Aurajoen rantaa myötäilevä Linnankatu on mielestäni jokilaivojen lisäksi Turun parasta antia. Katu on laadukkaiden ravintoloiden helminauhamainen keskittymä, jonka varrelta löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva ravintolaelämys. Ensimmäistä kertaa päädymme upean ja aurinkoisen loppukevään sunnuntai-iltapäivän kunniaksi joen alajuoksulla sijaitsevaan Göraniin, jonka nimen syntyhistoriasta Cityn ravintolatutkassa kirjoitettiinkin jokin aika sitten.
Ravintola toimii Forum Marinumin tiloissa, josta löytyy myös merenkulkuun liittyvä valtakunnallinen erikoismuseo. Saliin on sijoitettu yli kymmenen metriä pitkä purjevene, Daphne ja ravintola onkin nimetty nykyisin aluksen pitkäaikaisen omistajan ja arvostetun kirjailijan Göran Schildtin mukaan.
Viikonloppubrunssit ovat olleet viime aikoina todella suosittuja, joten olimme varanneet pöydän etukäteen. Halusimme nimittäin olla varmoja, että pääsemme testaamaan yhden Turun kehutuimmista brunssipaikoista!
Paikalle saapuessamme on ravintola jo mukavan täynnä ja iloinen puheensorina täyttää tilan. Huomaan ilokseni asiakkaiden ikäjakauman olevan laaja, joka kertoo paikan miellyttävän kaikenikäisiä ruokailijoita. Ravintolasalin sisustus on maltillisen merihenkistä, lukuun ottamatta tuota uljasta venettä ja henkilökunnan rentoja asuja.
Henkilökunta ohjaa meidät huomaavaisesti pöytään ja tuota pikaa pääsemme nauttimaan aperitiivistamme. Talon samppanja on ihanan runsas ja yllättävän hedelmäinen ja sopii täydellisesti tilanteeseen, kun tiedossa on paljon erilaisia makuja. Salissa vallitsee mukavan kiireetön tunnelma ja alkupalapöytä houkuttelee meitä valikoimallaan.
Pidämme erityisesti noutopöydän kalavalikoimasta, josta löytyy mm. useita itse maustettuja silakoita ja silliä. Oma suosikkini oli poikkeuksellisesti talon oma lasimestarin silli, vaikka yleensä sorrun ahmimaan sinappisilliä, jos sitä vain pöydästä sattuu löytymään. Erilaisten kylmien kalojen ja pienten suolaisten liha-annosten lisäksi valikoimassa on tänään mm. espanjalaista perunamunakasta sekä runsas salaattivalikoima. Kuten arvata saattaa, niin johan tässä käy kuten yleensä alkupalojen kanssa: kaikkea pitää maistaa ja osaa kahteen kertaan…
Göranissa brunssin pääruoka tarjoillaan lautasannoksina ja valitsemme sekä kala-, että lihavaihtoehdon, sillä haluamme tietenkin maistaa molemmat annokset! Valitsemani ankankoipi on fantastisen hyvää. Rapea pinta ja mehukas liha yhdessä suussa sulavien kasvislisukkeiden ja intensiivisen kastikkeen kanssa toimii erittäin hyvin. Annoksen omenapyree on mahtavan maukasta! Maistelen napakkaa, hieman mausteista unkarilaista Pinot Noiria ruuan kanssa ja en voisi olla tyytyväisempi.
Seuralaiseni kala-annos räjäyttää kuitenkin potin tällä kertaa. Kurnusimppu on paistettu täydellisesti ja vaalean kalan lihaisat fileet suorastaan lohkeavat maukkaan rapeiksi suupaloiksi. Annoksessa on hieno tasapaino suolan, makeuden ja happojen kanssa. ”Ihan perfecto!”, kuuluu pöydän toiselta puolelta ja minä kieriskelen annoskateudessa, vaikka oma vatsani pullottaa kuin juuri vadillisen kermaa latkineen kissanpennun.
Jälkiruokabuffet brunssilla on mainio ratkaisu. Valikoimassa on paljon pieniä ihania makuja ja voit ottaa juuri niin vähän tai paljon makeaa kuin mielesi tekee. Esillepano on kaunista ja annoksissa hauskoja yksityiskohtia.
Palvelu Göranissa on mitä parhainta läpi koko vierailumme ajan. Ruuan maistuvuutta tiedustellaan, juomia kaadellaan lisää ja hymy irtoaa jokaiselta pöydässä käyneeltä henkilökunnan jäseneltä. Vierailu Göranissa on todellakin vaivan väärti ja tuskin maltamme odottaa seuraavaa kertaa!
Lokakuun alun kunniaksi Göranin ovi aukesi samalle ruokailijakaksikolle jo toista kertaa. Ravintosaliin astuminen aiheutti miellyttävän déjà-vu-kokemuksen edellisestä kerrasta: ystävällinen tarjoilija oli heti ottamassa seuruetta vastaan, eikä pöytävarausta tarvinnut etsiä, vaan ruokailijat ohjattiin suoraan omalla nimellä varustettuun pöytään. Pöytään sai asettua rauhassa, juomatilaus tuli nopeasti ja brunssin antimet esiteltiin ammattitaitoisesti.
Alkupalapöytä oli taas lupauksensa ja nimensä mukaisesti kalapitoinen, ja viime kerran tapaan ykkösherkuiksi nousivat ihanat silakat - lopullinen ykkössija sitruunasilakan ja lasimestarinsilakan kesken jäi kuitenkin jakamatta, niin hyviä molemmat olivat. Alkupalapöytä oli kaloineen, salaatteineen ja pikkusuolaisineen runsas, mutta hyvin mietitty: täyteen ahdetusta ja monta eri lajia sisältävästä alkupalalautasesta ei syödessä tullut sekamelska, vaan kaikki sopi hyvin yhteen.
Jo alkupalan aikana sekä tarjoilija että kokki kävivät varmistamassa ruokailun sujumista, ja alkupalojen kirvoittamien vuolaiden kehujen johdosta kokki jopa hetken epäili, onnistuvatko pääruuat huipentamaan aterian ihanien kalaherkkujen jälkeen. Turhaan. Pääruuaksi tarjoiltu turska-annos kätki täydellisesti kypsennetyn ja ihanasti päältä rapean turskafileen alle perunaa, ruusukaalia ja kalaliemessä ryöpättyjä kaaleja ihanan pehmeällä ja sävykkäällä piimä-piparjuurikastikkeella hunnutettuna. Maut olivat tasapainossa, eikä lautasella ollut mitään liikaa tai liian vähän. Annos katosikin lautaselta alta aikayksikön, ja vei melkein kielen mennessään.
Runsaan alkupalapöydän ja pääruuan jälkeen jo valmiiksi sietokyvyn rajoilla lauleleva housujen vetoketju haastettiin vielä jälkiruokapöydällä, josta löytyi ihana kattaus erilaisia mousseja, suklaata, juustokakkua, mansikkakakkua ja karkkeja. Annokset ovat fiksusti tarjolla pieninä palasina ja shottilaseissa, joten kaikkia haluamiaan herkkuja pääsee maistamaan pienessä alku- ja pääruuan jälkiähkyssäkin.
Göran luottaa puhtaisiin ja selkeisiin makuihin ilman turhaa kikkailua ja annoksissa näkyi mukavasti myös vuodenaika syksyisissä lisukkeissa. Asiakkaista huolehtiminen on taitolaji, ja se Göranissa osataan – harvassa paikassa osataan niin luontevasti käydä kyselemässä ruuan maistuvuudesta tai aterian sujumisesta. Kun vielä hyvin toteutettu valaistus tuo paikkaan kodikasta tunnelmaa ja ilmapiiri on kiireetön ja rento, on samaan nippuun saatu kaikki loistavan sunnuntain ainekset.
Saaristolaispöytänä markkinoitua kattausta kannattaisi ehkä voimakkaammin markkinoida brunssina, koska Turun tarjonnassa on varmasti tilaa kalapainotteiselle brunssille, jonka kylkeen lasi kuohuviiniä tai samppanjaa sopii kuin hansikas käteen. Ilmapiiri ja kodikkaan lämmin tunnelma rauhoittavat istumaan ja nauttimaan sunnuntaitunnelmasta: tämän ruokailijaduon brunssiin hurahti 2,5 tuntia kuin siivillä.
Göranin kaltainen brunssi tarjoaa tavanomaisten iltatilaisuuksien rinnalle myös mainion vaihtoehdon syntymäpäivien tai muun merkkipäivän juhlistamiseen: sunnuntaiaamupäivä hyvän kuohujuoman ja ruuan parissa Turun jokirannan upeissa maisemissa ja kiireettömässä tunnelmassa!
Kipsukka/TableOnline
Ravintola Göran Linnankatu 72, Turku
Lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/goran
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kirjoitettaessa soi Foreigner - Cold as ice