KYSYMYS: Erosin kaksi vuotta sitten 36 vuotta kestäneestä avioliitosta. Menin nuorena naimisiin itseäni 10 vuotta vanhemman hyvin koulutetun miehen kanssa. Alusta alkaen liittomme oli hyvin tiivis ja lasten synnyttyä koin usein olevani ikävällä tavalla kontrolloitu. Mieheni halusi osallistua kaikkeen perheen elämään ja olin siitä tietysti mielissäni koska ihanteenamme oli tasa-arvoinen perhe-elämä missä myös isä osallistuu lasten kasvatukseen ja kotitöihin. En tavannut omia ystäviäni avioliiton aikana. Tapasimme heitä aina yhdessä. Olin aina mukana kun tavattiin muita ihmisiä tai sukulaisia. Monesti meni niin etten lausunut sanaakaan koska mieheni huolehti puhumisen, silti minun piti olla läsnä. Miestäni ei saanut arvostella tai ei saanut suuttua koska siitä seurasi hyvin ikävä kohtaus jota piti sitten hyvitellä. Kahden kesken meillä oli silti monesti hauskaa ja olimme kiinnostuneita samoista asioista. Mieheni oli hyvin huolehtiva ja suorastaan holhoava. Kaikki oli hyvin jos olin tietyllä tavalla, emme riidelleet. Lopulta päätin erota koska koin yhdessä elämisen vuosi vuodelta ahdistavammaksi ja lapset oli saatu aikuisiksi. Koin että mieheni oli jollakin tavalla hyvin hallitseva ja ahdistava. Koin että en pysty suhteessa olemaan oma itseni. Alussa mieheni rukoili minua takaisin. Myöhemmin hän vihasi ja oli äärettömän katkera. Luonnollisesti hän hankki välittömästi uusia naissuhteita heti kun olin lähtenyt kotoa. Itse koin eron jälkeen että olen elossa.
Nyt hän on kertonut muuttuneensa kokonaan ja kaikki viha ja katkeruus on poissa. Hän sanoo rakastavansa minua ja että jättää naisystävänsä.
Minulla on eron jälkeen ollut yksinäistä. Koen etten kykene löytämään ketään miesystävää ja välillä kärsin läheisyyden puutteesta ja turvattomuudesta. Toki miespuolisia ystäviä on löytynyt.
Olin iloinen että mieheni kertoi muuttuneensa ja että voisimme olla normaaleissa hyvissä väleissä lastemme ja yhteisten hyvien kokemusten vuoksi.Tapailin häntä ja alussa olikin aivan huumaavan ihanaa, niin turvallista ja hyvää kotielämää. Sovimme että molemmilla on omat elämät. Asumme erillään.
Olisin halunnut puhua eron syistä ja niistä vihan ja katkeruuden tunteistakin. Mies ei halua. Hänen mielestään ero tuli siksi että hän hommasi uuden naisen ja minä olin mustasukkainen. Minun mielestä suhteemme oli symbioottinen ja siksi minun piti lähteä.
Minä tahtoisin elää tasavertaisessa suhteessa. Jostakin syystä tuntuu siltä että se on exän kanssa mahdotonta. Hän yhä edelleen ripustautuu minuun, puhuu minun suullani ja puolestani. Hän on jo ilmaissut olleensa loukkaantunut kun en soittanut muutamaan päivään. En halua soittaa joka päivä.
Minusta tuntuu että hän ei kunnioita minun rajojani. Että hän ei kunnioita toistenkaan rajoja. Miten saisin pidettyä omat rajani ja olisin tarpeeksi vahva. Hän on erittäin taitava verbaalisesti ja jään aina häviölle. Mutta muutaman kerran olen kuitenkin onnistunut puolustatumaan sanallisesti ja asiallisesti ja se on tehnyt hyvän mielen.
Haluaisin olla exän kanssa hyvissä väleissä. Haluaisin rakastaa häntä mutta en pysty koska en voi sanoa hänelle miten koen oloni hänen kanssaan.
