Valehteleeko Tiitinen?

  • WilleWau

Mielenkiintoista on ollut seurata Suomessa käytävää Stasi/Supo-keskustelua.

Kuka puhuu totta vai onko tosiasioiden julkistaminen salaisin kassakaappisopimuksin kielletty?

Varsinkin suomalaisilta tiedotusvälineiltä?

- - -

Seuraava uutinen osui silmääni ja sen perusteella kävin etsimässä tietoa internetistä.

- - -

Ensin lainaus uutisesta:

Kotimaa:
Tiitinen: Stasi-listoilla ei ole suomalaispoliitikkoja
05.08.2007 05:34 (MTV3-STT)

Supon entisen päällikön mielestä Stasi-keskustelu on saanut Suomessa liian suuret mittasuhteet.

Suojelupoliisin salatuilla Stasi-listoilla ei mainita merkittäviä suomalaispoliitikkoja, vahvistaa Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen.

Supon kassakaappiin teljetyillä listoilla nimetään suomalaisia yhteyshenkilöitä Tiitisen mukaan vain tieteen, taiteen ja kulttuurin aloilta.

- - -

Sitten mielenkiintoinen lainaus internetistä:

Artikkeli, mistä koko Stasi-kirjoittelu sai alkunsa v. 2003

Arto Ryynänen
Espanjan Sanomat - kesänumero 2003

Stasi-listan neljä nimeä

Suomessa pyörii keskustelu 1970-luvusta ja suomettumisesta. Stasi-vakoilua epäillään, joskaan tuomioita ei ole, eikä vielä edes syytteitä. Menneisyydestä puhutaan myös Espanjassa, jossa on viime vuosina käyty tilintekoa paitsi Francon ajasta myös tuoreemmasta aikakaudesta eli 1980-luvulla sisäministeriöstä käsin johdetuista laittomista GAL-operaatioista. Molemmissa maissa lienee kyse kansallisesta itsetuntemuksesta, tarpeesta tehdä tilit selväksi menneisyyden kanssa.

Miten jälkipyykkiä sitten pestään Suomessa? Viimeksi Helsingissä käydessäni tapasin muutamia vanhoja toimittajakollegoita. Kaupungissa pyöri samaan aikaan villi huhumylly presidentti Mauno Koiviston ja Supon ex-päällikkö Seppo Tiitisen vuonna 1990 kassakaappiin sulkeman listan suomalaisnimistä, joita epäillään yhteistyöstä DDR:n tiedustelupalvelujen kanssa. Lista saatiin aikanaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulta CIA:lta.

Kävi selville, että kyseisen niin sanotun Stasi-listan koostumus on laajasti tiedossa suomalaisten toimittajien keskuudessa ja kaikkien keskeisten tiedotusvälineiden toimituksissa. Ei siis ole ollut vaikea päästä selville listan painavimmista nimistä. Arvelin, että piakkoin nimiä nähdään lehtien palstoilla ja lista myös tuodaan julkisuuteen. Yllättäen näin ei ole kuitenkaan käynyt. Kummallista vain on, että suomalaiset tiedotusvälineet eivät uskalla niitä paljastaa.

Lue lisää osoitteessa ja keistä henkilöistä on kysymys:
Linkki lakannut toimimasta 17.8.2024

Valitse vasemmalla olevasta vieritysikkunasta auki seuraava artikkeli-nimike "Artikkeli, mistä koko Stasi-kirjoittelu sai alkunsa v. 2003"

- - -

Tuon lukemani tiedon varassa Tiitinen valehtelee tai sitten kysymys on jälleen kerran entistä kuuluisammaksi Suomessa tulevista Supo/Stasi-asiaan liittyvistä "toisista listoista".

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.