KYSYMYS: Olemme olleet avomieheni kanssa yhdessä kaksi vuotta josta vuoden olemme asuneet yhdessä. Kun tapasimme, rakkaus iski nopeasti ja vei jalat alta, alusta lähtien meillä molemmilla on ollut vahva yhteenkuuluvuuden tunne vaikka mutkia matkaan on tuonut miehen ymmärtämättömyys rankkaa taustaani kohtaan.
Perheessäni on ollut hyväksikäyttöä, alkoholismia sekä henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Ensimmäistä kertaa ottaessani alkuaikoina nämä asiat esille mieheni haukkui minut pystyyn ja sanoi että pilasin hänen halunsa minua kohtaan. Monia tällaisia tilanteita on tullut kohdalle, joissa minä olen joutunut pyytämään anteeksi mennyttä ja häpeämään itseäni. Itse taas omakuvani on positiviinen: olen selviytynyt rankoista kokemuksia ja se on kasvattanut minua ihmisenä. Koen näiden vahvistaneen minua, mutta mieheni näkee minut jollain tavalla heikkona. Mm. sairastuttuani burnoutiin käski mieheni minun "mennä töihin ja ryhdistäytyä", vaikka olin väsynyt ja masentunut, piti minun jaksaa suorittaa kotona ja hakea töitä ja tehdä kotityöt. Kuitenkin muutama kuukausi sitten mieheni joutui traumaattiseen tilanteeseen jonka jälkeen hänelle puhkesi post-traumaattinen stressihäiriö. Nyt kun hän on "herännyt" siihen miltä tuntuu voida huonosti hän vaatii minua hoitamaan kaiken, työn, kotityöt ja kaupassakäynnit. Koen että suhteemme lähtöasetelma on väärä, sillä minä joudun useimmiten antamaan periksi ja uhrautumaan. Olen selvästi kiltimpi osapuoli suhteessamme ja rajojen asettaminen ollut minulle aina ongelma. Nyt kuitenkin ajan kuluessa olen niin tehnyt mutta koen että mieheni vaatii minulta silti liikaa.
Koen että suhteessamme on eri säännöt hänelle ja minulle. Koen ettei hän arvosta kovaa vaivaa ja panostustani vaan talloo vaan päälleni oman makunsa mukaan. Yritän olla hänen tukenansa nyt kun hänellä on vaikeaa, mutta useimmiten viha ja katkeruus saa vallan enkä pysty päästämään vanhasta irti vaan elän uudelleen ikäviä muistoja. Tunteeni ovat laimentuneet mutta rakastan häntä kuitenkin. Tiedän hänen katuvan mutta en tiedä auttaako se enää. Haluaisin kuitenkin yrittää jatkaa eteenpäin, sillä kaikki tekevät virheitä ja uskon niiden vahvistavan suhdetta. Kysyn siis miten päästä eteenpäin tässä kimurantissa tilanteessa?
VASTAUS: Kiitos kysymyksestäsi. Onpa todella haastava tilanne! Mutta palastellaanpa sitä hieman ja yritetään laittaa asioita raameihinsa.
Ensiksikin: Sinua voi onnitella! Rankasta taustastasi huolimatta olet omaksunut positiivisen omakuvan ja se on auttanut elämässä eteenpäin. Vaikka tämä hyväksyvä asenne itseä kohtaan ei ole suojannut sinua burnoutilta, se on kuitenkin auttanut selviytymään siitä paremmin.
Toiseksi: Harmillista, että et ole saanut mieheltäsi ymmärrystä sen enempää taustasi kuin burnoutinkaan suhteen. Se on väsyttänyt ja turhauttanut sinua entisestään. Päätellen miehesi post-traumaattisesta stressihäiriöstä myös hänellä taitaa olla jotain selvitettävää menneisyydessään. Kun elämässä tapahtuu jotain traumaattista, vastaavantapainen jo aiemmin koettu asia saattaa silloin nousta pintaan. Usein nuo muistot ovat niin kipeitä, että ne eivät ole saaneet tilaa tietoisuudessamme. Traumaattisessa tilanteessa ne puskevat väkisin pintaan. Hämmentävää on, että emme aina välttämättä tavoita tuota muistoa, vaan se tulee esiin ahdistavina oireina. Keho muistaa, vaikka tapahtuma ei olisi aktiivisesti mielessä.
Kolmanneksi: Sanot eläväsi uudestaan ikäviä muistoja tässä suhteessa, vaikka et haluaisi. Onko edellä kuvattu myös sinulle tuttua? Mietipä, miten paljon tilanteesi muistuttaa lapsuuden perhettäsi ja omia tuntojasi siellä. Sanotaan, että etsimme tiedostamattamme itsellemme kumppania, jonka kanssa yritämme korjata aiempia hankalia ja vääristyneitä ihmissuhteitamme. Kerrot, että tavatessanne rakkaus iski ja vei teiltä jalat alta. Oliko tällaisessa yhteenkuuluvuuden tunteessa kokemus, että toisessa oli jotain kummallisella tavalla tuttua ja ”kotoista”? Alkuun se viehätti, mutta vähitellen se on muuttunut ahdistavaksi. Onko miehesi käyttäytymisessä jotain samaa kuin mitä olet aiemmin kokenut? Vähättelevää, arvostelevaa ja halventavaa käytöstä sinun ei tarvitse enää sietää.
Ihmisen luonnollinen tarve on tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisena kuin on. Uskon, että sama tarve on teillä molemmilla, keinot sen saavuttamiseksi ovat vain nyt hukassa. Paras tapa siihen on omien kokemusten jakaminen ja toisen taholta ymmärretyksi tuleminen. Sen kaltaisessa tulehtuneessa tilanteessa kuin teillä on, se ei välttämättä onnistu kahdestaan. Mikäli haluatte jatkaa yhdessä, teidän kannattaisi lähteä hakemaan apua parisuhteenne ongelmiin. Omasta terveyskeskuksesta ohjataan eteenpäin. Myös lähin kirkon perheasiain neuvottelukeskus on käytettävissänne, samoin yksityiset pariterapiaa tarjoavat tahot.
Toivon, että kimuranttiin tilanteeseenne löytyy oikea apu.
Perheneuvoja Pirkko
1 kommentti
shiwan8
28.3.2015 06:46
Kuulostaa siltä, että mies näkee oman heikkoutensa naisessa eikä pidä näkemästään. Aggressoi sitten omaa tuskaansa ja nyt sitten lusmuaa koska itsellä on paha olla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin