Lääkäriliitto ei ole ollenkaan huolestunut

  • WilleWau

Vuosikymmenten ajan lääkäriliitto ei ole ollut huolestunut isoksi kasvaneesta ristiriidasta lääkärin etiikan ja hallinnoimansa vakuutuslääketieteen erityispätevyyden kanssa.

Pitkästä aikaa eduskunnan oikeusasiamies Paunio osoittaa elonmerkkejä. Tiedotusvälineissä hän totesi eilen muun muassa seuraavaa:

”Potilasasiakirjojen merkinnät ovat eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion mielestä usein puutteellisia. Joskus ne puuttuvat kokonaan. Jos asiakirjoista ei selviä, miten potilasta on hoidettu, ei oikeusasiamieskään pysty voi arvioimaan, onko potilas saanut hyvää hoitoa.

Oikeusasiamies on jo useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota puutteellisiin potilasasiakirjamerkintöihin. Nyt hän pyytääkin Terveydenhuollon oikeusturvakeskusta puuttumaan asiaan.”

Eduskunnan oikeusasiamiehen kannanotto liittyi ensisijaisesti potilasvahinkojen todistamiseen, mutta virheellisillä ja vajavaisilla potilasasiakirjamerkinnöillä annetaan puhtaasti papereilta toimiville vakuutuslääkäreille mahdollisuudet kyykyttää potilasta lisää. Jopa vuosikymmenten ajan.

Potilaan oikeusturvan ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta on tällä hetkellä myöskin sekin huono puoli, ettei hän voi mistään varmistua siitä ennakkoon, että onko hoitava lääkäri myöskin vakuutuslääkäri. Tällöin kaksoisroolissa toimiva lääkäri saattaa puhua aivan eri asiat vammasta/sairaudesta kuin hän papereille kirjaa. Ongelma on sama yksityisellä ja julkisella puolella.

Ratkaisun avaimet ovat tällekin asialle Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen hallussa. Sen hallussa on jo Terhikki - rekisteri, johon voidaan varmasti helposti lisätä potilaille reaaliaikainen käyttömahdollisuus esimerkiksi omilla pankkitunnuksilla:

”Terveydenhuollon ammattihenkilön on terveydenhuollon ammattihenkilölain (559/1994) mukaisesti tullut tehdä ilmoitus itsenäisestä ammatinharjoittamisesta Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle, joka on merkinnyt tiedot ylläpitämäänsä Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).”

Niin kuin EOA Paunion keinovalikoimasta nähdään:

”Nyt hän pyytääkin Terveydenhuollon oikeusturvakeskusta puuttumaan asiaan.”

Ratkaisevaa parannusta saadaan odottaa pitkään. Varsinkin, jos epäkohtien korjaaminen kohdennetaan vielä vakuutuslääkäreihin. Tästäkin on jo merkittävästi näyttöä.

Vakuutuslakimiehiä ollenkaan unohtamatta, koska vakuutuslääketieteessä on aina kysymys juridisten, lääketieteellisten ja taloudellisten etujen ajamisesta palkanmaksajan hyväksi. Siinä yksittäinen potilas on aina heikoilla. Vaikkakin kyse on lakisääteisten eli pakollisten vakuutusten turvasta.

Vakuutuslääkäreillä ei ole käsittääkseni olemassa minkäänlaisia internet-sivuja. Samaten kuin tietojen löytäminen heidän toiminnastaan sekä vakuutuslääketieteestä on Kelan, vahinkovakuutus-, liikennevahinko- ja työeläkeyhtiöiden www - sivuilta on erittäin niukkaa, niukkaa, niukkaa.

Lisää tietoa osoitteissa:

Lääkärin etiikasta Lääkäriliiton sivuilla
https://www.laakariliitto.fi/laakarin-etiikka/

Lääkäriliiton erityispätevyysjärjestelmä
http://www.laakariliitto.fi/koulutus/erityispatevyydet/vakuutus.html

Suomen vakuutuslakimiesten yhdistys
http://www.vakuutuslakimiehet.fi/

Suomen vakuutuslääkärien yhdistys
https://svly.fi/fi/

- - - -

Tiedoksenne vain. Näiden edellä olevien linkkien suhteen saattaa käydä niin, että ne lakkaavat liikenteen kasvaessa toimimasta.

Joten jos niiltä löytyy Teitä kiinnostavaa tietoa, niin se kannattaa ottaa tässä vaiheessa omalle koneellenne talteen.

* * * *

Päivitys 19.8.2024

Suomen Lääkäriliitto – Ammattijärjestöjen aatelia
- Julkaistu: 3 tammikuun, 2017

Tältä näytti Lääkäriliiton jäsenten välinen asetelma. Melkein 10 vuotta sitten.

Lue lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2017/01/03/suomen-laakariliitto-ammattijarjestojen-aatelia/

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.