Olisin halunnut antaa tämänkertaiselle blogikirjoitukselleni nimen ”valistunut näkemykseni ranskalaisesta ruoasta”, mutta jospa kuitenkin annetaan puheenvuoro La Maisonin ranskalaisen keittiön asiantuntijoille. La Maison on Mari Kärkkäisen luotsaama, moderni ranskalainen ”Fine Bistro” -ravintola Helsingin Tehtaankadulla. Ravintolan ruokafilosofiaksi keittiötä vetävä Pauli Novitsky määrittelee fine dining -tasoisen ruoan bistro-kokoisina annoksina, rennossa miljöössä. Kuulostaa hyvälle, eikö?
La Maison on aidosti ja puhtaasti ranskalainen ravintola, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki raaka-aineet tuotaisiin välttämättä Ranskasta saakka. Ravintolassa pyritään luontevasti löytämään parhaat mahdolliset raaka-aineet ja solmimaan hyviä yhteistyökumppanuuksia niiden ympärille.
Ruokalista vaihtuu ravintolassa usein, nyt keväällä jopa muutaman viikon välein, ja viiden ruokalajin menu vaihtuu saatavilla olevien ainesten mukaan päivittäin. Viiden ruokalajin menun hinta, 59 €, on pyritty pitämään hyvinkin kohtuullisena ja ”hyvän hintaiset menut” ovatkin muodostumassa ravintolan tavaramerkiksi, onpa ne huomioitu White Guide Nordicissa asti. Menun vaihtoehdoksi voi napakalta à la carte -listalta poimia itselleen sopivan annoskokonaisuuden ja kuten ranskalaiseen tapaan kuuluukin, on ravintolassa panostettu myös juustoihin. Juustot tulevat Hakaniemen Lentävästä Lehmästä, jossa ne valitaan aina ajatuksella tarjolla oleville viineille sopiviksi, kertoo Mari Kärkkäinen.
La Maisonissa viinit muodostavat kaikelle keskiön ja Ranskan eri maakuntien viinejä esitellään ravintolassa vaihtuvina teemoina, jossa eri maakunta-alueiden viinien ympärille rakennetaan aina myös mielenkiintoiset, viinejä tukevat, menukokonaisuudet. Alkavan kevään teemana on Languedoc, joka on aktiivinen ja kehittyvä viinialue Ranskassa.
Viinit tuodaan maahan La Maisonia varten ja ne valitaan yhteistyössä Michel Palun Vin Nature Oy:n kanssa. Vaihtuvat viiniteemat kehittävät olemassa olevaa viinilistaa, sillä aina osa teemaviineistä jää listalle myös teemaviikkojen jälkeen. Michel Palun viinien myötä ravintolaan saadaan myös rypälelajikkeita, jotka eivät välttämättä ole kaupallisessa käytössä muualla.
Vuosittain maaliskuussa vietetään Good France -päivää, jolloin tuhannet kutsutut ravintolat ympäri maailman tarjoavat yhden päivän ajan omia erikoismenujaan, joissa ranskalaiset vaikutteet yhdistyvät paikalliseen ruokaan. Tapahtuma on järjestetty Suomessa kahdesti ja La Maison on kutsuttu molempina vuosina mukaan yhdeksi päivän ravintoloista. Tapahtumasta poikkeavasti La Maisonin erikoismenu on yhden päivän sijaan saatavilla koko viikon ajan, vielä 25.3. saakka.
Good France -menu on loistava läpileikkaus niin ranskalaiseen kuin La Maisonkin ruokaan. Mainioita annoksia olivat niin siikaballotine kuin karitsatartarkin, mutta erityisesti pääruokana tarjoiltu riekkoa, vadelmakastiketta ja kaaleja yhdistelevä annos yllättää, siinä on kaikki kohdallaan. Erityismaininnan ansaitsee myös ravintolan leipä, joka vaihtelee aina teemoittain ja on soviteltu yhteen tarjolla olevan menun kanssa.
Vaikkei La Maisoniin Good France -menun aikana enää ennättäisi, on ravintolaan tulossa paljon muita mielenkiintoisia ja varmasti maistuvia menuita. Pian alkavat kevään Languedocin luomuviiniviikot, joiden aikana TableOnlinen kautta pöydän varaavat asiakkaat saavat neljän ruokalajin menun tarjoushintaan.
La Maison tarjoaa 4 ruokalajin ystävämenun TableOnlinen kautta varaaville asiakkaille hintaan 39 euroa (normaalihinta 52 €), menu on voimassa 28.3. - 22.4.
Camargue-suolalla graavattuja sinisimpukoita, sitruunakreemiä ja grillattua briossia
***
Cassoulet a`la Maison
***
Roquefort-juustoa ja tomaatti-vaniljahilloa
***
Aprikoosipiirakkaa ja pistaasijäätelöä
Menu kanssa suositellaan nautittavaksi Vin Naturen La Maisonia varten tuomia Lanquedocin alueen luomuviinejä.
Katja/TableOnline
Ravintola La Maison Tehtaankatu 21, Helsinki
Lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/la-maison
TableOnline.fi- Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.