Olin pari vuotta sitten ensimmäisessä vakavassa parisuhteessa. Päätimme muutaman kuukauden seurustelun jälkeen, että molemmat kävisivät sukupuolitautitesteissä, jotta voisimme jättää kondomin käytön pois.
Itse kävin testeissä ja olin silloin terve. Kuitenkin muutaman kuukauden jälkeen minulle tuli oireita ja menin uudelleen lääkärin vastaanotolle, joka totesi minulla olevan papilloomavirus. Kun otin asian esille silloisen poikaystäväni kanssa, hän kertoi, ettei ollut koskaan käynnyt testeissä.
Menetin luottamuksen lisäksi oman terveyteni.
Olen hoitanut oireita ja toisinaan, kuten nyt, oireita ei ole ollut. Mikään ei kuitenkaan koskaan kerro, että virus olisi minusta täysin poistunut.
Nyt olen tavannut uuden miehen, jolle olen kyllä kertonut sairaudestani ja käytämme kondomia ehkäisyvälineenä (tiedostan kyllä, ettei kondomikaan suojaa papilloomavirukselta täysin). Siksi minun on vaikea nauttia seksuaalisuudesta hänen kanssaan, kun jokainen kerta pelkään tartuttavani häneen viruksen.
Nainen, 21
HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin sukupuoliteitse leviävä virus. Se voi tarttua yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia, suuseksissä tai käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on kondyloomia ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä. Myös henkilö, joka ei tiedä kantavansa virusta voi tartuttaa sitä eteenpäin.
Yleensä HPV poistuu elimistöstä omia aikojaan. Osalla naisista HPV-tartunta aiheuttaa papa-näytteessä näkyviä solumuutoksia. Näistä muutoksista suurin osa häviää; elimistö itse poistaa viruksen ja sen aiheuttamat vauriot.
Papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä. Virustyyppejä on kymmeniä, ja lähes jokainen seksiä harrastanut on jossakin elämänsä vaiheessa saanut virustartunnan. Suurin osa viruksista on täysin oireettomia ja menevät ohi itsellään. Papilloomavirusinfektioista 80-90 % paranee spontaanisti ihmisen oman immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa.
Näitä faktatietoja olet varmasti saanut lääkäriltä tai lukenut asiasta esimerkiksi Väestöliiton nettisivuilta. Siksi ei tässä näistä lääketieteellisistä asioista sen enempää.
Et esittänyt mitään varsinaista kysymystä, mutta kerroit, että pelkäät tartuttavasi viruksen kumppaniisi, ja siksi sinun on vaikea nauttia seksistä.
Pelko on toisaalta hyödyllinen tunne, mutta toisaalta haitallinen ja tarpeeton. Pelko on hyödyllinen, koska se varoittaa vaaroista ja siten suojelee elämää. Huono puoli pelon tunteessa on, että se voi rajoittaa elämää tarpeettomasti ja estää normaalin elämän ja siitä nauttimisen.
Sinun tilanteessasi pelko on hyödyllinen, koska se saa teidät käyttämään kondomia yhdynnässä, ja sinut ilmeisesti käymään lääkärissä ja säännöllisissä papa-testeissä. Lisäksi olet rohkeasti kertonut asiasta miesystävällesi, ja hän siis tietää siitä. Olet siis toiminut oikein ja tehnyt kaiken, mitä on tehtävissä.
Haitallista pelko on siinä mielessä, että et pysty kunnolla nauttimaan seksistä. Olet kuitenkin toiminut oikein ja tehnyt kaiken mitä voit. Siksi sanoisin, että voit hyvillä mielin ottaa pelosta vain tämän hyödyllisen puolen ja nauttia aivan normaalista elämästä, myös seksistä ja rakastelusta täysin siemauksin. Arvaan, ettei tämä ole helppoa, mutta anna itsellesi lupa siihen.
Perheneuvoja Heikki