Esiintyminen. Siitä ei moni pidä. Videolla esiintyminen? Vielä kamalampaa! Videopalaverit, videohaastattelut ja opetusvideot ovat osa modernia työelämää. On vaikeaa löytää rekrytointia, jossa rekry ei haluaisi sinusta videomateriaalia videohaastattelun muodossa.
Vaan missäpä treenata nimenomaan videolle puhumista? Se on kuitenkin esiintymismuotona erilainen kuin salin edessä ihmismassan tuijotettavana oleminen. Pienetkin asiat korostuvat suuriksi lähietäisyydeltä – kuten oma rasittava maiskuttamiseni, kun viimeksi pidin videoluennon ja katsoin sen kauhuissani jälkeenpäin!
Unohtamatta sitä, että tekniikka ei aina skulaa – ei varsinkaan, jos kyseistä ohjelmaa ei ole käyttänyt aiemmin.
Valmistaudu etukäteen
Treeniä, treeniä! Puhumista ja esiintymistä voi harjoitella kotioloissa. Voit aivan hyvin kävellä ympyrää pitkin olohuonetta kuvitellen puhuvasi videon katsojalle/katsojille, sekä nauhoittaa itsestäsi videoesiintymisiä uudelleen katsottavaksi. Omista nauhoitteistasi näet, mikä toimii ja mitä voisi hioa. Itsehän en tajunnut maiskuttavani ennen kuin oli liian myöhäistä.
Kun tulet tutuksi asiasi kanssa, sinulla on rennompi olo esiintyessäsi. Käsikirjoituksen tekeminen ja sen jankkaaminen läpi ei ole lainkaan huono idea. Voit myös jättää pienet muistiinpanot vierellesi.
Tutustu video-ohjelmaan etukäteen
Video-ohjelmia on niin monenlaisia ja vaikka jokaisessa on se sama periaate, kannattaa ohjelmaan tutustua rauhassa etukäteen. Jos olet rekrytointitilanteessa, jossa voit nauhoittaa videon useampaan kertaan ennen sen lähetystä, tutustu ohjelmaan huoletta. Jos video pidetään Skypen, Zoomin, Discordin yms. videopalvelun kautta, tutustu siihen hyvissä ajoin – ja testaa kaikki vielä ennen H-hetkeä.
Myönnä, että jännittää
Hei, on ihan OK myöntää, että minua hermostuttaa videoesiintyminen! Olemme ihmisiä ja jos työnkuvasi ei ehdottomasi vaadi sulavaa videoesiintymistä – eli et ole hakemassa televisiojuontajaksi tai vastaavaa – ei pieni takeltelu yleensä haittaa. Arvostamme rehellisyyttä ja on parempi olla rehellinen kuin pingottaa ja muuttua muovirobotiksi. Persoonasi välittyy parhaiten, kun olet oma itsesi. Voit myös rehellisesti kertoa, että minulla on tässä muistiinpanot vierellä, etten unohda mitään tärkeää sanottavaa.
Valitse hyvin valaistu rauhallinen paikka
Videohaastattelulle tärkeää on hyvä valo ja neutraali tausta. Neutraalia tai rauhallista taustaa vasten puhuessasi kuuntelijan on helpointa keskittyä sinuun. Valaistus puolestaan on tärkeää kuvan laadun kannalta ja ihan siitäkin syystä, ettet näytä huonossa valossa Muumin Mörölle tai ylivalottuneelle kummitukselle.
Rauhalliseen paikkaan eivät myöskään kuulu taustalla oleva hälinä tai hyörinä. Eivät sylissä pyörivät mustit, mirrit tai mukulat. Mitä paremmin sekä sinä, että vastaanottaja voitte keskittyä videoon ilman keskeytyksiä, sen parempi ja asiallisempi vaikutelma – ja sitten se on nopeasti ohikin, jos et nauti esiintymisestä.
Katso suoraan kameraan
Kun katsot suoraan kameran linssiin, katseesi suuntautuu katsojaa kohti samoin kuin kasvotusten käytävässä kohtaamisessa. Tämä on kohteliasta ja antaa läsnäolevan vaikutelman. Maanisesti ei kuitenkaan tarvitse tuijottaa; katseesi saa harhautua välillä.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari