Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Etätöiden yleistyttyä, työn ja vapaa-ajan erottaminen luo uudenlaisia haasteita. Matkailurajoitusten takia ulkomaanmatkat siirtyvät nyt tulevaisuuteen, mutta onneksi kotimaastamme löytyy piilotettuja helmiä, jotka tarjoavat juuri sopivan irtioton hektisestä arjesta.
Työasioihin liittyen olin muutama viikko takaperin yhteydessä sosiaalisessa mediassa kehuttuun Bistro Yvonne -ravintolaan. Kyseinen ravintola avasi ovensa marraskuussa 2020 ja sijaitsee Yyterin virkistyshotellin yhteydessä. Ravintola on rakennettu tänä vuonna valmistuneeseen hotellin 6.kerrokseen, josta aukeaa hulppeat näkymät merelle.
Olin jo pitkään suunnitellut, että haluan yllättää avecini ja tarjota hänelle rentouttavan viikonlopun hyvän ruoan ja juoman parissa. Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne osoittautui palveluiltaan täydelliseksi vaihtoehdoksi ja minulle tarjottiin mahdollisuus toteuttaa suunnitelmani. Hotellin tarjoamat aktiviteetit, kylpylä sekä erilaiset hoidot nostaisivat ruokahalun huippuunsa ja illan kruunaisi Bistro Yvonnen menut viinien ja cocktailien siivittämänä. Tästä on vaikea pistää paremmaksi!
Pelkkä mielikuva matkasta ja hänen kasvoillensa leviävästä hymystä suunnitelmani kuullessaan sai minut heti tekemään varauksen ja varmistamaan paikkamme. Pöytävarauksen tekeminen onnistui kätevästi TableOnline.fi:stä.
Matka Tampereelta hotellille sujui kirjaimellisesti mutkattomasti suoraa valtatie 11 ajellen ja fiilistellen tulevaa viikonloppua. Ajallisesti 2 tunnin ajomatka oli juuri sopiva siihen, että tunsi selkeästi jättävänsä arjen kiireet taakseen ja siirtyvänsä vapaalle. Virkistyshotellille saavuttuamme, vastaanottovirkailija toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi ja kertoi hotellin palveluista. Mukavana yllätyksenä saimme kuulla, että kyseinä iltana luvassa olisi myös komediaesitys sekä live-musiikkia hotellin alakerrassa. Tämä oli jäänyt itseltäni huomaamatta varausta tehdessäni.
Tarjotakseni avecilleni unohtumattoman kokemuksen, olin varannut meille Y-Suite huoneen hotellin uudesta 6.kerroksesta. Varausvaiheessa näkemieni kuvien perusteella osasin jokseenkin odottaa, mitä olisi luvassa. Huoneen oven avattua jouduimme kuitenkin molemmat hieraisemaan silmiä ja pohtimaan olimmeko varmasti tulleet oikeaan paikkaan. Huoneen ylellinen ja tunnelmallinen sisustus sekä puoleensa vetävä korokkeelle nostettu extra-leveä sänky saivat meidät pohtimaan, tarvitseeko huoneesta poistua ollenkaan.
Ihasteltuamme hetken aikaa huonetta ja levähdettyämme viinilasien ääressä, päätimme kuitenkin käydä testaamassa hotellin 2. kerroksessa sijaitsevan kylpyläosaston. Kylpylän saunat ja allasosasto tarjosivat juuri kaipaamamme rentoutumisen ja kuten arvata saattaa, molempien ajatukset alkoivat pyöriä Bistro Yvonnen herkuissa. Oli siis aika lähteä hotellihuoneeseen valmistautumaan illalliselle.
Illan H-hetki alkoi lähestyä ja oli aika siirtyä ravintolan puolelle. Astuessamme sisään ravintolaan, vastassa odotti vähintäänkin yhtä hyvällä maulla sisustettu cocktailbaari, jossa ihmiset nauttivat syksyisestä tunnelmasta, laseissaan viettelevän värikkäitä cocktaileja. Henkilökunta huomioi meidät heti ovesta sisään astuttua ja toivotti iloisesti tervetulleeksi. Tarjoilija ohjasi meidät ravintolan puolelle varausvaiheessa toivomaani ikkunapöytään ja ojensi meille tyylikkäät cocktail-listat sekä ravintolan menun.
Kylpyläkäynnin jälkeen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tästä syystä päätimme alkuun tilata molemmille cocktailit, jotka olivat kiinnittäneet huomiomme jo ravintolaan sisään astuessa. Itselleni valitsin Whisky Sourin ja ajattelin, että se kädessä olisi kiva pohtia menuvaihtoehtoja.
Avecini puolestaan kuubalaista kulttuuria rakastavana naisena valitsi itselleen Mojito Sourin. Kilistellessämme alkucocktaileja ja katsellessamme ympärillemme, oli ilo huomata, että koronarajoituksista huolimatta paikalle oli uskaltautunut moni muukin. Ravintola oli selkeästi panostanut asiakkaidensa turvallisuuteen ja väliä muihin seurueisiin oli kaikkien ympärillä reilusti, vaikkakin suurin osa pöydistä oli käytössä.
Nautiskeltuamme hetken aikaa tunnelmasta ja valkuaisvaahdolla viimeistellyistä herkullisista cocktaileista, oli aika tehdä päätökset siitä, mitä söisimme. Kuten olin jo ennakkoon osannut arvella, avecini halusi ehdottomasti maistella viiden ruokalajin CHEF’S MENU I. Itse päätin myös pidättäytyä ennakkoon pohtimassani vaihtoehdossa, joka oli neljän ruokalajin CHEF’S MENU II ja siihen kuuluva viinipaketti.
Cocktaileissa koristeina käytettyjen appelsiiniviipaleen ja mintunlehden laskeuduttua lasiemme pohjalle, tarjoilija saapui pöytämme eteen ja alkoi asiantuntevasti esittelemään ensimmäisiä annoksia. Avecini valitseman menun ensimmäisenä ruokalajina oli Beets & Roots. Annoksen värikkäät ja kauniisti asetellut, paahdetut kauden juurekset, punajuuri-cremellä viimeisteltynä, hurmasivat silmien lisäksi myös kaikkia makuaisteja. Annoksessa käytettyjen raaka-aineiden maut nousivat esiin juuri sopivasti, muodostaen kevyen kokonaisuuden.
Oma makumatkani puolestaan alkoi kauniiseen tarjoiluastiaan laaditulla Cauliflower & Herbs annoksella. Suutuntumaltaan samettinen kukkakaalikeitto sai itseni lisäksi myös avecini ummistamaan silmänsä maistaessaan annostani. Pehmeät maut oli saatu onnistuneesti nostettua esiin erilaisten tuoreiden yrttien avulla. Annoksen kanssa tarjoiltu Château Haut Guillebot, Entre-Deux-Mers viini tarjosi kevyen ja hunajaisen viimeistelyn täydentämään kokonaisuutta.
Ensimmäiset annokset syötyämme ja hetken rupateltua, tarjoilija saapui tuomaan seuraavia annoksia. Avecini eteen laskettiin värikäs ja herkullisen näköinen Beef & Truffle, joka ehti jo melkein aiheuttaa annoskateuden pöydän toisella puolella. Minulle tarjoilija puolestaan ojensi vähintäänkin yhtä herkullisen näköisen Scallops & Sour cream -annoksen sekä lasillisen Italiassa valmistettua La Giareta Pinot Grigio:ta.
Annoskateus osoittautui turhaksi, sillä naudanlihatartaria oli sen verran reilusti, että pääsin myös itse nauttimaan siitä. Tartarissa käytetty liha oli sopivan suussa sulavaa ja tryffelit toivat annokseen reilusti makua ja oikeanlaista potkua. Kullertaviksi paistetut kampasimpukat hapankerman ja ruskistetun voin kanssa tarjoiltuna edustivat taas hentoja ja pehmeitä makuja. Annoksen kanssa tarjoiltu sitruksinen viini puolestaan toi kaivattua syvyyttä ja tarjosi pidemmän jälkimaun.
