Mitä kaikkea kolmikanta sisältääkin?

  • WilleWau

Itsekin luulin aikanaan, että tupo-neuvotteluissa väännetään kättä vain palkoista ja työsuhteen erilaisista ulottuvuuksista juridisessa mielessä.

Todellisuus on paljon laajempi.

Esimerkiksi työeläkeasiat neuvotellaan hyvin pitkälle kolmikannan laajennetussa versiossa nelikannassa.

Samoin kuin tapaturma - ja ammattitautilain koukerot sekä paljon kohua aiheuttavat salattu vakuutus- ja suljettu erityistuomioistuinjärjestelmä.

* * * *

Tuo edellä mainittu nelikantahan on kolmikanta + vakuutusala.

* * * *

Eduskunta on sitten se kumileimasin, joka on hyväksynyt pakkosyötöllä tulleen lainsädännön sellaisenaan.

Nähtävästi taivaalta on niin sanotusti nannaa kaikille, että Suomessakin korkeimmalle amerikkalaisen Freedom House -järjestön rankkaama lehdistönvapauskin on katsonut asian niin vakiintuneeksi maan tavaksi toimia, että siitä ei kannata paljoa turhaan kirjoitella.

* * * *
Entinen sosiaali-ja terveysministeri Tuula Haatainen ennätti perustaa nelikantaisen työryhmän, jonka tarkoituksena on uudistaa tapaturma-ja ammattitautilaki. Työn pitäisi olla valmis vuoden 2008 loppuun mennessä.

* * * *

Uudistaminen on sinällään hieno asia.

Vaan kun voimassa olevia lakeja ei nykyisinkään noudateta, koska valta on liukunut pikku hiljaa vuodesta 1948 alkaen kokonaan vakuutusyhtiöiden hallinnoiman sekä kustantaman vakuutus- ja erityistuomioistuinjärjestelmän haltuun.

Huonoa kansalaisten ja kyseisten järjestelmien kannalta on se, että niiden toimia ei valvo systemaattisesti mikään puolueettomaksi katsottava taho.

* * * *

Tuorein työssä tapahtunut tapaturmatapaus uutisoitiin Iltasanomissa 27.4.07, jossa Aki Parviainen käy taistelua vakuutusyhtiö Pohjolata vastaan:

"- Onhan se hirveää mielivaltaa, että yksi urheilutapaturma toisi tapaturmaeläkkeen, mutta vakavien vammojen kierre ei aiheuttaisi työkyvyttömyyttä. Pohjola tiesi vakuutuksen myydessään, että olen keihäänheittäjä. Meidän lajissa sattuu ja tapahtuu, ja siltä varalta laitoin vakuutukseen paljon rahaa. Jos sonta nyt lentää tuulettimeen, kun haen minulle kuuluvaa korvausta, se ei ole minun ongelmani. Pohjola yrittää uutisten mukaan kääntää urheiluvakuutustoimintaa voitolliseksi, ja minä saan näemmä osallistua talkoisiin."

* * * *

Vuonna 1948 tehty tapaturmalaki on edelleen voimassa. Tosin sinne on tuikkailtu lukuisia yhden pykälän muutoksia asetuksin tehtynä, jotka ovat vieneet vakuutusyhtiöt ylivertaiseen asemaan yksittäiseen vakuutettuun nähden.

Muistakaa, että kyse on jokaisen Teidän lakisääteisestä vakuutusturvasta työssänne.

* * * *

Vaan onko pitkään tiedossa olleisiin ongelmiin tulossa muutoksia?

Oma veikkaukseni on, että ei ainakaan ihan heti.

Viime vuonnahan korkein oikeus teki merkittävän ennakkopäätöksen siitä, että noin vuoden sairaana yhtäjaksoisesti ollut työntekijä voidaan erottaa. Ilman korvauksia.

Mutta hänelle ei tarvitse myöntää lakien mukaista työkyvyttömyyseläkettä.

Toisin kun eduskunnassa tavataan tehdä.

Ammattiliitotkin ovat olleet kyseisestä ennakkopäätöksestä täysin hiljaa.

* * * *

Muun muassa tämä järjestely tuntuu sopivan työnantajapuolellekin erinomaisesti:

Yle Teksti-TV 1.5.2007

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen esittää kolmikantaa tukemaan liittokierroksen neuvotteluja.

Helsingissä puhuneen Ihalaisen mielestä keskitetyn tuloratkaisun edellytykset olisi pitänyt tutkia perusteellisemmin eikä toimia hätiköiden.

Elinkeinoelämän keskusliitto tyrmäsi viime viikolla keskitetyn tuloratkaisun mahdollisuuden ja vaati liittotason neuvotteluja.

Työnantajakeskusjärjestön johto katsoo kuitenkin, että työelämän uudistushankkeista voidaan hyvin neuvotella Ihalaisen ehdottamalla tavalla.

* * * *

Money talks and labour walks.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.