Bröd on maijaillut Punavuoressa Bulevardi 26:ssa Hotel Indigon yhteydessä noin vuoden päivät. Nyt kuitenkin vuoden vaihteen tienoilla ravintola uudisti konseptiaan yhdessä uuden keittiömestarin, Jarmo Pihkalan, kanssa. Jarmolla on pitkä historia keittiössä hääräämisestä, yhteensä kunnioitettavat 36 vuotta. Kokemusta on kertynyt mm. Le Havresta (Seurahuone) sekä Lähi-idästä, jossa Jarmon maustamistaidot ovat hioutuneet nykymuotoonsa.
Keittiössä Jarmo arvostaa maanläheisiä, vain muutaman komponentin annoksia. "Brödin ruoka suunniteltiin uuden menun myötä helpommin lähestyttäväksi. Perinteet kunniaan ja turha kikkailu jätetään pois, pääraaka-aineita korostetaan esimerkiksi kastikkeilla sekä lisäkkeillä.", Jarmo tiivistää.
"Karitsanpotka on esimerkiksi maustettu hieman kanelilla. Tälläinen kevyt maustaminen on jäänyt käteen Lähi-idästä jossa ruoka ei välttämättä ole maustettu tulisesti" Jarmo lisää.
Uusi ruokalista on täynnä helpommin tunnistettavia annoksia sekä pitkistä maistelumenuista on luovuttu. 3-ruokalajin Menu Bröd vaihtuu kuukausittain ja saattaa sisältää annoksia ruokalistan ulkopuolelta. Ruokalista on sopivan lyhyt, joskin sisällöltään hieman tylsähkön kuuloinen. En kuitenkaan halua tehdä hätäisiä johtopäätöksiä, juurihan Jarmo kertoi jättäneensä kaikki kikkailut pois. Lautaselle ei ole käytännössä tarkoitus ilmestyä mitään mihin pitää tokaista mikähän helkkari tuokin on?
Mikä Bröd sitten on? Bistroksi sitä ei voi kutsua vaikka assosiaatioita siihen suuntaan saattaa syntyä. Bröd ei myöskään ole fine dininga. Annokset ovat suomalais-skandinaavisia pienellä kansainvälisellä twistillä sekä reilun kokoisia. Hinta on kohdallaan, esimerkiksi Menu Bröd (39,50€) antaa rahoille erinomaisen vastineen.
Aperitiivit hoidettiin cocktailin muodossa. Brödissä cocktaileja voi selata hauskasta kuvilla varustetusta cocktail-listasta. Cocktailit ovat käytännössä valmiita sekoituksia, kuitenkaan drinkkipohjissa ei ole kyse mistä tahansa sekoituksista, niiden takana ovat Son of a Punchin (Liberty or Death, 100 Dogs, Trillby & Chadwick) cocktailvirtuoosit.
Brödin paikan päällä paistetut leivät tuodaan pöytään pikaisesti. Valikoimasta löytyy aprikoosi-, porkkana- sekä saaristolaisleipää. Varsinkin aprikoosileipä oli lähes täydellistä! Leipätarjoilu jäi kaipaamaan sormisuolaa sekä leipälautasta, nyt ei tiennyt mihin leivän olisi luontevasti laskenut alas.
Alkuun samettinen maa-artisokkakeitto höystettynä muutamalla salaminpalasella. Keitto oli herkullista, kuten salamitkin vaikka jäimme hieman pohtimaan niiden tarpeellisuutta annoksessa. Alsacen alueelta tullut Trimbach Riesling oli erinomaista vaikkakin sitä tarjoiltiin valitettavasti liian lämpimänä. Pääruokana ollutta pitkään haudutettua Meri-Lapin karitsanpotkaa nautittiin pitkään, hartaasti sekä varoen. Luu irtosi lihasta ajatuksen voimalla kuten pitääkin. Hyvällä tavalla yksinkertaisesta annoksesta kaikki ĺautaselta löytyneet komponentit olivat siellä oikeutetusti. Jarmon Lähi-idässä hioutunut maustamistekniikka toimii annoksissa erinomaisesti. Kanelilla twistattu karitsanpotka antoi juuri oikeanlaisia makuvivahteita kumminkaan peittämättä karistan luonnollista makua. Ranskan Rhonesta peräisin oleva Syrah kruunasi kokonaisuuden, suosittelemme!
Jälkiruoaksi otimme tarkoituksella eri vaihtoehdot. Minua kiinnosti nähdä minkälainen on Brödin sorbetti, ystäväni valitsi Mustalla teellä maustettu Crème Caramelin, joka saikin osakseen kovaa ylistystä. Musta tee tasapainotti sopivasti makeaa jälkkäriä sekä kirpeät punaherukat saivat hymyjen saattelemaa peukkua. Sorbettivalikoima oli hyvä, joskin olisin kaivannut enemmän marjaisaa raikkautta sekä jäämäistä rakennetta.
Muutama huti tai omituisuus ei vaikuttanut illallisen lopputulokseen jota voikin hyvillä mielin kutsua onnistuneeksi. Uudistunut Bröd hakee ruoissaan selkeämpää linjaa. Kaikki kikkailu ja fine dining -meininki ei kuulu Jarmon keittiöön. Nämä muutokset keventävät keittiön painetta sekä antavat mahdollisuuden keskittyä olennaiseen, annoksen valmistamiseen oikein. Ilmapiiri on rento eikä jäykistely kuulu Brödiin. Olen testannut Brödiä myös entisessä muodossaan, annokset olivat pienempiä sekä vaativat keittiöltä paljon isomman panostuksen per pöytäseurue. Vanhan konseptin pitkä maistelumenu oli erinomainen mutta ravintolalle ongelmallisempi. Vaikka Bröd ei nykymuodossaan tuonut mitään jalat alta vievää WOW-efektiä, on linja selkeämpi ja siihen tässä muutoksessa on nimenomaan pyritty: tehdään joku asia tuhat kertaa hyvin ja tasalaatuisesti mielummin kuin otetaan turhia riskejä asiakkaan kustannuksella.
Huom! TableOnlinessa on vielä Brödin uuden keittiön tutustumistarjous kun ruokailet 15.2. mennessä! Tsekkaa tarjous täältä: https://www.tableonline.fi/ravintola/brod#tarjoukset
Bröd tarjoaa aamiaista 6:30-10:30 (7.30-11.00) laadukkailla raaka-aineilla hintaan 24€, arkisin lounasta 11:30-14:00 sekä illallista ma-la alkaen 17:00.
- Kimi / TableOnline
Ravintola Bröd lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/brod
Bröd Punavuori - Bulevardi 26, Helsinki
Menu Bröd 3-ruokalajia 39,50€
Alkupalat 9,90-12,50€
Pääruoat 21,50-31,50€
Jälkiruoat 7,5-13,5€
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.