Ennen varsinaisia pääruokia, meille tuotiin MENU II kuuluva Butternut Squash & Peanuts, jota olimme sopineet maistelevamme yhdessä. Ennakkoluulot annosta kohtaan hävisivät ensimmäisellä suullisella. Jos illan annoksista yksi pitäisi nimetä parhaaksi, se olisi ehdottomasti tämä. Paahdettu myskikurpitsapihvi taateleiden ja sinihomejuuston kanssa tarjoiltuna tarjosi erittäin monipuolisen makuelämäksyn, jota voin hyvällä itsevarmuudella suositella myös muille.
Edellisen annoksen tuomasta positiivisesta hämmennyksestä selvittyämme, oli seuraavaksi vuorossa pääruoat. Avecilleni luvassa oli Reindeer & Parsnip ja minulle Whitefish & Fennel. Poronlihan mieto riistan maku yhdistettynä tummaan kuusikastikkeeseen ja palsternakkapyreeseen saattoi annoksen useat maut erinomaisesti yhteen. Ellen itse olisi alkanut olemaan jo hieman kylläinen useiden viinilasien ja edellisten ruokalajien jälkeen, olisin ehdottomasti vaatinut useamman maistiaisen.
Oma annokseni, jossa oli paistettua siikaa kukkaalipyreellä ja beurre blanc -kastikkeella osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Aikaisempien annosten tapaan pehmeät ja hienot maut olivat onnistuttu jälleen nostamaan esille ja annoksen kanssa tarjoiltu hedelmäinen Bretz Riesling kruunasi kokonaisuuden.
Kellon lähestyessä ravintolan sulkeutumista, jäljellä oli kuitenkin vielä yhdet annokset, joita molemmat olivat odottaneet. Avecini vanhana herkkusuuna pääsi maistelemaan tyylikkäältä kivilautaselta tarjoiltua Blueberry & Cream -jälkiruokaa. Suussa sulava jogurttipannacotta ja hillotut mustikat nostivat hänen kasvoilleen hymyn, joka antoi varmuuden siitä, että ilta oli onnistunut.
Itse pääsin päättämään menuni makeaan ja raikkaaseen Chocolate & Rasberry jälkiruokaan, jonka kanssa tarjoiltiin aromikasta Vivanza Moscatel jälkiruokaviiniä.
Jotta ilta saisi arvoisensa päätöksen, päätimme vielä kilistellä yhdet cocktailit ja nauttia hetken aikaa ravintolan rauhallisesti tunnelmasta. Valitsimme tarjoilijan suosittelemat cocktailit, jotka olivat Apple pie on the rock’s avecilleni ja Espresso Martini minulle. Pohdimme cocktailien ajan, että olisimme vielä menneet hotellin alakertaan nauttimaan livebändin tarjoamasta musiikista.
Päivä oli kuitenkin ollut sen verran ohjelman täytteinen, että ravintolan viereisellä käytävällä sijaitseva huoneemme ja kylpyamme vetivät meidät puoleensa ja live-musiikista nauttiminen jäi nyt seuraavaan kertaan.
Lähtiessämme ravintolasta oli pakko vielä erikseen käydä kiittämässä Bistro Yvonnen keittiömestarina toimivaa Ville Virtasta, joka oli vastannut menujen suunnittelusta ja onnistunut luomaan kaksi toisistaan selkeästi poikkeavaa, mutta erittäin onnistunutta kokonaisuutta.
Hyvin nukutun yön jälkeen ihastellessa ikkunasta aukeavaa Pohjoismaiden hienointa hiekkarantaa, pystyimme toteamaan, että ainekin meidän kohdallamme Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne olivat lunastaneet lupauksensa. Nyt jaksaa virkeänä palata kotiin etätöiden pariin odottelemaan seuraavaa reissua.
Varaa pöytä TableOnlinesta: Bistro Yvonne, Sipintie 1, Pori
Jani/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.