Onko mahdollista palata vielä yhteen ja miten voisin toimia että se olisi mahdollista.
Nainen, 57
VASTAUS: Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Siitä huomaa, että olet pohtinut entisen avioliittosi asioita pitkään ja rauhallisesti. Mietit hyviä ja huonoja puolia, joita molempia on ollut.
Parhaimmillaan teillä on ollut tiivis suhde, olette kiinnostuneita samoista asioista ja kahdenkeskinen elämä oli mukavaa. Koit kuitenkin, että miehen huolehtivuuden kääntöpuolena oli holhoavuus ja kontrollointi, joka vei sinulta oman tilan. Et tavannut omia ystäviäsi etkä voinut olla asioista eri mieltä miehen kanssa, koska riitaa piti välttää. Vaikuttaa siis siltä, että suhteenne pysyi koossa vuosikaudet sinun joustamisesi ja väistämisesi ansiosta. Lasten kasvettua erosit, mutta nyt mies toivoo suhteenne lähentymistä ja kertoo muuttuneensa.
Mitä, jos keskustelisitte tuosta muutoksesta? Mikä käynnisti miehen muutosprosessin? Millaisia muutoksia hän näkee omassa ajattelussaan ja toiminnassaan tapahtuneen? Millaisia tavoitteita hänellä on? Yhtä tärkeää on, että sinä kerrot omasta muutoksestasi, asioista, joista sait suhteenne aikana tarpeeksesi ja siitä, mihin suuntaan haluat kasvaa ihmisenä. On hyvä, että teillä kummallakin on omat asunnot, jotta sinä voit säilyttää oman vapautesi. Kerro miehelle, että haluat, että sinun rajojasi kunnioitetaan ja hankalistakin asioista puhutaan. Kahden ihmisen suhteessa täytyy olla tilaa molempien kokemuksille. Ex-miehesi koki, että hänen naissuhteensa ja sinun mustasukkaisuutesi olivat syy eroon. Sinä puolestaan koit suhteen symbioottiseksi - siis sellaiseksi, jossa ollaan niin vahvasti yhtä, me ja aina samaa mieltä - että tilaa erillisyydelle ja kahdelle itsenäiselle yksilölle ei ollut.
Kuulostaa siltä, että sinun erokertomuksesi kuvaa vuosien ajan olemassa olleita ilmiöitä, jotka kavensivat omaa tilaasi ja ahdistivat elämääsi, olkoonkin, että elämään mahtui myös hyviä asioita. Miehesi erokertomus tuntuu liikkuvan enemmän lähivuosien tapahtumissa eli itse erotilanteessa. Ei voi olla niin, että avioliittonne hyvistä puolista, vaikeuksista ja eroon johtaneista syistä on olemassa vain yksi tarina. Tarvitaan avointa keskustelua, jotta voitte kuunnella ja ymmärtää toistenne näkökulmia.
Ensimmäinen askel eteenpäin on siis se, että kaikista asioista saa ja voi puhua. Yhtä lailla on tärkeätä, että toisen puhuessa toinen kuuntelee ja yrittää ymmärtää ennen kuin kommentoi. Jos keskustelu silotellaan ja sammutetaan riidan pelossa, pettymykset ja loukkaantumiset jäävät kytemään. Menneiden kaiveleminen ei ole keskustelun olennaisin asia, mutta niistä on puhuttava siltä osin kuin ne elävät nykyhetkessä. Huomaat miehessäsi edelleen hallitsevia ja kontrolloivia piirteitä, sinun suullasi puhumista ja rajojesi rikkomista. Ne olivat eroon johtaneita asioita sinulle, joten miehen olisi tarpeen miettiä, miten hän pääsisi muutokseen niiden suhteen.
Kunnioitan miehesi muutospyrkimyksiä. Mahtaako hän hakea niihin tukea keneltäkään? Nuo kuvaamasi hankaluuksia aiheuttavat toimintatavat ovat kuuluneet hänen elämäänsä nuoruusvuosista asti, joten niistä irti päästäminen vaatii paljon työtä ja rohkeutta. Hänen tarvitsee oppia päästämään irti ja luottamaan siihen, että toinen ihminen pysyy hänen rinnallaan vapaaehtoisesti ja omasta halustaan, ei kontrolloituna. Miehesi voisi hyötyä keskusteluista ulkopuolisen auttajan kanssa.
Jos kouraisee kätensä täyteen hienoa hiekkaa ja puristaa kättä tiiviisti nyrkkiin, hiekka valuu ulos sormien välistä. Hiekka voi pysyä vain avoimella kämmenellä vapaasti pideltynä. Sama pätee ihmisiin. Vain vapaina voimme liittyä toisiimme.
Kerrot, että et pärjää miehelle verbaalisesti, mutta tekstiäsi lukiessa tuntuu, että osaat erinomaisesti sanottaa tunteita ja pohtia tilanteita. Ehkä sinun verbaalisuutesi on yksi niistä asioista, joille ei oikein ole ollut tilaa suhteessanne.
Toivon teille avoimia ja pelottomia keskusteluja.
Päivi, perheneuvoja
1 kommentti
NOMAD_1
18.2.2016 07:44
Tervehdys!
Mielenkiintoinen kirjoitus ja hyvä vastine. Itse ehdottaisin, että pyrkisit ensin ystävystymään ex-miehesi kanssa. Toisin sanoen malttaisit intiimin kanssakäymisen kanssa, koska vaikka se on nautinnollista, tämä nautinto peittää surullisen usein ongelmat molempien näkyviltä. Toisin sanoen parisuhdeongelmia ratkaistaan sängystä käsin ja sieltä ei pitkälle yllä tai näe (siis ellei osta asuntoautoa, mutta tämä on vitsi, ei ratkaisuehdotus).
Toisekseen perheneuvoja Päivi antoi mitä tärkeimmän neuvon: pitäkää omat asuntonne, jolloin sinulla on paikka, jossa miehelläsi ei ole suoraa mahdollisuutta hallita sinua - siis tarvittaessa puhelin sekä netti kiinni ja ovet lukkoon, jotta saat rauhassa pohdittua tahatunutta ja kirjoitettua vastineesi. Ja kun selvästi pystyt ilmaisemaan itseäsi kirjallisesti, niin laita vastine omalla vahvalla areenallasi äläkä suostu taisteluun miehesi ehdoilla. Kun miehesi sitten käy asian läpi kanssasi kirjoittamalla, niin voit suostua kasvokkain tapaamiseen - ja jos rajojasi rikotaan, laita jälleen ovet lukkoon ja siirry offline-tilaan miettimään ja vastinetta kirjoittamaan.
Mutta tässä oli minun ehdotukseni: et hallitse miestäsi pelkällä kirjoittamisella, mutta et myöskään salli hänen manipuloida ja rikkoa rajojasi puhelahjoillaan. Ja sinulla on mitä parhaimmat lukot ja Suomen poliisivoimat turvaamassa oikeuttasi ystävystyä niin, ettei rajojesi ylitse astuta. Ja tätä kautta saatat vielä päästää miehesi myös intiimirajan yli, mutta tähän ei pidä kiirehtiä .That 70's Show:n Eric perusteli kirkossa käymisen lopettamista sillä, että neitsyydestä eroon pääsemisen jälkeen ei enää ole oikein mitään rukoiltavaa.
Edellä kyse on luonnollisesti parodiasta eli kyllä me miehetkin ystävyyteen kykenemme. Valitettavasti nykyihmisten - niin miesten kuin naistenkin - keskuudessa edellinen parodia on muuttumassa päivä päivältä selvemmin tragediaksi. Mutta onnea matkaan. Kaikissa tapauksissa suosittelen yrittämistä, koska sen kautta opit vähintäänkin jotain itsestäsi ja rajojesi terveestä puolustamisesta...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin