TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Sinnen Chef ́s table syntyi halusta tehdä pidemmälle vietyä ja kunnianhimoisempaa ruokaa muuttamatta ravintolan konseptia. Chef ́s table -pöydät sijaitsevat omassa rajatussa tilassaan, ja niihin tarjoillaan ainoastaan koko illan kattava paketti: 6 ruokalajin yllätysmenu ja muuta pientä kivaa keittiöstä, sekä menulle tarkoin suunniteltu viinipaketti alkusamppanjan kera. Isännöinnistä vastaa ravintoloitsija Kai Kallio tai keittiömestari Niko Lehto yhdessä ravintolapäällikkö Päivi Karjalan tai hovimestari Elsi Aholan kanssa. Chef ́s Table -pöydässä asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä ja nähdä, kuinka ruoat valmistuvat.
Sinnen Chef’s table ruoan takana on mestari-oppipoika-kaksikko: ravintoloitsija Kai Kallio ja keittiömestari Niko Lehto. Menu on mieleenpainuva yhdistelmä mestari Kallion klassista ja oppipoika Lehdon modernia lähestymistä ruokaan. Kokonaisuus pohjautuu Sinnen ruokaideologiaan; lähiruokaa ja tuttuja tuottajia, unohtamatta itse poimittua villiruokaa, mutta sitä viritellään kohti fine diningia. Toki välillä pöytään saapuu myös kauden parhaita luksusraaka- aineita ja makuja hiukan kauempaakin.
”Chef ́s Table antaa meille mahdollisuuden käyttää raaka-aineita, joita on tarjolla vain pieniä määriä ja joiden sesongit ovat lyhyitä. Lisäksi pystymme helpommin pyytämään kokki-, sommelier- ja tuottajaystäviämme kylään, eikä meidän tarvitse rajata ravintolan tarjontaa vierailujen vuoksi. Tämä mahdollistaa myös sellaisten vierailijoiden saapumiset, jotka eivät täytä kokonaista ravintolaa, ja jotka saattavat olla vielä tuntemattomia isommalle porukalle, mutta ovat alansa ehdotonta huippua – tulevaisuuden lupauksia.” Keittiömestari Niko Lehto kertoo. Ensimmäisenä kaverina kylässä tulee olemaan Vuoden kokki 2017 Mattias Åhman lauantaina 3.3.2018.
Sinnen Chef ́s table on suunnattu ruoasta ja juomasta nauttiville ihmisille, joita kiehtovat valmistusmenetelmät ja ravintolan ideologia. Kaikille, jotka arvostavat vahvaa käsityötä ja sesonkien parhaita raaka-aineita. Ihmisille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja kokemuksia, ja joiden mielestä illallinen ravintolassa on kulttuurinen elämys siinä missä teatteri- tai elokuvanäytös.
”Sinne täyttää tänä vuonna 6 vuotta. Vuosien varrella on tapahtunut paljon, mutta halu kehittyä ravintolana ei ole kadonnut. Tykkäämme ravintolamme rennosta ilmapiiristä emmekä halua muuttaa sitä. Muutaman vuoden ajan olemme kuitenkin siirtyneet yhä enemmän fine diningin tekemiseen. Nyt siihen on mahdollisuus muuttamatta koko ravintolan alkuperäistä liikeideaa, jossa ovikynnys halutaan pitää mahdollisimman matalana. Haluamme haastaa itsemme ja kehittää toimintaamme, jotta voimme tulevaisuudessakin olla edelläkävijä Porvoon ravintolakentässä.” Ravintoloitsija Kai Kallio summaa.
Illalliset ovat varattavissa keskiviikko – lauantai-iltaisin ja tulevat varattavaksi myös TableOnlineen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Säsong pop up -ravintolasarja päättyi luonnollisesti kesän jälkeen syksyyn. Loppusyksystä tunnelmallisessa ravintola Starterissa järjestetty Höst-viikonloppu kruunasi vuodenaikaravintolasarjan. Vuodenaikojen vaihtuessa vierailtiin keväällä Porvoossa ja kesällä lähiössä, mutta päädyttiin silti takaisin. Kivenheiton päähän alkupisteestä; aivan kuin vuodenajatkin kulkevat.
Syksy tarjoili meille parhaimpia raaka-aineitaan, kuten kurpitsaa uskomattoman maukkaana keittona, poroa ja hirveä sekä esimerkiksi punajuuresta valmistettua jälkiruokaa. Kaikki vuodenajat ovat olleet omanlaistensa raaka-aineiden juhlaa ja TableOnlinella on ollut ilo olla osa suomalaista tuotantoa arvostavaa, kunnianhimoista kokonaisuutta.
Säsong tarjoili neljänä vuodenaikana meille ennen kaikkea uskomattoman maukkaita keittoja ja kekseliäitä makuyhdistelmiä. Syksyllä esimerkiksi hirvimakkara sai seurakseen perunalle näyttävää omenaa ja karjalanpaistiset maut pariutuivat mainiosti piparjuuren kanssa.
Kaikkia annoksia ja teemoja kuitenkin yhdistää uudet ideat ja raaka-ainelähtöisyys, joka olikin vuodenaikapopup-sarjan tarkoituksena.
– Snow came and then... there was nothing, kuvaili Thomas Hudson, toinen Säsongin kokeista, kohtalokasta kevätnäytöstä, jolloin keräämistä odottavat raaka-aineet olivat peittyä lumipyryyn. Suomen neljä vuodenaikaa tarjoilivatkin taatusti vuonna 2017 parastaan ja pahintaan, eivätkä oikutteluillaan tehneet vuodenaikasarjasta helpointa toteuttaa. Kaikki neljä tapahtumaviikonloppua sujuivat kuitenkin mainiosti ja niitä yhdisti erityisesti lämmin tunnelma ja kunnianhimioiset lokaatiot.
– Säsong will be returning next year, mutta kunhan olisi kunnon keittiö, totesivat Säsongin takana olevat Thomas Hudson ja Markus Fogelholm. Ja kuka tietää, ehkä juuri Markuksen kommentista syntyi idea vuoden 2018 keittiöiden valtauksiin. Tänä vuonna Säsong valtaa neljän ravintolan keittiöt ympäri Suomen, jonka lisäksi myös pääkaupunkiseutu saa omat pop upinsa hieman viimevuodesta viritetyin teemoin. Enää ei nojata niin vahvasti vuodenaikoihin, vaan pysytään tarkemmin kiinni sijainneissa, joista raaka-aineita ammennetaan. Kuulostaa hauskalle, emmekä malttaisi odottaa tulevaa!
