KYSYMYS: Erosin keväällä reilu pari vuotta kestäneestä suhteesta. Koskaan emme yhdessä virallisesti asuneet mutta paljon yhdessä oltiin luonani. Ero tapahtui rauhallisesti ilman riitoja.
Mies sanoi eron olevan vaikein mitä hänellä on ollut, olin kuulemma ihana ihminen mutta "noste" puuttui. Mitä se sitten tarkoittikaan, en tiedä. Keskustelemaan asioita hän ei pystynyt suhteemme aikana, eikä myöskään jälkeenpäin. Välillä itselleni tuli tunne, että olin lähinnä kynnysmatto, sitä oikeaa odotellessa. Omalta osaltani juuri tuo puhumattomuus ja empatian puuttuminen, olivat suurimmat häiritsevät tekijät. Itse haluaisin selvittää asioita juttelemalla ja muutenkin tietää toisen ajatuksia yms.
Kului vajaa viikko ja miehellä oli jo uusi nainen kainalossa. Se iski kovasti vasten kasvoja, olihan hän muutamaa päivää aikaisemmin sanonut erosta toipumiseen menevän ainakin pari kuukautta aikaa. Lisäksi jouduin olemaan heidän kanssaan samoissa paikoissa ja tekemisissä - meillä sama harrastus.
Nyt tätä kirjoittaessani tuokin suhde on jo päättynyt ja miehellä kova haku päällä, ei osaa olla yksin hetkeäkään. Itse en pääse eteenpäin, kun asiat jäivät selvittämättä. En pysty solmimaan uusia suhteita edes ystävyyden nimissä, sillä usko ja luottamus toiseen ihmiseen ovat menneet. Lisäksi nykyään mies piikittelee, aliarvioi ja ivaa aina tavatessamme, en tiedä miksi. Puhumaan hän ei suostu edelleenkään, koska tarvetta ei kuulemma ole. Mielestäni hän kohtelee ihmisiä kuin esineitä ja se tuntuu pahalta. Mutta miten tästä eteenpäin? Kuinka selvittämättömät asiat saa unodettua, etteivät ne nosta päätään tuon tuosta ja siten häiritse elämää?
Yksin taas 41v.
VASTAUS: Kiitos viestistäsi jossa kerrot päättyneestä ihmissuhteestasi ja kysyt ”kuinka selvittämättömät asiat saa unohdettua, etteivät ne nosta tuon tuosta päätään ja siten häiritse elämää? ”.
Aloitan vastaamisen viestisi lopusta, nimimerkistäsi ”Yksin taas 41v.”. Se sai minut miettimään, onkohan sinulle tapahtunut jotain vastaavaa aiemminkin? Oletko etsinyt, toivonut löytäväsi jonkun ja pettynyt tai tullut jätetyksi entisissä suhteissasi? Onko mahdollisesti niin, että tässä erossa nousevat pintaan myös aiemmat pettymykset ja käsittelemättömät asiat? Kuulostaa siltä, että sinulla oli paljon toiveita, odotuksia suhteeltanne. Näin siitäkin huolimatta, että koit olevasi suhteessa kynnysmatto ja että sinua häiritsivät miehesi puhumattomuus sekä empatian puute. Miehesi sanoi, että suhteestanne puuttui noste. Mitä ikinä se tarkoittikaan hänen näkökulmastaan, niin minulle se tuo mieleen, että ehkä hän oli jostain syystä vähemmän sitoutunut suhteeseenne kuin sinä. Tapa erota kertoo usein paljon myös itse suhteesta.
