Mediamaailma on mielenkiintoinen. Sen sisäisistä toimintatavoista tiedetään niin vähän.
"Toimittajat saavat tehdä juttuja, mistä tahansa aiheesta" lienee yksi mielenkiintoisimmista suomalaisista mediamaailman urbaanilegendoista?
Heräsin miettimään sitä, että olisiko hyvä tietää se, että minkälaisia stipendejä toimitusten toimittajat ovat matkan varrella nauttineet?
Entä valtakunnallinen toimittajien voitelumatkarekisteri?
* * * *
Hurmaava lurjus - Journalisti 17/2009 - Jan Erola
"Björn Walhroos taikoo miljardeja, ennustaa suhdanteet ja onnistuu väistämään jopa vaalirahoitustornadon. "
Lainaus alkaa.
Wahlroosin vaikuttaminen onkin hienovaraisempaa. Hän on esimerkiksi toiminut talousjournalismin mesenaattina 2000-luvun alussa, jolloin Saara ja Björn Wahlroosin säätiö järjesti ja rahoitti kolmena vuonna suomalaisia taloustoimittajia työharjoitteluun Financial Timesiin (FT).
Stipendien julkilausuttuna tavoitteena oli kohottaa kotimaisen talousjournalismin tasoa.
Wahlroos nousi Sammon johtoon sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien toimittajan Tuomo Pietiläisen kirjoittelusta lähtenyt sisäpiirikauppakohu pakotti pääjohtaja Jouko K. Leskisen eroamaan vuonna 2000.
Ensimmäinen FT-stipendi osuikin juuri Helsingin Sanomien toimittajalle, Annukka Oksaselle. Toisena Lontooseen pääsi Kauppalehden Katja Boxberg ja viimeisenä Turun Sanomien Maria Silander.
Boxbergin mukaan FT-kokemus oli ammatillisesti hieno. "Työskentelin osana toimitusta. Se ei ollut Wahlroosin räätälöimä kurssi, eikä hänellä ollut harjoittelun sisältöön osaa eikä arpaa."
Stipendistä johtuvat mahdolliset jääviysongelmat Boxberg ratkaisi vetäytymällä Wahlroosia ja Sampoa koskevista rutiinijutuista. Se oli helppoa, sillä palattuaan Suomeen hän lähti Berliiniin Taloussanomien kirjeenvaihtajaksi ja siirtyi sieltä Alman poliittiseen toimitukseen.
Mielestään Boxberg voisi kirjoittaa rutiinijuttuja Wahlroosista, vaikka onkin päättänyt itse olla kirjoittamatta.
Mikäli hän kirjoittaisi Sammosta tai Wahlroosista, hänen tulisi mielestään tuoda stipendi esiin jokaisessa jutussa, vaikkapa loppukaneettina.
Ostiko siis Nalle hänet hiljaiseksi?
"Päinvastoin", Boxberg huudahtaa. FT:ssä saamansa oppien mukaisesti Boxberg tarttuisi hanakasti itse jutuntekoon, jos hänellä olisi oikeasti Wahlroosia vahingoittava uutinen. "Totta kai minä sen julkaisisin."
Lontoossa Boxberg oppi työn kautta kriittistä journalismia, lähdekritiikkiä ja useiden lähteiden käyttöä.
"Toivottavasti siitä hienosta journalistisesta perinteestä tarttui minuun edes jotain. Niinpä toivoisin, että minulle tulisi vastaan sellainen juttu Wahlroosista, jossa pääsisi kirjoittamaan tuon opin auki."
Boxberg ei kuitenkaan pidä Wahlroosia isona journalistisena pulmana.
"Toimittajille paljon ongelmallisempina pidän Lapin ryyppyreissuja." Siellä yritysisännät kaveeraavat ja kestittävät toimittajia ilman käyttäytymiskoodeja. Ja toisin kuin stipendeistä, voitelumatkoista ei tiedä kukaan - paitsi asianosaiset itse.
"Pitäisiköhän Lapin-reissujenkin osallistujalistat tehdä julkiseksi", hän kysyy, puolileikillään.
Yhteiskunnallisena vaikuttajana kuva Wahlroosista on HS:n Marko Junkkarin mukaan hajanainen. "Hänen pitäisi ryhtyä kommunikoimaan myös politiikan toimittajien kanssa. Jos hän kerran on niin aktiivinen vaikuttaja ja vaalirahoittaja, niin pitäisihän meidän tietää, millainen hänen poliittinen ajattelunsa on."
Suomen Kuvalehden Hulkkokin haluaisi lukea jutun siitä, missä kaikkialla Walhroos vaikuttaa yhteiskunnallisesti: RKP, Kokoomus, EVA:n hallitus...
Lainaus loppuu.
* * *
Missä jutussa mainitut Saara ja Björn Wahlroosin säätiön stipendiaatit (nimien perusteella tehdyt haut) nykyisin mahdollisesti vaikuttavat?
1.
Sampo.com - Konserniviestintä › Etusivu › Yhteydet
Silander Maria. Maria Silander Viestintäpäällikkö, mediayhteydet
2.
HS:n taloustoimituksen esimies jättää tehtävänsä | Kauppalehti.fi
31.8.2012 - Helsingin Sanomien taloustoimituksen esimies Annukka Oksanen (46) jättää tehtävänsä. Sanoman viestintäpäällikkön Ritva Lassilan mukaan ...
HS luopumassa erikoistoimituksistaan? - Viestinnän ja median uutisia
mediaviikko.fi › Tuoreimmat
26.9.2012 - HS selvittää politiikan- ja talous- toimituksen yhdistämistä, HS kertoo lehdessään. ... kaksi vuotta toiminut Annukka Oksanen on irtisanoutunut.
3.
Koukuttajat - Journalisti 2/2011
....pääkirjoitustoimittaja Katja Boxberg, 44, saapuu Iltalehden toimitukseen Kluuviin. Taloustoimittaja on konsernikierrossa Kauppalehdestä.
Kun kohdalla ei ole pääkirjoitusvuoro, hän työskentelee politiikan toimituksessa. Tänään päivän kulku poikkeaa kaikin puolin vaikkapa Mäkisen rutiininomaisesta työvuorosta.
Boxberg valmistautuu puolitoista tuntia paneelikeskusteluun. Hän puhuu kello 14-16 yliopisto-opiskelijoille Alma Median järjestämässä tilaisuudessa. Sen jälkeen hän palaa toimitukseen kirjoittamaan seuraavana päivänä valmistuvaa Supo-juttuaan.
* * *
Ja ylläri pylläri. Tällä viikolla kävi ilmi, että Katja Boxberg kirjoittaa nyt Helsingin Sanomien riveissä.
Vaan Taneli Heikan ja Katja Boxbergin pari vuotta sitten kirjoittama pamfletti Lumedemokratia on entistäkin ajankohtaisempi.
* * * *
Mielenkiintoista olisi saada tietää se, että saadanko esimerkiksi Helsingin Sanomien kautta uutisoituna; koskaan, Suomen 1990-luvun pankkikriisiä esiin myös velallisten kannalta katsottuna?
Nettikirja
http://valtuustoaloite.blogspot.fi/2013/02/valtiopetoson-tosiasia-suomen.html