Pöydät pop upeihin ja valtauksiin saa varattua tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä varausmahdollisuuksista vuoden 2018 Säsong-tapahtumiin.
...Ja juuri nyt, vain tänään, Säsong pop-up löytyy Helsingistä G Livelabista tarjoillen herkullista talvista lounasta.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Hotel Haagan ravintola Central Park on pienen julkisilla seikkailun takana Etelä-Haagan rajalla. Ravintola sijaitsee hotellin yhteydessä.
Ravintolan yksi seinusta on kauttaaltaan ikkunaa, joka luo mukavan fiiliksen jo paikan ulkopuolellakin – hotellia lähestyessä silmään pistivät ravintolan tunnelmalliset valot. Sisään astuessamme meidät otetaan lämpimästi vastaan, ja toteamme seuralaiseni kanssa ravintolan olevan pirteä yllätys hieman syrjäisemmällä sijainnilla.
Perjantai-illaksi ravintola on hiljainen, mutta paikan tunnelmaa elävöittää muutama kansainvälinen pöytäseurue. Tarjoilijan mukaan paikka vetää erityisesti kokousporukoita puoleensa: kokousta pidetään päivä ja viimeistään illalla siirrytään ravintolan puolelle ruokailemaan. Paikalliset lähtevät keskustaan syömään, vaikka mielestämme paikka sopisi täydellisesti perheillallisille.
Ravintolahenkilökunnan ammattitaitoa arvostavina nautiskelijoina lähdemme liikkeelle ruuilla, joita meille suositellaan. Lista on juuri uudistunut, mutta tarjoilijallamme on selkeä näkemys suosituksista: keittiö hyödyntää runsaasti tuoreita ja hyvälaatuisia raaka-aineita tarjoten erityisesti useita herkullisia lihavaihtoehtoja. Pääruuista marmorifilee sekä Ahvenanmaan karitsa saavat suitsutusta, joten lähdemme yhteisymmärryksessä niillä liikkeelle. Ensin on kuitenkin suositeltujen alkuruokien aika. Arvostamme seuralaiseni kanssa monipuolista maistelua ja sovimme, että jaamme annokset puoliksi. Tämä on muuten käyttökelpoinen vinkki siihen, miten annoskateudesta pääsee eroon…
ALKURUUAT
Alkuun meille tuodaan lohikeitto ja katkaraputoast. Aloitamme juomapuolella molemmat saksalaisella Prinz von Hessen Weingut -Rieslingillä.
Aloitan katkaraputoastista, joka ei ensisilmäyksellä ole kovinkaan perinteisen näköinen annos. Ulkonäkö on hauska ja siitä huomaa, että annoksen esillepanoon ja kokonaisuuteen on laitettu ajatusta. Talon oman leipurin kädenjälki näkyy leipälisukkeiden muodossa. Ensimmäinen hämmentävä ajatukseni annoksesta on, että siinä oleva KRUTONKI on huippuhyvää. Annoksessa on runsaasti pehmeitä käsin kuorittuja katkarapuja sekä uppomuna, joiden vastapainona toimivat krutonkien lisäksi juureslastut. Rapeat seuralaiset saavat annokseen kivan purutuntuman. Raikkaus ja maku ovat kohdillaan, annoksessa on hyvässä suhteessa salaattia ja majoneesia. Rieslingini sopii annokseen mukiinmenevästi. Kylmä uppomuna on yllätystekijä, sillä ajattelimme molemmat sen olevan lämmintä. Meiltä tarkistellaan, maistuuko ruoka, ja maistuuhan se.
Perinteisen lohikeiton ulkonäkö on katkaraputoastista poiketen nimensäkin mukaisesti hyvin perinteinen: kermainen liemi, paljon perunaa ja maltillisemmin lohta. Keittolautanen on todella kuuma pitäen myös keiton erittäin hyvin lämpimänä kuvailuumme uppoavasta ajasta huolimatta. Ulkonäkö antaa odottaa yksinkertaisia makuja, mutta kuinka väärässä ulkonäkö voikaan olla? Maku on ihanan kermainen, pehmeä, monivivahteinen ja - perinteinen. Viini ei mene täysin yksiin tämän annoksen kanssa, mutta itse keiton maku on niin hyvä, ettei se haittaa kumpaakaan meistä. Jos jotain voisi tältä annokselta toivoa lisää, niin ehkä hieman lisää maistuvaa lientä. Vaikka annoksen nähtyämme kaipasimmekin siihen lisää lohta, syödessä sitä tuntuu olevan juuri sopivasti antaen liemelle sen ansaitseman huomion.
PÄÄRUUAT
Pääruokana härän marmorifileepihvi lunastaa odotuksemme – ensiajatukseni on, että liha on todella hyvänmakuista. Pihvin päällä on ihanan runsaasti valkosipulivoita, seuralaiseni makuun liikaakin. Liha on suussa sulavan mureaa ja röstiperunan lisäksi lisukkeena tarjolla oleva paksoi eli pinaattikiinankaali on jumalainen yhdistelmä lihan kanssa. Kerrankin ison pihvin kanssa on osattu parittaa sopivan raikkaat lisukkeet. Pihvin kanssa tarjoiltu viini Wyndham Eastaten BIN 555 Shiraz on kelpo makupari.
Toinen pääruoka, Ahvenanmaan karitsan entrecôte, on tuhti annos joka täyttäisi isonkin miehen. Lihan määrä suorastaan pyörryttää! Seuralaiseni ensikommentti on: ”supermurea” ja se kuvaa annosta hyvin. Lihan kaverina tarjoillaan sitrus-perunapyreetä, paistinlientä sekä kasviksia ja kuivattuja tomaatteja. Seuralaiseni mielestä ruuan kanssa nautittu chileläinen punaviini Cono Sur Single Vineyardin Pinot Noir jää hieman lihan varjoon. Täydellä vatsalla on hankala syödä näin raskasta ruokaa – nimimerkillä siirryn annoksen kimppuun vasta 100 gramman pihvivuoron jälkeen, kun vaihdamme annoksia päittäin. Vatsa puhkeamispisteessä siirryn kuitenkin takaisin marmorifileepihvin kimppuun – ei varmaan tarvitse erikseen mainita, mikä suosikkiannokseni oli? Tämä karitsa-annos on kuitenkin nappivalinta tuhdimman liha-annoksen ystävälle.
JÄLKIRUUAT
Päätämme ähkystä huolimatta tilata myös tarjoilijamme suosittelemat jälkiruuat – lakka crème brûlée on oikea valinta. Kaksi klassista makua yhdistellen sekä suomalaisia raaka-aineita, että ranskalaista, espanjalaista tai englantilaista keittiötä - crème brûléen oikea alkuperämaa kun on yhäkin epäselvä. Annoksessa on kauniit kukkakoristeet, mansikkaa ja itse jälkkärissä kaunis rapea kuori. Kombo on aika makea ja makeutta entisestään tukee espanjalainen Moscatel-viini.
Toinen jälkiruokamme on talon leipurin suklaaleivos, joka on moussemainen kaunotar. Ensimaistamisella toteamme molemmat sen sopivan hyvin portugalilaisen Pocas Vintage Port -viinin kanssa. Odotimme molemmat perinteistä suklaakakun tyylistä jälkiruokaa, mutta freesimpi (ja huhun mukaan myös keittiömestarin lemppari) leivos oli mielestämme virkistävä yllätys.
Vierailu Central Parkissa on onnistunut. Palvelu on mukavaa ja huomioivaa, ruuat saapuvat nopeasti. Suuren ikkunan äärellä olevaan pöytään voisi jäädä istuskelemaan viinille pidemmäksikin aikaa, mutta päätämme kuitenkin pari-kolme tuntia istuttuamme siirtyä kohti keskustaa. Bussipysäkki löytyy lyhyen kävelymatkan päästä eikä keskustaan vierähdä kuin hetki. Jos yhden vinkin voin antaa, se on ehdottomasti pihvi. Kiitos Central Park!
Ira/Improve Media Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Pikkubistro Kattila on toiminut Tampereella reilun kolmen vuoden ajan. Pikkuhiljaa se on noussut yhdeksi Tampereen suosituimmista ravintoloista ja siksi nääsvillen reissun yhteydessä oli jo korkea aika mennä tutustumaan Kattilaan. Kyseessä oli tiistai-ilta ja pienehkö ravintola oli vähän yli puolillaan väkeä kun saavuimme paikalle. Olin päivällä jo aiemmin käynyt morjestamassa paikan ravintolapäällikköä, koska hän ei kyseisenä iltana ollut vuorossa. Kyselin silloin vähän kuulumisia ja ravintolapäällikkö vahvisti jo tuossa aiemmin kertomani seikan, että hyvin on Kattilassa riittänyt asiakkaita. Etenkin kesällä lounaita meni kuulemma useita satoja päivässä ja oli Kattilassa kokeiltu 24/7 keittiövuorojakin kun elokuun puolessavälissä Tampereella oli Tamperrada 2017 pintxokilpailu. Kattilan pintxo, jossa oli Napue-ginillä graavattua lohta, sitruunakaviaaria ja karpalokreemiä lakritsilimpun päällä, voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen parhaasta annoksesta. Näitä annoksia oli mennyt viiden päivän aikana yli 3000 kappaletta ja siksi oli jouduttu misaamaan välillä kolmessa vuorossa.
Ravintola valitsi minulle alkuruoaksi muikkukukkoa punakaalisalaatin kanssa ja lisäksi mukana tuli pieni kannullinen kirkastettua voita. Täytyy sanoa, että annos oli melko yllättävä. Ravintolalla on jo nimessään sana bistro, jonka tyyliin tällainen ronski annos sopii hyvin. Itselläni odotukset paikasta olivat kuitenkin vähän lähempänä fine dining -ravintolaa ja siksi konstailematon muikkukukkoannos oli hieman yllättävä. Kukko oli kyllä todella hyvää. Reilu loraus kirkastettua voita kukon ja päälle ja a vot sanoisi savolainen. Kaverille tuotiin alkuruoaksi punajuurikeittoa mascarpone vaahdolla joka näytti maistuvan oikein hyvin. Muikkukukon kaverina minulle tarjoiltiin Rhônelaista Les Grandes Vignes -alkuviiniä. Natuviinit ovat viime aikoina alkaneet maistua minulle yhä enemmän ja tämäkään ei tehnyt poikkeusta ja sopi hyvin kukon pariksi.
Pääruokaa ennen minulle kaadettiin edelleen ranskalaista viiniä. Tällä kertaa kyseessä oli Mas Becha Barrique rouge 2015, joka on sekoitus Syrahista, Grenachesta ja Mourvedrestä. Kyseessä on hyvin täyteläinen ja runsas viini, joka antoi odottaa pääruoaksi jotain riistaa tai pihviä. Eteeni kuitenkin tuotiin porsaanpotka, jossa oli kyytipoikana karpalotuorejuustolla täytetty uuniperuna ja katajanmarjakastiketta. Annos oli todella hyvä jatkaen ronskia bistrolinjaa ja myös punaviini pehmeine tanniineineen oli oiva valinta potkalle. Itse porsasta oli selvästi maltettu kypsentää tarpeeksi pitkään matalalla lämmöllä sen mureudesta ja mausta päätellen. Nappiannos! Seuralainen sai pääruoaksi paistettua pyhäjärven siikaa, joka sekin sai varauksettomat kehut.
Alku- ja pääruoka oli tullut melko reipasta tahtia ja molemmat annokset olivat reilun kokoisia, joten lähellä oli, että olisin jättänyt jälkiruoan väliin. Jälkikäteen voi sanoa, että onneksi en jättänyt. Minulle tarjoiltiin nimittäin tarte tatin vaniljajäätelöllä, joka on ehkä suosikkijälkkärini. Vyötä tosin piti löysätä yksi pykälä, mutta kyllä tarte tatin ja koko illallinen oli pienen ähkyn arvoinen.
Koko kolmen ruokalajin dinneri meni läpi reilussa puolessatoistatunnissa. Kattila on nimensä mukaisesti aito bistro. Annokset ovat runsaita, hyvistä raaka-aineista taidolla valmistettuja ja kohtuuhintaisia. Paikassa on myös hyvä viinilista, jota osataan hyvin yhdistellä eri annoksiin ja palvelu sujuu varmasti ja ystävällisesti. Yhteenvetona annan siis vahvan suosituksen vierailla Kattilassa, mikäli se on vielä jäänyt testaamatta.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Aurajoen rantaa myötäilevä Linnankatu on mielestäni jokilaivojen lisäksi Turun parasta antia. Katu on laadukkaiden ravintoloiden helminauhamainen keskittymä, jonka varrelta löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva ravintolaelämys. Ensimmäistä kertaa päädymme upean ja aurinkoisen loppukevään sunnuntai-iltapäivän kunniaksi joen alajuoksulla sijaitsevaan Göraniin, jonka nimen syntyhistoriasta Cityn ravintolatutkassa kirjoitettiinkin jokin aika sitten.
