KYSYMYS: Minä, nainen 51 v ja mies 47 v, tutustuimme facebookissa joulukuussa. Mies kertoi kiinnostuneensa minusta jo vuodenvaihteessa; katselleensa että voisin sopia kumppaniksi monella tavalla. Treffeille hän pyysi minua helmikuun lopulla mutta miehen työkiireiden takia se lykkääntyi pitkäksi aikaa mikä oli sikälikin hyvä että itse olin alkuvuodesta tapaillut miestä jonka kanssa suhde oli täysin mahdoton ja sen ruma jälkipuinti kesti parisen kuukautta.
Huhtikuussa kuitenkin tapasimme, kiinnostuimme heti toisistamme ja viihdyimme hyvin yhdessä. Keskustelimme siitä että haluamme aloittaa hissun kissun seurustelun; hän ei ole moneen vuoteen ollut parisuhteessa ja minä puolestani eronnut neljä vuotta sitten pitkästä liitosta josta on aikuisia ja teini-ikäisiä lapsia, nuorimmat asuvat isällään. Muutama seurusteluyritykseni niiden jälkeen on päättynyt pettymyksiin joista osa on ollut melko musertavia.
Tapailimme keväällä pari kertaa viikossa, kesää kohti enemmän. Miehellä on työnsä puolesta monta rautaa tulessa, hän on oman alansa asiantuntija jota kysytään moniin tilaisuuksiin, käy eri puolella Suomea ja Eurooppaakin alan tapahtumissa, antaa haastatteluja radioon ja lehtiin. Miehen ystävät ovat saman alan ihmisiä, mukavia ja miellyttäviä pääsääntöisesti, ottaneet minut hyvin vastaan. Hän on kokenut helpotuksena sen etten ole saman alan ihminen, tuntuu että hän voi levätä minun kanssani, olla vain oma itsensä. Hän näyttää välittämisensä monin tavoin, läheisyys ja koskettaminen on hänelle luonnollista ja hellää.
Kaikki voisi siis olla hyvin jos minä vain uskaltaisin luottaa suhteen jatkumiseen. Kun hän on läsnä, se on helppoa mutta kun hän on poissa, pelkään täysin suhteettomasti että häneltä tulee vain viesti että tämä oli nyt tässä. Mitään todellisuuspohjaa tuolla pelolla ei ole ja olen onnistunut peittämään sen taitavasti miten valtavasti asia minua ahdistaa. En roiku enkä takerru, kun olemme erillämme en juurikaan vaivaa häntä viesteillä tms.
Nyt kuitenkin riitelimme ensimmäisen kerran, juuri kun hänen täytyi lähteä maalle äitiään tapaamaan. Hän oli hyvin stressaantunut työstään ja kaipasi tuota mahdollisuutta levätä ja minustakin se tuntui hyvältä koska olimme olleet yli viikon ensimmäistä kertaa kokonaan yhdessä. Mutta kun viimeinen tapaaminen päättyi riitaan, joka tosin ennen hänen lähtöään sovittiin chattiviestittelyllä, olen entistä ahdistuneempi. On vaikea nukkua, vaikea syödä, vaikea keskittyä mihinkään. Pelkään koko ajan sitä viimeistä viestiä, pelkään että ajatuksillani saan sen tapahtumaan vaikka en anna niitä yhtään julki hänelle. Pelkoni johtuu vuoden takaisesta parisuhdeyrityksestä jossa minut jätettiin kuin nalli kalliolle vaikka luulin kaiken olevan hyvin. Tuli tunne että minussa on joku vika, että minuun saa ihastua ja sitten se ihastus kuluu loppuun ja minut voi viskata pois. Eikä se tunne lähde vaikka tämä mies on käyttäytynyt aivan toisin, ollut suora ja rehellinen ja pystynyt sopimaan tuon ainoan riidan aikuismaisesti käyttäytyen, syyllistämättä minua ja samalla lailla olen itse käyttäytynyt tuossa tilanteessa.
Miten oppisin luottamaan, miten voisin uskoa että kaikki puhuu sen puolesta että hän tahtoo jatkaa, ettei ole kohtaloon kirjoitettu että minut taas jätetään? Että nyt on vain työstä ja kaikesta sosiaalisesta väsynyt mies joka haluaa levätä maaseudun hiljaisuudessa ja palaa luokseni takaisin?
Nenep
VASTAUS: Olet tavannut hyvän miehen, jonka kanssa seurustelu on lähtenyt käyntiin rauhallisesti ja tilaa antavasti, kuten molempien toive on ollut. Olet tutustunut miehen elämänpiiriin ja hänen ystäviinsä ja tullut hyvin vastaanotetuksi. Yhteiselo on mukavaa ja normaalin oloista. Nyt olet yllättynyt omista hylätyksi tulemisen peloistasi. Sinulla oli taannoin suhde, jossa tulit yllättäen jätetyksi, vaikka olit luullut kaiken olevan hyvin.
Minusta tuo, mitä kerrot sinun ja nykyisen kumppanisi suhteesta vaikuttaa toimivalta, kunnioittavalta ja vastavuoroiselta. Vaikuttaa siis siltä, kuten sanotkin, että pelot nousevat aiemman pettymyksesi pohjalta eikä niillä ole tekemistä nykyisen miesystäväsi kanssa. Tärkeätä olisikin miettiä, miten onnistuisit pitämään huolesi aisoissa niin, että ne eivät pääse kuormittamaan sitä hyvää, jota teillä on.
Yksi voimavara lähtee omasta itsetunnostasi. Mieti omia vahvuuksiasi ja voimavarojasi. Kirjeesi vaikuttaa tasapainoisen, elämäniloisen ja tulevaisuuteen avoimesti suhtautuvan naisen kirjoittamalta. Vaikutat kumppanilta, josta kannattaa pitää kiinni. Sinunlaisiasi ei kasva joka oksalla. Miksi edes kuvittelisit, ettei suhde kanssasi riittäisi rakastamallesi miehelle? Vaikka yksi eksä lähti ikävästi, se ei ole mikään ennusmerkki siitä, että sama tulisi toistumaan. Pikemminkin ajattelisin päin vastoin. Kohdallesi osui yksi huono valinta, kiintiöpettymys, jonka jälkeen on todennäköistä, että nykyinen kumppanisi on juuri niin luotettava kuin sinäkin olet. Iloitse itsestäsi ja suhteestasi!
Voisit myös kiittää ja onnitella itseäsi siitä, että olet rohjennut ottaa riskin ja lähteä tähän suhteeseen. Et ole antanut tuon aiemman pettymyksen viedä luottamustasi hyvään parisuhdetulevaisuuteen. Elämä on heittäytymistä. Emme voi rakentaa valintojamme sataprosenttisesti varman päälle. Silloin emme uskaltaisi valita mitään emmekä ottaa askeltakaan.
Pelot iskevät yksin ollessasi - sehän on pelkojen tapa. Voisit miettiä keinoja, joilla rauhoitat itseäsi. Pelon alkaessa nostaa päätään, muistuta itseäsi siitä, että se on vain senhetkinen tunne. Tunne tulee, on vallalla ja häviää sitten vaihtuakseen toiseen tunteeseen. Älä pelkää pelkoa. Se ei merkitse, että jotain pahaa oikeasti tapahtuisi. Tee pelon kurkistellessa jotakin sellaista, joka vaatii täyden keskittymisesi ja vie ajatuksesi muualle. Siten pääset tilanteesta yli. Ehkä soitat jollekin ystävälle, katsot elokuvan, lähdet ulkoilemaan, kuuntelet voimalaulujasi soittolistalta, jonka laadit huolellisesti tällaisia hetkiä varten, luet... Jos pelko yrittää iskeä uudelleen, tee taas aktiivisesti jotakin. Huomaat, että sinä voit hallita pelkoa eikä se sinua. Voit valita kuinka paljon aikaa annat pelolle. Käytä sen kanssa seurustelemiseen vaikka viisi minuuttia, ravistele se sitten voimalla ja konkreettisesti pois harteiltasi ja tee muuta. Kun pelko huomaa, että kykenet hallitsemaan sitä, se alkaa askel askeleelta luikkia kauemmas.
Parasta vahvistusta on suhteenne itsessään. Olemalla avoimia omia itsejänne rakennatte koko ajan vahvistuvaa perustaa. Voitte yhdessä miettiä sitäkin, mitä voitte tehdä huoltesi hälventämiseksi. Onko miehen mahdollista jollakin luontevalla tavalla auttaa sinua tuntemaan olosi turvalliseksi? Älä kuitenkaan päästä itseäsi pelon manipuloimana takertumaan mieheen vaan toimi, kuten tähänkin asti antaen hänelle - ja itsellesi - levollisesti oma tilansa.
Iloista ja valoisaa loppukesää!
Päivi, perheneuvoja
1 kommentti
Apulaisterapeutti
20.8.2015 01:04
Olen täysin eri mieltä tuosta pelon hiljentämisestä viemällä ajatukset jonnekin muualle. Siten pelko vain lakaistaan maton alle, jossa se säilyy ellei sitä suostu tuntemaan aidosti pohjia myöten. Eli antaudu tuntemaan pelko, ei analysoiden vaan TUNTIEN SEN, kysy mitä pelko haluaa sinulle kertoa. Kun tunnet sen kerran pohjia myöten, tiedät että siitä selviää ja se ei olekaan jälkikäteen katsottuna mitenkään kamala tunne. Vapaudut etkä enää pelkää pelkoa ja miehen lähtöä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin