Thai Orchid sijaitsee Itiksen vanhassa osassa Tallinnanaukion ja Hansasillan välissä. Miljöö poikkeaa kauppakeskuksen vilinästä: sisään astuessa huomaa nopeasti, että ravintola on todella viihtyisällä ja modernilla tavalla sisustettu. Samalla paikan tunnistaa thaimaalaiseksi ravintolaksi orvokeista ja buddhalaistyylisistä tauluista. Ravintolassa on keidasmainen tunnelma, jossa kaikki on kaunista. Rauhaa tuovat isot ja mukavat loosit, joita on reilusti useammallekin mukavuudenhaluiselle seurueelle.
Meidät otetaan lämpimästi vastaan ja nautiskelemme jo pian saapumisemme jälkeen thaimaalaisia drinkkejä. Tänään päätämme maistella montaa annosta ravintolan suositusten mukaisesti.
Alkuun meille tuodaan kolme eri alkuruokaa. Ensimmäisenä käymme kiinni kanavartaisiin, jonka kanssa tarjoillaan makeaa kookoksella maustettua satay-maapähkinäkastiketta sekä kurkku-viinietikkakastiketta. Molemmat kastikkeet ovat hyvin erilaisia ja tuovat sopivassa suhteessa kirpsakkuutta ja makeutta annokseen. Ruokaa söisi mielellään pääruoan kokoisena, maut ovat oikein hyvät.
Toisena annoksena syömme taskurapua, joka tarjoillaan papaijasalaatin kanssa. Annos on näyttävän näköinen - voisi ajatella olevansa huomattavasti fiinimmässäkin illallispaikassa. Rapu on hyvin rapeaksi friteerattu ja papaijasalaatin tulisuus yllättää. Annos on merkitty keskituliseksi ja täyttää myös lupauksensa täysin.
Cha plu -lehteen käärittävä kampasimpukka on hauskan yksinkertainen, mutta näyttävä annos. Cha plu -lehti tuo mukavaa yrttisyyttä samalla kuin chilihillo makeuttaa annosta. Tämä annos nousee seuralaiseni suosikiksi alkupaloista.
Kaikki kolme alkupalaa luovat kivan kombon; kana on makea, rapu tulinen ja kampasimpukassa maistuva karamellisoitu chilihillo kokosi maut hyvin yhteen. Jokaisen annoksen kohdalla on selvästi mietitty purutuntumaa, sillä kaikissa on jokin rapea tekijä, joka tekee annoksen koostumuksesta kiinnostavamman. Paljon makuja, ja hyviä sellaisia.
Alkuruokien jälkeen syömme välikeittoina Tom Yum Gain ja Tom Kha Gain. Tom Kha Gai on kookosmaitoon tehtyä kanakeittoa, joka on maustettu mm. galangalilla ja sitruunaruoholla. Jos koskaan päätät maistaa vain yhtä thaimaalaista ruokaa, ääneni menee ehdottomasti tälle ruokalajille. Pehmeä kookoksen maku yhdistyy monisyiseen makumaailmaan, joka on rakennettu useilla erilaisilla vahvoilla mausteilla. Tom Yum Gai on samantyylinen, mutta kirkaslieminen ja normaalisti hyvin tulinen keitto. Versio on seuralaiseni mukaan suomalaiseen makuun helpommin lähestyttävä eikä kovin tulinen.
Pääruuiksi pöytään tuodaan 3 ravintolan suosituinta annosta: kokonainen tilapia, kuningasjättikatkarapuja sekä ankanrintaa. Annokset ovat erittäin näyttäviä ja värikkäitä. Meille kerrotaan rapujen ja tilapian olevan peräisin Thaimaasta, raaka-aineiden osalta ravintola hyödyntää Itiksestäkin löytyvää Thai Orchid Marketia. Ravintolalle on tärkeää käyttää alkuperäisiä ainesosia ja hyvänä puolena tässä on muun muassa hinta. Tilapia muistuttaa kuhaa ja turskaa, mutta kokonaista kalaa harvemmin saa alle 18 eurolla, kuten tästä ravintolasta.
Tilapia-annos on juuri sellainen, jonka seuraa kateellisena saapuvan vieruspöytään, kun on itse jo ehtinyt tilata. Annos on kuulemma erityisesti ravintolassa asioivien thaimaalaisten suosiossa, kokonaisia kala-annoksia syödään paljon pöytäseurueiden kesken. Kala on uppopaistettu rapeaksi ja syöminen on tehty helpoksi kasaamalla päälle valmiita palasia. Sen kanssa lautasella on aiemmasta tuttuja raaka-aineita kuten korianteria, punasipulia, cashew-pähkinää ja limeä. Kokonaisuus on hyvin kirpsakka, annoksessa käytetyt mausteet tuovat uppopaistetulle kalalle potkua.
Upean näköiset jättiravut on grillattu ja niiden kanssa tarjolla on äyriäiskastiketta. Ravun lihassa on hyvä purutuntuma ja maustemaailma antaa hienosti tilaa itse pääraaka-aineelle. Meille kerrotaan rapujen aivojen olevan thaimaalaisittain kaikista herkullisin osa – seuralaiseni komppaa tätä kertomusta.
Ankanrinta ”Ped Lau Daeng” on haudutettu yrttiliemessä ja tarjoillaan talon punaviinikastikkeessa. Ankka on hyvin rapeaa ja maut sopivat hyvin yhteen pikkelöityjen kurkkujen kanssa. Annoksesta tulee mieleen hieman fuusiokeittiö, erityisesti thaimaalais-suomalainen, sillä pikkelöidyt kurkut muistuttavat suomalaisittain suolakurkkuja.
Jälkiruuaksi meille tuodaan sticky rice -annos mangon ja kookoskastikkeen kanssa. Tässä annoksessa hyödynnetään myös Thai Orchid Marketia, sillä mangot ovat thaimaalaisia. Ravintolan pitäjä on tästä erityisen tarkka, sillä hän haluaa mangot tarjolle luonnollisesti kypsyneinä niiden omaa makua kunnioittaen. Mikäli thaimaalaisia, kypsiä mangoja ei ole saatavilla, annostakaan ei saa. Annos on kuin moderni riisipuuro, makea kookoskastike tuo siihen kermaisuutta ja mangot ovat uskomattoman pehmeitä ja makeita. Tätä kannattaa kokeilla, erityisesti jos tahmean riisin konsepti on jäänyt vielä kokematta.
Kaiken kaikkiaan illalliskokemus on hyvä, palvelu on huomaavaista ja sydämellistä. Itikseen kannattaa lähteä shoppailemaan ja varata pöytä valmiiksi upeaa illalliskokemusta varten.
Thai Orchid Itis, Itäkatu 4 Helsinki – Varaa pöytä TableOnlinesta!
Ira/Improve Media
Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.