Ravintola toimii Forum Marinumin tiloissa, josta löytyy myös merenkulkuun liittyvä valtakunnallinen erikoismuseo. Saliin on sijoitettu yli kymmenen metriä pitkä purjevene, Daphne ja ravintola onkin nimetty nykyisin aluksen pitkäaikaisen omistajan ja arvostetun kirjailijan Göran Schildtin mukaan.
Viikonloppubrunssit ovat olleet viime aikoina todella suosittuja, joten olimme varanneet pöydän etukäteen. Halusimme nimittäin olla varmoja, että pääsemme testaamaan yhden Turun kehutuimmista brunssipaikoista!
Paikalle saapuessamme on ravintola jo mukavan täynnä ja iloinen puheensorina täyttää tilan. Huomaan ilokseni asiakkaiden ikäjakauman olevan laaja, joka kertoo paikan miellyttävän kaikenikäisiä ruokailijoita. Ravintolasalin sisustus on maltillisen merihenkistä, lukuun ottamatta tuota uljasta venettä ja henkilökunnan rentoja asuja.
Henkilökunta ohjaa meidät huomaavaisesti pöytään ja tuota pikaa pääsemme nauttimaan aperitiivistamme. Talon samppanja on ihanan runsas ja yllättävän hedelmäinen ja sopii täydellisesti tilanteeseen, kun tiedossa on paljon erilaisia makuja. Salissa vallitsee mukavan kiireetön tunnelma ja alkupalapöytä houkuttelee meitä valikoimallaan.
Pidämme erityisesti noutopöydän kalavalikoimasta, josta löytyy mm. useita itse maustettuja silakoita ja silliä. Oma suosikkini oli poikkeuksellisesti talon oma lasimestarin silli, vaikka yleensä sorrun ahmimaan sinappisilliä, jos sitä vain pöydästä sattuu löytymään. Erilaisten kylmien kalojen ja pienten suolaisten liha-annosten lisäksi valikoimassa on tänään mm. espanjalaista perunamunakasta sekä runsas salaattivalikoima. Kuten arvata saattaa, niin johan tässä käy kuten yleensä alkupalojen kanssa: kaikkea pitää maistaa ja osaa kahteen kertaan…
Göranissa brunssin pääruoka tarjoillaan lautasannoksina ja valitsemme sekä kala-, että lihavaihtoehdon, sillä haluamme tietenkin maistaa molemmat annokset! Valitsemani ankankoipi on fantastisen hyvää. Rapea pinta ja mehukas liha yhdessä suussa sulavien kasvislisukkeiden ja intensiivisen kastikkeen kanssa toimii erittäin hyvin. Annoksen omenapyree on mahtavan maukasta! Maistelen napakkaa, hieman mausteista unkarilaista Pinot Noiria ruuan kanssa ja en voisi olla tyytyväisempi.
Seuralaiseni kala-annos räjäyttää kuitenkin potin tällä kertaa. Kurnusimppu on paistettu täydellisesti ja vaalean kalan lihaisat fileet suorastaan lohkeavat maukkaan rapeiksi suupaloiksi. Annoksessa on hieno tasapaino suolan, makeuden ja happojen kanssa. ”Ihan perfecto!”, kuuluu pöydän toiselta puolelta ja minä kieriskelen annoskateudessa, vaikka oma vatsani pullottaa kuin juuri vadillisen kermaa latkineen kissanpennun.
Jälkiruokabuffet brunssilla on mainio ratkaisu. Valikoimassa on paljon pieniä ihania makuja ja voit ottaa juuri niin vähän tai paljon makeaa kuin mielesi tekee. Esillepano on kaunista ja annoksissa hauskoja yksityiskohtia.
Palvelu Göranissa on mitä parhainta läpi koko vierailumme ajan. Ruuan maistuvuutta tiedustellaan, juomia kaadellaan lisää ja hymy irtoaa jokaiselta pöydässä käyneeltä henkilökunnan jäseneltä. Vierailu Göranissa on todellakin vaivan väärti ja tuskin maltamme odottaa seuraavaa kertaa!
Lokakuun alun kunniaksi Göranin ovi aukesi samalle ruokailijakaksikolle jo toista kertaa. Ravintosaliin astuminen aiheutti miellyttävän déjà-vu-kokemuksen edellisestä kerrasta: ystävällinen tarjoilija oli heti ottamassa seuruetta vastaan, eikä pöytävarausta tarvinnut etsiä, vaan ruokailijat ohjattiin suoraan omalla nimellä varustettuun pöytään. Pöytään sai asettua rauhassa, juomatilaus tuli nopeasti ja brunssin antimet esiteltiin ammattitaitoisesti.
Alkupalapöytä oli taas lupauksensa ja nimensä mukaisesti kalapitoinen, ja viime kerran tapaan ykkösherkuiksi nousivat ihanat silakat - lopullinen ykkössija sitruunasilakan ja lasimestarinsilakan kesken jäi kuitenkin jakamatta, niin hyviä molemmat olivat. Alkupalapöytä oli kaloineen, salaatteineen ja pikkusuolaisineen runsas, mutta hyvin mietitty: täyteen ahdetusta ja monta eri lajia sisältävästä alkupalalautasesta ei syödessä tullut sekamelska, vaan kaikki sopi hyvin yhteen.
Jo alkupalan aikana sekä tarjoilija että kokki kävivät varmistamassa ruokailun sujumista, ja alkupalojen kirvoittamien vuolaiden kehujen johdosta kokki jopa hetken epäili, onnistuvatko pääruuat huipentamaan aterian ihanien kalaherkkujen jälkeen. Turhaan. Pääruuaksi tarjoiltu turska-annos kätki täydellisesti kypsennetyn ja ihanasti päältä rapean turskafileen alle perunaa, ruusukaalia ja kalaliemessä ryöpättyjä kaaleja ihanan pehmeällä ja sävykkäällä piimä-piparjuurikastikkeella hunnutettuna. Maut olivat tasapainossa, eikä lautasella ollut mitään liikaa tai liian vähän. Annos katosikin lautaselta alta aikayksikön, ja vei melkein kielen mennessään.
Runsaan alkupalapöydän ja pääruuan jälkeen jo valmiiksi sietokyvyn rajoilla lauleleva housujen vetoketju haastettiin vielä jälkiruokapöydällä, josta löytyi ihana kattaus erilaisia mousseja, suklaata, juustokakkua, mansikkakakkua ja karkkeja. Annokset ovat fiksusti tarjolla pieninä palasina ja shottilaseissa, joten kaikkia haluamiaan herkkuja pääsee maistamaan pienessä alku- ja pääruuan jälkiähkyssäkin.
Göran luottaa puhtaisiin ja selkeisiin makuihin ilman turhaa kikkailua ja annoksissa näkyi mukavasti myös vuodenaika syksyisissä lisukkeissa. Asiakkaista huolehtiminen on taitolaji, ja se Göranissa osataan – harvassa paikassa osataan niin luontevasti käydä kyselemässä ruuan maistuvuudesta tai aterian sujumisesta. Kun vielä hyvin toteutettu valaistus tuo paikkaan kodikasta tunnelmaa ja ilmapiiri on kiireetön ja rento, on samaan nippuun saatu kaikki loistavan sunnuntain ainekset.
Saaristolaispöytänä markkinoitua kattausta kannattaisi ehkä voimakkaammin markkinoida brunssina, koska Turun tarjonnassa on varmasti tilaa kalapainotteiselle brunssille, jonka kylkeen lasi kuohuviiniä tai samppanjaa sopii kuin hansikas käteen. Ilmapiiri ja kodikkaan lämmin tunnelma rauhoittavat istumaan ja nauttimaan sunnuntaitunnelmasta: tämän ruokailijaduon brunssiin hurahti 2,5 tuntia kuin siivillä.
Göranin kaltainen brunssi tarjoaa tavanomaisten iltatilaisuuksien rinnalle myös mainion vaihtoehdon syntymäpäivien tai muun merkkipäivän juhlistamiseen: sunnuntaiaamupäivä hyvän kuohujuoman ja ruuan parissa Turun jokirannan upeissa maisemissa ja kiireettömässä tunnelmassa!
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Pakilassa sijaitsee hieman piilossa oleva helmi, House of Sandwiches, jossa samassa liiketilassa on catering-yritys, sandwicheria ja brasserie, jossa tarjoillaan à la carte -annoksia tiistaista lauantaihin. Sandwicheria kätkee sisäänsä mitä maistuvimmat leivät ja kahvilatuotteet ja koko yrityksen kivijalka, catering-puoli, on toimittanut yritystarjoiluja pääkaupunkiseudulle jo vuosikymmeniä. House of Sandwichesin toiminnasta TableOnlineen liittyy taas Brasserie-puoli pöytävarauksine, mutten malta olla kehaisematta catering-verkkokauppaa. Miten nerokasta, helppoa ja yksinkertaista. Kurkatkaapa itse ja tilatkaa seuraavat kokoustarjoilut kätevästi sieltä.
Ja nyt kun linjasta poikettiin, niin mennään vielä vähän vinoon; jokaisen täytettyjä leipiä myyvän paikan vitriinin pitäisi näyttää siltä, mille HofSin vitriini näyttää. Se on runsas ja tuore sekä helposti lähestyttävä sandwichintäyttöohjeineen.
House of Sandwich Brasserie vaikuttaa jo heti alussa mahtavalle kortteliravintolalle, jossa on välitön tunnelma ja isot annokset. Toteamme avecini kanssa kumpikin, että jos paikka sijaitsisi omilla kulmilla, tulisi sieltä varmasti haettua usein leipiä mukaan tai piipahdettua aamiaisella.
Mutta mennäänpä itse asiaan ja listan ruokiin. House of Sandwich Brasserien lista on napakka ja sen valikoima on linjassa paikan olemuksen kanssa; leipiä on siis tarjolla useampaa sorttia. Alkuruoaksi tilaamme konjakilla höystettyä jokirapukeittoa sekä toast skagenin, jota löytyy hieman muutettuna myös catering-myynnistä. Molemmat annokset ovat todella maukkaita ja isoja. Skagenin avokadovaahto on ihanan raikas ja sitruksinen.
Illalliselle saamme kollegani kanssa seuraa House of Sandwich -perheen perustaja Jaana Höristä (kuvassa vasemmalla), joka viihdyttää meitä tarinoillaan ravintola-alan lähihistoriasta ja kuulemme, miten hän päätyi 80-luvulla ylikuumentuneelta ravintola-alalta HofS-yrittäjäksi.
Jos alkuruoka-annokset olivat isot, ovat myös pääruoat sitä. Niihinkin on haettu hauskoja ideoita talon painotuksesta leipiin ja valitsemme BBQ Pulled Pork Sandwichin sekä kasvisleivän. Molempien hinta on 13 euroa ja se on varsin vähän ruokaisuuteensa nähden. Leivät ovat keskenään hyvin erilaisia ja seuralaiseni pitää omaa leipäänsä napakymppinä. Minua ilahduttaa, ettei kasvisannoksesta ole pyritty tarkoituksella tekemään liian kevyttä, vaan leivässä riittää kyllä syötävää isompaankin nälkään. Jaana Höri kertoo, että heiltä on pyydetty erityisen paljon kasvisruokia ja he ovatkin pyrkineet vastaamaan näihin toiveisiin.
Jos suinkin jaksaa, suosittelen testaamaan myös 4,5 euron lisukkeita. Niin risotosta kuin ranskalaisistakin löytyy kivoja makuja. Illallisen päätteeksi maistelemme yhdessä kaunista juustoannosta sekä tyrnipannacottaa.
On mukava huomata, miten satokausiajattelu ja käynnissä oleva sorsastus näkyvät ravintolan tämän hetkisessä ruokalistassa ja erikoismenussa. Teemamenu ja lista ovat voimassa lokakuun loppuun, jonka jälkeen ruokalistaa uudistetaan taas hieman.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tämänkertaisen Tallinnan reissun illallispaikkani Gloria Veinikelder sijaitsee Tallinnan Vanhassa Kaupungissa, lähellä Vapauden aukiota. Tyhjään mahaan ei saa syödä, joten ennen illallista kävimme nauttimassa alkudrinkit Vapauden aukion reunalla sijaitsevassa Wapadus kahvila-ravintolassa. Tallinnan loppukesän sää pääsi yllättämään minut matkalla ja vaikka hotellilta lähtiessä paistoi kauniisti aurinko, ehdin reilun kilometrin kävelymatkalla kastua ja siksi lämmittävä drinkki tuli tarpeeseen.
Drinkin jälkeen siirryimme lähellä sijaitsevaan ravintolaan. Gloria Viinikellari sijaitsee nimensä mukaisesti kellarissa, talossa, joka on rakennettu jo 1300 -luvulla. Ravintolaan saavuttaessa pitää hetki miettiä, että saavuimmeko oikeaan paikaan, koska sisääntuloaulassa sijaitsee viinikauppa. Sivistysvaltiossa myös viinin myynti ulos ravintolasta on mahdollista ja sopi erityisen hyvin ravintolalle, jolla on valikoimissaan n. 800 erilaista viiniä. Mikäpä sen kätevämpää kuin ostaa ravintolassa tehtyjä uusia herkullisia viinilöytöjä mukaan. Jospa meilläkin jonain päivänä tällainen olisi mahdollista. Henkilökohtaisesti uskoisin sen onnistuvan ilman maan luisumista rappiolle ja anarkiaan.
Aulasta meidät johdatetaan ruokailutilaamme Napoleon-kabinettiin, joka on kuulemma hyvin suosittu ja toivottu tila ravintolan kanta-asiakkaiden keskuudessa. Nimensä se on saanut kabinetin seinällä komeilevasta Napoleonin maalauksesta. Gloria Veinikelderissä on kaiken kaikkiaan n. 50 paikkaa, jakautuneena useampaan saliin tai kabinettiin. Toinen kiinnostava paikka on Mona Lisa -kabinetti, jossa seinällä komeilee itse Mona Lisa juomassa viiniä. Rakennus, jossa Gloria Veinikelder sijaitsee on niin vanha, että kysyinkin sommelieriltä mahtavatkohan herra Napoleon ja mademoiselle Mona Lisa olla käyneet vierailulla ravintolassa.
Isoimmassa salissa on aito takka lämmittämässä ruokailijoita. Vielä takassa ei tosin ole tulta, vaan se odottaa hieman viileämpiä säitä. Takan viereiset pöydät ovat kuuleman mukaan talvella hyvin toivottuja paikkoja, joka on helppo uskoa. Istui takan ääressä tai ei niin koko ravintola on hyvin tunnelmallinen. Ei myöskään pääse unohtumaan, että kyseessä on viiniravintola, koska kaikki paikat ovat täynnä tyhjiä viinipulloja ja -laatikoita.
Koska ravintolassa on valtava määrä erilaisia viinejä tarjolla, on omistaja ja pääsommelier Marko Hark, yhdessä tiiminsä kanssa, helpottanut asiakkaan valintaa ja koonnut aina kuhunkin ruokalistaan sopivan lyhyemmän listan suositelluista viineistä. Toki viinejä saa listan ulkopuoleltakin tilata ja ravintolassa on myös viinitietoinen henkilökunta, jonka kanssa voi keskustella ruokaan sointuvista valinnoista.
Alkuun meille tarjoiltiin biodynaamisesti viljeltyä Proseccoa, joka oli todella toimiva alkumalja. Saadakseni syödä sellaista, mikä on kulloinkin ravintolan parasta, olen ulkoistanut ruokien tilaamisen ravintolalle myös sellaisissa paikoissa, missä ei varsinaista maistelumenua ole tarjolla. Tässä tapauksessa ravintola suositteli joko lihaan tai mereneläviin perustuvia ruokia ja koska seuralaiseni oli juuri edellisenä päivänä käynyt kalaravintolassa, päädyimme valitsemaan hänelle lihamenun ja minulle kalaisamman vaihtoehdon.
Minun menuni alkoi mustekala-carpacciolla. Lisukkeina oli riisilastuja, jogurttivaahtoa, marinoitua omenaa ja tryffelikermaa. Yksi ehdottomia suosikki raaka-aineitani on mustekala ja siksi tämä oli itselle täydellinen aloitus. Ruoan kanssa tuli oikein hyviin menuun sopivaa Carmelle Sauvignon Blancia (2016), joka löytyi myös shortlistiltä. Itse annos oli muuten lähes täydellinen, mutta mustekala oli pakastettua, joka sinänsä on ymmärrettävää, mutta se oli vielä eteeni tullessa aavistuksen jäinen. Tämän havaittuani päätin ensin nauttia hetken aikaa viiniä ja sitten vasta syödä ruoan, jolloin annos toimi todella hyvin ja mustekala maistui oikein tuoreelta huolimatta jäädytyksestä. Seuralaiselle tuli alkuun klassinen tartar, jossa hienona visuaalisena yksityiskohtana oli värjätty kananmuna. Vaikka oma annos olikin todella hyvä, niin silti tunsin pientä annoskateutta tässä kohtaa, kun haarukallisen maistoin hänen annostaan.
Pääruoaksi seuralaiseni sai ankkaa, joka näytti maistuvan hyvin ja annos oli myös oikein kaunis. Minulle tuli Turskaa tilli-perunasoseella, paksoilla ja valkoviinikastikkeella. Kala oli tuoretta ja juuri sopivasti paistettua. Erittäin onnistunut suoritus keittiöltä. Annoksen kanssa minulle suositeltiin samaa Sauvignon Blancia, mitä olin nauttinut alkuruoan kanssa ja mikä varmasti olisikin sopinut oikein hyvin annokselle. Kuitenkin kun ravintolassa on 800 erilaista viiniä, niin minusta olisi liki rikollista juoda samaa viiniä useamman ruokalajin kanssa. Siksi päädyin tilaamaan shortlistillä ollutta Cantina Riff Pinot Grigio 2016 -viiniä, joka sekin sopi oikein hyvin turskan kanssa yhteen.
Jälkiruoaksi seuralaiselle tuli pannacotta ja minulle creme brulee. Pannacotta oli kuulemma oikein hyvää ja olisi ehkä ollut myös enemmän omaan makuun kuin makea creme brulee, jossa itse vanukasta oli vielä hyvin vähän suhteessa kuoreen ja siksi se oli turhan makea. Teknisesti se oli kuitenkin hyvin valmistettu ja tiedän, että monet tykkäävät nimenomaan ruskistetusta kuoresta, joten varmasti tämä olisi monelle toiminut oikein hyvin.
Gloria veinikelder on saanut erittäin hyvät arvostelut TableOnlinessa ja nyt vierailun jälkeen en enää ihmettele miksi. Kaikki ruoat olivat tehty hyvistä raaka-aineista ja valmistettu hyvin. Ravintolan keittiö luottaa perinteiseen linjaan syyllistymättä turhaan kikkailuun. Tästä huolimatta annokset olivat raikkaita ja ennen kaikkea hyvän makuisia. Ravintolassa palvelu pelasi todella hyvin ja laaja, pääosin vanhan maailman viineistä koostuva valikoima tarjoaa vaativammallekin viiniharrastajalle varmasti vastinetta rahalle. Ravintolassa järjestetäänkin paljon tastingtilaisuuksia. Viinikellarin erilliset kabinetit antavat hyvän mahdollisuuden järjestää tilaisuuksia myös ravintolan normaaleina aukioloaikoina.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Säsong-kausipopuptapahtumaa on fiilistelty TableOnlinessa ja Cityssä koko kuluvan vuoden ajan ja marraskuussa vuodenaikasarja päättyy Höst-viikonloppuun.
Syksy tuo annoksiin helmiä maatiloilta, metsistä ja järvistä. Aiempien viikonloppujen perjantaista poiketen on Höstin tapahtumapäivänä lauantain lisäksi sunnuntai.
Palataan vielä kuitenkin hetkeksi Sommariin, joka toi kesän maut ja tuotteet lautasille ja vei meidät helsinkiläiseen lähiöön. Annosten punaisena lankana toimivat juuret, marjat ja kaikki vihreä. Sommarissa panostus tuottajapuoleen näkyi tarkoin valikoiduissa kasviksissa. Esimerkiksi vasta kolme vuotta toimineelta biodynaamiselta Pienikylä-maatilalta Espoosta oli haettu annosten punajuuret, köynnöskrassit, lehtikaalit, härkäpavut, herneet sekä pöytäkoristeena käytetyt kukat. Näistä pöytäkoristeista ripoteltiin illan aikana kukkia myös annosten päälle – miten hurmaava yksityiskohta!
Sommarissa, kuten muissakin vuodenaikatapahtumissa suosittiin Zero waste -ajattelua ja ainesten kokonaisvaltainen hyötykäyttö tuli hyvin esiin useammankin annoksen kohdalla.
Sommar-menu rakentui annoksista Marinoitua punajuurta ja fermentoitua salaattia piparjuurikastikkeella, Herneitä ja papuja luuydin-häränhäntäliemessä, Kinkkua ja kantarelleja sekä Vihreää ja rapukastiketta.
Pääruoan rapukastike oli uskomattoman intensiivisen makuinen. Herneitä ja luuydintä hienosti yhdistellyt keitto taas maistui tyylitellysti lapsuudelle. Liemi vaikutti yksinkertaiselle ja helpolle olematta kuitenkaan sitä ja se oli aivan uskomattoman hyvää. Myös voileipäannos toi mieleen kaikuja kotoa. Ruokien kanssa tarjoiltiin viinien lisäksi kekseliäästi esimerkiksi lasillinen koivun mahlaa.
Brittiläinen kerrosjälkiruoka Eton Mess lopetti illan. Sen päätähtenä olivat marjat, jotka kokki Thomas Hudson oli käynyt käsin poimimassa ystävänsä Erikin pihalta.
– Erik on laiska puutarhuri, joten Tom oli saanut hakea ne sieltä ilmaiseksi. Win-win -tilanne, kertoo Markus Fogelholm, toinen Säsongin kokeista.
Säsong Höst -liput tulevat myyntiin TableOnlinelle maanantaina 9.10.2017 kello 9.00. Aiempien tapahtumien illallisliput on myyty tunneissa, joten ole nopea ja nappaa oma paikkasi syksyyn!
Lue Höstin ennakkofiilistelyt ja lyhyt paluu Sommariin myös Cityn haastattelusta Thomas Hudsonista.
-- -- Katja/TableOnline Kuvat: Tiia Rantanen
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ludviginkadulla Helsingissä sijaitsee kreikkalaisravintola El Greco, jossa perinteet ja kreikkalaisen ruokakulttuurin tuntemattomammat puolet kohtaavat. Tarjottujen ruokien toivotaan tuovan asiakkaille aina sekä tuttuja tunteita että uusia elämyksiä. Maut ovat ruoissa kohdallaan niin uusia kuin vanhojakin makumuistoja varten, mutta myös El Grecon toinen vahvuus, tunnelma, tarjoaa paljon.
Kaunis ja valoisa ravintolatila on moderni lasiseinien ja vaaleiden pintojen ansiosta. Tilaan on tuotu myös kreikkalaista tunnelmaa esimerkiksi ravintoloitsijan vaimon valitsemien verhojen avulla. Ravintolassa on todellista perheyrityksen tuntua. Koko henkilökunta on iloinen ja rupattelee mielellään, ja ravintoloitsija ja hänen poikansa ovat todellisia seuramiehiä. Illallisen aikana pääsemme kurkistamaan annosten taa niin kreikkalaiseen kulttuurin, kuin heidän oman perheensä tarinan ja ruokamuistojen kautta. Pääsimme myös tutustumaan uuteen, syyskuun alkupuolella julkaistavaan ruokalistaan. Annokset olivat välimerelliselle ruoalle tyypillisesti vahvasti kasvispainotteista. Oliiviöljyä, yrttejä ja tomaattia käytetään runsaasti.
Saimme alkuun pienen pullollisen oliiviöljyä, johon dippasimme ihanan pehmeää ja tuoretta leipää. Se oli hurmaava aloitus illalle, yksinkertainen ja maukas sukellus kreikkalaisuuteen. Illallisella ruokia tuotiin pöytään paljon ja olimme kuin parhaimmankin kreikkalaisen isoäidin käsittelyssä. Maistelimme aivan kaikkea: suolaista juustoa ja makeaa hunajaa yhdistelevää fetaa filotaikinassa, munakoisoa salaattina, kääryleinä sekä haudutettuna tomaattikastikkeessa, sinisimpukoita tomaattisessa yrtti-valkosipuliliemessä, lihapullia sekä musakaa ja tsatsikia; totta kai.
Grillatut porsaan kasslerviipaleet salaatin ja grillatun pitaleivän kanssa ovat El Grecon salonkikelpoinen versio pita gyros -katuruokaklassikosta. Se toimii loistavana yhteisnaposteltavana viinin kanssa ja on hyvässä seurassa sosiaalista ruokailua parhaimmillaan. El Grecon maahantuoma, pienen kreikkalaisen tuottajan kevyt punaviini sopi erityisesti musakan kanssa hyvin. Ilmiselvästi Kreikassa taidetaan muunkin kuin retsinan teko. Jälkiruoaksi, jota emme kaiken herkuttelun jälkeenkään voineet ohittaa, meille tarjottiin ravintolan egyptiläisen kokin erikoisuutta, sopivan makeaa Kantaifi-taikinapohjaan leivottua kolmikerroskakkua sekä klassista baklavaa uudelleenrakennettuna.
Opimme, että kreikkalaiset illalliset ovat elämys ja kokemus, jossa ympäristö ja seura ovat puoliruokaa. On helppo ymmärtää miksi Kreikka on niin suosittu matkailumaa ja miksi niin monet ihmiset menettävät sydämensä sen rannoille ja ruoalle. Maut ovat keveitä, vaihtelevia ja syviä. Annokset kohtuullisen pieniä ja helposti jaettavia. Ravintoloitsija kertoo, että kreikkalaisen illallisen pitäisi toimia johdantona upeaan yöhön ja muistuttaa elämisen sietämättömästä keveydestä – hymyilen koko matkan kotiin.
Makujen ja tunnelman yhdistelmä vie ruokailijan kuin lyhyelle lomamatkalle, josta palaa rentoutuneena takaisin syksyn kiireisiin. Ei ihme, että ravintola on kuulemma aina lounaalla täynnä. Kukapa ei haluaisi piipahtaa pienellä lomalla työpäivänsä lomassa, ystävien seurassa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Korttelin ravintoloista myös Fisken på Disken on kiinnostanut minua kovasti ja olen kuullut huhua heidän uskomattomista tartareistaan pitkin vuotta. Kuten edellisellä Kortteli-kerralla, ei tälläkään kertaa oma osaamiseni olisi riittänyt ymmärtämään ostereiden kaikkia hienouksia ja olikin ilo saada mukaan myös asiaan tarkemmin vihkiytynyt maistelemaan Fisken på Diskenin herkkuja. Sekä ammattilaisen että amatöörin mielestä ravintolassa oli kaikki kohdillaan ja asiantuntemus oli loistavaa, mutta en silti kärsinyt osteritietämättömyydestäni illallisen aikana.
Ostereita tarjoiltiin kahta lajia, ne olivat tuoreita ja niiden lisukkeet oivaltavia. Avecini piti kovasti piimä-tillivinegrettestä ostereiden lisukekastikkeena. Hänestä piimä toi uuden ulottuvuuden merelliseen herkkuun. Fine de Claire -ostereiden koostumus oli napakka, suutuntuma lihaisa ja maukas. Ostereita oli kiva maistella alkuun ja ne kelpasivat oikein hyvin sekä kokeneelle että kokemattomammalle syöjälle.
Ostereiden jälkeen saimme heinillä savustettua siika ja pikkelöityä raparperia raparperihollandaisekastikkeella, mantelipähkinämurulla ja kuivatulla nokkosella. Annos oli todella kaunis ja sen idea oli hieno ja maut sopivat erinomaisesti yhteen. Raparperi tuli kunnolla esiin vasta hollandaiskastikkeen jälkimaussa. Annos oli herkkä niin ulkonäöltään kuin mauiltaan, mutta samalla makumaailma oli runsas erityisesti ihanan pähkinämurun ansiosta.
On todella hyvä, ettei kalabaarissa nojata pelkästään niihin merenantimiin, vaan uskalletaan käyttää myös (hyvää) lihaa. Tartar oli molempien ruokailijoiden mielestä napakymppi ja liha toi sopivaa vaihtelua pidemmän menun kala-annosten väliin. Ravintolassa on kuulemma aina tarjolla tartaria, eikä yhtään suotta.
Annosten esillelaitto oli kaunista läpi koko menun ja sen ruokalajit olivat yllättävän täyttäviä, vaikka annokset olivatkin herkkiä ja jopa kevyen näköisiä.
Pehmeälle briossille koottu hieman erilainen toast skagen kuului ehdottomasti iltaan. Klassikkoa oli raikastettu savukuivatulla tonnikalalla ja yrtticremellä ja sen kanssa tarjoiltiin puhdasta Rieslingiä. Tällaista kokonaisuutta sitä odottikin tästä ravintolasta ja tämän annoksen myötä odotukset myös täyttyivät.
Koko illan ajan palvelu oli huolehtivaa ja ruokia tarjoiltiin juuri sopivaan tahtiin. Vaikka kesäinen tiistai-ilta oli ravintolassa aika hiljainen, oli annosten välinen odotusaika sopiva. Fisken på Diskenin kokit ovat muuten osa Suomen kokkimaajoukkuetta ja intohimo keittiössä välittyy helposti myös lautaselle, saliin ja aina vieraille saakka.
Seuralaiseni mielestä pääruoan kala oli yksi parhaista pitkään aikaan. Hänkin tulee onnelliseksi aina kun saa täydellisesti paistettua kalaa ja annoksen nieriä oli juuri sitä. Nieriän seurana oli korvasieni-kanttarellipaistosta, fermentoitua sitruunaa ja kukkakaalia. Hyvin ajassa kiinni oleva annos oli reippaan kokoinen ja sen kanssa maistui mainiosti lasillinen Petit Chablista.
Kun ilta kääntyi kohti sen loppua, meille selvisi, että tartarin lisäksi kalaravintolassa osataan todella tehdä myös jälkiruokia. Jo pelkästään pääruoan ja jälkiruoan välillä tarjoiltu suunraikastin oli aivan uskomattoman valloittava annos lakritsaa ja mansikkaa. Kerkesin jo julistaa sen suosikkiannoksekseni, kunnes varsinainen jälkiruoka saapui pöytään. Koivua, valkosuklaamaitoa, tattaria, kauraa, mahlaa ja koivunlehteä sisältänyt annos vei jalat alta niin ulkoisella kauneudellaan kuin ihanilla mauillaan. Se oli niin suomalainen, kesäinen, herkkä, eteerinen ja kaunis, huh! Jälkkärit ovat Fisken på Diskenin todellinen vahvuus ja siellä ollaan syystäkin ylpeitä niistä. Jälkiruoat kruunasi australialainen Rolling Moscato.
Illan aikana ruuan ja juoman yhdistely osui kaikin puolin nappiin, olematta kuitenkaan liian kikkailevaa. Pääsimme myös kuulemaan meille tarjoilleen työntekijän mielenkiintoisesta matkasta viinien maailmaan. Fisken på Disken on ravintola, joka onnistuu olemaan ajan hermolla ilman, että siitä tarvitsee tehdä numeroa. Sen ruoka on valmistettu pieteetillä ja annokset ovat kauniita, mutta pönötyksestä ei ole tietoakaan. Ravintola voisi hyvin olla missä tahansa, eikä sen sijainti kauppakeskuksessa vaivaa meitä ja se tuleekin illan aikana mieleen vain puhuttaessa Korttelin ravintoloiden keskinäisestä yhteistyöstä ja tunnelmasta. Täällä naapuri on vahvuus ja jäämme innolla odottelemaan Korttelin yrittäjien suunnittelemia tempauksia ja mahdollisia yhteistapahtumia.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.