Elämässä joudumme aika usein tilanteisiin, joissa meillä ei ole mahdollista selvittää asioita niiden ihmisten kanssa, joita asiat koskevat. Joudumme hyväksymään sen, että toisella osapuolella on oma tapansa käsitellä asioita tai hän ei ole jostain syystä valmis. Me emme voi pakottaa toista omista tarpeistamme käsin vaan joudumme työstämään kesken jääneet asiat itsessämme. Se ei aina ole pelkästään huono asia, sillä monet tilanteet ihmissuhteissamme kertovat ja opettavat meille erityisesti itsestämme. Usein on hyödyllisempää miettiä itseään kuin että painopiste olisi toisessa osapuolessa, hänet vajavuuksissaan tai kyvyttömyyksissään.
On usein myös hyödyllistä yrittää ymmärtää mikä on se kuvio, joka toistuu elämässäni? Rakastunko aina tietyntyyppisiin ihmisiin, jotka tuottavat minulle samankaltaisen pettymyksen? Millä tavalla tuo kaikki liittyy minuun, historiaani, taustoihini? Minkälainen minä olen parisuhteissani? Entä miten toinen ihminen minut kokee Ihmissuhteen päättyminen, erityisesti jätetyksi tuleminen, on usein raastavaa. Mitä enemmän meillä on ollut toiveita ja odotuksia suhteesta, ja toisaalta, mitä useammin olemme joutuneet pettymään, sitä vaikeampi meidän on päästää irti ja suuntautua kohti uutta. Meistä saattaa tulla huomaamattamme takertuvia, epätoivoisia. Tämä vaikuttaa suhteen toiseen osapuoleen joskus niin, että hän etääntyy, työntää pois. Kun ihminen työstää näitä asioita itsessään hän pystyy paremmin pääsemään eteenpäin, kohti uutta ja uudenlaista. Itsensä työstäminen mahdollistaa usein myös sen, että jossain kohtaa on mahdollista löytää parisuhde joka ei toistakaan vanhoja kaavoja.
Toivotan sinulle hyvää matkaa kohti itseäsi ja uutta!
perheneuvoja Helena
2 kommenttia
shiwan8
28.8.2015 00:10
Itseä kiinnostaa tapauksesta:
- Miten miehen empatian puuttuminen ilmeni?
- Miten ja millaisissa tilanteissa puhumattomuus ilmeni?
- Millaista, missä asiayhteyksissä tämä pilkka/iva/mikä lie esiintyy ja miten se vaikuttaa muihin ihmisiin silloin kun se kohdistuu heihin?
Kysyn, koska olen saanut itse vähän vastaavia syytöksiä joskus koska:
Vastaa kommenttiin- Jos kaupasta oli jokin asuste tai vaikka oman koon kengät myyty loppuun niin en koe sen olevan riittävä syy itkupotkuraivarille.
- Haluttiin, että puhun, mutta jos puhuin (asiallisesti kuten aina oikeista asioista puhuttaessa) niin seuraus oli huutoa ja asiattomuuksia toisen osapuolen taholta. -> Lopetin puhumisen sen osottauduttua toimimattomaksi.
- Useimmat ihmiset kykenevät vastaanottamaan pientä haastamista hyväntahtoisen "kevyen kenttävittuilun" muodossa, jotkut taas vetävät porot nokkaan ihan mistä tahansa. Yleensä vain jälkimmäiset tuppaavat avautumaan muiden ihmisten "ikävästä käytöksestä".
Vastaa kommenttiin
sivusta
30.8.2015 15:36
Ex miehesi vaikuttaa tunnevammaiselta kusipäältä. Sinun ivaamisellasi pönkittää itsetuntoaan. Joidenkin ihmisten kanssa asioita voi selvittää puhumalla, toisten kanssa ei kannata edes yrittää. Älä jää kynnysmatoksi, odottamaan että mies suostuu keskustelemaan kanssasi, vaan keskity menemään eteenpäin! Pettymyksissä kiinni roikkkumiseen elämä on liian arvokasta. Jos vain mahdollista, siirry harrastamaan harrastustasi johonkin toiseen paikkaan tai eri aikoina ex-miehesi kanssa. Myös uuden harrastuksen voi aloittaa, uudet ympyrät tuovat uusien ihmisten luo. Voimia!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin