Kuumaksi ponnahtaneeseen ympäristökeskusteluun pitää ottaa nyt astronauttinäkökulmaa.
Kaukaa avaruudesta katsottuna maapallomme näyttää kauniilta ja viattomalta.
Ei erota paljon laaksoja tai kukkulaa. Kauniita pilvenhattaroita, vihreää, merensinistä ja ruskeaa kylläkin.
- - - -
Hesarin mielipidesivulla kirjoitti 9.1.2008 pääministerimme Vanhasen Matti asiaa, johon on pakko näin jälkikäteen ajateltuna pakko tarttua, koska muutamat asiat kirjoituksessa saivat itseni huolestumaan. Pääministerin ajankäytöstä valtionhallinnon tehokkuusvaatimusten ja uusien ympäristökatastrofien aiheuttamisen suhteen.
Kirjoituksen otsikkona oli - Terveisiä Helsingin kaupungin ilmastopäättäjille.
- - - -
Ensinnäkin huolestutti, että tekikö Mattimme todella tämän kaiken itse? Jos teki, niin mihin hiivattiin niitä moninaisia avustajia tarvitaan?
”Tarkistin Helsingin Energian sivuilta monen linkin jälkeen löytyneistä taulukoista, että Helsingin tuottama lämpö tuotetaan sataprosenttisesti fossiilisilla polttoaineilla ja myyty sähkö 78-prosenttisesti fossiilisilla polttoaineilla. 16 prosenttia sähköstään Helsinki hankkii omistaan ydinvoimalaosuuksista.”
- - - -
Jokainen kokemusta omaava tietää, että jos haluaa etsiä valtionhallinnon sivuilta johonkin asioihin liittyviä tietoja, niin Suomen viimeisimmän EU:n puheenjohtajakauden avoimuus ja läpinäkyvyys ovat kaukaista unelmaa.
Tsekatkaapa miten hyvin netistä löytyy klikkailemalla esimerkiksi eduskunnan sivuilta eri valiokunnissa kuultujen asiantuntijoiden lausumat/lausunnot. Samoin kun tiedot siitä, että mitä lakiehdotusta käsittelevää intressiryhmää nuo ”asiantuntijat” edustavat.
Ei riitä klikkailuun päivä eikä kaksi.
- - - -
Vaan sitten tullaan kaikkein pelottavimpaan osuuteen tuossa Vanhasen Matin kirjoituksessa:
”Kasvihuonepäästöt eivät vähene muutoin kuin korvaamalla fossiilisia polttoaineita muilla tuotantotavoilla tai keräämällä fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyvä hiilidioksidi talteen ja varastoimalla se.
Norjassa käydessäni tutustuin tähän jälkimmäiseen tekniikkaan. Se nostaa kustannukset 2–3-kertaisiksi Norjassakin, jolla sentään on meren pohjassa vanhoja kaasukenttien onkaloita, joihin hiilidioksidi voitaisiin pumpata.
Mihin Suomi pumppaisi hiilidioksidinsa, joka syntyy muualta maailmasta rahdatuista polttoaineista?”
- - - -
Energiapolitiikasta en paljon ymmärrä, mutta eikös englanniksi kerrottu looginen totuus: ”What goes in, must come out” , pidä paikkaansa myös rakkaan maaemomme kohdalla?
Ovatko norjalaiset nyt varmoja tuosta maaemon sisuksiin pumppaamisen turvallisuudesta?
Tyhjiin kaasuonkaloihinhan on poispumpattu maakaasu jostain aikojen kuluessa kerääntynyt. Minkälainen cocktail mahtaa maaemon sisuksissa syntyä maakaasun ja hiilidioksidin yhdistelmästä?
Tullaanko maailmanloppu muistamaan välähdyksenomaisena pörähdyksenä, jonka muut avaruudenoliot huomioivat vain yhtenä tennispallomaisena vilahduksena Marsin ohi. Kohden mustaa aukkoa. Joka muistutti hetken tulihännältään Per Saukkoa.