Mitähän kivaa vaalirahoituksen tiimoilta seuraavaksi paljastuu?
Toivottavasti presidentti Halosen peräänkuuluttamat vaalirahoituksen salarakkaat eivät aiheuta skandaaleja SDP:lle.
Mikä puolue korjaa uusissa eduskuntavaaleissa äänestäjien potin?
Keitä KMS - vaalirahoituksessa ryvettymättömiä politiikkoja kokoomuksella ja keskustalla on asettaa ehdolle?
Nythän ei ole tiedossa niiden ehdokkaina olleiden nimet, jotka eivät päässeet läpi ja jotka eivät edes nousseet varasijoille.
- - - -
Mielenkiintoinen asetelma syntyy uuden hallituksen muodostamisen suhteen siitä, että jos noin puolella kansanedustajista on ollut selkeää tarvetta ”täsmentää” vaalirahoitusilmoitustaan ja vasta vajaa 50 on se tehnyt.
Suomalainen sisu ja jänkkäpänkkä – mentaliteetti kukoistavat eduskunnassa ahdistavimmillaan.
Voidaanko jäljellä olevien ”mahdollisesti puhtaan” 100 kansanedustajajoukosta muodostaa uusi hallitus vai pitääkö presidentin hajottaa eduskunta, jolloin kansa pääsee tekemään uudet valinnat pienen budjetin, mutta kansan edustajiksi tähtäävien ehdokkaiden joukosta?
- - - -
Miten määritellään suomalainen poliittinen kulttuuri ja kenen toimesta?
- - - -
HS 23.5.08 jatkaa turkulaisen tutkija Tomi Venhon haastattelulla:
Helsingin Sanomien tietojen mukaan oikeusministeriön virkamies teki edellisten hallitusten aikana suunnitelman valvonnan tehostamisesta, mutta suunnitelma ei ole edennyt.
Rahoituskohussa on Venhon mielestä jokaisella oma lehmä ojassa.
"Vihreillä ei ole yksiselitteistä taustaryhmää, joten vihreille sopii hyvin rahoituksen avaaminen. Keskusta ja kokoomus pelkäävät, että avoimuuden lisääntyessä rahoitus vähenee", Venho muistuttaa.
Myös demareille sopii, että yksittäiselle tuelle määrättäisiin rajat, koska SAK:n järjestökone on Venhon mukaan monella tavalla mukana vaalityössä.
Esimerkiksi vuonna 1999 Paperiliitto ja Rakennusliitto kehaisivat vuosikertomuksissaan, että liittojen voimakas tuki demareille auttoi puoluetta pysymään hallituksessa.
"Vaikka poliittisen toiminnan rahoitukselle määriteltäisiin millaisia pykäliä tahansa, ne pystyy aina kiertämään. Lakipykälien jälkeen on alettava keskustella poliittisesta kulttuurista", Venho muistuttaa.
- - - - -
Toisaalta mieleeni tulvahtaa jo esiin tulevat nostalgiset muistojen aiheet mentäessä pari vuosikymmentä eteenpäin:
- Missäs olit kun meillä oli se ”Käryjen Kevät ja Kesä 2008” menneillään?
- - - - -
Lopussa näköjään pullahtaa aina jälkiviisautta esiin.
SAK:n kustantamat ja näyttelijä Oiva Lohtanderin näyttelemät sikahyvät mainosspotit olivat sittenkin totta. Vaiko eivät? Kas siinäpä miettivää. Ja keiden kaikkien puolueiden kannalta katsottuna?
Muuten. Ovatkohan nuo sinällään mainiot mainokset jostain kautta klikattavissa esiin? Nyt niille olisi jonkin sortin markkinavetoinen tilaus äänestäjien keskuudessa.