KYSYMYS: Olenko valmis avioliittoon vai olenko elänyt kuplassa?
Olen 32-vuotias nainen ja olen ollut suhteessa 36-vuotiaan miehen kanssa neljä vuotta. Menimme kihloihin puoli vuotta sitten ja tarkoitus oli avioitua loppuvuodesta. Tapasimme alunperin asuessani ulkomailla kun edellinen (myrskyisä) suhteeni oli tullut päätökseen. En suunnitellut uuteen suhteeseen ryhtymistä, sillä olin muuttamassa pois maasta. Jatkoimme kuitenkin yhteydenpitoa ja kaukosuhdetta kesti yhteensä lähes kolme vuotta. Lopulta saatoin muuttaa takaisin kumppanini kotimaahan. Askel oli suuri, mutta koin olevani valmis. Meillä on hyvä yhteys, paljon huumoria sekä samanlaiset arvot ja haaveet. Vuosi on kuitenkin ollut rankka monelta osin. Molempien työkuviot ovat olleet epävarmat, eli taloudellisesti ja perheen perustamisen suunnittelun kannalta olemme eläneet vaikeaa aikaa. Kihlattuni on ollut minusta riippumattomista syistä onneton, mikä hänen kohdallaan tarkoittaa toisinaan sulkeutumista, toisinaan rajujakin kiukunpuuskia. Vaikka en pelkää fyysistä yhteenottoa, oloni on ollut turvaton monta kertaa kuluneen vuoden aikana. Olen itkuherkkä, minkä kumppanini on kokenut huomionhakuisena. Olen tuntenut oloni näistä syistä usein yksinäiseksi ja neuvottomaksi. Läheisyyttä on ollut, mutta seksielämämme on hiipunut. Hän sanoo, että syy on olosuhteissa, ei minussa. Olen tosin kaivannut enemmän seksiä jo pitempään – aluksi ajattelin ongelman olevan kaukosuhteen haasteissa, mutta kun muutimme yhteen, tilanne ei sitten muuttunutkaan. Epäilen, että osa ongelmaa hänelle on se, etten voi saada orgasmia, mutta hän ei ole myöntänyt asiaa. Ylipäätään hän kokee seksittömyydestä puhumisen lähinnä syyllistämisenä.
Muutama viikko sitten olin työmatkalla ja tapasin nuorehkon amerikkalaisen miehen, johon ihastuin. Annoin itseni heittäytyä suhteeseen hänen kanssaan, vaikka aluksi vastustelin. Kyse ei mielestäni ollut seksistä sinänsä, sillä fyysinen lähentyminen tapahtui vasta, kun olimme viettäneet paljon aikaa yhdessä ja olin kokenut häneen voimakasta henkistä yhteyttä. Olen miettinyt paljon sitä, miksi näin tapahtui. Suhtaudun luottamukseen parisuhteessa hyvin vakavasti, ja minun on vaikea ymmärtää tai hyväksyä käytöstäni. Tämä kolmas osapuoli sanoo rakastuneensa minuun, ja uskon, että myös minun tunteeni olivat (ovat) aitoja. Rakastan silti kumppaniani – en vain osaa sanoa, millä tavalla ja riittääkö se. Ajattelen, että tämän uuden tuttavuuden positiivisuus, keskustelevaisuus ja huomaavaisuus ovat asioita, joita olen kaivannut suhteessani. Olen kertonut kihlatulleni, etten ole enää varma naimisiinmenosta, ja että tapasin toisen miehen, johon ihastuin. En ole kertonut harha-askeleen yksityiskohtia, sillä minusta vakavin asia tapahtuneessa on juuri tuo tunnetason petos. En tiedä, tulisiko asia käsitellä juurta jaksain, että avioliitto olisi vielä mahdollinen. Toisaalta en ole varma, olenko valmis avioliittoon – ylipäätään tai hänen kanssaan. Jos olen, miksi näin kävi? Nyt kun ajattelen yhteenmuuttoamme ja kihlautumistamme, minä olen hoputtanut meitä etenemään tietyssä tahdissa, jotta voisin aikataulullisesti tavoittaa haaveeni perhe-elämästä. Ehkä olen halunnut uskoa suhteen paremmaksi kuin se on ollutkaan? Nyt joka tapauksessa huomaan kuvittelevani, millaista toisen kanssa olisi, enkä enää lähes vuoden mittaisen selibaatin jälkeen tunne haluavani kihlattuani – läheisyys tuntuu tyhjältä, kiusalliseltakin. Vai olisiko kyse syyllisyydentunnosta? En halua kompromissiavioliittoa, mutta toisaalta jokaisessa suhteessa kai tulee vähemmän intiimi vaihe. Näitä vakavia pohdintoja vaikeuttaa se, että hääsuunnitelmista tulisi päättää pian. Olemme sopineet kutsujen postittamisen lykkäämisestä, mutta muuten kaikki on auki. Kihlattuni haluaa yhä kertomani jälkeenkin mennä naimisiin.
Sitoumus
VASTAUS: Hyvä yhteys, paljon huumoria sekä samanlaiset arvot ja haaveet ovat sinänsä erittäin hyvä lähtökohta suhteelle. Seksin vähäisyys voi olla vakavakin ongelma, erityisesti, jos asiasta ei voida käydä kunnioittavaa ja toisia ymmärtävää keskustelua. Sinun on hyvä miettiä sitä, oletko valmis elämään suhteessa, jossa seksiä ei kenties koskaan tule olemaan niin paljon kuin kaipaisit? Vuoden mittainen selibaatti tuntuu teidän iässänne melko epätavalliselta, olivatpa olosuhteet mitkä hyvänsä.
Olette molemmat tunteellisia. Hän ilmaisee tunteitaan sulkeutumalla ja kiukunpuuskilla, sinä itkemällä. Tästäkin ilmiöstä olisi hyvä käydä rakentavaa keskustelua. Tunteita tulee, eivätkä ne tapa. Niille pitäisi antaa tilaa, ja molempien tulisi yrittää ymmärtää toisen tunteita, ja tapaa ilmaista niitä. Tietenkin tässä on syytä pitää kiinni ihmistavoista. Omat hyvinkään rankat tunteet eivät oikeuta henkisesti väkivaltaista käytöstä toista kohtaan. Jos kumppanisi ei keskustelun jälkeenkään ymmärrä sinun tunteitasi, vaan edelleen pitää niitä huomiohakuisuutena, kannattaa jälleen miettiä, voitko voida hyvin sellaisessa suhteessa.
Kerroit, ettet voi saada orgasmia. Tunnut olevan asiasta aika varma, joten olet ilmeisesti jo selvittänyt sitä melko lailla. Jos et kuitenkaan ole, voisi olla hyvä kääntyä tässä asiassa vielä asiantuntijan puoleen. Mikäli onnistut löytämään gynekologin, joka ymmärtää jotain seksuaaliterapiasta, hän voisi olla hyvä vaihtoehto.
On kovin tavallista, että kun suhteen toinen osapuoli koittaa puhua jostain, mistä hän kärsii, toinen kokee sen syyllistämisenä. Tästäkin pitäisi jälleen kerran pystyä käymään keskustelua. Miten kumpikin voi ilmaista omia tarpeitaan? Miten puhua, ettei se tuntuisi syyllistämiseltä?
Ihastus tai rakastuminen ovat ylipäänsä huonoja syitä tehdä pitkän tähtäimen ratkaisuja. Se, että on johonkin rakastunut, ei todellakaan takaa sitä että hänestä sukeutuisi hyvä pitkäaikainen kumppani. Eikä myöskään se, että ihastuu johonkin ns. kolmanteen osapuoleen millään lailla todista sitä, että alkuperäinen suhde olisi huono. Me ihmiset nyt vain olemme herkkiä ihastumaan ja rakastumaan. Vasta pitempiaikainen tutustuminen näyttää, onko suhteessa oikeasti aineksia.
