Loppukeväästä TableOnlinen porukka lähti Tallinnaan tutustumaan virolaisiin asiakkaisiin TableOnline.ee:n johdattamana. Ekskursion aikana tutustuimme Tallinnassa mielenkiintoisiin ja toisistaan poikkeaviin ravintoloihin. Yksi mielenkiintoisimmista uusista tuttavuksista oli ehdottomasti Raatihuoneentorilla sijaitseva Kaerajaan. Isoista ikkunoista on hyvät näkymät ulos aukion vilinään, mutta myös sisätilat ansaitsevat huomionsa. Sisustuksen, kuten ruoankin, pohja rakentuu virolaisiin perinteisiin, mutta niin sisustuksessa kuin ruoanvalmistuksessa on perinteitä tulkittu modernisti. Sisustus on tarkkaan mietitty ja viimeistelty ja siellä on paljon kauniita ja tunnelmallisia yksityiskohtia, jotka ovat hauska sekoitus vanhaa ja uutta.
Kaerajaanin ruoka on modernia virolaista ja annokset reilun kokoisia. Vaikka pohja on perinteissä ovat annokset silti tätä päivää. Seurueestamme useammat valitsevat alkuun peuracarpaccion. Raikkaassa annoksessa liha on erinomaista, parmesaani toimii lisukkeena mukavasti ja sitä on lautasella riittävästi. Marjat tuovat annokseen hyvin happoja. Olemme kuitenkin yksimielisiä siitä, että näin hyvän lihan kanssa toimisi hieman vähempikin määrä kastiketta.
Pääruokavalintamme hajaantuvat enemmän ja itse valitsen listalta ankkaa. Sen pinta olisi kaivannut hieman kuumempaa pannua, kuten kuulemma myös kalankin. Noin muuten ankka on oikein maukasta, annoksessa on paljon syömistä ja sen kanssa tarjoiltu raparperikastike maistuu marjaisalle, mutta on silti sopivan hapan. Vihannekset, ankka ja kastike sopivat hyvin yhteen ja ne on laitettu esille kauniisti. Makeahko annos on hauska ja sopivan kevyt, myös muita annoksia kehutaan maistuviksi.
Jälkiruoaksi tilaan perinteistä, mutta aina niin hyvää suklaafondantia, joka katoaa lautaselta nopeasti. Se on maistuva päätös aterialle, mutta se ruoista. Vaikka ruoka ja sisustus ovat molemmat varsin kivoja, kumpikaan niistä ei ole Kaerajaanin ykkösjuttu, vaan se on ravintolan yläkerran vessa! Kyllä, vessa, muttei mikä tahansa vessa.
Ravintolan ylemmän kerroksen wc-tilat on rakennettu vanhaan savupiippuun siten, että huoneen katto jatkuu hormina korkealle ylös ja savupiipun sisällä tuoksuu vielä vahvasti noki. Miten mahtava yksityiskohta! Se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, kun Kaerajaaniin saapuu ruokailemaan.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.