KYSYMYS: Olen 40-v nainen, erosin miehestäni vuosi sitten. Eron syynä suhteen väljähtyminen, minun pitkäaikainen tyytymättömyyteni ja minun rakastumiseni kolmanteen osapuoleen.
Olin naimisissa 14 vuotta. Lähes koko suhteen ajan koin alemmuudentunteita miestäni kohtaan. Kommunikaatiomme pariskuntana oli puutteellista. Olen hyvin herkkä ja jostain syystä huonolla itsetunnolla varustettu, mikä on johtanut vuosien mittaan väärinymmärryksiin ja loukkaantumisiin. Kärsimme miehestä johtuvasta lapsettomuudesta, mutta saimme ivf-alkuiset kaksoset. Sairastin synnytyksen jälkeisen masennuksen ja koen että se jätti minulle etäisen suhteen lapsiini. Mieheni omistautui lapsille syvästi. Lasten syntymän jälkeen suhteemme alkoi etääntyä, etenimme kämppäkaveriutta kohti, välillä tunsin olevani vain kolmas lapsi miehelleni. Asuimme 1,5 v minun töideni takia eri paikkakunnilla siten että lapset asuivat kanssani ja vietimme viikonloput ja lomat yhdessä. Tuona ajanjaksona olin ensimmäisen kerran uskoton miehelleni. Tämän jälkeen näitä kertoja tuli muutamia lisää. Tämä tietysti etäännytti meitä toisistamme entisestään. Koin huonoa omatuntoa, seksihalut miestäni kohtaan hiipuivat. Hänkään ei ole erityisen seks aktiivinen ja suhteessamme oli helposti 1-6 kk ns kuivia kausia.
V 2013 alussa rakastuin klassisesti työkaveriini. Aloitin salasuhteen jonka paljastin nopeasti miehelleni. Hän halusi jatkaa avioliittoa. Koko vuosi meni soutaessa ja huovatessa, kunnes v 2014 alusta muutimme erilleen. Minulla oli pieni vuokra-asunto mutta käytännlssä asuin uuden rakkaani luona. Muutimme pian yhteen. Syksyllä 2014 ahdistuin, halusin takaisin. Olin raskaana, tein abortin. Vietin pari viikkoa entisessä kodissani mutten pystynyt irtautumaan uudesta miehestäni.
Avioero astui voimaan vuosi sitten. Tulin uudelleen raskaaksi ja minulla ja uudella miehelläni on ihana pieni tytär. Ex-mies asuu yhä yhteisessä kodissamme johon meillä kummallakaan ei ole varaa, lapset ovat siellä kirjoilla. Meillä ei ole huoltajuussopimusta emmekä ole tehneet ositusta, lapset ovat vuoroviikoin eri kodeissa.
Tunnen edelleen syvää surua, katumusta ja häpeää. Olen menettänyt koko entisen elämäni, harrastukset, ystäviä ja sukulaisia. Elämälläni ei tunnu olevan kiintopistettä. En osaa panostaa nykyiseen suhteeseeni koska roikun vanhassa. Tiedän nyt mitä oiisin tehnyt toisin, mitä olisi pitänyt tehdä jo 10 vuotta aiemmin.
Haluan päästä irti vanhasta, lopettaa vertailun ja antaa nykyiselle kumppanilleni ja minulle mahdollisuuden ja pienelle tytöllemme ehjän kodin. Miksi se on niin vaikeaa? Minulla on mennyt 3 vuotta "hukkaan" tätä sotkua vatvoessani.
Irti vanhasta
VASTAUS: Tilanteesi kuulostaa kovin raskaalta. Sinulle on tapahtunut paljon viime vuosina: lapsettomuushoidot, kaksoset ja synnytyksen jälkeinen masennus, erillään asuminen puolisosta työn vuoksi ja uskottomuudet. Sen jälkeen tulivat uusi rakkaus, odottamaton raskaus, abortti, soutaminen ja huopaaminen entisen miehesi kanssa, ero vanhasta, uusi raskaus ja uuden elämän uuden puolison kanssa. Siinä on tapahtumia kerrakseen! Ei ihme, että tunnet olosi voimattomaksi!
Kerrot, että haluat irti menneestä ja keskittyä nykyisyyteen, mutta toisaalta mietit paljon menneitä. Koet, että et osaa tällä hetkellä panostaa nykyiseen suhteeseesi. Kuulostaa siltä, että teet nyt ”pakollista” erotyötä entisestä ja se luonnollisesti haittaa suhdetta nykyiseen mieheesi. Ehkä eron riittävälle työstämiselle ei aiemmin ole ollut aikaa, koska sinulle on tapahtunut paljon asioita nopeaan tahtiin. Sanot haluavasi antaa nykyiselle kumppanillesi mahdollisuuden ja myös nimimerkkisi ”Irti vanhasta” puhuu päätöksestäsi pysyä nykyisessä suhteessa. Päätöksen myötä on helpompi lähteä toteuttamaan asioita, jotka vievät tavoitteeseesi. Suhteesi vahvistamisessa nykyisen miehesi kanssa auttaa se, että asiat olisivat hoidettu loppuun ex-puolison kanssa sekä käytännössä että tunnetasolla. Yhteinen vanhemmuutenne toki jatkuu, mutta parisuhteenne ei.
Kerrot, että teillä on entisen miehesi kanssa omaisuuden ositus sekä viralliset sopimukset huoltajuudesta, lapsen asumisesta ja elatuksesta tekemättä. Ex-miehesi asuu talossa, johon teillä kummallakaan ei ole varaa. Todennäköisesti nämä keskeneräiset asia kuormittavat teitä. Mitä teidän olisi hyvä tehdä niiden loppuun saattamiseksi? Kummalla teistä olisi enemmän voimavaroja aloittaa prosessi? Pitävätkö nämä keskeneräiset, stressaavat asiat teitä kiinni toisissanne myös tunnetasolla? Mietin myös kuinka hyvin nykyinen miehesi kestää tilannetta? Miten tietoinen hän on tällä hetkellä ajatuksistasi? Vaikka ei ole niistä kertonut, epävarmuutesi varmasti heijastuu teidän suhteeseenne.
Kerrot kokeneesi aina alemmuudentunteita ex-miestäsi kohtaan ja että kärsit huonosta itsetunnosta. Suhteessa menneeseen puhut katumuksesta ja häpeästä. Tuntuu huolestuttavalta lukea, että elämäsi viimeiset kolme vuotta ovat menneet hukkaan ja että elämälläsi ole kiintopistettä. Näistä asioista kysyisin sinulta paljon lisää, jos keskustelisimme keskenämme. Lukiessani kirjoitustasi minulle tulee vahvasti sellainen olo, että sinun kannattaisi hakeutua ulkopuolisen avun piiriin saamaan tukea hyvinvointiisi. Hyötyisit varmasti kolmevuotisesta Kelan tukemasta psykoterapiajaksosta. Myös pariterapia uuden miehesi kanssa yksilöterapian lisäksi voisi olla paikallaan teidän suhteenne lujittamiseksi.
Kerrot menettäneesi tärkeitä ihmisiä eron myötä. Tuntuu, että olet tottunut pärjäämään kovin yksin. Et kuitenkaan ole yksin! Sinun ei myöskään tarvitse pärjätä yksin! Tukeudu nykyiseen mieheesi ja muihin läheisiisi, ota heiltä apua vastaan. Sinulla on kolme lasta, parisuhde, työ ja varmasti paljon muutakin hyvää elämässäsi. Toivon, että pystyt pikku hiljaa täysipainoisesti nauttimaan niistä!
Voimia ja valoisampaa tulevaisuutta sinulle toivoen,
Perheneuvoja Nina