KYSYMYS: Poikaystäväni jätti minut noin kuukausi sitten puhelimitse. Ennen sitä hän oli ollut viikon muualla miettimässä ja tuli siihen tulokseen, ettei halua jatkaa. Syiksi hän sanoi, ettei kestä enää masennustani ja ettei hän rakasta minua enää. Masennuksen syyn ymmärrän, koska edellisessä suhteessa hänen suhteessan eksä oli kiristänyt itsemurhalla ja satuttamisella.
Ehdimme olla kolme vuotta yhdessä, yhdessä asumista melkein vuosi, koska saimme samalta paikkakunnalta opiskelupaikan. Arki sujui aika hyvin: tunsin meidän olevan onnellisia, kunnes masennukseni uusiutui ja ilmeisesti avasi eksässä vanhat haavat. Hän samalla alkoi kiinnostua enemmän kavereidensa seurasta; meni viettämään heidän kanssaan iltoja eikä tullut oikein koskaan kotiin kuten oli luvannut. Pari kertaa kävi niin ettei tullut koko yönä. Pyysi anteeksi, mutta viime kertaa hän ei pyytänyt, Ilmoitti vain kylmästi ettei tule kotiin yöksi. Olin yhtenä yönä satuttanut itseäni, koska hän ei suostunut vastaamaan puhelimeen ja kertoi että tarkoituksella ei vastanut minulle. Pelkäsin hänelle sattuneen jotain ennen kuin hän kertoi seuraavana päivänä. Hän sanoi lähteneensä juomaan minun takiani tai osittain syytti minua halustaan juoda. Minusta meidän olisi pitänyt keskustella asiasta tai hän olisi voinut kertoa enemmän tuntemuksistaan. Kommunikointi hänen puoleltaan ehtyi...
Olen alkanut jotenkin toipua ja tuntenut, että ero oli pikemminkin hyvä asia. Onko sellainen normaalia? Minusta on jotenkin tullut sama vanha iloinen tyttö/nainen, joka olin ennen. Kyseessä oli ensimmäinen suhteeni ja mieitn, miksi olen toipunut melko hyvin jo tässä ajassa.
EkaaKertaaJätetty, 21
VASTAUS: Haluaisin nimetä sinut Selviytyjäksi. Kerrot, että poikaystäväsi jätti sinut puhelimitse. Hän olisi toki voinut olla huomaavainen ja hoitaa asian kasvokkain, mutta näin sitten tapahtui. Kirjoituksestasi huomaa, että olet jo ehtinyt miettiä paljon suhdettanne ja eron syitä. Ymmärrät, että sinun uusiutunut masennuksesi osui hänellä aiemman suhteen aiheuttamaan herkkään kohtaan. Samoin olet huomannut, että teidän olisi ollut tarpeen keskustella enemmän ja pojan olisi ollut hyvä kertoa enemmän tuntemuksistaan. Nythän hän on ratkaissut pettymyksiään ja suhteenne ongelmia juomalla ja olemalla öitä poissa ilmoittamatta. Nuo toiminnat eivät tietenkään ratkaise yhtään mitään, vaan päin vastoin aiheuttavat lisää ongelmia niin hänelle kuin parisuhteellekin. Kavereiden seura toki on voinut olla hyödyllistä, etenkin, jos heidän kanssaan on voinut puhua asioistaan. Sinä puolestaan aloit suhteen kriisitilanteessa satuttaa itseäsi. Tämä lisäsi poikaystäväsi huolta ja vahingoitti sinua. Miten voisit rakastaa ja auttaa itseäsi niin, että sinun ei enää tulevaisuudessa tarvitsisi toimia samoin, vaikka elämä toisi eteen stressaavia tilanteita? Keinoja ahdistuksen helpottamiseen voisit varmaan miettiä oppilaitoksesi psykologin kanssa.
Sinä olet alkanut jo toipua ja päästä erosta yli. Hienoa! Se on hyvä ja aivan normaalia. Ei ole olemassa mitään kaavaa, jonka mukaisesti pitäisi surra ja toipua. Olet alkanut saada entiseen poikaystävään ja suhteeseenne etäisyyttä, joka auttaa tarkastelemaan asioita uudessa valossa. Kauempaa näkee selkeämmin, mistä kaikesta oli kysymys. Voit ottaa menneestä suhteestasi mukaan 1) iloiset ja hyvät muistot, jotka ovat kasvattaneet omanarvontuntoasi 2) muistot, joiden kautta olet oppinut jotakin itsestäsi ja parisuhteessa elämisestä. On upeaa, että olet löytänyt uudelleen sen entisen, iloisen tytön, joka olet. Älä enää päästä sitä tyttöä karkuun! Jos vähänkin huomaat, että hän alkaa etääntyä elämästäsi, pysähdy heti ja korjaa suuntaa voidaksesi pitää hänet aina mukana. Värikästä, elämänmakuista syksyä sinulle!
Päivi, perheneuvoja
2 kommenttia
WolrdUp
12.8.2016 05:54
Omasta erokokemuksestani sanoisin että vaikka en ole täysin henkisesti päässyt siitä yli, en kaipaa exääni. Meillä on kaksi yhteistä lasta ja siksi näen häntä silloin tällöin. Onneksi lapset ovat sen verran isot ettei tarvitse äitiään nähdä usein.
No mutta, enemmän ehkä kaipaan sitä kahden aikuisen kotia jota olisin halunnut tarjota lapsillemme. Itse kasvoin itsehuoltajaperheessä äitini, isosisoki ja isoäitini hoitamana. Nyt mulle oilisi kiva joku mukava naisihminen kumppaniksi, ei välttämättä tarvi lisää lapsia. Hellyyttä ehkä. Erostamme on n. viisi vuotta, henkisesti pari vuotta enemmän eli ei tullut yllätyksenä.
Ottamatta kantaa em. tapaukseen koin miehenä että ero oli yksin mun syytä, ei lasten äidin. Olin että WTF! mun päälle kaadettiin syyt erostamme. Onneksi kaikki ei tätä uskoneet
Sori, nyt pitää mennä nukkumaan..Palaillaan..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Schiller
15.8.2016 02:14
Pystyit samaistumaan hänen exäänsä, koska teillä molemmilla on masennus. Uskon, että muussa tapauksessa olisit takertunut mieheesi, mutta tässä tapauksessa voisi sanoa, että näit itsesi hänen exässään, koska miehesi oli hänen kanssaan suhteessa ja sinun kanssasi suhteessa ja molempien erojen syynä oli masennus. Koska tiesit hänen exästään, tiesit myös jostakusta, jota pystyit arvioimaan kriittisesti - samalla arvioit omaa itseäsi kriittisesti. Hänen kauttaan saatoit esim. nähdä, että oli ja on väärin uhkailla miestä itsemurhalla ja itsensä satuttamisella.
Nykyinen iloinen olemuksesi ei siis tullut pelkästään siitä, että erositte, vaan myös siitä, että pystyit peilaamaan ja käsittelemään omaa masennustasi miehesi exän kautta. Uskon, että pystyt vastaisuudessa hyödyntämään em. masennuksen pohdiskelua voimavarana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin