Helsinkiin avattiin marraskuun puolenvälin tienoolla nimekkään porukan kehittelemä ravintolakonsepti, The Rook - Ministry of Horns and Fins. Ravintoloitsijana toimii Hans Välimäki, Maria von Graevenitz-Välimäki, Arto Rastas sekä Miika Lönn, joilta ei kokemusta puutu, mutta The Rookin kanssa tiimi kokeilee jotain aivan uutta, nimittäin brittihenkistä bistropubia. Ehdimme testata ravintolan heti avauksen jälkeisellä viikolla.
Suomessa brittiruokaa on käytännössä mahdotonta löytää, ellei mukaan lasketa jotain satunnaisia fish & chipsejä, sekä aamiaisilla tai brunsseilla tarjoiltavia brittiruokaan viittaavia annoksia kuten englantilaisia aamiaisia.
Minulla itselläni ei ole kovinkaan syvää kokemusta eikä suoraan sanottuna kovinkaan positiivista yleiskuvaa brittiruoasta, joten The Rookin otan vastaan enemmän kuin mielelläni... toisaalta mainittakoon, että olen kuullut paljon positiivista uudistuvasta gastropub kulttuurista brittien saarien suunnalta.
Tiskille voi saapua matalalla kynnyksellä etenkin, mikäli tähän suosittuun pienehköön ravintolaan on unohtunut tehdä pöytävaraus. Suosittelemme pöytävarausta yllätyksien välttämiseksi sillä torstai-iltana ravintola oli täpötäynnä baaria myöten jo kuuden maissa.
The Rookista kuitenkin on hyvä tietää muutama asia heti alkuun. Ravintolan tyyli ja sisusta on tehty laadulla sekä ajatuksella, eikä kyseessä ole todellakaan mikään peruspubi. Brittioluita ei ole (vielä) montaa, mutta se puute korvataan enemmän kuin hyvin upeilla cocktaileilla ja erinomaisella viinivalikoimalla. Suurin ja positiivisin eroavaisuus pubiruokaan löytyy The Rookin menusta. Ruoka ei ole pubimättöä, vaan jopa hienostunutta kuin ranskalaisessa bistrossa ja pääraaka-aineet ovat pääosin riistaa sekä muita hieman harvemmin tarjolla olevia herkkuja.
Suurin ongelma The Rookissa muodostui nimenomaan itse ruokalistasta. Mikäli tykkää merenelävistä ja lihasta, etenkin riistasta, tulee vastaan valinnanvaikeus sillä kaikki kuulostaa herkulliselta.
Kaikki ruokailuun, palveluun ja illan kulkuun liittyvät asiat sujuivat huomaamattoman ammattimaisesti, joka vahvistaa käsityksen siitä, että konsepti on suunniteltu viimeisen päälle ja ammattilaisten toimesta. Sama pätee keittiössä ja salissa työskentelevään henkilökuntaan, kokemuksen aistii.
Jälkiruokia emme enää jaksaneet, mutta mielestämme The Rookin kokeminen ei ehkä niitä kuitenkaan vaatinut.
The Rookissa kaikki yksityiskohdat on mietitty loppuun asti, musiikkia myöten. Yksityiskohdissa mielestäni nimenomaan piilee onnistunut ravintolaelämys, sillä kun kaikki on mietitty valmiiksi ja koko prosessi toimii kuin hyvin öljytyt rattaat, ei vieraan tarvitse kuin nauttia ja ottaa kokemuksesta kaikki irti.
Ravintoloitsijoiden sanoin The Rook on "paikka, jossa perinteinen brittiläinen pubiruoka yhdistyy ranskalaisen keittiön ja bistroruoan hienostuneempiin vivahteisiin, tarjoten harkittuja makupareja laadukkaiden viinien kera", joka tiivistää konseptin sekä oman kokemuksen The Rookista erinomaisesti.
The Rookissa on myös erikoisuuksia, kuten erittäin näyttävä kabinetti noin 10 hengen seurueille, jossa on "salakabinetti" ja baarikappi, josta vieras voi valmistaa itse juomasekoituksensa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tietää etukäteen sillä parhaan kokemuksen saa kun The Rookin kokee itse ilman liiallisia ennakkoluuloja brittiläiseen ruokaan tai pubimaailmaan.
Varauksen The Rookkiin teet luonnollisesti TableOnlinesta: https://www.tableonline.fi/fi/helsinki/the-rook/1479
Kimi/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.