KYSYMYS: Olen nelikymppinen nainen ja seurustellut viisi vuotta vanhemman kumppanini kanssa vuoden.
Meillä molemmilla on teini-ikäisiä lapsia. Asumme erillään, yhteenmuuttosuunnitelmia ei ole. Viihdymme näin ja itse ainakin kaipaan ajoittain omaa tilaa. Näemme parhaimmillaan 2-3 kertaa viikossa, joskus menee parikin viikkoa näkemättä.
Suhteemme alkoi miehen voimakkaalla ihastumisella minuun. Vaikka minulla oli aiemmin huonoja kokemuksia vastaavanlaisista tilanteista, pienen harkinnan jälkeen hyppäsin mukaan ja päätin että katsotaan tämä juttu. Suhteeseemme astui arki aika pian, mikä ei sinänsä haittaa koska molemmat tykkäämme tavallisista asioista, joita arkeen kuuluu. Kävi ilmi, että mies on työholisti, jonka on vaikea kieltäytyä myös ylimääräisistä töistä, joita hänelle tarjotaan. Tähän on syynä muun muassa taloudelliset asiat. Seurustelumme alkuvaiheessa hän jo myös kertoi myös kärsineensä aiemmin masennuksesta ja keskittymisvaikeuksista. Paremmin tutustuttuamme aloin ymmärtämään, että kumppanillani on edelleen keskittymisvaikeuksia ja siitä johtuvaa mielialojen vaihtelua. Tämä on tuonut haasteita suhteeseemme. Hänen on vaikea sopia asioita ja pitää kiinni sovitusta. Minä puolestani turhaudun, kun koen ettei edellä mainitun vuoksi luottamusta minun puoleltani oikein synny. Ymmärrän häntä ja hänen vaikeuksiaan asian suhteen, mutta ajoittain väsyn ja kaipaisin konkreettisia apuvälineitä, mitä minä voisin tehdä ja mahdollisesti muuttaa omia ajattelutapojani sekä käyttäytymistäni jotta asioiden sopimisesta tulisi jouhevampaa. Toisaalta mietin, että meitä on tässä suhteessa kaksi ja usein tuntuu siltä että vain minä ”kannan vastuuta” tästä suhteesta. Uskon, että hän haluaa olla luottamukseni arvoinen mutta edellä mainittujen ongelmien aiheuttamien rajallisten voimavarojen vuoksi se on hänelle vaikeaa.
Kun olemme yhdessä, meillä on pääosin mukavaa ja helppoa. Tykkäämme joistain samanlaisista asioista ja viihdymme sekä kotona että luonnossa. Vaikka lähes kuukausittain tulee tilanteita, joissa joudumme kohtaamaan edellä mainittuja hankaluuksia suhteessamme, emme ole kumpikaan halunneet luovuttaa yhdessäolomme suhteen. Pystymme puhumaan ja puhumme myös vaikeista asioista.
Itse mietin, olenko tyhmä vai rohkea kun haluan pysyä hänen kanssaan. Pettymyksiä tähän asti on tullut paljon (juurikin aikataulullisiin asioihin liittyen) mutta paljon on ollut ihania ja onnellisiakin hetkiä. Välillä koen suhteen ottavan enemmän kuin antavan ja mietin johtuuko tämä minun ajattelutavastani vai miehen käytöksestä, vai molemmista. Huomaan miettiväni tällaisina epätoivon hetkinä, kun on jotain sovittu ja siitä joudun useimmiten minä joustamaan/antamaan periksi, etten pidä tavastani reagoida. Useimmiten pystyn tulemaan vastaan mutta välillä hermostun, kiihdyn ja itken asiaa. Tällaisten tilanteiden jälkeen mies useimmiten skarppaa ja jaksaakin vähän aikaa kuunnella myös minun toiveitani.
Ennen tätä suhdetta olin useamman vuoden yksin. Noina yksinolovuosina kasvoin ja kehityin paljon. Nyt tuntuu, että jumitan. Olen miettinyt paljon onko tämä suhde minulle tärkeä ja miksi se on tärkeä. Kumppanini on herkkä, tunteva, maanläheinen ihminen mutta myös ailahteleva. Mietin, haluanko ”olla suhteessa” vai olla suhteessa ”juuri hänen kanssaan”. En ole kokenut itseäni ripustautujaksi vaan pikemminkin itsenäiseksi ihmiseksi. Siksikin tämä riippuvaisuuteni häneen ja asioiden jatkuva pohtiminen on saanut minut hämmentymään.
Keskittymisvaikeuksien ja mielialavaihtelujen vuoksi kumppanini on hakenut apua ja prosessi asian suhteen on aluillaan. Itse toivoisin käytännön työkaluja tällaisen ihmisen kanssa suhteessa elämiseen muun muassa omien ajattelu- ja toimintatapojen tarkastelun muodossa? Tai viisaita sanoja :-)
Jossu, 42
VASTAUS: Kuulostaa siltä, että olette kumppanisi kanssa luoneet hyvää ja kiirehtimätöntä kahden aikuisen ihmisen suhdetta, jossa voidaan asua erillään ja antaa toiselle tilaa mutta myös viihdytään yhdessä ja nautitaan samoista asioista. Tämä vaikuttaa hyvältä perustalta, mutta ongelmia tuottavat kokemasi miehen mielialojen vaihtelu ja keskittymisongelmat.
