Ero päättääjiin päin tuntuu kasvaneen näin kansalaisen näkökulmasta aivan omiin lukemiinsa.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa valtiotieteiden maisterismies Jukka Knuuti kirjoittaa mielipidesivulla, että "Kolmikanta kirjattava uuteen perustuslakiin."
Lisäksi hän toteaa osuvasti ja onnistuneen provosoivasti:
"Kummastella sitä vastoin voi, miksei vuoden 2000 perustulakia kirjoitettaessa mitenkään otettu huomioon kolmikannan muodostamaa realiteettia. Senkö takia, ettei työmarkkinajärjestöjä voi sijoittaa klassiseen vallan kolmijako-oppiin?"
* * *
Valtiotieteen maisteri Jukka Knuuti Espoosta unohtaa autuaasti tai kokemattomuuttaan sen, että Suomessa pitää puhua pikku hiljaa reilusti nelikannasta.
Nelikantahan muodostuu kolmikannasta + finanssialasta.
Välillä lainvalmisteluissa ovat mukana pankkialan ja väliin taas vakuutusalan etujärjestöt.
Sen lisäksi nelikannasta pikku hiljaa avoimemmin puhuttaessa huomataan, että ministeriöt ja laillisuusvalvojat ovat pitkälle niiden hallinnassa. Eduskuntakin kulkee jostain syystä varsin lyhyessä liekassa.
* * *
Pelottavaksi demokratian ja länsimaisen oikeusvaltion peruskäsitteiden kannalta menee se, kun työelämän lakeja sorvanneet nelikannan osapuolet käyttävät myös isoa tuomiovaltaa.
Nelikantahan pyörittää koko vakuutusoikeudellista tuomioistuinjärjestelmää mennen tullen.
Yksi merkillisimmistä yksiköistä on tapaturma-asiain korvauslautakunta, joka on pelottava esimerkki nelikannasta.
Toimiessaan koko vakuutusoikeudellisen tuomioistuinjärjestelmän ulkopuolella; se pystyy kumminkin sanelemaan sen; kenelle korvauksia lakisääteisestä vakuutusjärjestelmästä maksetaan.
Siellä ne ovat palkansaajapuolijärjestöjen edustajat sulassa sovussa muiden äskettäisessä eläkekiistassa ärhennelleiden osapuolten kanssa!
Tapaturma-asiain korvauslautakunnan jälkeen tapahtuva kirjallinen muutoksenhakuprosessi on valittajalle vain lumeoikeutta, jonka kruunaa lumevakuutusoikeus.
* * *
Nelikantaisesti luotujen lakien vaikuttavuudesta infoa kansalaisnäkökulmasta katsottuna:
keskiviikkona, heinäkuuta 04, 2007
Yhteenvetoa nelikantaisesta lainsäädäntömallista
Kritiikin lisäksi esitämme lopuksi tyylillemme uskollisina myös konkreettisia parannusehdotuksia lainsäädäntöön.
Parannusehdotukset ovat, poliittisen tahdon löytyessä, nopeasti toteutettavissa.
# # # #
Niille henkilöille, jotka olette juuri liittyneet kanavallemme annamme pienen tarkentavan tiedotuksen .
Aina käytyämme edellisissä jaksoissa yhden alla olevista neljästä hallituksen esityksestä läpi, niin se on muuttunut perustietojensa osalta väritykseltään punaiseksi.
Kuten suomalaisten hyvin tuntemien Formula ykkösten starttivalot.
Joten tätä femmalogiamme yhteenvetoa kirjoittaessamme starttivalot ovat jääneet poikkeukselliseen neljän punaisen valon tilttiin. Kuin merkkinä valtakunnassamme päällä olevasta hälytystilanteesta.
Muun muassa seuraavien neljän edellisen hallituksen esitysten pohjalta voimaan saatetut lait ovat työryhmämme mielestä Suomen perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisia.
# # # #
Olemme koostaneet kansalaisille avoimesta Valtioneuvoston hankerekisteristä – HARE (Esimerkki > Vakuutusoikeus -) kaikkiin kyseisiin hallituksen esityksiin liittyvää dokumentaatiota.
Lue lisää Oikeusturvan ajankuva blogista;
https://ajankuva.blogspot.com/2007/07/yhteenvetoa-nelikantaisesta.html
Linkki korjattu ja luettu 30.8.2024