Töölöön, vanhalle Taivallahden kasarmille vastikään avattu ravintola Kaarti on jo paikkansa puolesta ainutlaatuinen. Vanha kasarmirakennus on itsessään mielenkiintoinen ja hieman kolkostakin tilasta on saatu mukavan kutsuva. Eikä voi jättää sivuuttamatta ravintolan seinälle vuonna 1935 maalattua maailmankarttaa. Historiallinen kartta on todella hieno ja siihen tutustumisessa vierähtää aikaa tovi, jos toinenkin. Suosittelen ehdottomasti kaikkia tutustumaan Kaartin maistuviin annoksiin ja kekseliäisiin viineihin, mutta jo vanha kartta on itsessään käynnin arvoinen.
Maltettuamme lopettaa karttaseinän tutkimisen, siirryimme tutustumaan illan antimiin. Kaarti tarjoilee hinta-laatusuhteeltaan mainion maistelumenun (35€), jonka annoksia saa myös erikseen, jos tuntuu, ettei koko menu mahdu. Myös viinipaketti (35€) on kokemisen arvoinen, ainakin tammikuussa viinit yllättivät mielenkiintoisuudellaan. Alkuun tarjoillaan hauskasti talon lonkeroa, josta voi lukea tarkemmin Cityn ja TableOnlinen Ravintolatutkasta.
Emme oikein tiedä mitä odottaa menulta, mutta jo alkuruoka räjäyttää potin. Rapea kampasimpukka yhdistettynä teriyakipaahdettuun pekoniin ja verigreippivaahtoon on raikas ja elämyksellinen, mitään tällaista emme ole syöneet koskaan. Kampasimpukan pehmeys yhdistettynä pekonin makean suolaiseen makuun ja verigreipin raikkauteen on mielenkiintoinen yhdistelmä. Vahvanmakuiset lisäkkeet jyräävät hieman herkkää simpukkaa, mutta maut toimivat hyvin sekä yhdessä että erikseen. Viininä kevyt Adegas Valmiñorin tuottama Albariño toimii annoksen kanssa erinomaisesti.
Seuraavaksi saamme eteemme karamellisoitua punajuurikeittoa paahdetulla cashewcrumblella. Annos on kaunis ja lautasen muoto hauska. Maukas keitto lämmittää talvipäivänä mukavasti, mutta se jää edellisen annoksen makujen ilotulituksen varjoon. Välikeittona annos voisi olla jopa hieman pienempi. Cashewpähkinälisuketta syö oikein mielellään, se on kivan rapea lisä keittoon. Meyer-Fonnén Gentilin aromaattisessa Alsace-blendissä on mukavasti Muscatin tuomaa makeutta ja se on kivan ryhdikäs viini simppelille keitolle.
Vaikka miljöö ja ruoka ovat Kaartissa jo itsessään kokemisen arvoisia, tuo mukava henkilökunta tärkeän lisän illan kulkuun. Tunnelma on rento ja kuulemme paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä ruuasta että juomasta. Pääruoaksi tarjoillaan paahdettua siikaa ja kasviksia, lisänä marsalavelouté. Annos itsessään on todella maistuva ja sille paritettu viini on yllättävä ja rohkea valinta. Unkarilainen Fox Brosin Furmint tuoksuu bensiinille ja maistuu kuivatuille hedelmille. Meille kerrotaan viinitalon viinien olleen Neuvosto-Venäjällä erittäin suosittuja kaviaariviinejä, sillä ne sopivat erinomaisesti suolaisten ja rasvaisten ruokien kanssa. Siika-annos on aseteltu kauniisti tarjolle vaaleille lautasille, kala on paistettu hyvin ja sen nahka on ihanan rapea. Myös annoksen ruusukaalit ovat erinomaisen makuisia, rapeita ja napakoita.
Jälkiruoassa on leikitelty kivasti tekstuureilla ja se on kauniisti rikottu lautaselle. Annoksesta löytyy kaikkea, niin pehmeää ja lämmintä sokerikakkua, rapeaa marenkia, kuin kylmää sitruunasorbettiakin. Sekä lakritsikreemiä, jota suurena lakritsinystävänä olisin voinut syödä enemmänkin. Annos on kuin hauska maailmanympärimatka, johon on napsittu ideoita vähän sieltä ja täältä, nam! Viininä ilahduttaa sopivan makea chileläinen Anakenan Viognier.
Kaarti uusii menuaan säännöllisesti ja käyntimme jälkeen se on ehtinyt jo kerran vaihtua. Nykyisessä menussa on esimerkiksi punajuuri-vodkagraavattua lohta, limemarinoitua fenkolia, karitsan paahtopaistia sekä kirsikkajäätelöä. Kuulostaa myös tutustumisen arvoiselle kokonaisuudelle.
Katja/TableOnline
Kuvat Tiia Rantanen
Kaarti Pohjoinen Hesperiankatu 33a, Helsinki
Lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/kaarti
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.