Alkukesäisenä tiistai-iltana intensiivinen puheensorina kuuluu italialaisravintola Baccosta, kun astun sisään ravintolaan puoli kahdeksalta. Kuulostaa tosiaan Italialta, ja näyttää. Siirryn pöytään, josta jo illalliskaverini minulle iloisesti vilkuttaa.
Alamme välittömästi tutkailla menua, sillä se näyttää olevan kaikenlaisia herkkuja täynnä. Ja minä, italialaisen ruoan suurena ystävänä ahmin erilaisia herkkuja listalta silmilläni. Reipas ja iloinen tarjoilija toivottaa meidät tervetulleeksi sekä suomeksi että englanniksi, ja samassa hengenvedossa tilaammekin häneltä lasilliset kuohuvaa, Proseccoa tietenkin.
Aloitamme ruokailun italialaisittain, valitsemme nimittäin muutaman alkuruoan jaettavaksi. Listalta valikoituu Cinta Senese ja muita italialaisia leikkeleitä sekä Mozzarella di Bufala Caprese. Pääruoan eli pizzavalintojemme kanssa maltamme vielä hetken.
Alkupalat ovat juuri niin italialaisia kuin toivoa voi. Raikas Caprese -salaatti sopii loistavasti toscanalaisen, makean rasvaisen Cinta Senese -kinkun sekä muiden leikkeleiden kanssa nautittavaksi. Makuyhdistelmä on taattua Italiaa!
Alkuruokien jälkeen hengähdämme hetken, mutta kuitenkin jatkamme pizzojen pariin. Toden totta naapuripöydissä ne näyttävät niin herkullisilta että maistettava on itsekin. Ja kun tiedän että pizzataikina koostuu kuuden eri jauhon seoksesta ja kohoaa 96 tuntia, on sen pakko olla hyvää.
Ja niin se onkin, superherkullista! Itse valitsen klassikon eli Margheritan, jonka herkullinen tomaattikastike on sopivan makeaa ja mozzarellaa on juuri sopiva määrä. Kauniin ja todella maukkaan klassikon kruunaa tuoreet basilikanlehdet. Illalliskaverini valinta on ravintolan nimikkopizza Bacco, joka koostuu vahvasta gorgonzolamaisesta sinihomejuustosta, herkkusienistä ja Parmankinkusta sekä tietenkin mozzarellasta. Täyteläisen pizzan kruunaa reilu annos rucolaa. Pizzojen kanssa meille suositellaan herkullista toscanalaista punaviiniä, joka todellakin on oiva valinta pizzojemme kanssa.
Dolci eli jälkiruoka jää meiltä väliin, sillä olo on sen verran täysi juuri nauttimiemme herkkujen jälkeen. Baccon jälkiruokalistalta löytyy kuitenkin myös klassikot kuten Tiramisu ja Cannolit.
Bacco on moderni italialainen pizzeria mutta myös Enoteca, jossa nautitaan viinistä. Viinivalikoima onkin erinomainen ja varmasti tarpeeksi laaja antaakseen jokaiselle oman suosikin. Palvelu on jouhevaa, hymyilevää ja ystävällistä, aivan kuten Italiassa ja ravintolaan on helppo pistäytyä vaikkapa vain lasilliselle viiniä. Myös lounasaikaan italialaiset herkulliset aidot pizzat ovat tarjolla, samoin kuin italialaisia vivahteita saaneet lounassalaatit.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.