KYSYMYS: Olen 30-vuotias mies. Olen Vaimoni kanssa olleet yhdessä 10-vuotta joista 7-vuotta naimisissa. Helmikuussa vaimoni ilmoitti että hän ei rakasta minua niinkuin pitäisi ja haluaisi erota. jatkoimme kuitenkin eteenpäin ja koitimme paikata suhdetta, jonka seurauksena vaimoin ilmoitti että haluaa erota. Sovimme jo käytännön asioista mutta yön yli nukuttuaan vaimoni tuli toisiin aatoksiin. itse en haluaisi erota koska rakastan vaimoani ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin. Yritimme siis uudemman kerran, ja noin kuukausi edellisestä vaimoni ilmoitti samasta asiasta uudestaa. Tälläkin kertaa hän pyörti päätöksensä.
Haluaisin olla hänen kanssa, ja rakastan häntä suunnattomasti, mutta minusta alkaa tuntua vähitellen siltä, että voinko enää häneen luottaa, voinko olla oma avoin itseni enää.. jokin sisimmässäni haluaisi antaa kaiken häpyä pois, mutta osa haluaisi pitää kiinni ja saada asiat toimimaan. on vähän umpisolmussa koko pakka. kaiken lisäksi että erosta ei saisi tapreeksi hankalaa, on meillä myös 3- ja -5 vuotiaat lapset. pelkkä ajatuskin siitä että joutuisin heistä edes hetkellisesti "eroon" tuntuu pahalta. itseäni ei tässä suhteessa muu asia rassaa kuin se, että suhteessamme ei ole seksiä ollenkaan, koska vaimoni kokee sen ns. "ahdistavana" koska ei saa siitä mielihyvää, koska seksi ei tunnu miltään.
VASTAUS: Kiitos yhteydenotosta. Kirjeestäsi välittyy rakkautesi puolisoosi sekä sitoutumisesi avioliittoon ja vanhemmuuteen. Ne ovat erittäin arvokkaita asioita! Mahtaakohan puolisosi tietää, kuinka tärkeitä edellä mainitut asiat sinulle ovat? Kerrot, että vaimosi on kuluneen kevään aikana toistuvasti halunnut erota ja palata yhteen. Tämä on varmasti ollut rankkaa sinulle ja niin kuin kirjoitat, luottamuksesi alkaa olla koetuksella. Mietin, mistähän kaikesta vaimosi eropuheessa mahtaa olla kysymys. Onkohan hän pohtinut asiaa jo pidempään vai onko kysymys tullut ajankohtaiseksi vasta viime aikoina? Onko hän voinut kertoa sinulle avoimesti toiveistaan ja pettymyksistään? Onko jotain erityistä tapahtunut kevään aikana hänen tai perheenne elämässä? Tästä kaikesta teidän olisi tärkeää nyt keskustella. Mitä vähemmän tiedätte toistenne ajatuksista, sitä enemmän arvelette niitä. Arvelu taas antaa sijaa tulkinnoille ja väärinymmärryksille.
Kirjoitat, että sinua rassaa suhteenne seksittömyys. Kuinkahan pitkään tätä on jatkunut? Onko seksielämänne ollut ennen toimivaa? Minkälaista se silloin oli? Seksuaaliset tarpeet voivat muuttua ajan myötä... onkohan teille käynyt niin? Ajoittainen haluttomuus voi liittyä mm. kuormittavaan elämäntilanteeseen, mutta pidemmän päälle se on merkki jostakin. Kuinka läheisyys muuten toimii välillänne? Onko parisuhteessa hellyyttä? Puhutteko tunteistanne? Sanotaan, että nainen tarvitsee tunnetason yhteyttä kumppaniinsa ennen tyydyttävää seksiä, mies taas etsii seksin kautta tunneyhteyttä kumppaniinsa. Tämä on toki yleistys, mutta voisiko se päteä teidän kohdallanne? Mietin, että jos vaimosi on tunnetasolla etääntynyt sinusta eropohdinnoissaan, niin seksuaalinen haluttomuus voi olla näiden pohdintojen luonnollinen seuraus. Näin ollen seksuaalinen lähentyminen edellyttäisi ensin tunnetason lähentymistä: lämmön ja rakkauden osoittamista puolin ja toisin, sitoutumista, luottamuksen uudelleen rakentumista. Se vaatii aikaa eikä oikotietä ole.
Suosittelen, että lähtisitte yhdessä puhumaan parisuhteenne solmukohdista pariterapeutin kanssa. Jo lastenkin tähden olisi tärkeää selvittää, millä edellytyksillä voitte jatkaa liittoanne ja minkä pitäisi muuttua, jotta voisitte kaikki olla jatkossa tyytyväisiä perhe-elämäänne. Erosta puhuminenkaan ei ole haitallista. Puhumattomuus sen sijaan on, jos eroasia on (ollut) toisen mielessä. Lähimmän Perheasiain neuvottelukeskuksen yhteystiedot löydätte netistä. Palvelu on luottamuksellista ja asiakkaille maksutonta. Pariterapiapalveluita on saatavilla myös yksityissektorilla.
Kaikkea hyvää perheellenne toivoen
perheneuvoja Kaisa
3 kommenttia
Hmmmph
31.5.2016 23:21
Voi myös olla niin että vaimosi kokee suurta kiintymystä ja arvostusta sinua kohtaan eikä halua luovuttaa. Olen kokenut sen kuinka romanttiset tunteet voivat haluamattaan hiipua. Mahdollisiin korjattaviin ongelmiin liittyvissä asioissa voi tilanne korjaantua kun niiden eteen tekee molemminpuolisia efortteja, mutta voi olla myös mahdollista että hänen tunteensa eivät ole yhtä vahvat sinua kohtaan, jolloin tilanteeseen on vaikeampi vaikuttaa. Vaimosi tuskin on puhunut erosta suotta. Yhteiset hetket ja kuinka ne käytetään ovat ratkaisevia. Sen sijaan että istutaan pariterapiassa, joillekin voi olla oikeampi vaihtoehto jakaa toisen kanssa toisiaan tutkiskelevia hetkiä (esim. tantraa tms), jossa voi "löytää parisuhteen uudestaan". Toivottavasti löydätte tilanteeseenne teille sopivimman ratkaisun. Tsemppiä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Schiller
15.6.2016 23:39
Haluan tarttua kirjoittamaasi kohtaan "...mutta minusta alkaa tuntua vähitellen siltä, että voinko enää häneen luottaa".
Minusta tuntuu, että ensimmäisen kerran puhuessaan aikeistaan erota vaimosi pyörsi sanansa, sillä hän halusi nähdä, että tuntuuko hänestä myöhemmin samalta. Toisin sanoen, hän halusi tietää, että oliko kyseessä hetken mielijohde vai oikea aikomus, mikä kertoo siitä, että hän arvostaa sinua suuresti, eikä pidä sinua itsestäänselvyytenä - ihan niin kuin Hmmmph on ennen minua sanonut. Tämä on hyvä asia; haluankin, että pidät tämän mielessäsi.
Nyt, tarttuen kohtaan "itseäni ei tässä suhteessa muu asia rassaa kuin se, että suhteessamme ei ole seksiä ollenkaan, koska vaimoni kokee sen ns. "ahdistavana" koska ei saa siitä mielihyvää, koska seksi ei tunnu miltään".
En voinut olla huomaamatta, että ylistät vaimoasi muuten erittäin paljon, paitsi yllä mainitsemassani kohdassa. Sanot, että sinua "rassaa" vaimosi haluttomuus. Mietinkin, että voisiko tämä olla suhteessanne sellainen asia, josta käytte keskustelua. Ehkä olet painostanut vaimoasi asiassa liikaa, huomaamatta kuitenkaan itse asiaa. En sano, että tässä olisi ratkaisu ongelmiinne, mutta sinun olisi hyvä puhua asiasta hänen kanssaan. Muutenkin sinun olisi hyvä miettiä, millaisissa asioissa eroatte toisistanne paljon sekä sitä, että oletteko käyneet kyseisiä asioita läpi ja miettineet niitä yhdessä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Onnen avaimia
26.6.2016 11:46
Suhteen onnistumisen odotusprosentti voidaan asettaa hyvin epärealistisen korkealle ja näin odotukset saattavat tuottaa pettymyksiä molemminpuolin. Lienee syytä tutkia liikkumiseen tarvittavaa kasvunvaraa niin itselle, kuin puolisolle. Erosta puhuminen ei tarkoita kaiken epäonnisutmista vaan kuvaa parisuhteelle kehitykseen tarvittavaa aikaa... löytää palikoita jatkaa. Kaikissa suhteissa pitää löytyä liikkumatilaa onnistumiselle, kuin epäonnitumiselle josta voidaan löytää uusia ratkaisuja edetä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin