KYSYMYS: Kirjoitukseni ei koske suoraan parisuhdetta, vaan ystävyyssuhdetta tai oikeastaan niiden muutoksia ja kasvukipuja (liittyen omaan seurusteluuni). Olen 38-vuotias nainen, olen ollut elämässäni pitkiä aikoja sinkku, muutamia lyhyitä suhteita lukuunottamatta. Muutama vuosi sitten löysin miehen, ja elämäni muuttui monella tavalla. Ennen niin läheiset ystävät ja yhteinen elämäntyylimme matkusteluineen jäi taka-alalle. Arvomaailmanikin muuttui ja ehkä löysin suhteen aikana ”itseni” eri tavalla kuin ennen. Tajusin myös, etten halua enää olla yksin, vaan kaipaan rakkautta. Isoja muutoksia henkisesti, itsenäistyin ja kasvoin.
Suhde on nyt päättynyt, mutta koen edelleen siitä saamani asiat arvokkaina. Nyt elämän palettia hämmentää se, että useampikin ystävyyssuhteeni on jonkinlaisessa muutostilassa kaiken tämän seurauksena. Mietin jopa voivatko kaikki ystävyyssuhteet jatkua, vaikka ennen olimme läheisiä. Ristiriitoja, hankaluutta. Aivan kuin nykyinen minäni ei mahtuisikaan ystävyyssuhteisiin. Itsellänikin on hämmentynyt olo, en tiedä miten asiaa ”tulisi ratkoa”. Olen sinällään kertonut avoimesti asioistani ystäville, mutta silti tuntuu, että moni myös haluaisi asioiden olevan kuin ennenkin. Olisi kiva kuulla mitä ajatuksia tämä ulkopuolisessa herättää? Onko tällainen yleistä?
VASTAUS: Kiitos viestistäsi. Kysymyksessäsi on tärkeää pohdintaa.
Sanotaan, että jokainen ihmissuhde elämässämme opettaa meille jotain. Mainitsemasi miessuhde on opettanut sinulle todella tärkeitä asioita. Usein tarvitaankin jokin ulkopuolinen, entiset kuviot sotkeva muutostekijä, joka saa meidät havahtumaan. Se, mikä on ennen ollut ihan hyvää ja toimivaa, ei enää tunnukaan siltä. Kasvamme, muutumme ja siinä samalla muuttuvat myös tarpeemme, toiveemme ja toisinaan, kuten mainitsit, myös arvomme. Nämä ovat niin tärkeitä ja arvokkaita asioita, että kun ne löytää, on vaikeaa enää palata entiseen. Se ei vaan tunnu enää oikealta eikä itselle sopivalta.
Tällaiset muutoskohdat ovat aiempien ihmissuhteiden (ystävät, perhe, suku) testauskohtia. Yhdet iloitsevat aidosti siitä, että toinen on löytänyt aidommin omaa itseään. Toisten kanssa ei yhteyttä enää vain tunnu löytyvän, kun entiset yhdistävät asiat ovat menettäneet merkitystään ja niinpä suhde usein vähitellen hiipuu. Kolmannet kiinnostuvat toisen uusista ajatuksista. Heillä on oma samankaltainen prosessi kenties myös käynnissä tai käynnistymässä.
Asiat etenevät usein dominopalikkaefektin tavoin. Muutos yhdessä kohdassa aiheuttaa muutoksia myös muissa kohdissa. Niinpä monet muutkin elämän osa-alueet joutuvat uuden tarkastelun kohteiksi. Ystävät ovat tärkeitä, yksin eläjille vielä erityisesti. Usein ystävyyssuhteet eivät kuitenkaan ole elinikäisiä. Jotkut ihmiset ovat tärkeässä roolissa jossain elämämme vaiheessa, mutta elämän ja ihmisten muuttuessa myös ystävyys muuttuu. ”Aika aikaa kutakin.” Joissain elämän käännekohdissa voi myös ystäväpiiri kokea suuren muutoksen.
Olet onnekas, kun sinulla on hyviä ystäviä, joiden kanssa olette voineet toteuttaa yhteistä elämäntyyliänne matkustellen jne. Nyt osa heistä on hämmennyksen tilassa. Voi olla, että jotkut heistä jäävät nyt pois elämästäsi, mikäli muuttumisesi on heille liian hankalaa hyväksyä. Se, mitä olet löytänyt, on kuitenkin niin arvokasta oman elämäsi kannalta, että toivoisin, ettet luopuisi siitä. Tosi ystävät pysyvät mukanasi tapahtui elämässä mitä tahansa ja ne, jotka nyt putoavat pois, saattavat vielä jossain vaiheessa myöhemmin palautua takaisin.
Kerroit, että olet puhunut ystäviesi kanssa avoimesti. Oikein hyvä. Voisitko puhua myös tästä hämmennyksestäsi ja kysyä mitä he ajattelevat tästä uudesta tilanteesta? Niiden keskustelujen kautta voisitte lähentyä uudelleen tai todeta, että tässä kohtaa ajatuksenne eivät enää kohtaa.
Iloitsen kanssasi kaikesta siitä tärkeästä, mitä olet löytänyt. Toivotan sinulle onnea matkallasi eteenpäin ja sitä, että kohtaat pian sen rakkauden, jota kaipaat.
Parheneuvoja, Paula
1 kommentti
shiwan8
22.7.2015 17:18
Kehitys kehittyy ihmisessäkin. Jos jää roikkumaan niihin jotka eivät halua edetä niin päätyy itsekin jumiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin