Olisiko ollut vuosi 2005 ja Elcoteqin hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo televisiohaastattelussa.
Se mikä jäi omaan mieleeni tuosta haastattelusta oli se, että hän kannusti suomalaisia poliittisia toimijoita miettimään, että mistä johtuu Suomeen tulevien ulkomaisten yritysinvestointien pienuus? Vaikka olemmekin monissa globaaleissa vertailuissa maailmanhuippuja.
Vaan joskus osuu tiedotusvälineistä ja internetistä haaviin asioita, joidenka välillä vallitsevaa yhteyttä tulee mietittyä ennen analogisille ja hyvin toimiville unikanaville siirtymistä.
Tässä tuoreimmat los satsumas - tyyppiset poiminnat.
Financial Times yllätti Suomi-liitteellään 4.9.07 ainakin HS:n pääkirjoitussivun kirjoittajat 5.9.07. Poimintoja jonkin sortin yllätyksestä nk. housut kintuissa voitaneen aistia seuraavista kappaleista:
”Kiinnostavaksi Financial Timesin tämänkertaisen liitteen tekee se, että lehti pyrkii aktiivisesti murtamaan sitä myönteistä kuvaa, joka Suomesta tämäntyyppisissä kansainvälisissä esittelyissä yleensä annetaan.
+ +
Onko lehden liite peili, joka kuvaa Suomen oikeaa tilaa, vai onko kyse siitä, että maata huonosti tunteva toimittaja saapui maahan ja syystä tai toisesta tapasi vain yhdeltä kannalta asioita tarkastelevia ihmisiä ja että lopputulos on siksi vääristynyt?
FT:n liitteen väitteethän eivät ole suomalaisille uusia; niitä kuulee tavan takaa kotimaisessa poliittisessa väittelyssä yhden suunnan argumentteina.
+ +
FT:n liite on meille hyvä muistutus, että hyvä maine ja arvostus on ansaittava uudestaan jokaisena päivänä ja että sellaiset asiat kuin vero- ja muun politiikan kannustavuus muutosvalmiuteen ja työntekoon ovat tärkeitä.
Sisäpoliittisia turhautumiaan FT:n toimittajille itkeneet suomalaistahot ovat tässä mielessä tehneet hyvän teon.”
- - - - -
Keitä nuo FT:lle itkeneet suomalaistahot ovat? Niitä arvuutellaan varmasti muutamien viikkojen ajan. Tiitisen lista on saanut näin tuoreen kilpailijan.
FT 2007 – itkijälistalla ei ole kuitenkaan ainakaan seuraavia henkilöitä: Pekka Himanen, Osmo Soininvaara, Tarja Halonen, Jyrki Katainen, Pertti Salolainen. He kun ovat liitteessä omilla osioillaan mukana.
Sen verran hyvänä mainoksena tuo Hesarin 5.9. pääkirjoitus toimi, että ei oota – myytiin heti eilen aamusta alkaen lehden printtiversiolle. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla.
Onneksi netin kautta voi käydä ensin ottamassa FT:n juttuihin maistiaisia ja sitten jos kiinnostaa, niin voi tehdä kaupat koko liitteen sisällöstä.
Lisätietoa ”Hyytävästä journalismista” osoitteessa
https://www.ft.com/
- - - - -
Seuraavilla henkilöillä ei ole mitään yhteyttä FT:n artikkeleihin, mutta heidän kauttaan esille tuodut asiat nostavat mielenkiintoisia näkökulmia, joista riittää varmasti kirjoitettavaa suomalaisillekin tiedotusvälineille. Financial Times – tyyppisiä lehtiä unohtamatta.
- - - - -
Paavo Väyrysen lausahdukseen liittynee jotain oraakkelimaista sisäpiirin viittausta.
Liisa Jaakonsaaren kommenttien kautta kanavoitunee sdp:n kenttäväen padottuja tuntoja ensimmäistä kertaa laajempaan julkisuuteen.
- - - - -
Iltalehti 25.8.2007 – Paavo Väyrynen:
Onko UKK:n kaudesta jo kaikki muu sanottu?
”Se on kyllä erittäin perusteellisesti selvitetty. Nyt olisi jo aika ruveta selvittämään UKK:n jälkeistä aikaa, sitä mitä Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen ovat tehneet. Tämä kausi on pitempi kuin Urho Kekkosen kausi.”
- - - - -
Iltalehti 25.8.2007 – ”TOSI ON”
”On vaikea kuvitella, että samat ihmiset ratkaisevat ongelmat, jotka he ovat itse luoneet.” Kansanedustaja Liisa Jaakonsaari toivoo SDP:n johtoa vaihtoon Iltasanomissa.
- - - - -
Iltasanomat 24.8.2007 – Jaakonsaari vaatii demarijohdolta näyttöjä
Sdp:n pitkäaikainen kansanedustaja Liisa Jaakonsaari vaihtaisi demarijohdon, jos syksy ei tuo näyttöjä.
- Antaisin puoluejohdolle syksyn aikaa näyttää suuntaa ja visiota siitä, miten päästään uudelleen nousuun. Sitten kun vaihdetaan, vaihdetaan kaikki, Jaakonsaari sanoo IS:lle.
Puoluejohtoon kuuluvat puheenjohtaja Eero Heinäluoma, puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta, 1. varapuheenjohtaja Pia Viitanen ja 2. varapuheenjohtaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov.
- - - - -
Vallan kahva ja media, Unto Hämäläinen
(Helsingin Sanomat 26.8.2007 – PÄÄKIRJOITUS KOLUMNI)
Alkuvuosina Halonen jäi julkisuudessa pääministeri Paavo Lipposen varjoon.
Sitä vastoin Halosella on pysyvä julkisuusongelma. Halosen puheenvuoroja, haastatteluja tai muita tekemisiä ei noteerata näyttävästi mediassa. Vain ani harvoin ne aiheuttavat jatkokeskustelua. Presidentistä ei ole tullut todellista huomiovallan käyttäjää.
Vaikuttaa siltä, että median suhtautuminen harmittaa Halosta. Tämän kuvan sain kesällä presidentin esiintymisestä politiikantoimittajien juhlaseminaarissa. Sama sävy oli hänen haastattelussaan Kansan Uutisten Viikkolehdessä juhannuksena. Siinä Halonen kertoi, että myös uusien viestinten ymmärtämisessä on ongelmia.
Hän arveli olleensa presidentinvaaleissa "ulkona kuin lumiukko tämän internettodellisuuden kanssa, kun siinä ei ole paljon kuluttajansuojaa eikä toimittajavastuutakaan".
- - - - -
Miten presidentti käsittelee ja kestää internettodellisuutta tänä päivänä?
Seuraava sähköpostiini saama esimerkki tulee Suomi24 – sivuston keskustelupalstoilta, jossa armoa ei tunnu saavan enää, edes perustellut kysymykset hävinneiden kirjoitusten tietojen perään.
Aihepiiri: Suomi24 > Keskustelu > Politiikka > Presidentti
minne kirjoitukset
Kirjoittanut: taas katosi 22.8.2007 klo 18.13
höävisikö ne kokonaan kovalevyltä, vai menikö ne piiloon. hienoja kirjoituksia taas poistui.
- - - - - - -
Tabuaihe
Kirjoittanut: Äiti Aurinkoinen 23.8.2007 klo 08.28
Samaa ihmettelen itsekin. Jos julkisuuskuvan ja todellisten tekojen välillä on näin iso ero, niin miksi maon syömistä ja pilaamista asioista ei saa keskustella vapaasti?
- - - - - - -
Suora linkki keskusteluun, jossa kysyttiin noita varsin viattomia asioita:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=110&conference=4500000000000103&posting=22000000028586261&view_mode=flat
Lopputuloksena kerrottakoon, että linkin päästä tulee ilmoitus – VIESTI ON POISTETTU
- - - - -
Kovin on herkäksi mennyt sensuuri presidenttiaiheen tiimoilta.
Vai onko suomalaisten nettikäyttäjien yhdellä suosituimmista keskustelupalstoista tullut voimaan hyytävällä journalistisella toimittajavastuulla toimiva itsesensuuri?