Vastaanottoa maahanmuuttajille savolaisittain

  • WilleWau

Pakolaisintegraation suomalaisista vaiheista löytyy mielenkiintoinen yhtymäkohta nykyisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen kotipaikkakunnalta Siilinjärveltä.

Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijainneen entisen Harjamäen mielisairaalan tiloissa toimineen pakolaiskeskuksen vaiheista riittänee valtakunnallistakin opittavaa.

Meille kaikille. Hyvästä ja pahasta. Varsinkin paikalliseen menoon integroitumisesta.

Yhteistyötä Keskustan kanssa maahanmuuttoasioissa kokoomus voi harjoittaa kunnallisvaalien jälkeen pilottityyppisesti Kuopiossa, sillä valtuuston puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Savolaisen Leila tuntee alueen haasteet siviilityönsä kautta erinomaisesti.

- - - -

”Maahanmuuttajien terveydenhuollossa kulttuurit kohtaavat - ja törmäävät

Kuopiossa on toiminut kuusitoista vuotta kaupungin maahanmuuttajayksikkö, jossa työskentelee terveydenhoitajana Leila Savolainen. Leila Savolainen kuvaa työtään mielenkiintoisimmaksi koko kaupungissa.

Kun toimenkuva on laaja synnytyksistä saattohoitoon, ovat eteen tulevat tilanteet moninaiset.

Vain puolet Kuopion maahanmuuttajista on luku- ja kirjoitustaitoisia. Jo tämä aiheuttaa omat haasteensa.

Kun tällä hetkellä Kuopiossa asustaa noin 1300 maahanmuuttajaa, jotka edustavat 83 kansallisuutta, ei kaikkien tapoja ja kulttuuritaustoja voi mitenkään noudattaa.

Terveydenhoitajan työssä Savolainen tarvitseekin rohkeutta. Joustava pitää olla, mutta toimia kuitenkin järkevästi, suomalaisten sääntöjen ja lakien mukaan.

Kuopiossa asuu muun muassa venäläisiä, sudanilaisia, burmalaisia, Irakin arabeja ja Kosovon albaaneja. Leila Savolainen toteaa, että myös me voimme oppia asioita maahanmuuttajilta.”

Lähde: Radio Kantti

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.