiainministeriön EU-sihteeristöstä) ei tiennyt, kuinka aran asian lähes kuusi vuotta vanha pöytäkirja sisälsi.
Yksi kopio julkisuuteen vuotaneesta pöytäkirjaotteesta meni Viljo Vuoristolle heti joulukuun alussa. Yksi kopio oli mennyt alajärveläiselle maanviljelijälle, joka halusi tietää, ketkä kokoukseen osallistuivat. Viljelijä otti yhteyttä oman paikkakuntansa kansanedustajaan Raimo Vistbackaan. Niinpä Päivi Luostarinen lähetti 20.1.2000 eduskuntaan kokouksen ministerinimilistan sähköpostitse otsikolla "EMU-päätös". Vistbacka kiinnostui asiasta nähtyään viestin tulosteen. Nyt ulkoasiainministeriössä havaittiin pöytäkirjan arkuus ja pöytäkirja päätettiin salata kansanedustajalta.
Pian turkulainen Viljo Vuoristo oli saanut kuulla, ettei kansanedustaja Vistbacka saa sitä, jonka hän oli saanut.
Vuoristo pyysi 26.1.2000 pöytäkirjaa voidakseen valittaa salaamispäätöksestä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen. Pöytäkirjan salaamisen vaiheista tuonnempana
KOKOUKSEN AVAINHENKILÖT
Kokoukseen osallistuneet ovat pääministeri Esko Aho ja ministerit Pertti Salolainen, Heikki Haavisto, Sirpa Pietikäinen, Ilkka Kanerva, Toimi Kankaanniemi sekä EU-ryhmän ulkopuolisena osallistujana sisäministeri Mauri Pekkarinen. Kokouspöytäkirjeen salaista liitemuistiota 1075 esitteli kokouksessa virkamiespääneuvottelija, alivaltiosihteeri Veli Sundbäck.
Mukana olivat myös osastopäällikkö Antti Satuli, ylijohtaja Bo Göran Eriksson, apulaisosastopäällikkö Eikka Kosonen, toimistopäällikkö Marita Eerikäinen, toimistopäällikkö Antti Kuosmanen, finanssineuvos Lasse Aarnio, lainsäädäntöneuvos Niilo Jääskinen, kaupallinen neuvos Esa Härmälä ja sihteerinä Kare Halonen.
Mukana olivat EU-virkamiesryhmän ulkopuolisina osp Laajava ja eav Huhtaniemi.
Pöytäkirjassa on maininta:
"JAKELU EU-ministeriryhmä, virkamiestason EU-neuvotteluryhmä, osp Laajava, arkisto"
Muistion 1075 perään on kirjoitettu:
"TIEDOKSI:
Tasavallan Presidentti
JAKELU:
EU-ministeriryhmä
EU-neuvotteluvaltuuskunta
Arkisto"
UM:N SALASSAPITOPÄÄTÖS
Ulkoasiainministeriön virkamiehet Pertti Nummela ja Martti Favorin allekirjoittivat 26.1.2000 Viljo Vuoristolle Ulkoasiainministeriön salassapitopäätöksen HELT001-4, jossa sanotaan, että pöytäkirja on salassapidettävä viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 1. mom. 2. kohdan mukaan.
Ks. UM:n salaamispäätös:
Tekivätkö Nummela ja Favorin salaamispäätöksen keskenään?
Informoivatko Nummela ja Favorin salaamisesta presidentti Martti Ahtisaarta, ulkoministeri Tarja Halosta ja pääministeri Paavo Lipposta?
Lisää osoitteessa:
http://www.promerit.net/2012/03/ulkoministerion-slainen-poytakirja-1693/
Joten toivottavasti suomalainen mediakenttä on viimein kypsä selvittämään myös EU-lähihistoriaamme.
Salailuun perustuva hallintomalli on aina ennen pitkään kaatunut. Tiedotusvälineistä puhumattakaan...
Kirjoitettaessa soi Pink Floyd
1 kommentti
Maars
18.3.2012 21:19
Ihan just näin. Kabineteissa ja muualla puhutaan niin paljon asioita, joista kansalla ei ole mitään hajuakaan. Poliitikot puhuvat järjestäin puutaheinää sumuttaakseen asioiden oikean laidan ja kohdistaakseen mielenkiinnon jonnekin muualle tärkeistä asioista. Jokuko oikeasti vielä luulee, että Suomen asioita päätetään Suomesta käsin? Hah, salli mun nauraa :D
Mikä oli Pink Floydin biisi tässä kohtaa? ;) Money vai The Dogs of War? Eikun, nythän mie keksin: tietenkin PIGS! :D :D
Vastaa kommenttiin