KYSYMYS: Minulla on kaksi aikuista lasta – toinen kehitysvammainen. He molemmat asuvat omissa asunnoissaan. Ex-mieheni kanssa olemme hyvissä väleissä ja lasten takia ajoittain tekemisissä. Ex-miehelläni on puoliso.
Olen ollut naimisissa kahdeksan vuotta. Mieheni on hyvä mies, mutta ei voi hyväksyä lapsiani vieläkään. Hän ei myöskään pidä ystävistäni. Hän on loukannut ja haukkunut minua ja lapsiani mitä rumimmin. Ja melkein joka viikko aikoo erota. Olen pyytänyt häntä avioliittoneuvojan luo, mutta ei halua. Miehelläni ei ole omia lapsia. Hän on paljon mökillään.
Mitä tehdä? Olen väsynyt. Hän pyytää anteeksi, mutta sama tapahtuu taas viikon kahden päästä.
VASTAUS: Hyvä kysyjä,
Kerrot, että miehesi on hyvä mies. Mitäköhän mahdat tarkoittaa? Kun et tarkemmin kerro, niin minulle tuli mielikuva ja käsitys, että teillä on oikein mukavaa yhdessä kun olette kahden.
Mutta kun parisuhde ei yleensä voi olla vain kahdenkeskinen suhde. Ennemmin tai myöhemmin pari joutuu irrottautumaan ihanasta kahdenkeskisyydestä, mitä kutsutaan myös symbioosiksi tai rakastumisvaiheeksi, ja sietämään sitä, että parisuhde on itseasiassa kolmion muotoinen. Tällä tarkoitan sitä, että sen lisäksi, että parisuhteen osapuolilla on suhde toisiinsa, he molemmat joutuvat olemaan suhteessa myös muihin ihmisiin ja asioihin, sekä sietämään hetkittäin sivuun jäämistä eli mm. sitä että rakastetullani on muitakin tärkeitä ihmisiä ja asioita kuin minä. Ylipäätään hän on oma erillinen ihminen, joka ei ikinä voi vastata täydellisesti toiveitani ja tarpeitani. Eli aina joku kolmion kulma jää sivuun kun kaksi muuta ovat yhteydessä. Tämä kolmenkeskisyyden löytäminen ja sietäminen on itseasiassa parisuhteen keskeinen haaste. Parisuhde, joka pakotetaan jäämään kahdenkeskisyyteen, yleensä tuhoutuu.
Uusissa parisuhteissa tämä kolmenkeskisyyden sietäminen on usein vielä haastavampaa. Näissä parisuhteissa on jo alusta saakka selvää, että puoliso ei ole vain minua varten vaan hänellä on mm. rakkaushistoria, josta olen ikuinen ulkopuolinen. Tästä kipeänä muistutuksena ovat puolison lapset entisestä liitosta. Vielä vaativammaksi tilanteen tekee jos vain toisella osapuolella on lapsia aiemmasta suhteesta. Olen kuullut monet kerrat ihmisen kuvaavan, miten voimakas ulkopuolisuuden tunne saattaa olla suhteessa puolison entiseen elämään ja tämän lapsiin. Meidän ihmisten välillä on myös eroja miten helppoa tai vaikeaa meidän on sietää kolmenkeskisyyttä. Mitä enemmän meillä on taustassamme kokemusta sivuun, liian yksin jäämisestä, sitä enemmän me yleensä kaipaamme kahdenkeskisyyttä. Joskus tämä kahdenkeskisyyden kaipaus näkyy vain esimerkiksi korostettuna vaatimuksena seksiin. Parisuhteen seksihän on yleensä kahdenkeskistä.
Jos nyt palaan sinun tilanteeseesi. Mietin, että kokeekohan miehesi jäävänsä sivuun, ulkopuoliseksi suhteessa lapsiisi ja myös ystäviisi? Yksinkertaistettuna, mahtaakohan hän pelätä, että hän ei ole tärkein vaan nuo muut ovat tärkeämpiä? Jos näin on, on ymmärrettävää vaikkakaan ei hyväksyttävää, että hän yrittää saada haltuun tätä pelkoaan pienentämällä näiden muiden merkitystä esim. loukkaamalla ja haukkumalla. Jotta hän voisi kokea olevansa sinulle se tärkein.
Tilanteessanne huonoin vaihtoehto on, että alkaisit kapeuttamaan omaa olemistasi, luopumaan vähitellen niistä muista ihmisistä, jotka ovat sinulle tärkeitä. Olisiko mahdollista, että pysähtyisitte rauhassa keskustelemaan tilanteestanne sellaisena hyvänä hetkenä jolloin miehesikin on rauhallinen. Pystyisikö hän silloin kuvamaan tunnelmiaan? Olisiko sinun mahdollista kysyä mikä auttaisi häntä sietämään noita tilanteita paremmin? Onko jotain mitä sinä voisit tehdä toisin jotta se olisi helpompaa hänelle? Entä onko teillä riittävästi kahdenkeskisyyttä eli niitä tilanteita, joissa voitte tankata toisiltanne läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta?
Sanot, että olet pyytänyt miestäsi avioliittoneuvojalle mutta hän ei halua. Tiedäthän, että avioliittoneuvojalle voit mennä yksinkin pohtimaan parisuhdettasi.
Kiitän Sinua hyvin keskeistä aihetta käsittelevästä kysymyksestä ja toivotan oikein hyvää jatkoa!
perheneuvoja Helena
2 kommenttia
shiwan8
23.12.2014 19:17
Siinä ei ole mitään ihmeellistä, ettei miestä kiinnosta jonkun toisen miehen lapset. Ei ole biologisesti eikä nyky-yhteiskunnassa edes moraalisesti hänen vastuullaan. Miksi olisi? Sehän johtaisi vain siihen, että hänen resurssinsa menisivät jonkun toisen miehen geenien ylläpitoon mikä on siis evolutiivisesti tällaisessa ympäristössä jotakuinkin niin typerä veto mieheltä kuin olla ja voi, edellyttäen että hän haluaa omia lapsia.
Tämä ei silti tarkoita sitä, että hänellä olisi oikeus käyttäytyä huonosti. Toisaalta jos häntä kohtaan on käyttäydytty huonosti niin tilannehan on vain tasapainossa. Hyvinkin tilannekohtaista...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Umenohana
28.12.2014 11:42
Hyvä mies, mutta haukkuu puolisoaan mitä rumimmin. Hyvä mies, mutta uhkaa erolla viikottain. Hyvä mies, mutta viettää paljon aikaa mökillä. Hyvä mies, mutta ei halua paikata suhdetta aviolittoneuvojan kanssa? Kun ensin sanotaan että "on hyvä mies" mutta sitten ladellaan kasa huonoja juttuja, kutistuu "hyvä mies" osio pelkäksi puolusteluksi. "Toisaalta, saahan se noin tehdä, kun se on hyvä mies."
Vastaa kommenttiinMikä tekee "hyvän miehen"?. Säännöllinen hyvä palkka? Ei hakkaa? Ei ryyppää? Ei ole niinkuin isi oli (lumihanki, kirves ja perhe)? Joka kerran, kun kuulen puolisoa kehuttavan hyväksi mieheksi, nousevat niskakarvat pystyyn ennen sitä "mutta" sanaa... Hyvä mies oikeastaan tuntuu tarkoittavan "Paras mitä löysin/tunnen ansaitsevani, mutta sisällä kaihertaa että jokin on pielessä."
Jos mies haluaa oikeasti erota, niin kyllä se siitä lähtee. Tällä hetkellä kuulostaa pikemmin siltä että mamin pikku mussukka on koettanut tehdä kaikkensa saadakseen huomiota. on räyhännyt, kiukutellut ja karannut kotoakin. On se kumma, ettei sitä huomiota saa... vai onko vaimo erehtynyt palkitsemaan tuosta käytöksestä?
Joku viisas sanoi että sinä osoitat ihmisille miten sinua saa kohdella.
Puolison lapsista taas sen verran, että kyllä ne hyväksyä pitää. Lapset kun tulevat olemaan osa yhtälöä koko lopun ikää. Jos sen kanssa ei ole ennen kimppaan menoa sopua tehnyt, niin sitten lienee syytä ottaa hiukan etäisyyttä ja miettia asia uusiksi. Lapseton ihminen kun ei aina hoksaa sitä, ettei aina tulekaan puolison elämässä etusijalla. Mutta mitä tarkoittaa "ei hyväksy"? Eikö mies hyväksy lasten käytöstä vai lapsia itseään - siinä on eroa. Reviiritaistelujen laajuus riippuu paljon lasten iästä - ja kasvatuksesta.
Mitäs jos antaisit miehen mennä menojaan ja opettelisit kokonaiseksi ihan itsestäsi ennen seuraavaa suhdetta... Kun olet kokonainen ihan itsesi kanssa, niin voipi olla että miestäkin alkaa kiinnostaa suhteen paikkaaminen. Kun olet altavastaajan asemassa, miksi kiinnostaisi. Mies tietää alistavansa sinut jo nykyisillä konsteilla ihan tarpeeksi hyvin.
Vastaa kommenttiin