Kun kauppalaivan kapteeni G.W. Sundmans rakennutti Etelärantaan talon, hän tuskin ajatteli, että pari sataa vuotta myöhemmin vanhassa liiketilassa olisi edelleen toimintaa. Tiloissa joskus työskennellyt avecini kehuu vuonna 2015 sulkeutuneen G.W. Sundmansin Krogin muutoksen ravintola Bystron kautta Sue Elleniksi olevan yksi onnistuneimpia parannuksia, joita hän on nähnyt. Sue Elleniä varten täysin uusittu tila on ylellinen olematta kuitenkaan turhan pramea ja vanhan porvaristalon historia on otettu upeasti muutostöissä huomioon. Valaistus, värimaailma ja käytetyt materiaalit henkivät hienovaraista ylellisyyttä ja 1800-luvun tyylin mukaiset kattomaalaukset pääsevät hienosti oikeuksiinsa.
Sue Ellenin menu on saanut vaikutteita mm. Charlestonista ja etelävaltioiden makuja on päivitetty ravintola-annoksiin sopiviksi alueen rouheita juuria unohtamatta. Listalta löytyy alueelle tyypilliseen tapaan esimerkiksi katkarapuja ja ostereita. Pääruuissa maistuu savu, kastikkeissa on syvät maut ja annosten lisukkeet ovat Sue Elleniä parhaimmillaan; cheddar-perunat, raikas coleslaw ja talon maissileipä vievät kielen mennessään.
Avecini ehdoton suosikki oli alkuruokana nauttimamme perinteinen rapukakku, joka tarjottiin pienen okrasalaatin ja raikkaan sitruunahyytelön kera. Kakku oli huolellisesti valmistettu, maut olivat kohdallaan ja ennen kaikkea itse päätuote tarjottiin mukavan kuumana. Rapukakun seuraksi kaadettiin kalifornialaista Robert Mondavin Pinot Noiria. Tämä makupari oli erittäin onnistunut, kuten kaikki muutkin juomasuositukset läpi aterian.
Illan aikana nautimme myös raikasta mangosalaattia, jossa mehevien ja makeiden mangojen makua taitettiin hienosti pimiento-paprikalla, korianterilla sekä seesamkeksillä, jonka pieni tulisuus teki annokselle hyvää. Seuraksi valittu Moselin alueen makeahko Riesling toimi makujen kanssa moitteettomasti ja hauska yksityiskohta löytyi kyseisen viinitalon historiasta: vaikka kyseessä oli saksalainen viini, talon alkuperäiset omistajat muuttivat aikoinaan Amerikasta Saksaan yleisen muuttoliikeen ollessa enneminkin Euroopasta Amerikkaan.
Pääruoaksi pääsimme maistelemaan talon oman savustuskaapin kautta käynyttä härän rintaa. Lihan lempeä savuisuus sekä annoksen paahdettu kukkakaalipyre ja maukas kastike olivat täydellisessä sopusoinnussa ja lasiin kaadettu Zinfandel komppasi makuja hienosti. Tosin jo aiemmin mainitut pääruuan lisukkeet taisivat varastaa shown, sillä valkosipuli-cheddarperunat ja talon coleslaw hävisivät parempiin suihin hälyttävän nopeasti!
Ja mitä olisikaan ateria ilman alueen ehdotonta jälkiruokakuningatarta? Key lime pie oli taidokas ja juuri niin kirpeän makea kuin piirakan pitääkin olla. Seuralaiseni jälkiruoka oli happaman makea piimäpannacotta, jonka seurana oli mustikkamaitoa ja runsaasti tuoreita marjoja. Ihana lopetus runsaalle illalliselle, joskaan ei ehkä se amerikkalaisin vaihtoehto.
Myös jälkiruokien viinit toimivat hyvin, sillä kepeästi pirskahteleva Moscaton ja Brachetton sekoite on erittäin hyvä yhdistelmä erilaisille marjoille ja sorbeteille ja pienen pakkasen pureman, makean Rieslingin ja kirpeän limepiirakan liitto oli kuin suoraan oppikirjasta. Sue Ellenin menu on vaihtumassa juuri ja myös tulevalta listalta rakennettavan 3 ruokalajin esimerkkimenun luvataan nostavan hyvin esiin ravintolalle ominaisia makuja.
Illallisen päätteeksi pääsimme vielä kurkkaamaan Sue Ellenin alakertaan, jossa sijaitsee upea viinikellari isompia illanistujaisia varten. Pitkän pöydän ääreen mahtuu parhaimmillaan yli 20 henkeä ja tilassa on mahdollista pitää myös baaria auki tilaisuuden aikana.
Sue Ellenissä viihtyy erinomaisesti pitkän kaavan mukaan, mutta annokset ovat etelän tapaan aika reiluja, joten pienemmälläkin tarvittaessa pärjää. Palvelu oli luontevaa ja ystävällistä ja saimme huomioivaa huolenpitoa läpi koko illan.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.