Ensimmäisen kerran Suomessa onnistui ravintolassa Pörhölän tilaaminen. Historiaa tehtiin Katajanokan Kasinon baarissa 28.9.2024.
Miten Pörhölän ostaminen vaati?
Kreikasta kotoisin olevan baarimikon.
Baarin hyllyvalikoimasta löytyneen korkkaamatottoman pullon Plomari ouzoa.
Baarimikko oli kokeilunhaluinen ja otti itselleen kuvakopion oheisesta reseptistä.
Baarimikko innostui ja teki myöhemmin kokeeksi pienen version itselleen.
Kehuen sen makua ja juoden koepaukun loppuun.
Kannustin kehittämään Pörhölästä oman version. Joten jatkossa maailmalla saattaa tulla vastaan Pörhölän eri versioita. Tai sitten maailmalla nimeksi vakiintuu Porhola. Ilman hankalia öö ja ää kirjaimia.
Pörhölä sopii aperatiiviksi (lyhyt lasi). Tai drinkiksi (pitkä lasi). Kuvan tapauksessa turkulaisesta Socis ravintolasta vuosikymmeniä sitten hankintahintaan "saaduista" tuopeista.
Tässä toisessa kuvassa Pörhölä Kreetan versiona.
Tuo paikallinen appelsiinilimppari on ollut tähän mennessä parasta maultaan. Varsinkin, kun appelsiinituoremehua saa Kreetalla tuorepuristettuna helposti.
Ouzoahan juodaan Kreikassa pääasiassa jäiden kera, pienellä vesitilkalla terästettynä. Kirkas väri muuttuu tuolloin harmaaksi. Maku on aniksinen.
Ruokajuomana ouzoa otetaan Kreikassa merenelävien kanssa. Kannattaa kokeilla. Ainakin kerran.
Paikallinen raki käy myös Pörhölän rakennusaineeksi. Tosin se vahvuus heilahtelee 40-60 prosenttiin. Eli on vähän niinkuin kotimaista pontikkaa.
Rakin valmistajia löytyy runsaasti suvuttain, kylittäin ja seutukunnittain runsaasti.
Kirjoitettaessa soi Grigoris Nikolopoulos