Mielenkiintoisia poimintoja ja yhdistelmiä saa tiedotusvälineistä, kun arvuutellaan keistä henkilöistä ja mistäkin Stasi-listasta kulloinkin tiedotusvälineissä puhutaan.
Mikäli SAK tunnusti todellakin 1971 DDR:n ennen Suomen valtiota, niin samaan aikaan SAK:ssa työssä olleilta ja vielä iskussa olevilta henkilöiltä saataisiin varmasti tietoa tuolloisista tapahtumista.
Seuraavat henkilöt tuskin alustavien tietojen mukaan ovat listoilla, mutta heidän CV-tietojensa pohjalta he voisivat tuoda lisävalaistusta tuolloisiin kansainvälisiin suhteisiin ja tapoihin toimia.
Suostuisiko asioista kertomaan presidenttimme Tarja Halonen?
- SAK:n lakimies 1970-1974 ja 1975-1979 (virkavapaalla -2000)
Suostuisiko asioista kertomaan SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen?
- SAK:n nuorisosihteeri 1970
- SAK:n järjestösihteeri 1977
- - - - -
Helsingin Sanomat 31.5.2007 - KOTIMAA
LYHYESTI
Tuomioja: Tiitisen listalla ei ole korkeita UM:n virkamiehiä
Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) mukaan suomalaisten DDR-yhteyksistä kootussa niin sanotussa Tiitisen listassa ei ole yhtään ulkoministeriössä vastuulliseen asemaan noussutta virkamiestä.
Hän oli ulkoministerinä ollessaan pyytänyt vahvistusta ministeriön virkamiesten olosta listalla ja saanut suojelupoliisilta kieltävän vastauksen.
Tuomioja kertoo Iltalehdelle kirjoittamassaan kirjeessä halunneensa tiedon, koska joissain lehdissä mainittiin nimeltä kolmen suurlähettilään olevan listalla.
STT
- - - - -
Herää kysymys onko Tuomioja saanut oikeaa tietoa vai ovatko suurlähettiläiden nimet julkaisseet lehdet olleet väärässä?
Itse en ole ainakaan huomannut, että seuraavien nimien suhteen olisi käynnissä mitään oikeudenkäyntejä nimiä julkaisseita lehtiä vastaan.
- - - - -
Ennen Rosenholz-listojen tulkkiavaimen pullahtamista nettiin pitää koukata taas seuraavan lehtiartikkelin tietojen kimppuun:
Arto Ryynänen
Espanjan Sanomat - kesänumero 2003
Stasi-listan neljä nimeä
"Listan nähneen lähteen mukaan 18 nimen yllä on otsikko 'Seuraavia henkilöitä epäillään yhteistyöstä Stasin kanssa'. Nimistä neljä nousee ylitse muiden, eikä muilla liene suurta yhteiskunnallista merkitystä - niiden osalta Tiitisen vähättelevät lausunnot ovat kohdallaan.
Lähteen samoin kuin parin asiaa tuntevan toimittajan mielestä aineistomielessä kovin nimi on Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Kirsti Lintonen, joka on myös ollut 1980-luvulla Kalevi Sorsan ulkopoliittinen avustaja. Lintonen aloitti uransa diplomaattina Itä-Berliinissä DDR:ssä 1973-76.
Hyvänä kakkosena on alivaltiosihteeri Arto Mansala, joka on toiminut Suomen Saksan ja Venäjän suurlähettiläänä. Hänet tunnetaan ulkoasiainhallinnossa sosialidemokraattina, joka on presidentin kansliapäällikkö Jaakko Kalelan luottomies.
Kolmantena on poliittinen alivaltiosihteeri Jaakko Laajava, joka 1990-luvulla oli Suomen Washingtonin suurlähettiläs. Laajava oli aikanaan 1970-luvun alussa DDR:n tunnustamiskomitean hallituksessa, samassa jonka varapuheenjohtajana toimi nykyinen presidentti Tarja Halonen. Selvyyden vuoksi todettakoon, että Halosen nimi ei ole listalla.
Selvyyden vuoksi todettakoon, että vakoiluepäilyistä löysässä hirressä roikotetun Alpo Rusin nimi ei ole lähteen mukaan listalla.
Kaikki kolme virkamiestä ovat ehdokkaita valtiosihteeriksi, ulkoministeriön ykkösvirkaan.
Eiköhän kansalaisilla ole oikeus tietää, mitä hemmettiä tarkoittaa se, että he ovat CIA:n Stasi-listalla?"
- - - - -
Lue lisää aiheesta Ylen sivuilta:
"Erilaiset Stasi-listat voivat kummitella vielä vuosikymmeniä"
12.10.2011 10:46
• Päivitetty 9.4.2012 22:16
Suomelle ei koituisi vahinkoa kylmän sodan aikaisten asioiden selvittämisestä kuten Tiitisen listan tutkimisesta, uskoo Suomen kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen. Ruokanen ja poliittisen historian professori Seppo Hentilä keskustelivat YLE Radio 1:n Ykkösaamussa suurlähettiläs Alpo Rusin tiistaina julkaistusta kirjasta Tiitisen lista. Kysymyksiä herättävät arvailut siitä, joutuiko Rusi ajojahdin kohteeksi.