KYSYMYS: Löytyisikö jostain kirjallisuutta tms., josta olisi apua uusperheen arjesta selviämiseen ja pelisääntöjen rakentamiseen?
Arki 3-, 5-, 9-, ja 11-vuotiaiden lasten kanssa, joka päiväisinä harrastuksineen on erittäin haastavaa, kun siinä sivussa pitäisi yrittää vielä hoitaa työt ja kodinhoito. AIkuisten välistä yhteistä aikaa ei tunnu löytyvän mistään. Lisäksi kahdesta eri perheestä tulleilla lapsilla on hyvin erilaiset säännöt, jotka hiertävät myös aikuisten väliä. Toisen aikuisen asenne lastenkasvatuksessa on: aikuinen päättää ja toisen mielestä perheessä pitäisi luovia lasten ehdoilla. Kompromissin löytyminen vaikuttaa mahdottomalta.
VASTAUS: Kysyit kirjallisuutta liittyen uusperheen arjesta selviytymiseen ja yhteisten pelisääntöjen luomiseen. Kannattaa tutustua [url=www.supli.fi]Suomen uusperheiden liiton[/url] materiaaliin nettisivuilla. Sieltä löytyy myös tietoja liiton julkaisuista, joita voit tilata suoraan nettisivuilta tai etsiä vaikkapa kirjastosta.
Perheiden arjessa on kaiken kaikkiaan paljon haasteita, jotka kuormittavat parisuhdetta. Uusperheissä on lisäksi omat erityispiirteensä. On hienoa, että olette tiedostaneet asian ja lähteneet etsimään pulmiinne ratkaisuja! Erityisesti uusperheiden haasteita ovat juuri mainitsemasi arjen järjestelyt kovin eri-ikäisten lasten kanssa sekä yhteisten suuntaviivojen löytäminen, kun yhdistetään kaksi perhe- ja kasvatuskulttuuria. Teidänkin tilanteellenne löytyy varmaan polkuja eteenpäin, jos saatte jaettua monisyistä vyyhtiä pienempiin osasiin: kokonaisuus jäsentyy, ja asioille ja monenlaisille tunteille saadaan nimet. Näin niiden käsittely helpottuu.
Haastavan perhe-elämän ja arjen keskellä ajan järjestäminen parisuhteelle ei ole yksinkertaista. Se on kuitenkin tuiki tarpeellista ja se kannattaa! Millä tavoin voitte itse vaikuttaa siihen? Onko jotain josta voisitte luopua? Onko teillä turvaverkkoja, läheisiä jotka voisivat hetkeksi ottaa lapset hoitaakseen?
On erittäin tärkeää että löydätte puolisonne kanssa toimintamallit, joihin voitte kumpikin sitoutua. Kompromisseiltakaan ei voi välttyä. Jos vanhemmat eivät vedä yhtä köyttä, arki voi mennä hyvinkin hankalaksi. Lapsetkin kokevat olonsa turvallisemmaksi kun tietävät mitkä periaatteet ohjaavat perheen yhteiselämää. Kun ensin löydätte kahdenkeskisten keskustelujen myötä omat, yhteiset pelisääntönne, johon kumpikin teistä voi sitoutua, on lastenkin helpompi ymmärtää pelisääntöjen logiikka ja noudattaa niitä.
Jos ette puolisosi kanssa löydä yhteistä linjaa kahdestaan, kannattaa hakea ulkopuolisen näkökulmaa ammattiavun turvin. Uusperheiden haasteisiin voi etsiä ratkaisuja vaikkapa juuri kirkon perheneuvonnasta. Myös vertaistuki ja kurssit, joista löydät tietoa edellä mainitsemaltani nettisivulta, voivat olla avaavia kokemuksia.
Olli, perheneuvoja
1 kommentti
shiwan8
31.12.2014 12:30
Niin että mitä? Luovia lasten ehdoilla? Siis joo, lapset pitää huomioida, mutta jos aikuiset eivät jaksa, lapsilla alkaa mennä nopeasti hommat pieleen. Ylipäätään tilanne, jossa lapsi määrää aikuista muualla kuin leikissä on osoitus siitä, ettei kasvatus ole mennyt putkeen. Lapsi kyllä yrittää, epäilemättä, mutta aikuinen on se jonka pillin mukaan loppuviimein tanssitaan. Aikuinen asettaa rajat, ei lapsi.
3 ja 5 vuotiaita varmaan joutuu harrastuksiinsa avustamaan, mutta 9 ja 11 vuotias kykenee ihan itse menemään harrastuksiinsa.
Ylipäätään pitää nyt ymmärtää, että on ihan kaikkien etu, että aikuiset pitävät itsestään ja toisistaan huolta. Se voi tarkoittaa sitä, että lapset eivät saa kaikkea sitä huomiota minkä haluavat, mutta 100% varmuudella normaaleissa olosuhteissa aikuisten aika riittää yhteisen ajan myötäkin siihen huomion määrään mikä on riittävää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin