Ludviginkadulla Helsingissä sijaitsee kreikkalaisravintola El Greco, jossa perinteet ja kreikkalaisen ruokakulttuurin tuntemattomammat puolet kohtaavat. Tarjottujen ruokien toivotaan tuovan asiakkaille aina sekä tuttuja tunteita että uusia elämyksiä. Maut ovat ruoissa kohdallaan niin uusia kuin vanhojakin makumuistoja varten, mutta myös El Grecon toinen vahvuus, tunnelma, tarjoaa paljon.
Kaunis ja valoisa ravintolatila on moderni lasiseinien ja vaaleiden pintojen ansiosta. Tilaan on tuotu myös kreikkalaista tunnelmaa esimerkiksi ravintoloitsijan vaimon valitsemien verhojen avulla. Ravintolassa on todellista perheyrityksen tuntua. Koko henkilökunta on iloinen ja rupattelee mielellään, ja ravintoloitsija ja hänen poikansa ovat todellisia seuramiehiä. Illallisen aikana pääsemme kurkistamaan annosten taa niin kreikkalaiseen kulttuurin, kuin heidän oman perheensä tarinan ja ruokamuistojen kautta. Pääsimme myös tutustumaan uuteen, syyskuun alkupuolella julkaistavaan ruokalistaan. Annokset olivat välimerelliselle ruoalle tyypillisesti vahvasti kasvispainotteista. Oliiviöljyä, yrttejä ja tomaattia käytetään runsaasti.
Saimme alkuun pienen pullollisen oliiviöljyä, johon dippasimme ihanan pehmeää ja tuoretta leipää. Se oli hurmaava aloitus illalle, yksinkertainen ja maukas sukellus kreikkalaisuuteen. Illallisella ruokia tuotiin pöytään paljon ja olimme kuin parhaimmankin kreikkalaisen isoäidin käsittelyssä. Maistelimme aivan kaikkea: suolaista juustoa ja makeaa hunajaa yhdistelevää fetaa filotaikinassa, munakoisoa salaattina, kääryleinä sekä haudutettuna tomaattikastikkeessa, sinisimpukoita tomaattisessa yrtti-valkosipuliliemessä, lihapullia sekä musakaa ja tsatsikia; totta kai.
Grillatut porsaan kasslerviipaleet salaatin ja grillatun pitaleivän kanssa ovat El Grecon salonkikelpoinen versio pita gyros -katuruokaklassikosta. Se toimii loistavana yhteisnaposteltavana viinin kanssa ja on hyvässä seurassa sosiaalista ruokailua parhaimmillaan. El Grecon maahantuoma, pienen kreikkalaisen tuottajan kevyt punaviini sopi erityisesti musakan kanssa hyvin. Ilmiselvästi Kreikassa taidetaan muunkin kuin retsinan teko. Jälkiruoaksi, jota emme kaiken herkuttelun jälkeenkään voineet ohittaa, meille tarjottiin ravintolan egyptiläisen kokin erikoisuutta, sopivan makeaa Kantaifi-taikinapohjaan leivottua kolmikerroskakkua sekä klassista baklavaa uudelleenrakennettuna.
Opimme, että kreikkalaiset illalliset ovat elämys ja kokemus, jossa ympäristö ja seura ovat puoliruokaa. On helppo ymmärtää miksi Kreikka on niin suosittu matkailumaa ja miksi niin monet ihmiset menettävät sydämensä sen rannoille ja ruoalle. Maut ovat keveitä, vaihtelevia ja syviä. Annokset kohtuullisen pieniä ja helposti jaettavia. Ravintoloitsija kertoo, että kreikkalaisen illallisen pitäisi toimia johdantona upeaan yöhön ja muistuttaa elämisen sietämättömästä keveydestä – hymyilen koko matkan kotiin.
Makujen ja tunnelman yhdistelmä vie ruokailijan kuin lyhyelle lomamatkalle, josta palaa rentoutuneena takaisin syksyn kiireisiin. Ei ihme, että ravintola on kuulemma aina lounaalla täynnä. Kukapa ei haluaisi piipahtaa pienellä lomalla työpäivänsä lomassa, ystävien seurassa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.