TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Yhteensä kuusi päivää kerrallaan auki oleva vegaaninen pop up -ravintola ( V e ) tuo herkuttelijoiden ulottuville jotain mitä on vaikea löytää Helsingistä tai jopa koko Suomesta; mahdollisuuden illallistaa täysin vegaanisti. Ruoan suurkuluttajana sekä ravintola-alan ihmisenä en ole rajannut syömistäni trendikkäästi kasvisruokaan saati veganismiin. Täysin vegaaninen illallinen kiehtoo jo pelkästään sen haasteellisuuden vuoksi.
( V e ), tämä hakukoneiden kauhu on Walesista kotoisin olevan Christopher Dare oman elämänsä Frankensteinin hirviö, joka avattiin Runeberginkadulla sijaitsevan Soupin tiloihin varsinaisen ravintolan ovien sulkeuduttua. Illallisten sarja jatkuu vajaan tusinan verran, joista viime perjantaina testaamani kulki nimellä '(Experimental vegan pop-up) Menu 2'. Ravintola on perjantai-illaksi varattu täyteen, joka ei sinäänsä ole ihmeellistä ollessaan vain 18 asiakaspaikkainen. Kaikki muu sitten onkin sitä ja vähän enemmän.
Kahdessa kattauksessa tarjoiltu illallinen oli itsessään hyvin suoraviivainen, 35 euroa maksava kokeilunhaluinen neljän ruokalajin maistelumenu tarjoiltiin erittäin pelkistetyllä ja rennolla otteella. Tarjolla ei valitettavasti tällä kertaa ollut alkoholivaihtoehtoja ja tästä varoitettiinkin etukäteen Christopherin letkeään tyyliin, This is a alcohol free event, if this is an issue please arrive drunk to avoid dissapointment.
Alkoholittomat cocktailit, eli mocktailit, jättivät hieman toivomisen varaa vaikka moscow mulen mocktailversio juotavaa olikin. Keskustelimme ennen ja jälkeen illallista Christopherin kanssa eri vaihtoehdoista ja totesimme samalla alkoholilupien hankkimisen olevan kannattava vaihtoehto tulevaisuutta varten. Jos kuitenkaan alkoholilupia ei hetkeen ole tulossa, ehdotin cocktaileihin ja pullotettuihin hiilihapollisiin juomiin panostamisen sijaan jonkinlaista alkoholitonta juomapakettia, mehuja tai erilaisia hedelmä-/marjasiidereitä. En ehkä nosta toiveita ihan liian korkealle, Christopher on tekemisissään aikamoinen perfektionisti, aikaa kuluu järkyttäviä määriä erilaisten reseptien uudelleenkeksimiseen ja esivalmistelemiseen. Aina voi toivoa.
( V e ) oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, vaikkakin isoruokaisena maistelumenu jäi minulle vähän lyhyeksi. Hinta toisaalta oli lähinnä vitsi, 35€ on korkeintaankin kohtuullinen korvaus neljän ruokalajin erikoismenusta, joka vaatii näin paljon testaamista, mielikuvitusta sekä valmistelua. Seuraavaa menua varten Christopher lupasi hieman tuhdimpia annoksia, sekä yhden ruokalajin lisää. Menu 3 on saanut nimekseen 'The Hangover menu', joka itsessään jo kielii vähän ruokaisammasta kokonaisuudesta.
Menu 2 illalliset jatkuvat perjantai 14.4. asti ja pienen odottelun jälkeen päästään nautiskelemaan seuraavaa pop up iltamia 25.-27. toukokuuta sekä 1.-3. kesäkuuta. Tsekkaa seuraava setti ja osta illallisliput TableOnlinesta: The Hangover menu, menu 3 ( V e ).
- Kimi TableOnline
TableOnline.fi- Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Natura Helsingin Iso Roballa täyttää huhtikuussa vuoden. TableOnline kävi juhlistamassa mainiota ensimmäistä vuotta, maistelemassa juhlan kunniaksi katettua syntymäpäivämenua ja hieman utelemassa Naturan jatkosta.
Iso Roobertinkadun remontista huolimatta moni pysähtyy lukemaan ruokalistaa ikkunasta ja uskaltautuvatpa innokkaimmat ovelle asti kyselemään pöytää. Ravintola on kuitenkin ollut koko vuoden niin suosittu, että pöytä kannattaa ehdottomasti varata ennakkoon.
– Ensimmäinen vuosi on lähtenyt uskomattoman hyvin käyntiin ja suosio on ylittänyt odotukset. Asiakkaat ovat ottaneet meidät todella hienosti vastaan ja kysyttäessä noin 90 % asiakkaista tulee toisen suosituksesta. Saammekin kiittää asiakkaita hyvästä palautteesta ja tuesta, kertoo ravintoloitsija David Alberti.
Kuulemme myös, että Naturassa aiotaan urakoida ravintolan viereen puutarha. Omassa puutarhassa on tarkoitus kasvattaa mm. yrttejä ja minivihanneksia ravintolan tarpeisiin.
Syntymäpäivämenu on koottu vuoden aikana eniten kiitosta saaneista annoksista, joita on hiukan päivitetty ja muokattu sesonkiin sopiviksi. Menussa on lisäksi muistoja vuosien takaa ja sen annoksissa on käytetty raaka-aineina esimerkiksi siikaa, kyssäkaalia, selleriä ja porkkanaa. Lisäksi tarjoillaan ostereita, härkää sekä useampi yllättävä jälkiruoka. Kaikki menun viinit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja ne on valikoitu pientuottaijilta.
Naturassa kantavana ajatuksena on tarjota puhtaita ja selkeitä makuja yhteistyössä pientuottajien kanssa ja se näkyy myös syntymäpäivämenussa. Keittiön tervehdyksen puolukat ovat itse poimittuja ja alkuruoan siian kerrotaan tulleen Rautalammilta.
Useampi pieni annos tarjoillaan pöytään yhtä aikaa ja kokonaisuus herättää ihastusta niin kattauksensa kuin makujensa puolesta. Kurpitsakeitto ja feta ovat lämpimän pehmeä yhdistelmä ja suomalaisittain valmistetuissa ostereissa maistuu savu ja juhannus.
Vahvan avausvuoden jälkeenkin 1-vuotias Natura aikoo jatkaa tinkimättömällä linjallaan ja esimerkiksi uusia yhteistöitä viljelijöiden kanssa solmitaan.
– Tulevana syksynä tullaan panostamaan erityisesti viineihin lisäämällä valikoimaa ja haastamalla perinteisen viinilistan ulkoasun, kertoo ravintoloitsija David Alberti.
Naturan syntymäpäivämenu tarjoillaan 1.-29.4. Sen 7 ruokalajiin on koottu suosituimmat annokset ensimmäisen vuoden ajalta. Erikoismenu ennakkoon varattaessa vain 49 €.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Norjalaisen hotellimoguli Petter Anker Stordalenin Clarion hotelliketju rantautui Suomeen lokakuussa 2016. TableOnlinessa tämä kiinnosti meitä ennen kaikkea siksi, että hotelliketjun mukana maahan saapuisi myös uusi ravintolaketju Kitchen & Table, joka on ruotsalaisen, New Yorkissa uraa luoneen Markus Samuelssonin luoma, Clarion-hotelleihin suunniteltu ravintolakonsepti.
Valitettavan usein hotellien ravintoloiden toteutuksessa ollaan menty ajatuksella, että koska on olemassa hotelli, niin pitää olla myös ravintola. Tämä on aiheuttanut oman kokemukseni mukaan useita rimanalituksia. Clarion on lähtenyt haastamaan tätä toteutusmallia Kitchen & Table -konseptilla ja ravintolaan ja ennen kaikkea sen keittiöön on panostettu.
Tällä kertaa emme kuitenkaan olleet menossa testaamaan ravintolaa vaan Clarion Airport -hotellia. Näin siksi, koska olimme jo aiemmin iltapäivällä nauttineet ruumiin ja mielen kulttuuria KOM-teatterissa ja -ravintolassa (Voit lukea sen tästä). Clarioneita on tällä hetkellä kaksi, joista Jätkäsaaren Kitchen & Table -ravintolan olemme jo ehtineet testata (sen voit lukea tästä).
Clarion Airport sijaitsee aivan Aviapoliksen juna-aseman vieressä ja pihalta löytyy myös reilusti parkkipaikkoja, joten saapuminen kohteeseen on vaivatonta. Hotellin vastaanotto hoiti hommansa erityisen hyvin. Toimitushan ei sinänsä ole kovin monimutkainen, mutta ei se silti ole itsestäänselvyys, että homma hoidetaan sujavasti ja siten, että vieras tuntee olevansa tervetullut. Tässä tapauksessa respassa palveltiin meitä niin kohteliaasti ja iloisesti, että meille tuli vaikutelma, että hän olisi ollut aidosti iloinen, kun saavuimme heidän vieraakseen.
Kivana yksityiskohtana huoneeseen saavuttaessa oli henkilökohtainen tervehdys ja mummon vanhat hillopurkit mieleen tuova lasipurkki, jossa oli mukana vähän tuoreita hedelmiä ja pari käsintehtyä suklaakonvehtia. Tervehdys voitti kymmenen kertaa väsyneen Marianne-karkin tyynyllä, ja oli muuten herkullisia konvehteja.
Huone itsessään oli oikein siisti ja raikkaan oloinen, kuten uuden hotellihuoneen tietysti kuuluukin olla. Huoneeseen asettumisen jälkeen päätimme lähteä testaamaan hotellin baaria. Kitchen & Table -ravintola sekä hotellin baari sijaitsevat hotellin alakerrassa ja näitä kahta tilaa jakaa luontevasti isohko baaritiski. Ravintolaan oli jonkin verran menossa hotellin asukkaita ruokailemaan ja osa jouduttiin käännyttämään myös baarin puolelle odottamaan pöydän vapautumista. Ilmeisen hyvin Kitchen & Table on siis onnistunut houkuttelemaan myös muita, kuin hotellin asukkaita, minkä lähinnä päättelin siitä, että melko monilla ravintolan vierailla oli takit mukana. Suosittelen siis myös hotellivieraita muistamaan pöytävaraukset, vinkvink, mikäli haluaa varmasti päästä syömään ja ei ole halukas odottelemaan kauaa pöydän vapautumista.
Baari, kuten koko hotelli, on sisustettu raikkaaseen skandinaaviseen tyyliin ja tila vaikuttaa mukavan avaralta, mutta kuitenkin tietyllä tavalla kodikkaalta. Kävellessäni baaritiskiä kohti silmä skannasi tottuneesti pullorivistöä ja koin helpotuksen tunteen, kun tuttu pyöreä ja ruskea pullo osui silmääni. Valinta oli siis helppo ja tilasin Hendrick’s GT:n. Seuralainen päätti aiemmin illalla nautittujen viinien jälkeen tilata tässä vaiheessa teetä ja myös sen osalta valikoima ilahdutti, sitä löytyi kaikissa väreissä. Hyvistä tarjoiluista huolimatta emme jaksaneet kovin pitkään baarissa notkua vaan huoneen sänky alkoi tuntua hyvin kutsuvalta.
Clarion Airport sijaitsee nimensä mukaisesti lentokentän välittömässä läheisyydessä ja siksi valtaosa hotellin asukkaista on lentomatkustajia. Viikolla vieraina on paljon bisnesmiehiä ja viikonloppuna taas liikkeellä on enemmän turisteja. Molemmat osaavat varmasti arvostaa hotellihuoneessa sitä, että huone on hiljainen ja siellä on pimeää. Tämä toimi Clarionissa loistavasti. Myös me pienten lasten vanhempina osasimme tätä arvostaa. Päivärytmi on muodostunut sellaiseksi, että kovin myöhään ei osaa nukkua, mutta aamulla oli hyvin levännyt olo, koska koko yön oli onnistunut nukkumaan ilman heräämisiä.
Ennakkoaavistus oli, että aamulla saattaa olla tukka aavistuksen kipeä, mutta pelko aikaisesta nukkumaanmenosta ja maltillisesta baarin hyväksikäyttämisestä johtuen näin ei kuitenkaan ollut. Heräämisen jälkeen tuli siis mieleen, että hotellista löytyy myös punttisali ja sauna, jota olisin nyt mieluusti voinut testata. Jumppahetki piti kuitenkin jättää väliin, koska jumppavehkeet eivät tulleet mukaan. Matkalla aamupalalle tuli kuitenkin tilan fasiliteetit katsastettua ja kelvollisiksi todettua. Tämäkin on varmasti sellainen yksityiskohta, jota etenkin paljon reissaavat ja itsestään huolehtivat bisnesmiehet ja -naiset osaavat arvostaa.
Aamupala tarjoillaan Kitchen & Table -ravintolan tiloissa. Koska en työkseni joudu kovin paljon matkustamaan ja hotelleissa ei tule jatkuvasti nukuttua, jaksaa hotelliaamiainen vielä aiheuttaa innostusta. Clarionissa aamiainen oli todella monipuolinen ja kaikki vaikutti tuoreelta ja hyvälaatuiselta.
Hotelliaamiaiset tuntuvat kehittyneen ajansaatossa jatkuvasti ja aikanaan jos aamupalalta löytyi lähinnä kaurapuuroa, niin nykyään hyvät aamupalapöydät vastaavat jo laajaa brunssitarjontaa. Jos edellinen ilta olisi ollut kosteampi, olisi lämmin tarjonta pekoneineen ja makkaroineen varmasti jaksanut kiinnostaa enemmän, mutta nyt keskityin syömään terveellisen aamupalan ja ilokseni löysin mm. smoothieta, mikä ei kokemukseni mukaan vielä sisälly läheskään kaikkiin hotelliaamiaisiin.
Monipuolinen tarjonta aiheutti sen, että terveellisestä sisällöstä huolimatta sen verran montaa sorttia tuli nautittua, että aamupalan jälkeen oli kiva lähteä ruokalevolle köllöttelemään huoneen mukavaan sänkyyn. Köllöttelyn jälkeen oli aika kerätä kimpsut ja kampsut ja lähteä kotiin viettämään muksujen kanssa sunnuntaita ja valmistautumaan uuteen viikkoon, mikä oli näin rentouttavatn viikonlopun jälkeen oikein mukavaa. Kiitos Clarion Airport, piditte meitä hyvänä!
Olisin halunnut antaa tämänkertaiselle blogikirjoitukselleni nimen ”valistunut näkemykseni ranskalaisesta ruoasta”, mutta jospa kuitenkin annetaan puheenvuoro La Maisonin ranskalaisen keittiön asiantuntijoille. La Maison on Mari Kärkkäisen luotsaama, moderni ranskalainen ”Fine Bistro” -ravintola Helsingin Tehtaankadulla. Ravintolan ruokafilosofiaksi keittiötä vetävä Pauli Novitsky määrittelee fine dining -tasoisen ruoan bistro-kokoisina annoksina, rennossa miljöössä. Kuulostaa hyvälle, eikö?
La Maison on aidosti ja puhtaasti ranskalainen ravintola, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki raaka-aineet tuotaisiin välttämättä Ranskasta saakka. Ravintolassa pyritään luontevasti löytämään parhaat mahdolliset raaka-aineet ja solmimaan hyviä yhteistyökumppanuuksia niiden ympärille.
Ruokalista vaihtuu ravintolassa usein, nyt keväällä jopa muutaman viikon välein, ja viiden ruokalajin menu vaihtuu saatavilla olevien ainesten mukaan päivittäin. Viiden ruokalajin menun hinta, 59 €, on pyritty pitämään hyvinkin kohtuullisena ja ”hyvän hintaiset menut” ovatkin muodostumassa ravintolan tavaramerkiksi, onpa ne huomioitu White Guide Nordicissa asti. Menun vaihtoehdoksi voi napakalta à la carte -listalta poimia itselleen sopivan annoskokonaisuuden ja kuten ranskalaiseen tapaan kuuluukin, on ravintolassa panostettu myös juustoihin. Juustot tulevat Hakaniemen Lentävästä Lehmästä, jossa ne valitaan aina ajatuksella tarjolla oleville viineille sopiviksi, kertoo Mari Kärkkäinen.
La Maisonissa viinit muodostavat kaikelle keskiön ja Ranskan eri maakuntien viinejä esitellään ravintolassa vaihtuvina teemoina, jossa eri maakunta-alueiden viinien ympärille rakennetaan aina myös mielenkiintoiset, viinejä tukevat, menukokonaisuudet. Alkavan kevään teemana on Languedoc, joka on aktiivinen ja kehittyvä viinialue Ranskassa.
Viinit tuodaan maahan La Maisonia varten ja ne valitaan yhteistyössä Michel Palun Vin Nature Oy:n kanssa. Vaihtuvat viiniteemat kehittävät olemassa olevaa viinilistaa, sillä aina osa teemaviineistä jää listalle myös teemaviikkojen jälkeen. Michel Palun viinien myötä ravintolaan saadaan myös rypälelajikkeita, jotka eivät välttämättä ole kaupallisessa käytössä muualla.
Vuosittain maaliskuussa vietetään Good France -päivää, jolloin tuhannet kutsutut ravintolat ympäri maailman tarjoavat yhden päivän ajan omia erikoismenujaan, joissa ranskalaiset vaikutteet yhdistyvät paikalliseen ruokaan. Tapahtuma on järjestetty Suomessa kahdesti ja La Maison on kutsuttu molempina vuosina mukaan yhdeksi päivän ravintoloista. Tapahtumasta poikkeavasti La Maisonin erikoismenu on yhden päivän sijaan saatavilla koko viikon ajan, vielä 25.3. saakka.
Good France -menu on loistava läpileikkaus niin ranskalaiseen kuin La Maisonkin ruokaan. Mainioita annoksia olivat niin siikaballotine kuin karitsatartarkin, mutta erityisesti pääruokana tarjoiltu riekkoa, vadelmakastiketta ja kaaleja yhdistelevä annos yllättää, siinä on kaikki kohdallaan. Erityismaininnan ansaitsee myös ravintolan leipä, joka vaihtelee aina teemoittain ja on soviteltu yhteen tarjolla olevan menun kanssa.
Vaikkei La Maisoniin Good France -menun aikana enää ennättäisi, on ravintolaan tulossa paljon muita mielenkiintoisia ja varmasti maistuvia menuita. Pian alkavat kevään Languedocin luomuviiniviikot, joiden aikana TableOnlinen kautta pöydän varaavat asiakkaat saavat neljän ruokalajin menun tarjoushintaan.
La Maison tarjoaa 4 ruokalajin ystävämenun TableOnlinen kautta varaaville asiakkaille hintaan 39 euroa (normaalihinta 52 €), menu on voimassa 28.3. - 22.4.
Camargue-suolalla graavattuja sinisimpukoita, sitruunakreemiä ja grillattua briossia
***
Cassoulet a`la Maison
***
Roquefort-juustoa ja tomaatti-vaniljahilloa
***
Aprikoosipiirakkaa ja pistaasijäätelöä
Menu kanssa suositellaan nautittavaksi Vin Naturen La Maisonia varten tuomia Lanquedocin alueen luomuviinejä.
TableOnline.fi- Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintolan isännän mukaan yksi ruokafilosofian perusajatuksia on alusta saakka ollut, ettei kenenkään tarvitse lähteä Ravintola FIGistä nakkikioskin kautta kotiin. Tarjolla onkin kunnianhimoista ruokaa kohtuuhintaan ja sen kruunaa ystävällinen ja välitön palvelu. Maistelumenu maksaa 47 € ja se on kaikin puolin hintansa arvoinen! Muita teemoja ravintolassa ovat esimerkiksi eurooppalaisuus ja raaka-aineiden kotikasvatus. FIG sijaitse Helsingissä osoitteessa Kalevankatu 17, tilassa, jossa on historian saatossa sijainnut useita ravintoloita.
Ravintola FIGin (viikuna) nimeen liittyy ihana tarina (jonka City.fi lähitulevaisuudessa kertoo), mutta tänään keskitytään ruokaan. Ravintolan sisustus on tarkoituksellisesti hyvin valkoinen, sillä ruoan halutaan pysyvän keskiössä. Sisustuksessa on etelä-eurooppalaista henkeä ja siitä aistii, että omistajat haluavat tehdä vahvasti omanlaista juttuaan. Illan aikana meille kerrotaankin, että ravintola perustettiin, jotta unelmista tehdään totta. Voisiko olla enää parempaa syytä?
Alkuun tarjoiltiin lasilliset makeaa Le Contesse Cuvée kuohuvaa ja amuse-bouchena myskikurpitsa-arancini. Annoksessa on, totta kai, mukana myös viikunaa siirappisessa muodossa. Kiva aloitus, joka antaa odottaa illalta paljon. Niin talon juoma- kuin ruokapuolikin painottuu vahvasti Eurooppaan ja siellä omistajien mukaan aiotaan myös pysyä, ei lähdetä merta edemmäs kalaan. Leipävalikoima on laaja ja sitä tarjoillaan mukavasti läpi aterian. Valikoimaan kuuluu ruisleipää, vaaleaa vehnäleipää, hiivaleipää ja todella hyvää ja fenkolinäkkileipää, itse tehtyjä tietenkin.
Alkuruoaksi saamme kampasimpukkaterriiniä, joka on lempeä ja pehmeä aloitus. Annoksen makeus yhdistettynä pikkelöityihin elementteihin luo slaavilaisia mielikuvia, joita kuiva cava Mistinguett tukee.
Ravintola yllättää friteeratulla kateenkorvallaan. Mietimme, että kateenkorvaa on nykyisin harvoin tarjolla. Annos on palsternakkapyreen ansiosta kokonaisuutena aika makea ja yllättävän jouluinenkin, suolainen fenkolinäkkäri toimii tämän annoksen kanssa erinomaisesti. Ajatukset jouluisuudesta selittyvät friteeraustaikinassa käytetyllä viikunasiirapilla. Hienoa, että ravintolan kantava ajatus kulkee näin kivasti mukana! Paahteinen ja kevyt italialainen Pfafflin Pinot Noir antaa annoksen makujen hallita kokonaisuutta.
Alsacelainen Willm Riesling ja järvikuha on klassinen yhdistelmä, johon twistiä tuovat punajuuri ja kaprikset. Iso ja rehti annos toimii varmasti esimerkiksi lounaalla ihan sellaisenaan, paistopinta on rapea ja valkoviinivoikastikkeen kanssa annos on lohturuokaa parhaimmillaan.
Rhonen laaksosta tuleva La Renjarden Pure Garrigue -sekoite on hieman pippurinen ja marjaisa, sopivan kevyt punaviini, joka antaa 48 tuntia haudutetun porsaankyljen makujen tulla oikeuksiinsa. Ja mitkä värit annokseen on taltioitu! Lisänä sienipolentaa ja kasviksia, joista paahdettu ja sopivasti suolattu, rapea ruusukaali nousee ylitse muiden. Liha on todella mureaa ja se sulaa suussa. Liemestä tehtyyn kastikkeeseen on saatu vahvoja, hieman paprikaisia makuja.
Juustoannoksen kanssa kuljetaan perinteisiä linjoja, viininä Taylor’s 10 Year Old Tawny Port, joka on portviiniä vierastavastakin keveytensä vuoksi parasta portviiniä aikoihin. Juustoksi on valittu sveitsiläinen Gruyère ja sen seuraksi mustaherukkahilloa, jossa on häivähdykset viikunaa ja omenaa. Ruokalaji on kaikessa yksinkertaisuudessaan moderni sekoitehillon kirpeyden ja ravintolan tarinallisuuden vuoksi. Hillon mausta nousee mielikuvia lapsuuden lettukesteistä, joka ei ole koskaan huono juttu. Olisikohan tässä kuitenkin voinut ravintolan teeman mukaisesti käyttää pelkkää viikunahilloa?
Vaikka jo aiemmat annokset ovat olleet kookkaita ja näyttäviä, huudahdamme seuralaiseni kanssa jälkiruoan nähdessämme molemmat spontaanisti ”oho!”. Illan kruununa eteen kannetaan kunnon viipale marjakakkua. Eikä ihan mitä tahansa kakkua, vaan täyteläinen, täysin gluteeniton ja vegaaninen kakku, jonka rinnalla on myös marinoitua päärynää ja omenaa. Omenan kaneli jatkaa hauskasti alkuillalta tuttua jouluista makumaailmaa. Kaiken kruunaa rapea marjakeksi, jossa on sopivasti kirpeyttä. Seuralaiseni kuvailee kakkua parhaimmaksi vegaaniseksi kakuksi koskaan. Villa Giada Moscato d’Asti -jälkiruokaviini on pirskahteleva, raikas ja sopivan makea. Se sopii erinomaisesti illallisen päätökseen. Kakku on mainio lopetus, se on kuin koko ilta; yhtä aikaa yllätyksellinen ja monipuolinen sekä tasapainoinen ja monelle sopiva.
Ravintola FIG järjestää myös teematiistaita. Tapahtumissa tutustutaan erilaisiin eurooppalaisiin ruokakulttuureihin ja ruoka-aineisiin. Ensimmäinen, juustoinen, ilta on jo 21.3.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
KOM-teatterin teatteriravintolassa vaihtui omistajat viime kesänä kun keittiön ottivat haltuun mm. Atelje Finnestä ja Kuurnasta tuttu yrittäjäkaksikko Antto Melasniemi ja Heikki Purhonen. KOM-teatteri on paikkana vahvat perinteet omaava ja nykyisten omistajien myötä ravintolassa on panostettu enemmän myös ruokapuoleen. Teatteriravintolassa ei toimintaa voida kuitenkaan virittää puhtaasti ruokatuotteen ympärille, koska saman paikan pitää palvella janoista teatterikansaa myös väliaika-tarjoilujen muodossa ja muutenkin KOM-ravintola on muodostunut suosituksi kortteliravintolaksi Ullanlinnassa.
Tällä kertaa oli siis tarkoitus tutustua uudistuneeseen KOM-ravintolaan. Ennen ruokaa oli kuitenkin tarkoitus nauttia myös kulttuurista teatterin puolella. KOM-teatterissa oli pyörimässä Kokki, varas, vaimo ja rakastaja -esitys, johon myös KOM-ravintola oli suunnitellut teatterimenun. Lauantainäytös oli jo klo 15 ja saavuimme paikalle melko viime tingassa, mutta onneksi lähes loppuunmyydystä salista löytyi meille vielä vierekkäiset paikat. Paikoille mennessämme koin ensimmäisen näytöksen useista yllätyksistä, kun näyttämöllä oli mm. täysi keittiö ja ravintoloitsija Antto Melasniemi kauhan varressa keittopuuhissa. Jos sattui tulemaan katsomaan näytelmää nälkäisenä, kuten seuralaiseni, niin herkullisten tuoksujen leijuminen salissa ei yhtään helpottanut mahan kurnimista.
Näytelmä perustuu brittiläisen ohjaajan Peter Greenawayn elokuvaan. Elokuva sisältää mm. erotiikkaa ja kannibalismia ja on tästä syystä ollut aikanaan sensuroitu useissa maissa, kun se julkaistiin vuonna 1989. Greenawayn suosikkinäyttelijä, Elmer Bäck, oli näytelmässä mukana rakastajana, mutta hän toimi myös eräänlaisena taustojen kertojana. Hän kertoi, että Greenaway oli antanut täysin vapaat kädet mukailla alkuperäisteosta näytelmän aikaansaamiseksi. Näin oli myös tehty ja näytelmään oli tuotu erilaisia visuaalisia tehokeinoja. Lavalla oli mm. iso koko lavan laajuinen valkokangas, johon heijastettiin välillä näyttelijöiden seikkailuja, kun he kävivät ulkona kadulla pyörimässä tai muualla teatterin tiloissa. Näytelmä oli alkuun hieman hankala seurata, kun lavalla oli yhtä aikaa useampi kohtaus menossa ja lisäksi vielä kamera kuvasi valkokankaalle tapahtumia muualta.
Pikkuhiljaa tähän pääsi kuitenkin paremmin sisään ja näytelmä tempasi mukaansa. Elokuvan roisi kielen käyttö ja sekava meininki sai minut hetkittäin jo odottamaan, että milloin joku yleisöstä poistuu paikalta, mutta en sellaista kyllä havainnut. Itseäni tämä ei haitannut, vaan päinvastoin osui ja upposi maaliinsa. En nyt mene enää enempää esityksen sisältöön, mutta täytyy sanoa, että oli kyllä selvästi erikoisin näytelmä, jonka olen koskaan nähnyt. Ainiin, sen vielä sanon, että Bäckin mukaan tämä on myös ensimmäinen näytelmä ikinä, missä virtuaalilasit olivat osana esitystä.
Loistavan näytelmän jälkeen olikin jo kova nälkä. Etenkin näytelmän alkuosa toimi hyvänä ruokahalun herättäjänä, kun katseli Melasniemen herkullisia kokkauksia lavalla. Väliajan jälkeinen osuus tosin voi herkimmiltä viedä ruokahalun, mutta näin ei onneksi käynyt minulle. Kovaan nälkään tuntui oikein hyvältä ratkaisulta, että pöytä oli varattu KOM-ravintolasta. Ei tarvinnut edes takkia laittaa päälle, kun siirtyi teatterista viereiseen ravintolaan. Meille olikin juuri sopivasti pöytä valmiina ja koska ravintolassa ei ollut kovin paljon ihmisiä kun sinne menimme, niin pääsimme heti aloittamaan ruokailun. KOM on suunnitellut teatterimenun tälle näytökselle, joka on tarjolla vain näytöspäivinä. Sellaisen olimme siis tilanneet etukäteen ja sen sai vielä muutaman euron alennuksella kun teki tilauksen etukäteen TableOnlinesta.
Ensimmäinen annos menussa oli "Vihreää parsaa, sauce Maltaise". Maltaise-kastike on on parsan yleisen seuralaisen, eli Hollandaise-kastikkeen muunnos, jossa kastiketta on maustettu appelsiinillä. Tässä tapauksessa kastikkeessa, oli mukana hieman appelsiininkuorta, joka toi mukavasti hapokkuutta annokseen. Alkuruokien kanssa tarjoiltiin La Mariniere Muscadet Sur Lie 2014 -valkoviiniä, joka kuivana, mutta kivan hapokkaana sopi hyvin yhteen molempien alkuruokien kanssa.
Tämän jälkeen vuorossa oli Sinisimpukka-sellerikeitto, joka oli myös hyvin onnistunut annos. Keitto oli sopivan täyteläinen olematta kuitenkaan liian raskas. Selleri toi mukavaa hapokkuutta keittoon ja sinisimpukat olivat hyvin herkullisia sattumia keitossa. Keittoannos oli hyvin kohtuullisen kokoinen, mikä oli hyvä, koska pääruokana tarjoiltu Viskilän kukkoa valkoviinissä oli taas reilunkokoinen annos.
Kukko tarjoiltiin keittojuuresten, tuoreiden papujen ja kaalinlehden kanssa. Kanaan oli jätetty kuori päälle, joka oli paistettu ihanan rapeaksi ja keittämisessä oli saatu lihaan todella hyvin makua. Juurekset oli taas sopivan kypsiä ja annoksessa mukana ollut keittoliemi kruunasi tasapainoisen ja herkullisen annoksen. Kukon kanssa meille juotettiin Mas de la Pompon Rouge 2014 -punaviiniä, joka oli hyvin hedelmäinen ja kevyt ja sointui oikein hyvin yhteen annoksen kanssa.
Pääruoan jälkeen alkoi olo olemaan jo melko kylläinen, mutta vielä oli jälkkäri tulossa. Teatterimenun päättäjänä toimi Calvadosomenat italialaisella marengilla. Annos oli mukavan raikas ja ei liian imelä, toimi siis oikein hyvin omaan makuun. Jälkkärin kanssa nautimme kahvit ja tarjoilijan suosituksesta avecina calvadokset, mikä sopi oikein hyvin calvadosomenoiden kanssa. Menu oli oikein toimiva kokonaisuus, mutta ravintolan lista vaikutti muutenkin oikein kiinnostavalta. Viereisestä pöydästä näin mm. kun Karitsatartar tuotiin pöytään ja vaikka siinä vaiheessa alkoi olla jo aika tukossa, niin vielä teki mieli tilata sekin. Tämä tarkoittaa vaan sitä, että pitää tulla vielä vierailemaan KOMissa vielä uudestaan. Onneksi se ei ole mikään vastenmielinen tehtävä :)
Kaiken kaikkiaan ilta, tai paremminkin iltapäivä, koska lauantainäytös alkoi jo klo 15, oli oikein onnistunut. Hyvin hämmentävä KOM-teatterin näytös ja sitä seurannut KOM-ravintolan teatterimenu oli oiva setti, jota voin lämpimästi suositella lauantaipäivän ratoksi tai muinakin soveltuvina ajankohtina. Teatterimenu on tarjolla kaikkina näytöspäivinä.
Kokki, varas, vaimo ja rakastaja -teatterimenu 39€ TableOnlinen kautta etukäteen maksettuna
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Kalliossa sijaitseva ravintola Kolmon3n on kiehtonut minua jo pitkään, eikä suotta. Jo heti ovella tunnelma on lämmin ja keltaiset tuolit tuovat mukavasti väriä sisustukseen. Ravintola on muutenkin rennon kutsuva ja tiistaina jo alkuillasta puolillaan täynnä. Pidän pienestä ja tunnelmallisesta ravintolasta heti.
Istahdan pöytään odottamaan seuralaistani ja minulle tarjoillaan mukavasti alkuun lasillinen cavaa, viihdyn täällä varmasti!
Ensimmäiseksi tarjoillaan hauska ja pieni annos artisokkaa, porkkanaa ja mustajuurta. Artisokkaa tarjoillaan sekä paahdettuna että pyreenä ja mustajuuri on pikkelöityä. Pöytään katetaan myös makeaa karpaloleipää ja tuhtia perunarieskaa, joiden kanssa tarjoillaan hauskaa katajanmarjasuolaa, joka sopii leipien kanssa tuoden alkuleivät ihan uudelle tasolle.
Borssikeitto toisena alkuruokana ihastuttaa ulkomuodollaan. Annos on koottu kauniisti ja liemen kaataminen vasta pöydässä viimeistelee ja luo tunnelmaa. Annos on muutenkin mainio, siinä on hyvä suola ja lihaisaa savukylkeä. Maukas ja höyryävä liemi kaadetaan kauniisti aseteltujen makupalojen päälle. Kevyt Becker Landgraf -viinitalon Spätburgunder & Sankt Laurent Trocken tuo mukavaa pippurisuutta annokseen.
Keittiö yllättää ja tuo pöytään seuraavaksi osterivinokasrisottoa. Risoton osterivinokkaat on kasvatettu Helsingissä kahvinpuruissa, hauskaa! Italialainen Chianti sopii erinomaisesti maukkaaseen ja hyvin suolattuun annokseen, johon rapeutta tuo kuivattu herkkusieni.
Yves Duportin Bugey Blanc "Les Côtes" Chardonnay on raikas valinta paahdetulle nieriälle. Pääruoka sisältää kaikkea mistä pidän; kampasimpukkaa, herneitä ja kyssäkaalia, nam! Pikkelöity kyssäkaali on yllättävä lisä annoksessa, siihen ei usein törmää. Kala on paistettu rapeaksi ja se on todella maukas, hernepyree tuo väriä annokseen.
Jälkiruoista saamme pienen ennakkomaistiaisen karpalojäädykkeen ja suolatoffeen muodossa. Annos on kaunis ja sopivan pieni, marinoidut karpalot on jätetty riittävän happamaksi ja kauracrumblessa on mukava suutuntuma. Tämä ei ole ollenkaan liian makea jälkkäri!
Jälkiruokana tarjoillaan myös Kolmos3n sekamelskaa, jossa on hyvin tummasta suklaasta tehty mousse, vadelmamelbaa, mustikkaa ja suklaamarenkia. Huh, todellinen sekamelska annos onkin, lautasella on paljon makua ja paljon kaikkea. Ihanan makea valkoviini kruunaa annoksen, se tuo sille raikkautta ja tumman suklaan kaipaamaa makeutta. Valitettavasti tarkemmat tiedot jälkiruokaviinistä jäivät ihastuksissa ottamatta ylös, joten käykää ihmeessä testaamassa itse Kolmos3n jälkiruokaviinejä(kin) ja tehkää omat päätöksenne siitä, mitkä viineistä sopivat teistä suklaiseen jälkkäriin parhaiten.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Porvooseen lokakuussa avautunut ravintola Brasserie L'amour kiehtoo jo heti ovella. Romanttinen, entiseen pankkiin rakennettu, värikkäillä tapeteilla ja mielenkiintoisilla kalusteilla sisustettu, tilava ravintola onnistuu olemaan samaan aikaan modernin trendikäs ja silti vanhaa aikaa kukkatapeteilla ja plyysillä henkivä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että ravintolan WC-tilat löytyvät vanhasta pankkiholvista – kuuntele myös tilan linnunlaulua!
Brasserie L’amourissa on listalla tarjolla varsin edullinen, valmiiksi mietitty 3 ruokalajin menukokonaisuus, johon myös me päädymme. Menun lisäksi listalta löytyy hampurilaisia ja muita mielenkiintoisia annoksia, jotka vaikuttavat myös maistuvan. Erityisesti ranskalaisia kuuluu kehuttavan mainioiksi. Ravintola mainostaa itseään olutravintolana, joten olisi ollut luontevaa, jos meiltä olisi esimerkiksi alkuun tiedusteltu kiinnostusta tutustua heidän mainioon olutlistaansa – toki oluita esiteltiin sitten myöhemmin niistä kysyttäessä.
Aluksi pöytään tuodaan reilu annos focacciaa ja kaadetaan lasein menun alkukeitolle sopivaa ranskalaista Sancerre Les Pierris Sauvignon Blancia, joka on mukavan kuiva ja raikas. Viini sopii hyvin pariksi makeahkolle kurpitsakeitolle, joka on ihanan pehmeää ja mietoa, talvista lohturuokaa parhaimmillaan. Herkän väriseen annokseen tuo timjamivaahto miedon yrttistä lisää ja päälle ripotellut siemenet hauskaa suutuntumaa. Annos on reippaan kokoinen ja jo siinä riittää syötävää.
Menun pääruoka, ankankoipi, parmesaanipolentaa ja gremolata, jatkaa runsaiden annosten sarjaa. Ankka on mureaa ja siinä on mukavasti rasvaa, annokseen lisätyt tomaatit toimivat mainiosti lihan kanssa tuoden siihen hieman kaivattua kirpeyttä. Parmesaani maistuu polentassa reippaasti. Gremolata on kokonaisuudessa aika pienessä osassa, eikä ole mauiltaan kovin vahva, mutta vihreän värinsä puolesta se sopii todella kauniisti annokseen. Annoksen maut on rakennettu mukavasti tukemaan toisiaan ja parmesaanin suola tuo lihan maun hienosti esiin. Ankan kanssa tarjoillaan täyteläistä Renzo Masin Sangiovese-rypäleestä valmistettua Chianti Riserva -punaviiniä Italian Toscanasta. Viini on maistuvaa, muttei ankkaa liikaa hallitsevaa.
Vaikka kaksi edeltävää annosta olivatkin hyviä, onnistuu jälkiruoka silti yllättämään. Se oli täydellistä! Avecini, joka ei ole jälkiruokaihmisiä, kehui jälkkäriä ehkä parhaaksi koskaan maistamakseen. Kaunis annos on aseteltu kekseliäästi tarjolle ja se todella on parhaimpia maistamiani jälkiruokia hetkeen. Sitruunaposset oli raikas ja reilusti sitruunainen, makeahko vadelmasorbetti ja päälle ripotellut vadelmat taittoivat makeudellaan kivasti sitruunan happamuutta ja pistaasi sekä salmiakkimarenginpalat toivat annokseen mainion lisän rapeutta ja suolaisuutta. Chateau Carsinin makeassa Semillonissa maistui aprikoosi ja se oli erinomainen valinta possetin pariksi, kokonaisuutena jälkiruoka-annos oli täysi kymppi.
Ruokalista Brasserie L’amourissa on vaihtunut ja nyt valmiissa menukokonaisuudessa (39 €) on tarjolla esimerkiksi oluella maustettua sipulikeittoa, häränposkea ja lakritsipannacotta. Saattaa olla, että uusi retki Porvooseen on pian ajankohtainen, jo pelkästään kiinnostavan jälkiruoan vuoksi.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Wistub Alsace sijaitsee upealla paikalla Tammerkosken varrella, Laukontorin kupeessa. Pieni sympaattinen ravintola muistuttaa tunnelmaltaan ja sisustukseltaan ravintolaa, joka voisi yhtä hyvin sijaita pienessä ranskalaisessa kylässä. Näin perinteikästä tyyliä voi luonnehtia jopa tylsäksi, kuitenkin Wistub Alsacelle se sopii kuin nenä päähän.
Joulukuussa 2016 12-vuotta täyttänyt Wistub Alsacen keittiön keskeinen filosofia pyörii käsityön ympärillä. Kaikki tehdään itse, mukaanlukien kastikepohjat, kakut, leivät. Lisäksi suurin osa viineistä tuodaan maahan itse ja tämä ilmenee helpoiten viinilistaa tutkimalla, se on pyhitetty suurimmaksi osaksi Alsacelaisille viineille, mainiota! Ruokalista muuttuu fiiliksen ja raaka-aineiden mukaan, väkisin mitään ei pidetä listalla jos se ei tunnu hyvältä.
Wistub Alsacen omatuontiviinien sekä käsityön lisäksi talon erikoisuutena on tarte flambée, eräänlainen alsacelainen pizzaa. Näitä myytiin Cityn SYÖ!-viikoilla aivan huikeita määriä ja niitä saatiinkiin valmistaa niin paljon, että kokit valmistivat niitä unissaankin. Itse olen testannut nordique tarte flambéen, jota voin ehdottomasti suositella omalta osaltani, sillä varauksella että jos odotat saavasi rasvaista kebab-pizzeria tyyppistä safkaa, tulet pettymään ja hyvä näin.
Keskiviikko-iltana Tampere on kokonaisuudessaan erittäin rauhallinen ja olenkin tyytyväinen ravintolavalintaani. Wistub Alsace on pitkään pyörinyt mielessäni alsacelaisten viinien sekä blinien takia.
Olen syönyt Wistub Alsace illallisenkin jälkeen blinejä, heikkona hetkenä eksyin ketjuravintolaan ja vaikka hinta oli aika lailla samaa, oli laatu aivan eri maailmasta. Kaiken lisäksi Wistub Alsace tarjoaa enemmän blinejä ja täytteitä käytännössä samaan hintaan. Ja se laatuero, huh!
Wistub Alsacen blinit olivat täydellisen kuohkeita sekä paistopinta aivan uskomattoman rapsakka. Testasin blinejä molemmilla, hyvinkin perinteisillä lisukkeilla: savuporo-tuorejuustomoussella sekä lohenmädillä ja en osaisi päättää kumman valitsisin jos blinit pitäisi tilata vain yksillä lisukkeilla.
Valitsin pääruoaksi päivän kalan, kuhaa Längelmävedeltä. Wistub Alsacen annokset eivät ole järin kauniita, eikä se olekaan tarkoitus. Annosten presentaatio seuraa visusti ravintolan konstailematonta linjaa, maku puhuu puolestaan. Wistub Alsace pyrkii tekemään maalaisranskalaista ruokaa ja pidättäytyä mahdollisimman kaukana fine dining leimaan liittyvästä kikkailusta.
Annoksessa on kahta juuresta, juuriselleripyrettä sekä puikulaperunaa, rohkea veto mutta toimiva. Taas kerran kypsennys sekä paistopinta on vedetty vimpan päälle. Annosten ollessa kikkailuvapaita, näyttelevät viinivalinnat tärkeää osaa Wistubin illallisella, suosittelenkin kuuntelemaan tarjoilijan ehdotuksia viinivalinnoissa. Pääruoka ei ole tajuntaa räjäyttävä kokemus eikä aiheuta sen kummallisempaa WAU -elämystä, näin on hyvä. Annoksen saapuessa pöytään saa juuri sitä mitä on tilannutkin siinä muodossa kuin mitä odottaa saattaa. Yllätyksille näin perinteikkäässä paikassa ei ole sijaa.
Seuralainen testasi ankanrintaa, kypsyys jätetty pinkiksi totta kai. Annos sai ylistystä osakseen, samalla todettiin annoksen jatkavan samaa maltillista linjaa ulkonäöllisesti. Tällä kertaa annos oli täynnä punaista punaisen seassa. Vaikka olin tyytyväinen pääruokaani, jouduin myöntämään potevani vähintäänkin lievää annoskateutta, ankka näytti uskomattoman mehevältä!
Jälkiruokina tarjoillut leivonnaiset ovat gluteenittomia sekä leivottu paikan päällä. Testailimme seuralaisen kanssa jälkkäreitä sekä jälkkäriviinejä ristiin. Leivonnaiset olivat uskomattoman maukkaita sekä juuri sopivan kosteita. Olen maistanut lukuisia gluteenittomia leivonnaisia, yleensä niissä on jotain valittamista normaaliin verrattuna, tälläistä ei Wistub Alsacen jäkkäreissä ollut havaittavissa. Kirpeä sitruunaleivos greippien kera veti tällä kertaa pidemmän korren. Raikas sekä sopivan kirpeä jälkiruoka oli hyvä päätös illalle.
Wistub Alsacen keittiöstä vastaa Leea Tepponen, tuttu mm. Ravintola C:stä, joka valittiin Suomen Gastronimien Seuran vuoden ravintolaksi vuonna 2011. Leealle fine dining on tuttua, sitä hän ei Wistub Alsacessa kuitenkaan halua toteuttaa. Ruoan tulee olla erinomaista laatua mutta konstailematonta ja helposti lähestyttävää. Asiakkaan tulee nauttia herkkullisista annoksista miettimättä mitä lautasella on tai onko tarvetta käydä snägärin kautta illallisen jälkeen.
Wistub Alsace on ehdottomasti testaamisen arvoinen. Talon erikoisuus tarte flambée sopii mainiosti kevyen pistäytymisen merkeissä muutaman kohtuuhintaisen viinilasillisen kera. Pitkää illallista varten lyhyt ja selkeä ruokalista tarjoaa hienoja makuelämyksiä varsinkin kun testailee ravintolan hintalaatu-suhteeltaan sopusuhtaista viinilistaa. Ravintolan perällä on 12 paikkainen kabinetti, joka soveltuu kokouksiin, perheillallisiin tai vaikka viinitastingeihin.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Joskus käy niin, että joku juttu, joku ihana asia tai ravintola on mennyt sinulta ohi, etkä oikein itsekään tiedä että niin on käynyt, kunnes se pamahtaa tietoisuuteesi. Näin kävi minulle Karljohanin kanssa.
Vaikka olen hyvin tiennyt paikan olemassaolosta ( sijainti Yrjönkadulla ei voisi olla keskeisempi ) ei minulle ollut oikein koskaan selvinnyt sen todellinen viehätys, joten tein pöytävarauksen eräälle perjantai-illalle päätin testata paikan ystäväni kanssa.
Saavuttuamme ravintolaan, annan katseeni rauhassa kiertää salia. Miljöö on remontin jäljiltä siisti, värimaailmaltaan rauhallinen ja sisustuksessa on tyylikkäästi käytetty rohkeitakin yksityiskohtia. Kiinnitän välittömästi huomiota ajattoman kauniisiin kattovalaisimiin ja muihin pieniin yksityiskohtiin. Uudistetun ravintolan seinien väri on valittu varman päälle ja tuntuu kummallisen tutulta ja rauhoittavalta. Annan katseeni vielä vaeltaa kierroksen, ennen kuin käymme istumaan. Erityinen suosikkini on ikkunalla oleva valaisin, jonka kupu on punottu kirkuvan punaisista kengännauhoista. Yritän koko illan saada kyseisestä lampusta painokelpoista kuvaa, mutta koska kuvaustaitoni ovat rajalliset, tulos ei juuri imartele varjostinta. Suosittelen siis käymään paikan päällä ja tsekkaamaan mistä on kyse!
30 vuotta toiminnassa ollut ravintola on millä mittapuulla tahansa mitattuna pala gastronomista historiaa ja odotamme malttamattomana illallisen alkua. Tämän ravintolan salin ja keittiön puolelta on nuorempana moni nykyinen alan ammattilainen ponnistanut eteenpäin ja paikalla lienee monta tarinaa kerrottavanaan. Ravintolan historiasta kannattaakin kysellä tarkemmin erityisesti lounasaikaan kun talon emäntä, Tuula, on paikalla.
Päätämme aloittaa iltamme perinteisesti kuohuvalla. Varmasti tässä ravintolassa olisi ollut mukava naukkailla klassikkodrinkkejäkin, mutta jotenkin tuntuu sopivalta skoolata juhlavuoden kunniaksi ja samalla onnitella sankaria!
Tarjoilija tuo ruokalistat ja pääsemme tutustumaan valikoimaan. Henkilökunta on kuulemma pitkälti vaihtunut remontin myötä, mutta ainakin tämä iloinen ja puhelias tarjoilija toimii salissa kuin olisi ollut siellä aina! Valikoimasta löytyy kaikenlaista aina menukokonaisuuksista yksittäisiin alkupaloihin ja pääruokiin.
Aluksi onkin hieman vaikeuksia päättää, mitä kaikkea haluaisimme tänään maistaa, mutta koska Karljohan on tunnettu sisäelinruuistaan, on oma päätökseni loppujen lopuksi hyvin helppo: veripalttua alkuun ja kateenkorvaa päälle. Seuralaiseni päätyy munakoisoon sekä päivän kala-annokseen, joka on vierailukerrallamme kampelaa. Lisäksi sorrumme vielä maistamaan maa-artisokkakeittoa, sillä meillä kummallakin taitaa olla ”soft spot” hyviä keittoja kohtaan. Ajatuksemme on maistella kaikkia annoksia ristiin ja olemme enemmän kuin tyytyväisiä valintoihimme.
Alkupalojen saapuessa, tulisi meidän ehkä olla hieman huolissaan, sillä annokset ovat todella runsaita! Mutta koska olemme kaksi nälkäistä daamia, käymme innokkaina annosten kimppuun ja hautaamme huolet jonnekin uudistetun sohvan nurkkaan. Veripalttu on rasvaisen makeaa ja puolukka sekä omena tuovat mukavasti hapokkuutta annokseen.
Ystäväni munakoisoannos on puolestaan tomaattisen höyryävän tömäkkä pala juustotaivasta. Maistelemme vielä samaan aikaan maa-artisokkakeittoa ja niin kuin pitääkin, keiton valmistuksessa ei totisesti ole säästelty voin tai kerman määrässä! Maku on samettisen täyteläinen ja annoksessa on käytetty myös omena ja lumirapua. Jotenkin jäin silti kaipaamaan jotain lisärapeutta annokseen, jotta mielenkiintoni olisi pysynyt yllä koko annoksen loppuun asti. Mutta summa summarum, erinomainen alku illalle ja veripalttu oli taivaallista!
Runsaiden alkupalojen jälkeen jäämme rauhassa odottelemaan pääruokaa. Siemailemme hieman samalla saksalaista Rieslingiä, jonka valitsimme nautittavaksi läpi aterian. Viinin ohessa pääsemme maistamaan Solmu Breweryn Karljohanille juhlavuoden kunniaksi panemaa olutta. Pale ale on maukas ja tuoksusta löytyy eksoottista hedelmää. Oluessa on ihanan makeahko hedelmäinen maku, joka jättää viipyilevän ja lempeän bitterisen jälkimaun. Tällaiset pienpanimoiden erikoistuotteet sopivat oivallisesti tämän ravintolan profiiliin, toivottavasti niitä on jatkossa enemmänkin tarjolla! Viinilistan tuotteista monet ovat minulle tuttuja syystä tai toisesta ja jäin ehkä kaipaamaan muutamaa kuriositettia listalle, vaikka klassikkopaikassa ollaankin. Huolellisesti mietityllä juomavalikoimalla voi nostaa huimasti ravintolakokemuksen arvoa.
Ravintola on täyttynyt illan aikana mukavasti ja puheensorina täyttää salin. Aina välillä erotan taustalta musiikin, mutta tänään ihmiset ovat pääosassa. Pääruuat saapuvat ja annokset ovat mahtavia. Kateenkorva on ihanan rasvainen, pehmeä ja maukas ja viereen aseteltu perunamuusi on ennemminkin pottuvoita! Annoksen tumma kastike on lähes siirappia ja intensiivisen makuista. Myös kampela-annos on kaikin puolin moitteeton. Kala on tuoretta ja hyvin paistettu, lisukkeinaan kukkakaalivaahtoa, kasviksia ja raikasta avokadomajoneesia. Nämä annokset ovat todellakin klassikkokamaa!
Pääruokien jälkeen pidämme pienen tauon ja pähkäilemme vielä mitä seuraavaksi. Pidämme molemmat kovasti juustoista ja harmittelemme, että tällä kertaa ne jäävät väliin, sillä sen verran täysinäinen olo on pääruuan jälkeen ja jälkiruualle on tietenkin löydyttävä tilaa! Ja niin löytyykin. Ei paljon, mutta juuri sen verran, että makeanhimo taittuu. Valitsen Financier-leivoksen, jonka kanssa tarjotaan karpalojäätelöä ja kinuskikastiketta. Ystäväni tyytyy tällä kertaa jäätelöannokseen. Jäätelöt on luonnollisesti tehty itse ja maistuvat ihanilta! Vaniljajäätelö on sopivan vaniljaista ja makeaa ja karpalojäätelö marjaisan raikasta. Kinuskikastike puolestaan on paksua, tummaa ja tuo mummolan mieleen. Job well done!
Karljohanissa luotetaan perinteisiin makuihin ja mutkattomaan tyyliin. Pitkä kokemus näkyy myös uudistetussa ravintolassa: ruoka on konstailematonta, takuuvarmaa Karljohan- tyyliä, palvelu huomaavaista ja iloista. Tulen tänne ehdottomasti uudelleen seuraavan kerran,kun tekee mieli klassikkoannoksia, lohturuokaa tai haluan taata seurueelleni viihtyisän illan ilman turhaa kikkailua.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.