Vattuniemen kupeessa Lauttasaaressa sijaitseva Rugosa on nuori, mutta jo lauttasaarelaisten sydämet valloittanut ravintola, jossa kortteliravintolamainen rentous yhdistyy hyvätasoiseen keittiöön. Vierailemme ravintolassa lauantai-iltana, jolloin ravintolassa käy kova kuhina. Rugosan omistaja Milka tietää kertoa lauttasaarelaisten ottaneen paikan omakseen jo siinä määrin, että pöytävaraukset jäävät tekemättä, mikä saattaa osoittautua huonoksi ratkaisuksi tämän kaltaisena päivänä.
Rugosan tarinassa roolinsa on Milkan miehen akvaarioharrastuksella, josta muodostui ravintolan teema. Merellinen Lauttasaari ja ravintolan näyttävä merivesiakvaario vaativat merellistä nimeä: Rugosa tarkoittaa sarvikorallia. Rugosa-koralleja tosin ei ole tavattu satoihin miljooniin vuosiin kuin fossiileissa, mikä antaa osviittaa nimen syvällisemmästä merkityksestä. Rugosa ei ainoastaan ammenna itse merestä, vaan antaa sille myös takaisin tukemalla Suomen luonnonsuojeluliiton työtä korallien ja merien säilymiseksi.
Milka poimii listalta suosikkeja, joita lähdemme seuralaiseni kanssa testaamaan. Rugosan keittiö on sekoitus Välimerta ja Skandinaviaa sisältäen runsaasti klassisia eurooppalaisen keittiön elementtejä, mutta myös erikoisempia yksityiskohtia. Alkuun maistelemme Rugosan paahdetut punajuuret sekä kampasimpukat, joista kumpikin annos onnistuu yllättämään.
Hunajasmetanan kanssa tarjoillut mehevät punajuuriviipaleet saavat raikkautta vinegretistä ja purutuntumaa saksanpähkinöistä. Kampasimpukoiden ja avokadokreemin täyteläisyys taittuu säpsähdyttävän kirpeällä sitruskastikkeella.
Pääruuan kanssa meinaa mennä sormi suuhun: puuhiiligrillistä valmistuu upeita kokonaisena grillattuja kaloja, jotka saattavat viereiseen pöytään tuotuna aiheuttaa vakavaa annoskateutta. Uteliaisuus vie kuitenkin voiton ja päädymme testaamaan Rugosan Mixed Grillin, joka on keittiömestarin erikoisuus 2-6 hengen seurueille. Mixed Grill tarjoillaan pöytään näyttävässä pöytägrillissä, joka pitää neljää erilaista lihaa sekä kasviksia ja ranskalaisia perunoita sisältävän lajitelman lämpimänä. Lampaan kare sekä naudan sisä- ja ulkofilee ovat kypsyydeltään täydelliset. Myös kana on mehukasta ja toimii hyvin erityisesti kastiketarjottimelta löytyvän tsatsikin kanssa. Vaikka meidän valintamme olikin lihaisaakin lihaisampi, todettakoon kuitenkin listalta löytyvän houkuttelevia vaihtoehtoja myös kasvisruokaa suosiville ja erityisruokavalioisille.
Viinin alkuperästä kuuleminen ilahduttaa minua aina ja Rugosassa molemmilla pääruuan kanssa maistamillamme viineillä olikin tarina kerrottavana. Talon punaviinin virkaa toimittaa portugalilaisen AdegaMãen viinitilan Pinta Negra Tinto, joka on saanut nöyryyttä ja ahkeruutta ihannoivan nimensä viinitilan työmiesten inspiroimana. Pehmeä viini on mainio valinta monipuoliseksi ruokaviiniksi. Särmikkäämpi pohjoisespanjalainen Godelia Mencia on peräisin jopa 80-vuotiaista Mencia-viiniköynnöksistä. Tarkan makupaletin omaava voisi löytää viinistä vivahteita vanhasta merenpohjasta ja simpukoista.
Jälkiruokaviineistä kysyttäessä Milkan silmät syttyvät niin, ettei ole vaikea arvata seuraavaksi olevan tiedossa jotain erityistä. Henkilökunnan suosiksi noussut Xarada Mistela Negra on tuotekuvauksen mukaan luumuinen ja kirsikkainen, mutta maistuu suomalaisessa suussa ilmiselvästi mustikalle. Kertakaikkisen upea viini olisi itsessään ajanut jälkiruuan aseman ongelmitta, mutta toisaalta enpä ole vielä eläessäni törmännyt tiramisuun, jota en haluaisi maistaa. Rugosan tiramisu on korkeudessaan komea ilmestys, sillä pehmeäksi uitetut savoiardinkeksit on korvattu ryhdikkäillä gluteenittomilla mantelikekseillä. Jos tiramisussa on hieman poikettu perinteistä, Saaren suklaafondant taas on valuvana ja syntisen suklaisena ylistys klassiselle ranskalaiselle keittiölle.
Ruokailun päätyttyä on ilta lunastanut odotukset. Rugosa on aito, mutkaton ja maistuva, juuri sellainen ravintola jonne voisi huoletta viedä lapset syömään aikuisten nautinnosta tinkimättä. Rugosasta kävelee ulos vatsa takuulla täynnä, eikä lompakkokaan kevene liikaa – etenkään kesällä, sillä Rugosa tarjoaa kesäkuussa varauksen tehneille ruokailijoille kaksi kolmen ruokalajin menua yhden hinnalla.
Laura/Improve Media
Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.