Olen Korttelin avautumisesta saakka odottanut ennättäväni vierailemaan Bar Cónissa, siitäkin huolimatta, ettei espanjalainen ruokakulttuuri ole minulle se kaikista tutuin. Siksipä tilanteen salliessa pyysin Espanjassa asuneen seuralaisen mukaani tutustumaan Bar Cónin tarjontaan. Hän huomioikin heti sen, että ravintolassa on esimerkiksi espanjaa puhuvaa henkilökuntaa. Siellä selvästi tiedetään, mistä puhutaan ja ruoassa on paljon oikeasti aitoja espanjalaisia elementtejä. Illallisemme aikaan ravintolassa on selvästi kiire, mutta siitä huolimatta henkilökunta on hyväntuulista ja hymyilevää, tulee tervetullut olo.
Bar Cón ja lautalle johtavat portaat ovat Korttelin todellinen katseenvangitsija ja siellä on myös, muista ravintoloista poiketen, terassi. Sisustus henkii espanjalaista rentoutta ja siinä on käytetty runsaita yksityiskohtia. Ravintolassa musiikki soi kutsuvasti jo kauas ja sinne piipahdetaan niin lasilliselle kuin pidemmälle illallisellekin. Minulle ei jää yhtään olo, että olisin kauppakeskuksessa, ja toisaalta viimeistään Kortteli on todistanut, ettei kauppakeskussijainnilla ole mitään väliä hyvien ravintoloiden kohdalla.
Seuralaiseni pitää hyvänä merkkinä sitä, että pintxot tarjoillaan ohuelta, hieman kuivalta leivältä. Kuulemma Suomessa luullaan liian usein, että pintxojen leivän tulisi olla jotenkin erityisen hyvää, vaikka sen tarkoitus on toimia ennemminkin lusikkana, jonka päällä herkkuja pidetään.
Leipä tosiaan on rapea ja ohut. Sitä on mukava syödä ja huomio keskittyy itse asiaan eli päällisiin, eikä niinkään leipään. …No, se leivästä; pintxot ovat kiva alku illalle ja pelkästään niitä olisi varmasti kiva napostella juoman lomassa pienempään nälkään. Jokainen pintxo on erilainen ja jokainen nousee vuorollaan lemppariksi maistelun edetessä. Hiiligrillattu Piquillo-paprika on yksinkertaisuudessaan todella maistuva ja hyvin maustettu. Perunamunakkaassa taas on oletetun tasapainoiset ja kevyet maut, mutta siihen on viilattu sopivasti lisää potkua salsalla, hauskaa!
Ennen pääruokaa saamme maistiaisia pienistä, jaettavista annoksista, joista kuullotettu pinaatti rusinoilla on ilahduttavan trendikästä ja kevyttä. Kevyempien annosten ystävälle myös valkoinen parsa tryffelillä ja saksanpähkinällä toimii varmasti. Espanjalainen naposteluklassikko paistetut vihreät Padron-paprikat ilahduttavat meitä suuresti. Seuralaiseni tosin vinkkaa, että paprikoita olisi uskaltanut paistaa hieman reilumminkin.
Pääruokana päästään kokeilemaan espanjalaisia klassikoita, kuten Iberico-porsaasta, mojokastiketta ja palsternakkaa. Porsas on niin hyvää, ettei seuralaiseni melkein ennätä maistaa sitä sen jo kadottua lähes kokonaan vatsaani. Possu toimii kastikkeen kanssa niin erinomaisesti, että palsternakkapyree jää lautasella aivan sivuosaan. Toisena klassikkoannoksena maistellaan kanacanneloneja, joka voi kuulostaa tavanomaiselta, mutta älkää erehtykö luulemaan annosta tylsäksi. Se on todella maukas, myös sen salaatti on erinomainen ja se maistuu kesältä.
Jälkiruoka tuo kauniin lopetuksen illalliselle. Espanjalaisten köyhien ritareiden kanssa tarjoillaan kuusijäätelöä, joka on hauska yllätys. Myös Manchego-juusto hyvän viinin kanssa on aina erinomainen lopetus aterialle, nam!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.