Lähestyisin asiaa kolmesta näkökulmasta. Ensinnäkin siitä, mikä osa vaikeuksien hoitamisesta on miehesi omalla vastuulla? Kuulostaa hyvältä, että hän on itse lähtenyt hakemaan niihin apua. Osa asioista (mielialavaihtelut, keskittymishäiriöt) voi olla sellaisia, joihin on mahdollista saada lääke- ja/tai terapiahoitoa. Entä missä määrin hän kykenee kaikesta huolimatta vaikuttamaan omaan toimintaansa. Sanoit, että skarppaaminen onnistuu häneltä ainakin jonkin aikaa, joten hän pystyy tietoisesti muuttamaan toimintaansa. Hän voisi keskittyä tällä tavalla vahvistamaan suhdettanne. Toiseksi sinä voisit miettiä, mikä osa ongelman hoitamisesta on sinun vastuullasi. Miten pidät tasapainoa yllä niin, että et alkaisi ylihuolehtia asioista ja yliymmärtää miestäsi? Silloinhan veisit häneltä mahdollisuuden kantaa itse vastuuta. Kolmanneksi mietin suhdenäkökulmaa: miten kumpikin teistä saisi suhteessa onnistumisen ja hyvän olon kokemusta?
Voisitte sopia siitä, miten toimitaan, jos miehesi vaikkapa lipsuu sovituista aikatauluista. Tuntuisi tärkeältä, että ette päädy tilanteeseen, jossa sinä olet koko ajan kontrolli päällä ja kehittelemässä varasuunnitelmia miehen mahdollisen unohduksen varalta. Silloin olisit koko ajan hälytystilassa ja ärtynyt, eikä miehesi saisi edes tilaisuutta osoittaa kykenevänsä muuttamaan jotakin toiminnassaan. Ehkä sovitte, että jos miehesi ottaa jonkin asian vastuulleen, sinä et enää huolehdi etkä kysele tuosta asiasta, vaan luotat, että se hoituu. Mies miettisi jo sitoutuessaan tekemään jotakin, kykeneekö hän sitoutumaan lupaukseensa. Tällä riisuisitte epämääräisen tyytymättömyyden verkon pois asioiden yltä. Mies miettisi todella, mihin haluaa ja pystyy sitoutumaan ja sinä antaisit hänelle rauhan toteuttaa lupauksensa. Käytäntö osoittaisi, miten hyvin sopimus toimii.
Toinen vaihtoehto olisi kai sopia, että sinä otat suhteessanne päävastuun yhteisten asioiden järjestämisestä ja toteuttamisesta. Silloin tietäisit selkeästi, että sinulla on vastuu etkä odottaisi toiselta sen kantamista. Jos näin päättäisitte, suhteenne olisi tältä osin epätasa-arvoinen, mikä molempien pitäisi tiedostaa ja hyväksyä. Silloin olisi tärkeätä löytää sellaisiakin asioita, joista miehesi puolestaan ottaisi vastuun.
Kolmanneksi voisitte miettiä tilannetekijöitä. Mikä näissä olosuhteissa on pysyvää, mikä muuttuvaa? Onko mukana sellaista terveydellistä asiaa, masennusta tai keskittymishäiriötä, joka mahdollisesti hoidon myötä muuttuu? Minkä osan vaikeuksista voisitte jaksaa jonkin aikaa tietäen, että niihin voidaan ajan myötä saada apua?
On tärkeätä, että ette juutu pyörimään vain vaikeuksien ympärillä, vaan annatte tilaa kaikelle sille, mikä suhteessanne toimii ja tuo mielihyvää. Itseään voi auttaa ajattelemaan, että kumppani on hyvää tahtova ihminen, jolle tietyt asiat tässä kohdassa elämää ovat vaikeita, sen sijaan että leimaisi hänet mielessään hankalaksi persoonaksi, joka ei ikinä tule muuttumaan. Jos annatte toisillenne tilaa näyttää parhaat puolenne, ja ilmaisette ilonne niistä, pääsette realistisemmin kokemaan, miltä tämä suhde parhaimmillaan voisi tuntua.
Kannustavin terveisin
Päivi, perheneuvoja
2 kommenttia
N3333
26.8.2016 12:36
JÄTÄ SE SIKA! ANSAITSET PAREMPAA!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
30.8.2016 07:05
Kuulostaa lähinnä siltä, että on löydetty jotain mikä on koettu hyväksi itselle mutta ei haluta koko pakettia eikä huomata ajatella, että kuvitelma omista tarpeista ja haluista ei välttämättä kohtaa todellisuuden kanssa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin