Olin takuuvarma siitä, että tämä vakuutuslääkäreitä ja tapaturmalakia koskeva kansalaisaloite saataisiin eduskunnan käsittelyssä torpattua täysin.
Vaan optimistinen pessimisti ei pety koskaan.
Vaikka eduskunnan suuressa salissa kansalaisaloitteesta tehty mietintö äänestettäisiin niin sanotusti kumoon, niin pullon henkeä tuskin saadaan enää takaisin pulloon.
Oheinen listaus auttaa meitä kaikkia siinä, jos Sinäkin haluat saada lisätietoa valiokunnan mietintöön kannanottoja antaneista ja heidän näkökannoistaan sekä perusteluistaan.
Jonkun verran aihetta seuranneena ja aika helvetisti omakohtaisesti kokeneena uskon, että mitä useampi meistä pienistä maanmatosista tuntee aiheen ison kuvan, niin sitä vaikeammaksi käy näissä asioissa pitkäkestoinen höplästä veto.
Joten tässä bloggauksessa löytyy iso palanen isosta kuvasta ja vakuutusalan lähiajan historiasta kiinnostuneille. Näkökulma on potilaan/vakuutetun.
"Ensimmäinen vakuutusalaa koskeva kansalaisaloite"
- Julkaistu helmikuu 14, 2019
"Tänään 14.2.2019 eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) sai valmiiksi mietintönsä kansalaisaloitteesta, joka koski tapaturmalakia ja vakuutuslääkäreitä. Se oli samalla ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn edennyt kansalaisaloite, jossa vastapuolena on miljardien eurojen liiketoimintaa; julkisen vallankäytön velvoitteiden alla, pyörittävä vakuutusala, joka taas on valtaosin yksityisessä omistuksessa. Hymiö."
- -
"Yritetään yhdessä saada vastaukset näihin mobiiliflaijerin kolmeen avainkysymykseen, joihin ei kukaan omavalvonnan hyväksynyt päättäjämme tunnu uskaltavan tai osaavan vastata. Näin saamme yhdessä tietää, kenellä todellinen valta näissä asioissa on?"
Lähikuukaudet näyttävät, kuinka tämä ulkoministeri Timo Soinin väittämä toteutuu hänen itsensä ja hänen nykyisen puolueensa sinisten kohdalla:
”Kaiken poliittisen kilpailun pitää olla avointa ja läpinäkyvää.”
Lähde: MTV uutiset 13.6.2017
Sujuva sanainen supliikkimies ja pilkesilmäkulmissa kolmen vuosikymmenen ajan näyttäytynyt Timo Soini; on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Niin ulkoisesti kuin sisäisesti.
Eikä tuossa mitään.
Se mitä moni perussuomalaisia uskollisesti äänestänyt on jo yli kaksi vuotta odottanut on se, että tuon poliittisen kilvoittelun osalta saisimme viimeinkin tietää sen, että ketkä olivat sinisten luomisen todelliset arkkitehdit?
Nimittäin. Uskottavalta ei ole missään vaiheessa tuntunut se, että muutaman vuoden hallituspolitiikassa olevat nuoremman sukupolven toimijat, pystyivät keksimään perussuomalaiset hajoittaneen kuvion, joka on pitänyt ja pitää nykyisen hallituskauden loppuun.
Kaiken lisäksi. Perussuomalaisten ulosheittäminen hallituksesta vuoden 2017 kesällä perustui uutistietojen mukaan erilaisiin arvoihin ja arvopohjaan maahanmuuttoasioissa.
Miten nyt kun ulosheittäjien puolueet ovat tulleet perussuomalaisten kannoille?
Maanantaina 3.12.2018 avautuu kansalaisaloitepalvelussa allekirjoitettavaksi sellainen kansalaisaloite, että oksat pois!
Tuossa Nico Ojalan tekemässä kansalaisaloitteessa vaaditaan kirjallisesti ja suljetusti toimivan vakuutusoikeuden lakkauttamista. Kova vaatimus, mutta niin ovat vakuutusoikeuden lakkauttamista puoltavat näytötkin.
Iltalehden blogissaan Nico Ojala on avannut vakuutusoikeuden lähihistoriaa ansiokkaasti.
Päivitys 21.1.2019
Somesta saadun tiedon mukaan. Iltalehti on poistanut kyseisen blogin alustaltaan. Syy tai syyt tuntemattomia. Blogi oli yksi luetumpia Iltalehden blogeista.
Kyseessä on samalla vankka näyttö siitä, että vaikka vakuutusoikeuden epäkohdat on tiedetty päättäjien joukossa vuosikymmenien ajan, niin meno jatkuu yhtä härskinä kuin ennenkin.
Vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä Kela voittavat halutessaan aina! Ja kyllä ne voittavatkin!
Tässä vuoden 2016 tilastoja; vakuutusoikeuteen valittaneen kannalta katsottuna.
Näin otsikoi Helsingin Sanomat 22.11.2018 printtilehdessään. Aukeaman juttu kohdistui sosiaali- ja terveysministeriön sisäisiin tilanteisiin. Niin henkilökunnan kuin lainsäädännön laadun ja aikataulujen suhteen.
Myllytyksen kohteena ministeriössä on nähtävästi kokoomuksen mandaatilla kansliapäällikkönä istuva Päivi Sillanaukee. Lähiajat näyttävät, miten kova valtapeli on kyseessä? Helsingin Sanomat otsikko 19.11.2018 "Sosiaali- ja terveysministeriön johtajaksi 12 hakijaa – nykyinen kansliapäällikkö toivoo jatkokautta"
* *
Entä missä vaiheessa ministeriön vakuutusosaston ylijohtajan sidonnaisuuksien ja esteellisyyden läpivalaisu etenee?
Ensin sosiaalisen median selvitys kuvamuodossa.
Sitten Helsingin Sanomien tähän astiset "paljastukset" kahdeksan vuoden ajalta.
Lainaus 1 Hesarista 13.11.2018 - Miksi eläkemiljardien väärinkäyttöä ei saada kuriin? Syy on yksinkertainen, ja se kertoo paljon Suomesta:
"Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila ei anna valvojille tulitukea Finanssivalvonnan johtokunnassa, vaikka aloittaessaan Antila vakuutti ottavansa päätösvallan ministeriöön."
Lainaus 2 Hesarista 25.3.2018 - Väärin diagnosoitu:
"Vakuutusyhtiö Ifin entinen päälakimies Taisto Hujala käräjöi Laukkasen vastapuolella vuosikymmenen. Hujalan mielestä Laukkasen luvut ovat yliampuvia, mutta hän myöntää, että Laukkanen voitti paljon enemmän kuin hävisi.
Laukkanen on sanonut, että hänen voittamiensa tapausten hintalappu vakuutusyhtiöille on noin 140 miljoonaa euroa. Hujalan mukaan luku on useita kymmeniä miljoonia euroja.
Luvut perustuvat oletukseen siitä, mitä vakuutusyhtiö joutuu maksamaan korvauksina ihmisen elinajalta. Nuoren ihmisen kohdalla summa voi nousta selvästi yli miljoonaan euroon."
Lainaus 3 Hesarista 7.2.2010 - Vakuutusalan ylin virkamies:
"Antila on tutustunut tarkasti sosiaalivakuutuksen koukeroihin: Hän työskenteli viimeksi puheenjohtajana Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnassa, jonne hylkäävän työeläkepäätöksen saaneet ovat voineet ensimmäisenä valittaa.
Tätä ennen hän tulkitsi tapaturmavakuutuslakia Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnassa, jossa vedettiin rajaa tapaturmien vakuutuskorvauksissa.
Antila on eronnut kahden aikuisen pojan äiti, joka seurustelee vakituisesti If-yhtiöissä työskentelevän juristin kanssa."
Joka ei siis ollut (Helsingin Sanomien itsensäkin kertomana) mikään perusjuristi, vaan yhden Suomen suurimman vahinkovakuutusyhtiön päälakimies! Tosin jostain syystä; aikaa tästä kertomiselle kertyi Helsingin Sanomille yli 8 vuotta.
Hymiö.
Joten. Joko Helsingin Sanomat saa ja uskaltaa kertoa vakuutusasioiden ylimmän virkamiehen mahdollisista esteellisyyksistä virkaansa?
Entä minkälaiset mahtavat olla ministeriöiden muiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä osakeomistukset sekä sidonnaisuudet?
Toinen hymiö.
Eikä tuossa kaikki.
Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen jatkaa "Systeemi on rikki" - aiheesta 23.11.2018 seuraavin otsikoin:
Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: Ministeriön ongelmien syyt käydään läpi – ”Siitä seuraavat tarvittavat toimenpiteet”
Professori lainvalmistelun nykytilasta: Virkamiesjohto ei osaa, poliitikkoja ei kiinnosta – ”Sääliksi käy tavallista lainvalmistelijaa”
Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Keinänen korostaa, että lainvalmistelun ongelmat ovat laajoja eivätkä koske vain sosiaali- ja terveysministeriötä.
Joten jatkoa sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden ministeriöiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä sidonnaisuuspaljastuksiin odotellessa.
Kaikkien eduskuntapuolueiden hylkimät perussuomalaiset voivat halutessaan sytkäyttää kaikkia muita eduskuntapuolueita.
Se tapahtuu niin, että perussuomalaiset paljastavat ensin oman ekosysteeminsä kytkentäkaaviot ja haastavat sitten kaikkia muita eduskuntapuolueita tekemän samoin. Ennen vuoden 2019 vaaleja.
Kannastaan ja äänestämisestään epävarmojen äänestäjien potentiaali on tuossa totuusleikkuroidussa Ylen 8.11.2018 gallupissa yli 41 prosenttia!
Perussuomalaiset osaavat luodata äänestäjien tuntoja herkällä korvalla. 8.11.2018 julkaistu perussuomalaisten oikeudenmukaisuuspaketti tavoittelee noin yhden miljoonan äänestäjän potentiaalia.
Ydinjuttuina muun muassa:
"Sisäilmasairaille apua ja rakennukset kuntoon"
"Potilaiden kuppaaminen kuriin – vakuutuslääkäreille vastuu"
"Puoluetuet leikkuriin"
"Ruoka-apu takaisin budjettiin"
Tämä mainio ja ajankohtainen kirja, joka auttaa havaitsemaan, mistä milloinkin propagandassa on ollut ja tulee olemaan kysymys?
Jos propaganda on sitä, että
viestin,
mainoksen,
artikkelin,
juorun,
tutkimuksen,
raportin,
huhun,
gallupin,
meemin tai uutisen
liikkeelle lähettäjä, haluaa vastaanottajan toimivan tai alkavan ajattelemaan haluamallaan tavalla, niin propaganda eri muodoissaan, jatkaa muodonmuutostaan myös uusien sukupolvien kohdalla. Sen hyvine ja huonoine puolineen.
Liekkö kyseessä ihan aito asia, vai onko taustalla joku taitava vaikuttajaviestinnän ja työmarkkinat sekä politiikan teon salat, pitkältä ajalta tunteva viestintä- tai lobbaustoimisto?
Jos ja kun todellinen lainsäädäntövalta palaa ensi viikolla hallitukselle ja eduskunnalle, niin tässä oiva pilottikohde täysremontointiin! Liittyy käynnissä olevaan perustuslaki, oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaattee keskusteluun Suomessa sekä Euroopassa.
”Kuuman vinkin kolmikannan vallan ulottuvuuksista antoi, eläkkeellä oleva työmarkkinapomo ja muun muassa Lasse Laatusen esimiehenä toiminut, Tapani Kahri 80-vuotissyntymäpäivän haastattelussaan:
Oliko Suomen vanhassa tupomallissa jotakin positiivista?
”Olennaisinta oli, että tupo kuitenkin oli järjestäytynyttä asiainhoitoa. Hirveästi siellä oli sovittavaa, loputtomiin höylättäviä ja viilattavia yksityiskohtia, mutta samalla ennustettavuus nousi kohtuullisen korkealle”, Kahri miettii.
Tupo-ajan ikävimpänä mausteena hän pitää sitä, että solmittavat sopimukset paisuivat aivan uskomattomiin mittoihin.
Kaikki tuntui liittyvän kaikkeen, mikä tietysti kavensi normaalin parlamentaarisen politiikan siivua huomattavasti.
Lähde: ”33 vuotta Eteläranta kympissä” – Helsingin Sanomat 8.5.2018, sivu B 14
Nähtäväksi jää päästäänkö Suomen todellista hallintamuotoa ja hallitsijoita koskevassa keskustelussa; jo mafiamaisen valtakoneiston kafkamaisiin ytimiin?
Ja jos päästään, varsinkin tuohon ex-työmarkkinapomo Kahrin mainitsemaan ”normaalin parlamentaarisen politiikan siivua” kaventaneeseen osuuteen, niin Suomi 2017-blogin Mobiiliflaijeri – sarjasta löytyy aiheesta kiinnostuneille; erinomainen starttipaketti ison kuvan hahmottamiseen.”
Sinisten todellinen syntyhistoria ja pääarkkitehdit ovat edelleen vasta osittain tiedossa, mutta ilmeisen kokeneet taustahahmot pelikuvion tekivät ja ohjasivat nuorempiaan, kuinka julkisuuteen syntyhistoriasta puhutaan. Ja hyvin ovat kulissit pysyneet pystyssä. Ainakin toistaiseksi.
Joten nyt olisi tärkeää saada julkiseen keskusteluun suomalaisen politiikan iso kuva. Uskaltaako ja saako mikään valtakunnallinen media avata Suomen sisäisiä Berliinin muureja?
Joko ennen seuraavia vaaleja; saamme äänestäjinä tietää, minkälainen ekosysteemi kunkin ehdokkaita vaaleihin asettaneen puolueen, vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen takaa löytyy?
Tässä on tämän hallitus- ja eduskuntakauden ainoa todellinen mahdollisuus saada todellisia korjauksia vakuutusasioihin! Joko Sinunkin mielestä potilasta tutkivat/hoitavat lääkärit ja vakuutuslääkärit tulee saada perustuslain (PL 6) mukaisesti tasa-arvoiseen ja yhdenveroiseen asemaan?
"Osa eduskunnassa olevista kansalaisaloitteista uhkaa raueta. Puhemiehistön suosituksen mukaan kansalaisaloitteet tulisi käsitellä kuuden kuukauden aikana. Osan määräaika umpeutuu syyskuun puolivälissä tai lokakuun alkupuolella.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on useita kansalaisaloitteita, mutta valiokunta joutuu keskittymään koko syksyn sote-uudistukseen. Siellä on muun muassa uusi asiakas- ja potilaslaki, biopankkipankkilaki ja genomikeskusta koskeva laki.
”On syytä vahvasti epäillä, ehtiikö valiokunta ainakaan ennen määräajan umpeutumista tehdä mitään asioiden eteen”, kirjoittaa Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yliopistolehtori Liisa Nieminen blogissaan.
- -
Kansalaisaloitteen käsittelyn säätelyn on todettu kaipaavan uudistamista. Niiden käsittely ei ole kovin korkealla eduskunnan työlistalla. Puhemiesneuvoston hyväksymän valiokuntaoppaan mukaan kansalaisaloitteet ovat tärkeysjärjestyksessä vasta seitsemännellä sijalla. Valiokunta voi kuitenkin päättää muustakin järjestyksestä." Lähde: Kansan Uutiset - "Osa kansalaisaloitteista uhkaa raueta"
Viime kuukausina Suomen on kerrottu olevan aito kansanvalta. Myöskin suomalaista parlamentarismia on hehkutettu. Unohtamatta länsimaista oikeusvaltio perustaa ja oikeusvaltioperiaatteiden, kuten ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista tosielämässä. Kaikkien edellä mainittujen on kerrottu olevan Suomessa korkealla tasolla.
Meno näyttää toiselta, kun siirrytään kirjallisesti ja suljetusti toimivien vakuutuslääkäri-, vakuutusoikeus- ja vakuutuslakimiesjärjestelmien piiriin. Samat organisaatiot ja henkilöt käyttämässä lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaa! Yllättäen kaikessa hiljaisuudessa; kansalliseen konsensukseen pohjautuva korporatismi on lipsahtanut finanssalan fasismin puolelle.
Siksi tämä vakuutuslääkäreihin ja tapaturmalain kohdistuva kansalaisaloite on todellinen Suomen sisäisten Berliinin muurien murtaja. Sen kattava eduskuntakäsittely tulee paljastamaan myös sen, että kenellä todellinen valta miljardien eurojen liiketoiminta-alueella on? Joka lisäksi kuuluu perustuslain mukaiseen julkisen vallan käyttöön, jonka pitäisi olla avointa ja läpinäkyvää kaikilta osin.
Kansalaisaloite 2837 (https://suomi2017.wordpress.com/2018/04/19/kansalaisaloite-2837-eduskuntaan/) on ollut eduskunnan käsittelyjonossa huhtikuun 18. päivästä alkaen! Sen käsittelytunnus on KAA 4/2018 vp, jonka avulla kansalaisaloitteen käsittelyn tilannetta voi seurata eduskunnan nettisivuilta. Tai ottaa suoraan yhteyttä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniin.
Joten mielenkiintoista on seurata, että saako ja uskaltaako eduskunnan perustuslakivaliokunta ottaa tuon kansalaisaloitteen KAA 4/2018 vp läpikotaiseen tarkasteluunsa, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta on uutistietojen mukaan lirissä massiivisten sote - lakien mietintöjen/lausuntojen kanssa.
Tärkeintä olisi, että laillisuusvalvojat ovat hereillä ja seuraavat, että vakuutusala noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden KHO:2014:83 vuosikirjapäätöstä (https://suomi2017.wordpress.com/2015/12/20/korkein-hallinto-oikeus-osa-15/) täysimääräisesti. Myös vakuutusalan vakiotodistajina ja – lausunnonantajina oikeusprosesseissa toimivien osalta.
SOSIAALIVAKUUTUSASIOIDEN LÄHIHISTORIASTA
Mikseivät vaaleilla valitut päättäjämme pysty tekemään mitään todellisia korjauksia kafkamaisesti rakennettuun vakuutuslainsäädäntöön. Kirjallisesti ja suljetusti toimivia vakuutuslääkäri-, vakuutusoikeus- ja vakuutuslakimiesjärjestelmiä unohtamatta.
Joista sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana (vuosina 1993 – 2009) toiminut Tarmo Pukkila kirjoitti Helsingin Sanomissa 15.3.2011 viiltävän tarkasti ja totuudenmukaisesta, että vahinkovakuutus- ja työeläkejärjestelmämme ovat perustuslain vastaisia (https://suomi2017.wordpress.com/2013/04/02/perustuslaki-2/) .
Mitä tapahtui tämän vakuutusalan ylimmän virkamiehen ulostulon jälkeen? Pari vakuutusalan puolustuspuheenvuoroa ja sitten mykistävä hiljaisuus.
Joten toivotaan, että Pertti Latvalan käynnistämä kansalaisaloite rikkoo tuon hiljaisuuden muurin.
Eikä tuossa vielä ihan kaikki.
Hallitusohjelmastahan nämä vakuutusasiat puuttuvat kokonaan, mutta rauhoitellakseen kuumina käyviä tunteita, niin pääministeri Juha Sipilän hallituksen siniset ministerit ovat saaneet aikaiseksi vain nämä kaksi. Niiden pohjalta ei olla tekemässä; tämän hetken tiedon mukaan, mitään korjauksia, mutta niiden avulla voidaan osoittaa, että parhaamme olemme yrittäneet. Eli vakuutusala ekosysteemeineen ostaa aikaa. Taas kerran.
Kyseisten hankkeiden tilasta ja vaikuttavuuksista voit Sinäkin hakea taustatietoa hakukoneiden avulla internetistä:
1.
Vakuutusoikeuden suulliset käsittelyt ja asiantuntijalääkäreiden käyttö
Selvitys Oikeusministeriölle
Professori Matti Tolvanen ja yliopisto-opettaja Kimmo Malin
Noin vastasi aeto savolainen, kun kysäsin Kuopion torilla , että ketä siellä tämän vuoden Rock-Cockissa esiintyy.
Vaan tästä en osaa sanoa muuta kuin sen, että savolaista jutunjuurta parhaimillaan.
Vaan eihän sitä koskaan tiedä. Josko aikuisten miesten ja naisten paperiset käsityölehdet tekevät komepäkin. Niistä ei virta lopu kesken. Eikä niistä jää merkkejä omaan sähköiseen selaushistoriaan. Eroottinen hymiö.