Empaattisuuden kehittäminen on ehkä kaikista paras tapa parantaa ihmissuhdetaitoja. Tämä on tärkeää erityisesti työelämässä, jossa olemme päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. State of Workplace Empathy 2018 -tutkimuksen mukaan 96 prosenttia työntekijöistä piti tärkeänä, että työnantajat ovat empaattisia. Silti huimat 92 prosenttia sanoi, ettei empaattisuutta arvostettu työpaikalla.
Helpoin tapa lisätä työntekijöiden osallistumista ja tyytyväisyyttä on arvostaa heitä ja tuoda aktiivisesti empaattisuutta työpaikalle. Kun ymmärrämme muita, he haluavat yleensä myös ymmärtää meitä. Yhteinen halu ymmärtää toista toimii rakennusalustana yhteistyölle, tiimityöskentelylle ja hyvinvoivalle työyhteisölle.
Valitettavasti yleisesti ajatellaan, että työntekijä on ammattilainen, kun hän on tyyni ja rauhallinen. Tunteita ei saa näyttää liiaksi, eikä ainakaan heikkouksia, ja aina pitää esittää vähän pätevämpää kuin miltä itsestä ehkä tuntuu. Sekä tietysti jaksaa ja jaksaa riippumatta siitä, miten itse voi. Moni piilottaakin todellisen itsensä työpaikalla kokonaan. Kun oma todellinen itse jää piiloon, työpaikoilla menetetään valtavasti ihmisistä luontaisesti tulevaa potentiaalia. Moni oireilee ja voi huonosti pelkästään siksi, ettei uskalla olla oma itsensä.
Empaattisissa työpaikoissa 20 prosenttia parempi tulos
Työpaikoilla olisikin tärkeää ymmärtää, että työpaikan luovat ihmiset. Näiden ihmisten tulisi saada sekä luoda työhönsä arvoa, että kokea olevansa arvostettuja työssään. Se, että kokee olevansa arvostettu ja että omasta työstään saa tunnustusta, kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Se kohottaa työhyvinvointia, jaksamista ja yleistä terveyttä sekä antaa rohkaisevaa potkua toteuttaa omaa korkeinta potentiaaliaan. Työntekijät ovat tutkitusti uskollisia työantajille, jotka arvostavat ja kunnioittavat heitä. Meillä on luontainen, evoluution luoma tarve kuulua ryhmään. Empaattinen kanssakäyminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa ihmisille mahdollisuuden tuoda omaa itseään esille pelkäämättä, että siitä koituu heille ammatillista häpeää.
Harvard Business selvitti, että empaattisissa yrityksissä työntekijät suoriutuvat töistään 20 prosenttia epäempaattisten yritysten työntekijöitä paremmin. Empaattisessa ympäristössä ihmiset suhtautuvat toisiinsa ymmärryksellä. Haasteet nähdään yhteisinä projekteina, työntekijät huolehtivat toisistaan ja ilmapiiri on positiivisempi. Empaattisesti yhteen hitsautunut työporukka on valmiimpi ottamaan riskejä, sillä he luottavat siihen, että saavat tukea toisiltaan. Epäonnistuminen, tai siitä seuraava rangaistus, ei pelota.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari