Panza on vaikuttanut Kuopion ravintolaskenessä pian kaksi vuotta. Kasa ystävyksiä avasivat upeaa meksikolaistunnelmaa hehkuvan Panzan kaksi vuotta sitten vapun hujakoilla. Kauppatorin viereen, ajurinkadulle ilmestynyt meksikolainen ravintola oli erittäin pirteä sekä toivottu tuulahdus Kuopion tarjontaan. Aikaisemmin kuopiolaiset joutuivat turvautumaan amerikkalaiseen tex-mexiin, jolla taas ei ole käytännössä mitään tekemistä meksikolaisen keittiön kanssa.
Ravintolan takana on läjä innokkaita sekä hyvällä tavalla omalaatuista porukkaa, he ovat Mikko Kemppinen, Joona Kämäräinen, Erno Vainainen sekä Paul Karjalainen. Omistajilla sekä keittiössä hääräävillä kokeilla on värikästä historiaa, johon kuuluu esimerkiksi yhden- ja kahden michelintähden ravintoloita suomesta sekä ulkomailta. Mikä ajaa tälläisen porukan Kuopioon loihtimaan meksikolaista street food -tyylistä safkaa fine-diningin sijaan? Panzan jätkillä on täysin itsensä näköinen ravintola sekä huikea meininki! Halu oli palata kikkailukeittiöstä perusasioihin, kuitenkin tehdä se niin hyvin kuin osaa. Panza on lungi, rento, siisti, hauska, viihtyisä. Ennen ruokailua juttelin sällien ja varsinkin Mikko Kemppisen kanssa Panzan alkutaipaleesta sekä nykytilanteesta "alkuun meillä oli pieniä haasteita meksikolaiseen ruokaan tottumattomien ruokailijoiden kanssa. Esimerkiksi korianteri sekä chili ovat jotenkin tulleet osalle yllätyksenä" Mikko alustaa. Osa ystävistäni asuivat Kuopiossa opiskelujen aikana ja olivatkin rakastuneet Panzan tarjontaan, vaikka kuulemma potkua ruoassa saisi olla rohkeammin. Joka tapauksessa eräs pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva ystäväni kertoikin kaipaavansa aidosti vain yhtä asiaa Kuopiossa takaisinmuuton jälkeen, nimittäin Panzaa. Kaikki muutkin tuttuni Kuopiosta vannovat Panzan nimeen, en itse asiassa ole kuullut mitään pahaa tai sitten en suostu kuuntelemaan sellaisia asioita, tiedä häntä.
"Myös pöytävaraukset aiheuttivat hämmennystä alkuun. Osa paikallisista eivät olleet tottuneet siihen ettei ravintolaan voi aina vain kävellä sisään. Toisaalta kerran kun 10 hengen seurue käännytetään ovelta viikonloppuna täyteen varatun illallan johdosta, muistavat he ensi kerralla pöytävarauksen" Mikko sivaltaa leikkisästi.
Panza ei pelkästään tulollaan laajentanut kirjoa Kuopion ruokatarjonnan, vaan myös cocktailien osalta. Kuopiosta on tähän asti ollut haastavaa löytää kunnon cocktaileja. Panzassa juomalista on sopivan lyhyt, kuitenkin mielenkiintoinen. Hintataso ei ole todellakaan paha, esimerkiksi cocktailit kustantavat 8€ kipale joten niitä mielellään ryystää ennen, kesken ja jälkeen ruokailun. Suosittelemme esimerkiksi Mezcal Mulea sekä El Burroa, nams!
Saavuimme Panzaan pakoon lumimyrskyä torstai-iltana, olimme läpikulkumatkalla Tahkolle. Parit cocktailit sekä tulinen meksikolainen ruoka tekee varmasti tehtävänsä tässä tilanteessa. Alkuun Mikko suositteli cevicheä, se on kuulemma erittäin suosittu ja jo jonkinlaiseksi klassikoksi muodostunut herkku. Hintakaan ei päätä huimaa, nimittäin viiden euron ceviche on aikamoinen diili! Tälläisistä hinnoista voidaan Helsingissä vain unelmoida. Halvasta hinnasta huolimatta ceviche ylitti hinta-laatusuhde odotukseni heittämällä, juuri sopivasti happoja, jugurtti hieman tasapainottamassa sekä kaukainen potku chilistä. Näin hyvää cevicheä olen viimeeksi maistanut 2015 Taste of Helsingissä!
Pääruoaksi otimme ribsit sekä enchiladan kalalla. Pidän erityisesti Panzan korianterin sekä limen käytöstä, niitä ei voi meksikolaisessa keittiössä olla koskaan liikaa. Ribsien marinointi oli erinomainen ja koko annoksen sisältö juuri oikea. Riisi-papusetti ribsien alla juuri sitä mitä annos kaipaa. Vihersalaattissa on hieman happoja ja esimerkiksi marinoidut sipulit erinomaisia. Enchilada sai osakseen myös kovaa ylistystä. Molemmat meistä jäivät kaipaamaan hieman lisäpotkua annoksiin. Tämä menee osittain paikallisten piikkiin nimittäin parin vuoden aikana annosten tulisuutta on jouduttu hieman hillitsemään.
Aika alkoi olla kortilla, Tahko oli seuraava osoite, joten söimme nopeasti vielä loppuun puoliksi meksikolaiset ritarit. Olen muistaakseni syönyt köyhiä ritareita viimeeksi ylä- tai ala-asteella. Pieni nokare kinuskia sekä moussea kylkeen, ei se muuta tarvinnutkaan. Köyhät ritarit ovat minulle sopivan yksikertainen annos, en osaa arvostaa jälkiruokia tarpeeksi, mennään nimittäin herkästi helmiä sioille -kategoriaan.
Panza vakuuttaa tyylillään, ruoallaan ja ah.. cocktaileillaan. Omistajien mukaan Panzan avaaminen Kuopioon on ollut kokemus, jota eivät vaihtaisi mihinkään, enkä ihmettele. Ravintolassa on rutkasti persoonaa. Kaikenmoinen ihmeteltävä sisutuksessa alkaa ulko-ovesta ja jatkuu vessoihin asti.
Ceviche jäi päälimmäisenä mieleen illallisesta, tätä suosittelemme testaamaan välittömästi! Toivonkin ettei kyseinen annos poistu listoilta ikinä. Jäimme kaipaamaan pientä rohkeutta tulisuuden osalta. Toki pöydistä löytyy tulisia habanerokastikkeita, joten tilannetta voi korjata oman maun mukaan, vaikkakin jo valmistusvaiheessa oikein maustettu ruoka on parempaa kuin jälkikäteen pöydässä.
Helsingissä kunnon meksikolaisia ravintoloita on vain kuorallinen, Kuopiossa vain yksi. Suosittelemme siis pöytävarauksen tekemistä aina hyvissä ajoin, ravintola on suhteellisen pieni, se kannattaa muistaa. Panzassa voi myös pyörähtää nopeasti cocktaililla tai bissellä. Baaritiskillä istuessa voi vetäistä vaikka kylkeen cevichet jos mieli halajaa ruokaa. Hinta-laatusuhde on ehdottoman hyvä Helsingin hintatasoihin tottuneella.
Vaikka ¡Panza! - Bar y Restaurant käyttääkin slogania Eat Tacos, Live Forever!, ei tarvitse pelätä, kyseessä ei ole pelkkä tacoravintola. Panzassa keskitytään tarjoilemaan helposti lähestyttäviä meksikolaisen keittiön herkkuja laadukkaasti tehtynä. Toisin sanoen todella hyvää safkaa street food-hengessä.
- Kimi / TableOnline
Panza - Eat Tacos, Live Forever lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/panza
Panza - Ajurinkatu 26, 70110 Kuopio
Alkupalat 4-6€
Pääruoat 10-18€
Jälkiruoat 6€
Cocktailit 8€
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.