KYSYMYS: Meillä on mieheni kanssa pieni (4kk) lapsi. Mieheni ehdotti aikanaan lapsen hankintaa, en siis häntä siihen pakottanut.
Nyt hän ei kuitenkaan osallistu lapsen hoitamiseen ollenkaan. Hän ei hoida myöskään kotitöitä. Jos kotona menee jotain rikki (omakotitalo) niin aikansa vitkuteltuaan hän saattaa asialle jotain tehdä kun tarpeeksi monta kertaa pyydän, mutta yleensä niin huonosti että siitä seuraa vain lisää ongelmia. Töistäkin hän sai nyt potkut, joten nyt korostuu entistä enemmän se, että minä teen kaiken ja hän ei tee lähestulkoon mitään. Aikansa hän kuluttaa harrastusten parissa ja tietokoneella. Tietsikalla hän on päivässä useita tunteja, tuntuu olevan täysin riippuvainen siitä, ja suuttuu kun koitan pyytää jotain kohtuutta asioissa. Hänen mielestään käyttö on kohtuullista ja "muut on yhtä paljon". Telkkarin tuijottaminen vie myös osan ajasta. Nyt on taas viikon reissussa, ensimmäisen reissunsa teki heti kun sairaalasta palasimme, ja oli poissa puolitoista viikkoa.
Nyt nuo harrastukset vie myös kaikki hänen rahansa, ja minä olen joutunut maksella kaikki hänen ruokansakin.
Haluaisin vain normaalia perhe-elämää, mutta miehestäni ei näytä siihen olevan. En haluaisi rikkoa perhettäni, haluaisin että lapseni saisi kasvaa ydinperheensä kanssa. Rakastan miestäni, mutta en jaksa tällaista. Hänen mielestään vaatimukseni ovat kohtuuttomia, hän "ei saa tehdä mitään", eikä hän suostu lähtemään perheterapiaan. Kotona hän porsastelee eikä siivoa jälkiään, joten hän aiheuttaa minulle valtavasti lisää työtaakkaa, ja tilanne rasittaa minua henkisesti. Tuntuu että minun olisi parempi olla ilman häntä, mutta sitten taas mietin lastani. En enää tiedä mitä tehdä.
Onneton äiti, 33 v.
_____________________________________________________________________________________
Nyt löydät Suhdeklinikan myös Facebookista!
_____________________________________________________________________________________
VASTAUS: Tunnet itsesi melko petetyksi parisuhteessasi. Miehesi, joka halusi perheeseenne lasta, ei nyt vauvan synnyttyä osallistukaan lapsen hoitoon ja kotitöihin aktiivisesti. Vastuu lapsesta ja kodista on pääsääntöisesti sinun harteillasi.
Lapsen syntymä on iso elämänmuutos. Kahdesta tulee kolme ja vauva-arki voi yllättää sitovuudellaan. Mietin, miten miehesi on mahtanut kokea tämän kaiken. Joskus voi syntyä sellainenkin kierre, että mitä enemmän nainen omistautuu vauvalle ja kodin hoitamiselle, sitä yksinäisemmäksi ja ulkopuolisemmaksi mies kokee itsensä ja sitä enemmän hän vetäytyy. Tästä taas seuraa se, että nainen kuormittuu yhä enemmän, uupuu ja syyttää miestä, joka vetäytyy lisää. Osapuolilla voi olla erilainen näkemys siitä, alkoiko noidankehä miehen arkivastuusta vetäytymisestä vaiko naisen vetäytymisestä läheisyydestä. Olennaista on se, että kehän pyöriessä kumpikin kokee yksinäisyyttä ja voi huonosti. Väärinymmärrykset lisääntyvät.
Mikä olisi teille sopiva tilanne istua alas ja puhua tämän elämänvaiheen kokemuksista? Onko miehesi tarrautunut joihinkin sinkkuelämän jäänteisiin, aikaan, jolloin reissut kavereiden kanssa ja tietokoneen ääressä istuminen saattoivat viedä ison osan ajasta? Mitä isäksi tuleminen merkitsee hänelle? Mistä hän nauttii perhe-elämässä? Mitä hän mieluiten tekee vauvan kanssa? Mikä vauvaelämässä on tuntunut vaikealta? Mihin hän on pettynyt? Mikä voisi auttaa häntä sopeutumaan uusiin vastuisiin? Voisit itse kertoa omasta kasvustasi äitiyteen. Mikä siinä on sinulle ollut helppoa ja ihanaa, mikä yllättävää, mikä vaikeaa? Mihin olet pettynyt? Mihin kumpikin kaipaatte muutosta? Jos tällaista keskustelua on hankalaa saada onnistumaan ilman syyttelyä ja riitaa, voisitte puhua näistä asioista vaikkapa yhteisellä neuvolakäynnillä terveydenhoitajan kanssa. Avoin ja molemminpuolinen tunteista, toiveista ja tarpeista puhuminen auttaisi teitä muutokseen. Muutos lähtee liikkeelle pienistä, konkreettisista teoista.
Keskustelussa on tärkeää muistella, mihin olette rakastuneet toinen toisissanne. Mikä teidän suhteessanne on ollut hyvää ja toimivaa? Miten sitä voisi löytää nykyiseen arkeenne uudelleen? Millä pienellä huomioivalla teolla voit osoittaa miehellesi, että näet edelleen nykyisen kuoren alla rakkaan kumppanisi? Ehkä pieni huomionosoitus saisi hänet vastaamaan samalla tavalla ja negatiivinen kehä välillänne voisi kääntyä pyörimään hyvään suuntaan. Jos olet aiemmin kokenut suhteesi mieheen läheiseksi ja hyväksi, arvelen, että teillä on mahdollisuus rakentaa onnea uudelleen. Se on työtä, johon tarvitaan sanoja ja tekoja.
Iloa arkeenne toivoo
Päivi, perheneuvoja
6 kommenttia
Umenohana
29.1.2015 12:11
Kuulostaa pahasti siltä, että miehellä on raskauden jälkeinen masennus. Oireet on aika samat kuin yhdellä kaverillani, jolla moinen diagnosoitiin.
Vastaa kommenttiinYlläri oli se, että mieskin voi moiseen sairastua. Psykologin apu jeesasi.
Vastaa kommenttiin
annafudut
29.1.2015 17:12
Miehen hyvinvointi on aina naisen vastuulla. Jos mies ei osallistu lastenhoitoon ja kotitöihin, se on naisen vika. Jepjep. Talebanin säännöt.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
31.1.2015 10:22
Jos kuvaus pitää paikkaansa, ukko ei yksinkertaisesti ole yksi niistä miehistä jotka ovat luonnostaan hoivaavia. Jos hän toteuttaisi luontoaan hän olisi jo poistunut kuvioista ja koittanut lisääntyä toisaalla. Osa ihmisistä tosiaan luontaisesti pitää huolta yhteisöstään, osa vapaamatkustaa läpi elämänsä. Tämä ei eroa mitenkään niistä mimmeistä jotka etsivät miehiä elättämään itsensä. Esimerkiksi jenkkimallissa nainen menee avioon rikkaan miehen kanssa ilman avioehtoa, ottaa eron heti kun liittoa ei voi enää mitätöidä ja seurauksena saa puolet miehen omaisuudesta + elatuksen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kotileipuri
2.2.2015 09:57
Jos olet seksuaalisesti aktiivinen kaikkiruokainen aikuinen nainen fb kokit ryhmässä on ahkeria miehiä ;-)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tuuli.hattu801
2.2.2015 10:28
Hmm, kuulostaisi siltä,että olisi tosiaan parempi erota. Vähän epäilen, että isä tuskin haluaa nähdä kovin usein lastaan eron jälkeen. Ainakaan toi tilanne ei selvästikään toimi...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
JustJoopaJoo
5.2.2015 10:06
Mies sai fudut, surffaa netissä pornoa ja käy viikkotolkulla omilla kännireissuilla, perheestä mitään piittaamatta. Varmaan pettää myös.
Kandeis perheneuvojan joskus itse kokeilla, keskustelu sujuu, kun tekee nuo kymmenet kysymykset, joita hän ehdottaa, känni- ja panoreissuille janoavalle miehelle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin