KYSYMYS: Hei, kokeilen josko saisin jonkinlaista opastusta tätä kautta ongelmaani - tai ongelmaamme. Alan olla asian kanssa epätoivoinen. Meille on syntymässä toinen lapsi lähiaikoina, joten haluaisin pikaisia vinkkejä, mistä lähteä asiaa "purkamaan".
Olemme kolmekymppisiä ja seurustelleet aviomieheni kanssa 8 vuotta. Meille syntyi vuosi sitten esikoinen ja kuopusta odotetaan syntyväksi muutaman viikon päästä. Asumme omassa asunnossa, johon meillä on myös yhteistä asuntolainaa maksettavana. Meillä on myös koira, joka kaipaa luonnollisesti aktiviteetteja. Mies käy töissä ja minä olen äitiysvapaalla.
Olen siis ollut kotona nyt puolitoista vuotta. Mies ilmoitti keväällä, että kaipaa enemmän omaa aikaa. Tekee usein etätöitä kotona, vaikka voisi toki tehdä töitä myös toimistolla. Sovimme molemmille kaksi iltaa per viikko, kaksi tuntia kerrallaan. Tästä huolimatta saamme siitä usein riidan aikaiseksi. Miehen toinen "kaksituntinen" kasvaa usein perjantai-illasta aamuyöhön ja luonnollisesti on "poissa laskuista" sen vuoksi lauantaina puolille päivin. Hänellä on omat harrastukset ja kaveripiirit, joissa viettää aikansa. Itse käytän oman aikani töihin, sillä olen myös sivutoimisesti yrittäjä. Viihteellä olen käynyt viimeksi ennen esikoisen odottamista.
Olen itse hoitanut tähän asti koiran ulkoilutukset, aktivoinnit, ruoan hankkimiset ynnä muut. Mies on hoitanut ruoan antamiset aamuin illoin, tosin niistä joutuu usein muistuttamaan ja ne jää hoitamatta, jolloin joudun sitä paikkailemaan. Nyt raskauden loppupuolella olen pyytänyt, uhkaillut, anonut, patistanut ja kaikilla muilla keinoilla saamaan miestä tekemään nyt osuutensa, kun en itse juurikaan lenkeille pysty lähtemään. Mikään näistä ei ole auttanut, koiran aktivointi on jäänyt pelottavan vähälle ja itse koen siitä huonoa omaa tuntoa päivittäin. Hän lupaa "maanantaina" aloittaa lenkkeilyt. Se maanantai on tapahtunut kolmesti, joista kahdella kerralla olen itse ollut mukana.
Olen hoitanut siivouspuolen päivittäin. Joka toinen päivä imuroin, joka toinen päivä teen pyykkivuorot ynnä muut. Yritän pitää kaiken siistinä, mutta en yksinkertaisesti ehdi - enkä jaksa. Saan siitä haukut. En siivoa tarpeeksi, en ole tarpeeksi siisti, koti on aina sotkuinen eli siinä se kiitos tähän panostukseen. En muista, milloin mies olisi viimeksi imuroinut. Viikko tolkulla olen pyytänyt imuroimaan, ettei minun tarvitsisi supistusten vuoksi sitä tehdä. Hän ei tee mitään. Imuroidessani saattaa tuumata "älä huhki liikaa".
Kun esikoisen saa nukkumaan iltaisin, mies linnottautuu koneelleen. Minä istun keittiössä oman koneen ääressä ja teen töitä tai selailen somea. Tai katson tv:tä. Yritän ehdottaa elokuvaa, tv-sarjoja jne. että saisin hänet viettämään edes jonkinlaista aikaa kanssani. Turhaan.
Seksi sujuu, kun sitä on. Koen, että tarpeeksi. Mies varmaan haluaisi enemmänkin. Itse olen iltaisin (ja aamuisin) väsynyt. Ja voin vain usein todeta, että tällä mielentilalla se on vähiten mielessä.
Olen yrittänyt kysyä, onko miehellä jostain stressiä. Yleensä kertoo, ettei mikään ole vialla. Kuitenkin raha-asiat huomattavasti painavat mieltä, vaikka maksammekin pääasiassa kaikki puoliksi - myös minä pienistä tuistani. Pyrin itse huomioimaan, miten keskustelen ja välttämään riitatilanteita. En halua, että meidän vuoden ikäinen näkee sen kaiken. Mutta täydellinen en tietenkään ole minäkään ja kun tuntuu, että toinen on tikittävä aikapommi, se ei paljoa auta asiaa.
Mikä siis neuvoksi? Mistä voisimme aloittaa? Mitä voin muuttaa?
En aio erota, mutta pelkään, että ajan mieheni jotenkin hermoromahduksen partaalle. Tuntuu, etten oikeasti tiedä, mikä hänen mieltä painaa. Yritän itse pitää kaiken kasassa, itsenikin ja tuntuu, että olen kuormittanut itseni liiaksi. Jos puhumme asiasta, se auttaa sen yhden illan. Seuraava päivä on taas samanlainen, kaikki on palannut uomiinsa.
VASTAUS: Kiitos monia pikkulapsiperheitä koskettavasta kirjoituksestasi!
Kerrot olevasi epätoivoinen perhetilanteessanne. Teille on syntymässä toinen lapsi lähiaikoina ja olet ollut kotona 1 ½ vuotta esikoisen kanssa. Miehesi on töissä ja hänellä on kaverinsa ja harrastuksensa. Koet, että hän ei ole kiinnostunut viettämään aikaa sinun kanssasi. Miehesi ilmoitti keväällä tarvitsevansa lisää omaa aikaa. Sovitte kahden tunnin vuorovapaista. Sinun oma aikasi menee yrityksesi töiden parissa. Miehesi oma aika on usein koko illan poissaolo perjantaisin ja siitä toipumista lauantaina. Tämä aiheuttaa riitaa välillenne. Kerrot hänen moittivan sinua kodin siisteydestä, vaikka imuroit joka toinen päivä. Pyytäessäsi apua imurointiin nyt raskauden viime vaiheessa, hän ei sitä tee. Toisaalta hän viestii ristiriitaisesti sanomalla sinulle, että älä huhki liikaa. Koiran aamu- ja iltalenkit eivät hoidu hänen lupauksistaan huolimatta. Olet mielestäsi kokeillut kaikkea. Olet pyytänyt, anonut, uhkaillut ja patistanut. Olet yrittänyt selvittää painaako jokin miehesi mieltä, kuvaat häntä tikittäväksi aikapommiksi. Koet keskustelujen auttavan yhden illan ajan. Et halua erota, mutta pelkäät saavasi miehesi hulluuden partaalle. Kysyt mikä neuvoksi, mistä voisitte aloittaa ja mitä voisit muuttaa.
Tuntuu hyvältä, että kysyt mitä voisit muuttaa. Se sisältää mielestäni ajatuksen, että sinä voit muuttaa vain omaa käytöstäsi ja suhtautumistasi asioihin. Kuvailemasi tilanne kuulostaa epäreilulta sinun kannaltasi. Kirjoituksestasi tulee sellainen olo, että et ole tullut kuulluksi ja ymmärretyksi puolisosi taholta. Sinut on jätetty kotona olevana yksin vastuuseen teidän perheenne arjen sujumisesta. Yrität tehdä parhaasi, mutta koet, että et saa siitä arvostusta. On varmasti loukkaavaa kuunnella puolisosi arvostelua kodin siisteydestä. Tuntuu varmasti myös kovin pahalta, että puolisosi kieltäytyy viettämästä aikaa kanssasi iltaisin ja että hän tuntuu nauttivan kodin ulkopuolisesta elämästä enemmän kuin perhe-elämästä kotona. Voisi kuvitella, että koet olevasi parisuhteessa kovin yksin.
Hienoa, että olet yrittänyt selvittää mieheltäsi painaako jokin hänen mieltään. Tärkeää on myös se, että kerrot kiinnittäväsi huomiota siihen, kuinka keskustelet ja yrität myös välttää ristiriitatilanteita. Kuvaat häntä ”tikittäväksi aikapommiksi”, mutta et kerro miten hän on suhtautunut vaatimuksiisi ja pyyntöihisi. Millä tavalla te riitelette? Onko teillä tapana huutaa toisillenne tai miten reagoitte riitatilanteissa? Toivot, ettei yksivuotiaan lapsenne tarvitsisi nähdä tätä kaikkea. Mietin myös miten lapsenne kokee ilmapiirinne kotona ja miten hän reagoi siihen. Kirjoituksestasi nousee huoli teistä kaikista. Sinun jaksamisestasi on kiinni paljon, älä vie itseäsi enää enempää äärirajoille. Kaikesta paineesta ja puolisosi arvostelusta huolimatta koita ottaa rennommin kotitöiden ja koko tilanteen kanssa. Käytä tueksesi ystäviä ja muita verkostoja. Rauhoita itseäsi vaikka hengittelemällä rauhassa ja lepää aina kuin mahdollista.
Mitään uutta poppaskonstia en tilanteeseen keksi. Keskustelu asioista on edelleen se asia, mitä kannattaa jatkaa. Voisikohan toimia, että pyytäisit häntä vakavaan keskusteluun? Sanoisit, että olet kovin surullinen ja hyvin huolissasi tilanteestanne. Kertoisit rauhallisesti omista tuntemuksistasi. Et syytä häntä etkä vaadi häneltä mitään, vaan kerrot avoimen rehellisesti miltä tilanne sinusta tuntuu. Surustasi ja peloista puhuminen tilanteen suhteen on aina toimivampaa kuin puhuminen esimerkiksi turhautumisesta ja kiukusta. Jos pysyt rauhallisena, myös hänen on helpompi jatkaa yhtä rauhallisesti. Hän voisi ehkä nähdä tilanteen paremmin sinun kannaltasi, jollain tavalla ymmärtää tuntemuksiasi ja jakaa myös omia tuntemuksiaan. Mietin oletko kysynyt hänen toiveistaan parisuhteen ja tulevaisuuden suhteen? Millaisena hän näkee arjen vauvan syntymän jälkeen? Onko hän huolissaan perheenne tilanteesta, lapsesta, sinusta tai itsestään?
Usein kuormittuneissa tilanteissa ei pystytä rauhalliseen ja rakentavaan keskusteluun. Tai käy juuri niin kuin kuvaat, että keskustelut hyödyttävät vain lyhyen ajan. Näissä tilanteissa ulkopuolinen apu on hyväksi. Teillä on kovin pieni lapsi ja toinen juuri tulossa. Jos tilanne ei keskinäisin keskusteluin ja arjen kuormitusta tasaavin järjestelyin helpotu, avun hakemista ei kannata siirtää pitkälle eteenpäin.
Toivon teille voimia ja hedelmällisiä keskusteluja. Onnea synnytykseen! Nyt ja jatkossa muista pitää huolta myös itsestäsi.
Perheneuvoja Nina
3 kommenttia
justjootätä
13.11.2015 03:08
Jos lapsiperheen isä tarvitsee omaa aikaa, joka tarkoittaa, että hän lähtee pämppäämään jo pe, ollaan huolestuttavan, koko perhettä koskevan ongelman äärellä. Voi toivoa "hedelmällisiä keskusteluja", mutta luulisi olevan sen veran tietoa alkoholin tuomista ongelmista perheisiin, että ymmärtäisi neuvon olevan naiivi..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
workhardplayhard
13.11.2015 21:08
Ystävä hyvä, kovasti näyttää siltä kirjoituksesi perusteella, että kannattaa hankkiutua pariterapiaan. Jos kahdestaan saatte asiat reilaan ainoastaan päiväksi, fyysinen ja/ tai henkinen hyvinvointi on pian finaalissa. Kahden lapsen isänä ja koiran omistajana hoidan siivoukset ja pyykit liki sataprosenttisesti sekä talon ja mökin ns. "miesten työt ". Eikä meillä rouva lonkkaa vedä, on ruuanlaitot ja lasten jutut. Eli molempia tarvitaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Loula
15.11.2015 21:32
Sori, jos yksinkertaistan nyt, mutta olisiko mahdollisuus saada muksua hoitoon ulkopuoliselle ajoittain niin että molemmat saisivat tarvitsemaansa omaa aikaa? Mummille, veljelle, siskolle, kaverille tai kaveriperheelle silloin tällöin vaikka vuorotellen joilla ois sama ongelma?
Vastaa kommenttiinJoskus on vain pakko panostaa vähistäkin varoista... Joskus vaihtoehtona on perheen hajoaminen lopullisesti. On ihmeellistä mitä tekee se tunti tai pari rauhallista aikaa yhdessä tai erikseen. Kuka nyt mitäkin eniten kaipaa...
Siis mun neuvoni on että kokeilkaa ainakin sitä et hommaatte jonkun lasta hoitamaan ajoittain. Ihanteellista, jos se joku vielä tekisi hiukan kotitöitäkin, mutta edes se ei ole tarpeellista. Sen te jaksatte itsekin kun pääsette tarpeeksi kotikuvioista irti. Te olette nyt ehkä nyt niin syvällä tuossa ettette näe selvästi. Itsekin joskus olin.
Vastaa kommenttiin