Siitä, olisiko sinun syytä kertoa kihlatullesi, mitä on tapahtunut ihastuksesi kanssa, ollaan ns. asiantuntijapiireissäkin montaa mieltä. Vastaus täytynee johtaa niistä arvoista, joita pidät tärkeänä. Jos pidät arvossa kivuttomuutta, voit ajatella että ihmistä ei satuta se mitä hän ei tiedä. Jos taas pidät arvossa rehellisyyttä, avoimuutta ja luottamusta, on syytä ajatella, voiko suhde toimia, jos sinulla on kannettavanasi näin suuri salaisuus, jonka tietäminen voisi vaikuttaa merkittävästi kumppanisi ratkaisuihin. Salaamalla tulet ainakin aiheuttaneeksi sen, että kumppanisi joutuu tekemään omat ratkaisunsa puutteellisen tiedon perusteella. Salaisuus tulee myös väistämättä vaikuttamaan sinun kykyysi olla läheisessä ja luottamuksellisessa suhteessa kumppaniisi. Myös se, että salaisuus tulee joskus ilmi jotenkin muuten, kuin sinun kertomanasi on yleensä suhteen kannalta paljon kohtalokkaampaa kuin se, jos itse kerrot.
Joka tapauksessa elämässänne on tällä hetkellä niin suuria kysymysmerkkejä, että voisi olla syytä ottaa aikaa asioiden harkitsemiseen. Häiden lykkääminen on kuitenkin pienempi paha, kuin häät, joiden seurauksena on onneton avioliitto ja kenties pikainen ero.
Ystävällisin terveisin
Perheneuvoja Tero
2 kommenttia
shiwan8
1.9.2016 09:17
Kokeillaan ajatusleikkiä:
Jäät suhteeseen. Mitä tapahtuu? Muuttuuko tilanne? Tuletko onnelliseksi? Kaukosuhde joka lähisuhteena starttaa käytännössä platonisena tuskin muuttuu miksikään. Saahan sitä yrittää, mutta todennäköisyydet eivät ole puolellasi.
Entäpä jos vaihdat miestä? Todennäköisesti olet ainakin hetken onnellinen. Kestääkö suhde sitä, että vaihto tapahtuu "lennosta"? Voiko uusi mies luottaa sinuun siinä tilanteessa? Ellei hän ole narsisti ja/tai idiootti, käytännössä ei luota. Keneltäkään muulta ei löydy sellaista itseluottamusta tai sinisilmäisyyttä, että kuvittelisi itsensä olevan niin erikoislaatuinen tapaus, ettei kumppani voisi tehdä "itselle" sitä minkä on tehnyt toiselle. Muodostuuko tämä ongelmaksi? Ei voi tietää.
Käytännön ratkaisu olisi nostaa kytkintä nykyisestä suhteesta. Itse en lähtisi kyllä uuteenkaan suoraan, mutta se on ihan ihmisestä kiinni mikä kenellekin sopii.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
-Analyytikko-
1.9.2016 12:22
Käytännössä saattaa usein käydä niin, että edellisen suhteen epävarmuus siirtyy uuteen, mutta erilaisissa muodoissa.
En haluaisi maalata piruja seinille, mutta "suhdesuhareiden" (eli asunut monen kanssa, paljon kaikenlaisia suhteita yms.) tilastolliset mahdollisuudet löytää pysyvä pitkä parisuhde on pieni. Puhun siis puhtaasti tilastoista, en tunne kirjoittajaa tarkemmin. Syyt löytyvät usein lapsuudesta, mutta myös nykyisyydestä kuten taloudellisista tekijöistä. Esimerkiksi naisten, joiden isä on lapsuudessa käyttänyt heitä hyväkseen, avioeroprosentti ensiliitossa on 90 %.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin