KYSYMYS: Olen 32-vuotias nainen ja mieheni on 34-vuotias. Olemme olleet yhdessä 11 vuotta (joista naimisissa neljä) ja meillä on kaksivuotias tytär. Olemme luonteiltamme erilaisia ja suhteemme on ajoittain ollut kovinkin myrskyisä. Riidat on yleensä jotenkin saatu sovittua, vaikka emme ole oikein koskaan osanneet pyytää anteeksi. Kaikki perusasiat meillä on kuitenkin ihan hyvin: molemmilla korkeat koulutukset ja lähestulkoon varmasti mielekkäitä töitä, talous tasapainossa, suloinen lapsi (jota yritettiin kuusi vuotta ja joka lopulta sai alkunsa koeputkihedelmöityksellä), vastikään hankittu uusi omakotitalo, terveyttä...
Toistemme kanssa emme vain meinaa millään tulla toimeen. Varsinaiset ongelmat alkoivat osittain jo hedelmöityshoitojen aikana, kun koin, etten saanut asiaan mitään tukea mieheltäni eikä mieheni ollut mielestäni niin sitoutunut lapsen hankintaan. Mieheni katselee mieluummin tv:tä kuin keskustelee lapsen hankinnasta. Lapsen synnyttyä jäin aika yksin lapsen kanssa, mieheni koki ettei saanut riittävästi aikaa omiin asioihinsa ja annoin hänen tehdä mitä halusi. Meillä ei ole lähellä sukulaisia tai isovanhempia, jotka voisivat auttaa lapsen hoidossa enkä halua tehdä lapsen hoidosta ongelmaa – mielelläni hoidan lasta itsekin, mutta omaa aikaa ei juurikaan ole ja toisinaan olen niin väsynyt, että vain itken. Teen vuorotyötä, joten näemme mieheni kanssa vain vähän toisiamme. Lapsen syntymän jälkeen emme ole käyneet missään kaksin.
Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet meille todella vaikeita. Viime vuoden lopulla kävimme parisuhdeterapiassakin, mutta en kokenut siitä olevan mitään apua. Emme löydä yhteisiä puheenaiheita ja kaikki keskustelumme menee riidaksi. Minä meistä puheliaampana olen alkanut olemaan hiljaa mieheni seurassa, koska meille tulee lähes kaikesta riita. Mieheni alkaa tiuskimaan ja huutamaan pienimmästäkin asiasta, enkä halua hänen toimivan niin lapsen kuullen. Seksielämää meillä ei juurikaan ole ollut, toisaalta minä toivoisin saavani toisenkin lapsen.
Elämä tuntuu turhauttavalta ja olen todella väsynyt tilanteeseen – olisin valmis jatkamaan elämää kaksin lapsemme kanssa. Muistelen kaiholla aikaa, kun olin onnellinen ja avoin – nyt olen itsekin muuttunut masentuneeksi ja sulkeutuneeksi. Tilanne ei tunnu helpottavan meillä, päin vastoin. Minulla ei ole mitään keinoja enää ratkaista tätä. En voi sanoa enää edes rakastavani miestäni, enemmän pelkään hetkeä kun hän tulee töistä kotiin ja koko elämänilo loppuu siihen.
En todellakaan tiedä mitä pitäisi tehdä. Perhettä en haluaisi rikkoa, enkä viedä lapseltani isää. Mutta ei näinkään voi jatkua loputtomiin.
Nainen, 32
VASTAUS: Kirjeesi sai minut miettimään monia kysymyksiä. Kerrot perusasioiden olevan hyvin, mutta tunnetasolla koet tyytymättömyyttä nykyiseen tilanteeseen. Kerrot muuttuneesi masentuneeksi ja sulkeutuneeksi. On kuitenkin myönteistä, että olette yrittäneet hakea apua pariterapiasta ja nyt täältä Suhdeklinikalta. Se kertoo sinnikkyydestäsi – pidä siitä kiinni!
Olette olleet miehesi kanssa yhdessä noin kaksikymppisistä lähtien ja elitte lähes kymmenen vuotta kaksin ennen tyttärenne syntymää. Minkälaista aikaa tämä oli? Kirjoitit parisuhteenne olevan ajoittain myrskyisä. Teillä on siis (ollut) taitoa ilmaista omia toiveitanne ja pettymyksiänne. Entä tänä päivänä? Onko käynyt niin, ettei tunteiden ilmaiseminen olekaan enää niin avointa kuin ennen? Kuulostaa nimittäin siltä, että väliinne on kertynyt viime vuosina paljon puhumattomia asioita, jotka ovat alkaneet nakertaa parisuhdetta.
Kirjoitit varsinaisten ongelmien alkaneen osittain jo hedelmöityshoitojen aikana. Entäpä ajat ennen hoitojen alkamista? Ilmaisitteko toisillenne toiveenne, pettymyksenne, pelkonne, ym. vaikeat tunteet, jotka tahattomaan lapsettomuuteen liittyvät? Aika, jolloin raskauden alkamista odotetaan tuloksettomasti, on hyvin herkkää aika parisuhteelle ja seksuaalisuudelle. Seksistä voi kadota ilo ja spontaanius eli siitä voi tulla suorittamista nautinnon sijaan. En tiedä, kävikö teille näin, mutta monelle käy.
Hedelmöityshoitojen aloittaminen on iso päätös ja siitä alkaa uusi epävarmuuden aika. Kuten tiedät, prosessi on rankka niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siihen liittyy myös melkoinen tunteiden kirjo ja vuoristorata. Parisuhteen kannalta eletään jälleen hyvin herkkää aikaa. Jotkut parit lähentyvät toisiaan, toiset etääntyvät. Kirjoitit jääneesi yksin tässä vaiheessa kun miehesi ei ollut valmis puhumaan asiasta. Vaikka tämä näyttäytyi sinulle jonkinlaisena välinpitämättömyytenä, onkohan kuitenkin mahdollista, että kumppanisi kamppaili omien – ehkä ristiriitaistenkin – tunteidensa kanssa? Olit ymmärrettävästi loukkaantunut ja pettynyt kun et saanut sitä tukea mitä kaipasit. Etäisyys välillänne kasvoi.
Minkälaista aikaa raskausuutinen ja vauvan odotus sitten teille oli? Jaoitteko ilon ja toisaalta mahdolliset huolet asiaan liittyen? Lähennyittekö toisianne? Vai prosessoitteko uuden perheenjäsenen odotusta tahoillanne? Entäpä vauvan saaminen? Minkälaista aikaa se oli teille? Mitä tapahtui kun pitkä odotusaikanne – kuusi vuotta – viimein päättyi ja synnyitte vanhemmiksi?
Kerroit jääneesi lapsen synnyttyä aika yksin kun mies kaipasi omaa aikaa ja tilaa. Tämä on varmasti ollut melkoinen pettymys sinulle. Unelma perheestä oli vuosien ponnistelujen jälkeen toteutunut, mutta miehesi ei ollut siinä mukana siten kuin olisit kaivannut. Kerroit, että lastenhoitoapua teillä ei ole ollut juuri saatavilla ja erityistä kahdenkeskistä aikaa ei ole järjestynyt lapsen syntymän jälkeen. Etääntyminen näkyy myös fyysisellä tasolla ainakin seksielämän niukkuutena. Mielessäsi on kuitenkin toive toisesta lapsesta. Oletko keskustellut tästä miehesi kanssa? Minkälaisia tunteita tähän liittyy? Oletteko molemmat valmiita uuteen, voimavaroja vaativaan prosessiin?
Kokeilitte pariterapiaa noin vuosi sitten, mutta et kokenut siitä olevan mitään apua. Entä mikä oli miehesi kokemus? Kävikö niin, että ainakin sinä jouduit jälleen kerran pettymään? Tästä pettymyksestä huolimatta suosittelen lämpimästi, että hakeutuisitte uudelleen pariterapeutin vastaanotolle. Kuullostaa siltä, että välillänne on niin paljon puhumattomuutta ja mahdollisia väärinymmärryksiä, että niitä olisi hyvä rauhassa purkaa ammattilaisen avustuksella. Kuten itsekin kirjoitit, et haluaisi rikkoa perhettä. Tämä on minusta hyvä lähtökohta ja syy kamppailla parisuhteenne puolesta. Lisäksi suosittelen, että kävisit puhumassa mielialan laskustasi terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Apua on saatavilla!
Kaikkea hyvää teille kolmelle toivottaen
perheneuvoja Kaisa
9 kommenttia
shiwan8
10.11.2014 14:18
Näyttäisi lähinnä siltä, ettei ukkoa kiinnostanut juurikaan se lapsen hankkiminen enää sen alulle laittamisen jälkeisiltä osilta. En tiedä onko tämä ollut ennalta selvää, mutta jos kerran mukulan tuleminen on ollut tiedossa ennen raskaana olemisen ilmoitusta ei voida sanoa, että nainen olisi tehnyt valinnan molempien puolesta ja näin ollen vastuu sen kersan hoidosta on myös miehellä, muutenkin kuin rahallisesti. Varsinaiset ongelmat näyttävät minulle vain äidin väsymiseltä (työt + lapsi yksin + riidat). Varmaan menisi vahvemmin jos nainen olisi joko kotiäitinä tai mies osallistuisi enemmän. Jos naista ei ensimmäinen kiinnosta, jälkimmäinen on täysin kohtuullinen ratkaisu. Molemmat kuitenkin tarvitsevat sitä omaa aikaa, eikä pienten lasten kanssa sitä saa ellei toinen vanhemmista huolla sillä aikaa lasta.
Siihen perheen rikkomiseen sen verran, että enemmän se lapsi kärsii jos koti on henkisesti rikkinäinen eikä se isyys tai äiteys mihinkään katoa siitä, että isä ja äiti asuvat eri osoitteessa. Jos ei korjausliikettä ole tiedossa niin eri osoitteet vaan ja ero vireille. Jos sen jälkeenkään ukkoa ei kiinnosta lapsi niin sitten ei kiinnosta. Parempi se on, että on yksi asiasta kiinnostunut vanhempi taloudessa ja ehkä joskus toinen samalla tavalla asiaan paneutuva aikuinen kuin, että toista aikuisista ei kiinnosta pätkääkään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
just-tee-se
10.11.2014 22:30
Hei. Tämä on kyllä jännä palsta, täällä ei ikinä, missään oloissa, suositella avioeroa. Lähtemistä. Uutta alkua jossain muualla. Tämäkin tilanne on sellainen, jossa ei paljon toivoa ole. Ajatellaan, että nuoret ihmiset käyttävät vuosikausia aikaa parisuhde-vatulointiin, jossa ei yksinkertaisesti ole aineksia rakkaustarinaan. Kun kuppi on nurin, on turha miettiä oliko se puolitäynnä vai puolityhjä. Auta itseäsi ja pientä lastasi, kun olet onnellinen jälleen, lapsikin kasvaa tasapainoiseksi. Ja joskus vuosien päästä katsot taaksepäin ja mietit mikset lähtenyt ennemmin huonosta suhteesta.. kohti hyvää suhdetta ja onnellista elämää! Tämä on minun kokemukseni samantapaisessa tilanteessa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Niinpäniin
13.11.2014 20:21
Ei taida oikein sopia uskonnolliseen fundamentalistiseen profiiliin ehdottaa korjaavia tpimenpiteitä, kun koko olemassaolon tarkoitus on epätoivoisten tilanteiden jatkaminen mahdollisimman pitkään jotta voi sitten esiintyä Suurena Hyväntekijänä(tm).
Huonoa
11.11.2014 02:39
Poimin tehdyn virheen kertomuksessa; teitte lapsia vaikka ette siinä fysiologisesti itse onnistuneet. Olette keinotekoisesti lisääntyneet ja jakaneet huonoa lapsien tekoon toimimatonta geeniperimäänne ja näin ollen osaltanne rappeuttaneet tulevien sukupuolvien geeniperimää. Itsekkyydestänne johtuen kaltaisenne huonot geenit voivat rappeuttaa myös tulevia sukupolvia. Jos kroppanne ovat niin huonoja, että ne eivät ilman keinotekoisia keinoja pysty keskenään lisääntymään, niin sen pitäisi kertoa teille, että älkää tehkö lapsia. Jos lapsia on saatava niin esim. adoptoikaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Puumatar
12.11.2014 11:24
Ja ne adoptoidut lapsethan on sitten geenipooliltaan varman täydellisiä vai? Tiesitkö, Adolf, että esimerkiksi (vain muutaman mainitakseni) jotkut sukupuolitaudit hoitamattomina, tai raiskauksen hedelmöitymisestä johdettu abortti, voivat johtaa lapsettomuuteen? Näillä ei käsittääkseni ole mitään tekemistä geeniperimän kanssa.
metsien_mies
11.11.2014 10:38
Järjestäkää lapsenhoitoapua tarvittaessa rahalla. Hanki omaa aikaa, ja käytä se liikuntaan ym. Järjestäkää kahdenkeskistä aikaa niin paljon, että voitte ilman paineita ajautua intiimeihin tilanteisiin tai kunnon keskusteluihin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Umenohana
11.11.2014 15:57
Voisi olla hiukan hiljentymisen paikka.
Vastaa kommenttiinKun toisaalta sanoo voivansa pahoin nykyisen puolison kanssa, toisaalta toivovansa tämän kanssa toista lasta, ei kaikki ole nyt tasapainossa.
Väkisin hiipii mieleen, että ensimmäinenkin lapsi hankittiin jotain paikkaamaan. Vähintään toi toinen olisi sitä. Jos rakkauttakaan ei enää ole, niin jo olemassaolevallekin skidille sälytetään katkeroittava velvollisuus olla liimana rikkinäisessä suhteessa.
Vastaa kommenttiin
ekek
13.11.2014 00:35
hanki hei ne lapset sellasen kanssa joka välittää susta ja haluaa lisääntyä sun kaa. meitä hyviäkin kumppaneita löytyy. jätä toi pelle. se ruoho ON vihreämpää aidan tällä puolen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kukkonen11
14.11.2014 21:55
Ja sitten kannattaa varoa niitä, jotka vain haluaa tehdä ne lapset "jotta geenit jatkaa elämäänsä jne paskaa) ja sitten eivät osallistu mitenkään perheen elämään. Eivät tuo rahaa taloon mutta kertovat kyllä miten naisen homma on huushollia pyörittää ja lapsia hoitaa, mutta että yhden miehen liksalla ei tänä päivänä enää perhettä elätetä. Ja juodaan kaljaa.