TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Helsingin Kirkkokadulla sijaitsevaan Rodolfoon en ole aiemmin tullut päätyneeksi edes vahingossa, minkä havaitsen jo alkuruokien kohdalla virheeksi, sillä kaikki annokset olivat laadukkaasti valmistettuja ja maistuvia.
Vuodesta 1970 lähtien toimineen Rodolfon jokainen annos on positiivinen yllätys. Pöytään tuodaan toisensa jälkeen isoja annoksia, joissa maut ovat kohdallaan. Kala ja karitsa sekä mustekala on paistettu erinomaisesti ja Suomesta jatkuvasti hyvää tiramisua metsästävä avecini oli erittäin ilahtunut valitessaan keittiön suosituksesta sitä jälkiruoaksi.
Saadaksemme mahdollisimman hyvän selvyyden ravintolan annoksista, pyysimme tosiaan henkilökunnalta suosituksia. Niitä tulikin reippaasti ja ne osuivat nappiin. Italialaishenkinen ravintola suositteli alkuun tulisempaa, mausteliemessä haudutettua mustekalaa sekä mietoa ja lempeää vitello tonnatoa. Molemmat olivat erinomaisia annoksia ja mustekalaa en olisi osannut itse listalta valita, joten suosittelu meni oikein nappiin.
Välipastaksi saimme pasta puttanescan, joka oli kevyt ja suolainen ja toimi hyvin annosten välissä. Huono puoli hyvässä pastassa oli vain se, että vatsat alkoivat olla jo aika täynnä pääruokaan siirryttäessä.
Pääruoaksi avecilleni tuotiin päivän kalansaalis, joka oli nieriää sekä minulle karitsankaretta. Ja jälkiruoaksi, niillehän on ihan oma mahansa, nautiskelimme tiramisua ja sitruunasorbettia.
Vierailumme ravintolassa sattui selvästi kiireisen päivän loppuiltaan. Kuulimmekin, että Rodolfossa oli järjestetty samana päivänä jo yhdet isot juhlat ja paikalla oli vielä pienempi hääseurue. Vaikken minä ollutkaan aiemmin tietäni tähän kruununhakalaisklassikkoon löytänyt, ovat sen selvästi ottaneet omakseen monet. Tunnelma oli rento ja henkilökunta hurjan ystävällistä, vaikka heilläkin varmasti alkoi jo pitkä päivä tuntua jaloissa isojen seurueiden jälkeen.
Nyt osaan Rodolfoon jatkossa!
Varaa pöytä TableOnlinesta: Rodolfo Kirkkokatu 5, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tallinnan Telliskiven alue on jo jonkin aikaa ollut hipsterien pyhiinvaelluskohde ja viime vuosina sinne on löytänyt myös tavallisemmat tallaajat ja turistit. Itse en ole yhtä aiempaa ruokailua lukuun ottamatta ehtinyt juuri alueeseen tutustua, joten nyt loppukesän aurinkoisena iltana oli hyvä hetki lähteä paikkaan ja sen ravintolatarjontaan tutustumaan.
Ravintola Jahu oli valittu illallispaikaksemme. Kyseessä on uudehko ravintola, jonka omistajille kyseessä on toimivan fast food -brändin laajennus illallisravintolaksi. Jahu Street Gourmet on huhujen mukaan jo pidemmän aikaa ollut Tallinnan parhaiden pizzojen paistaja ja aika ajoin siellä on kuulemma ollut korttelin pituiset jonot. Ravintoloitsijalle ei pizzojen paistaminen kuitenkaan riittänyt ja hän halusi perustaa kunnianhimoisemman projektin, jonka tuloksena syntyi Jahu Resto, joka tituleeraa itseään Viron ensimmäiseksi biodynaamiseksi ravintolaksi.
Ravintolan kantavana ajatuksena on siis toimia kestävästi ja suosia luomua ja lähituottajia niin paljon kuin mahdollista. Toinen kantava ajatus on suuri käsityön määrä, joka näkyy mm. sijoituksena pastakoneeseen, jolla tehdään päivittäin tuoreet pastat.
Ruokailu aloitettiin kolmen alkupalan lajitelmalla, jotka jaettiin seurueemme kesken. Tarjolle tuli Tartaria, kampasimpukoita ja Caprese salaattia. Aloitin maistamalla tartaria, joka on perussuosikkejani.
Suomessa viime vuosina olleen, ja nyt jo vähän hiljentyneen, tartarbuumin aikana näitä on tullut syötyä aika monenlaista. Jahun versio tartarista oli perinteinen. Luomuliha oli tässä annoksessa kohdallaan ja maku oli hyvä. Ravintola kertoo panostavansa luomuun, mutta alkuruoan kanssa joimme Itävaltalaista Gruner Veltlineriä, joka siis ei ollut orgaanista, mutta muuten erinomaista.
Toisena kävin kampasimpukka-annoksen kimppuun, joka oli myöskin toimiva kokonaisuus täydellisesti paistettua kampasimpukkaa myöten. Annoksessa oli mukana chorizoa tuomassa hieman tulisuutta ja kampasimpukat oli käytetty pannulla chorizon paistossa tulleesta rasvasta. Lisukkeena oli varhaisperunaa ja hieman majoneesia.
Viimeiseksi jätin oman osuuteni Caprese salaatista, joka koostui virolaisista tomaateista ja Italiasta tulleesta burrattasta ja basilikasta. Kaksi muutakin alkuruokaa olivat kelpo esityksiä, mutta tämä vei kielen mennessään. Lähituottajalta tulleet luomutomaatit olivat todella makeita ja ne yhdistettynä tuoreeseen burrattaan oli kaikessa yksinkertaisuudessaan täyden kympin annos.
Alkuruokien jälkeen oli tarkoitus maistaa ravintolan itse tekemiä ja kovasti mainostamia pastoja. Saimme eteemme kolme eri pastaa, mutta tällä kertaa emme jakaneet niitä vaan saimme jokainen oman annoksen. Minulle tuli casarecce pasta-annos, jossa oli rapuja ja fetajuusto. Pastasta kyllä maistoi, että se on tuoretta ja kun kypsyys oli täydellinen ja myös lisukkeet tuoreita ja maukkaita, niin ei voi valittaa tästäkään annoksesta. Tai itseasiassa voi. Se oli nimittäin aika reilun kokoinen ja kun aikomus oli vielä syödä pääruokakin, niin sitä tavoitetta ei annoskoko palvellut. Olisi pitänyt ehkä jo etukäteen kommunikoida, että aikomus on syödä vielä pääruokakin ja silloin annos olisi osattu tehdä vähän maltillisemman kokoiseksi.
Pastojen kanssa pääsimme myös maistelamaan ravintolassa tarjoiltavia natuviinejä. Oli mahtava kuunnella, kun omistaja kertoi heillä myynnissä olevista natuviineistä, jotka pyritään valitsemaan niin, että rypäleet kasvaisivat vulkaanisella maaperällä. Oli kiva kuunnella kuinka innostuneesti hän näistä viineistä kertoi ja sanoi itse hyljänneensä perinteiset viinit kokonaan. Ja olivathan ne hyviä viinejä. Maistoimme kahta erilaista vulkaanista natuviiniä ja näistä etenkin ensimmäinen jäi vahvasti mieleen poikkeavana jopa natuviinien kategoriassa, jotka itselle eivät niin äärettömän tuttuja kuitenkaan ole.
Viinien maistelu oli siinäkin mielessä sopivaa, koska pastojen täyttämä vatsa kaipasi vähän lepoa ennen pääruokia ja pyysimme pientä taukoa tähän kohtaan.
Pääruoaksi meille tuli ankkaa, pihviä ja turskaa, joista minä valitsin itselleni ankan. Pääruoka oli senkin takia saatava syödä, että saimme maisteilla myös punaista vulkaanista natuviiniä, joka toimikin ankka-annoksen kanssa todella hyvin. Ankka ja entrecote olivat sekä luomua, että lähituotantoa ja kyllä se luomuliha vaan useimmiten, kuten tälläkin kertaa, paremmalta maistuu. Maistoin hieman myös kolmatta turska-annosta, joka sekään ei ollut huono, mutta ei mielestäni aivan yltänyt kahden muun annoksen tasolle.
Alkuruoat, reilu pasta-annos ja pääruoka olivat tehneet tehtävänsä ja olo oli hieman tukala. Omistajalla oli tähän kohtaan pelisilmää ja hän ehdotti ruoan painikkeeksi limoncelloa. Jälkiruoan olin jo päättänyt olla syömättä, mutta yksi seurueestamme oli jo aiemmin vieraillut ravintolassa ja pakotti meidät maistamaan paikan cannoleja, jotka ovat kuulemma syntisen hyviä. Onneksi ne ovat myös melko pieniä, joten pakkohan niitä oli maistaa. Oikein hyviä cannellonit olivatkin, mutta tässä kohtaa ruokahalu oli jo sen verran hyvin tyydytetty, että ehkä niistä ei osannut niin paljon nauttia, vaikka kahvin kyytipoikana menivätkin oikein hyvin.
Nyt oli ruokailu suoritettu, mutta omistajan tullessa kysymään haluammeko vielä jotain, kuulin suustani tulevan lauseen "yksi Hendrick’s gt kiitos". Tähän mennessä olimme juoneet vain viiniä, paitsi yksi seurueestamme, joka ei juo alkoholia, oli nauttinut parikin kappaletta alkoholittomia gin & toniceja. Varmaan tästä johtuen gt-hammastani oli alkanut kolottamaan.
Juttelimme vielä lopuksi omistajan kanssa ja kehuin hänelle, että Jahu on loistava italialainen ravintola. Hän otti tyytyväisenä kehut vastaan, mutta huomautti, että kyseessä ei ole italialainen ravintola. Tällaista ei tosiaan missään ollut sanottukaan, mutta sellainen mielikuva minulle oli paikasta muodostunut. Muun muassa itsetehdyt pastat, limoncello ja jälkkäricannelonit olivat vieneet mielikuvani saapasmaan suuntaan. Tähän yhdistettynä laadukkaat, pääosin orgaaniset viinit, toivat kokonaisuudesta jotenkin mieleen Suomessa jo kulttimaineeseen nousseen Baskeri ja Basso -ravintolan. Tämä lienee sellainen kehu, että sitä ei tarvitse sen enempää selitellä ja tähän on hyvä lopettaa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kauppatorin kupeeseen vuonna 2016 avautunut merikylpylä Allas Sea Pool tarjoaa niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin monenlaista tekemistä vuoden ympäri. TableOnlinen kautta on varattavissa pöydät Altaan illallisravintola Wine & Dineen.
Altaalle kannattaa toki mennä muistakin syistä kuin vain ruoan vuoksi – ihan jo vaikka sieltä avautuvien huikeiden maisemien takia! Saunan ja uimisen lisäksi tiloissa järjestetään paljon suosittuja konsertteja.
Saavutpa paikalle sitten uimaan tai katselemaan maisemia, kannattaa kuitenkin aina muistaa jättää aikaa myös ruokailuille. Ravintolan sisätilat, ulkoterassi sekä lasitettu terassi vastaavat Suomen kesän jokaiseen mahdolliseen tarpeeseen ja jatkavat sitä vielä pitkälle syksyyn.
Allas Wine & Dinen menu on mukavan lyhyt, mutta se toimii varmasti moneen makuun. Ruokatuote on skandinaavista ja painottui ainakin testikerralla vahvasti kalaan, mikä taas on mukavasti sidoksissa ikkunoista avautuvaan merimaisemaan.
Illallisella meille suositeltiin keittiömestarin suositusmenua ja sehän me mielellään testattiin, muutaman hyvän drinkin kera. Napakkaan drinkkilistaan on onnistuttu keräämään hyvä ja hieman erikoisiakin vaihtoehtoja, jotka myös toteutettiin taidolla. Elokuun lopulla yllättänyt kuuma sää suosi meitä ja monia muita Altaalle iltaa viettämään tulleita. Paikan ruokapuoli pysyi kuitenkin vielä alkuillasta aika tyhjänä ja niinpä me saatiin ruoat todella nopeasti.
Suositusmenu sisälsi nuotioperunaa mädillä ja hapankermalla, paistettua nieriää voi-fenkolikastikkeella (tai vaihtoehtoisesti possua) sekä sesongin jälkiruoan, joka testikerralla oli mantelikakkua ja lakkaa.
Ajankohtainen nuotioperuna-alkuruoka räjäytti jo heti potin. Se oli mahtava yhdistelmä pehmeäksi paahdettua perunaa, suolaista mätiä ja lempeää hapankermaa, nam! Pääruoan kala oli erinomaisesti paistettu ja reilunkokoinen annos vei taatusti isommankin nälän mennessään. Kevyen kesäiset suositusvalkoviinit olivat valittu hyvin makuja tukemaan.
Allas Sea Pool kuvailee, että ”Allas Wine & Dine taipuu arkeen, juhlaan ja iltoihin, jotka alkavat arjesta ja päätyvät juhlaan.” Mielestäni lause sopii erittäin hyvin kyseiselle ravintolalle. Hyvä ruoka ja huikeat näkymät niin kaupunkiin kuin merelle tekevät mistä tahansa ruokailusta juhlan.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Heinäkuussa Korkeavuorenkadulle auennut Paisano edustaa vielä toistaiseksi harvinaista keittiötä suomessa, nimittäin filipiiniläistä. Toisaalta Paisano muistuttaa olevansa 'new filipino kitchen' eikä perinteinen filippiiniläiskeittiö, joka antaa annosten suunnittelussa enemmän liikkumavaraa ja vapauden erilaisille twisteille.
Ravintolan taustalla on käytännössä sama taustajoukko kuin Pobressa, kuten Justine Caoibes, mutta hän korostaa Paisanon koostuvan kirjaimellisesti paisanosta, eli perheestä tai ystäväporukasta (voi myös tarkoittaa talonpoikaa/maalaista) eikä ketään ole tarkoitus nostaa erikseen esille.
Mielenkiintoinen lista on paljon monipuolisempi kuin Paisanon sisarravintolassa Pobressa. Keittiö uudessa ravintolassa on huomattavasti isompi ja grilli, jota ei ollut mahdollista saada Kampin Pobreen, mahdollistaa monipuolisemmat valmistusmenetelmät.
Kahdestakymmenestä annoksesta olen nyt kahdella käyntikerralla ehtinyt testata viisitoista, eikä eteen ole sattunut yhtään hutia. Liha-annokset sekä merenelävät (etenkin grillattu kalmari) ovat Paisanossa erinomaisia, mutta kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ansaitsevat erityismaininnan. Näistä erikseen haluan nostaa esille munakoison, käsintehdyt nuudelit sekä sormisyötäväksi tarkoitetun bataattiannoksen.
Vaikka aiemmin Kamppiin auennut sisarravintola Pobre Filipino olikin oiva ravintola kaikin puolin, ei se jostain syystä päätynyt kantapaikaksi, mutta kahden erittäin onnistuneen käynnin myötä Paisano näyttää päätyvän sellaiseksi. Siellä kun kaikki asiat kohtaavat mukavan herkullisessa harmoniassa. Hinta-laatusuhde illalliselle on erinomainen sekä jokainen yksittäinen osa-alue kerää helposti neljä tai viisi tähteä: cocktailit, sisusta, tunnelma, ruokalista läpi linjan, musiikki, palvelu.
En varmasti ole ainoa, joka on hurahtanut tähän rentoon illallistamiseen, missä on helppo tilata pöytä täyteen erilaisia makupaloja ja tilata viiniä sekä cocktaileja yksi toisensa jälkeen pelkäämättä loppuillan laskua. Tämä trendi on kailtaisteni ravintolakävijöiden onneksi näkynyt viimeaikoina vahvasti Helsingissä ja pikkuhiljaa muissakin kaupungeissa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsinkiin junantuomana reilut 20 vuotta sitten saapuneena pääkaupunkiseutu on tullut jo melko tutuksi. Vesiltä käsin kaupunkiin tosin ei ole tullut niin paljon tutustuttua, mitä nyt silloin tällöin tulee mentyä lautalla Suomenlinnaan tai Lonnaan. Oli siis kiva ajatus lähteä Royal Linen illallisristeilylle. Laiva lähti lauantai-iltana klo 19 kolera-altaalta. Vaihtelevan kesän jälkeen sattui olemaan mukavan kaunis elokuinen ilta, joka sopi loistavasti saaristoristeilylle. Ruokailu tapahtuu lautan sisätiloissa, joten huonommallakin kelillä illallisristeily onnistuu, mutta fiiliksen ja näkyvyyden nimissä toki auringonpaiste oli parempi vaihtoehto.
Risteily käynnistyy kapteenin puheella, jossa hän toivottaa vieraat tervetulleeksi ja kertoo lyhyesti risteilynkulusta. Risteilyn kesto on kaksi ja puoli tuntia, ja sen aikana nauhoitukset kertovat ohittamistamme kohteista. Sekä kapteenin puhe, että kuulutukset tulevat suomeksi ja englanniksi, joten myös ulkomaalaiset vieraat ymmärtävät kerrotut tarinat. Voisi kuvitella, että tällainen risteily onkin enemmän turisteille suunnattu, mutta yllätyksekseni valtaosa ruokailijoista puhui suomea. Samaan aikaan on myös mahdollista tehdä sightseeing risteily laivan yläkannella ja sinne tuntui suuntaavaan enemmän aasialaisia turisteja.
Olimme myös juhlimassa vaimon syntymäpäivää, joten siksikin alkuun sopi hyvin ottaa kuohuvat samalla kun aluksemme lipui Suomenlinnan ohi. Ruokia ei tarvinnut valita, koska tarjolla on kolmen ruokalajin illallinen, josta on kaksi erihintaista vaihtoehtoa tarjolla. Kalliimmassa on pääruokina naudan sisäfilettä tai nieriää ja jälkiruoka on upgreidattu mustikkapiirakasta suklaafondanttiin ja nämä valinnat olimme jo tehneet etukäteen. Aikaa oli hyvin siis keskittyä proseccon siemailuun ja maisemien katseluun.
Kuulutuksien volyymi ulkona näkyvistä kohteista oli juuri sopivalla tasolla. Tai hieman joutui pinnistelemään ne kuullakseen, mutta toisaalta ne eivät häirinneet keskustelua, mikäli ei ollut niin kiinnostunut selostuksista.
Illallisen aloitti Saariston tapaslautanen, joka sisälsi Skagenia, lohicevicheä ja savulohta. Hyvä kyytipoika tälle lautaselle oli suppeahkolta viinilistalta löytynyt Sauvignon Blanc. Tapaslautasen komponenteista kaikki kolme olivat hyviä. Loheen oli saatu yllättävän vahva savun maku mukaan ja kun itse raaka-aine oli tuoretta ja suolaa oli sopivasti niin avot. Cevichessä oli lohipalat jätetty melko isoiksi, mutta niissä oli hyvä happo mukana, joten nekin katosi nopeasti lautaselta. Skagen taas on omia ehdottomia alkuruokasuosikkejani ja ei pettänyt tälläkään kertaa. Kun se vielä tarjoiltiin saaristolaisleivällä, eikä paahtoleivällä, niin kyllä kelpasi.
Alkuruoan jälkeen katseltiin taas rauhoittavaa merimaisemaa ja keskusteltiin henkeviä siihen asti kun pääruoat saapuivat. Seuralaiselle tuli nieriä annos ja minulle naudan sisäfile. Laivan viininä oli Cabernet Sauvignon, jonka päätin nauttia pihvin kanssa seuralaisen jatkaessa Sauvignon Blancin juomista. Olin tilannut pihvini medium miinuksena, koska valitettavan usein pihvin saa lautaselle astetta pyydettyä kypsempänä. Nyt pihvi kuitenkin tuli lautaselle juuri sopivan verisenä punaviinikastikkeen ja röstiperunan kera. Vaimon nieriä annos oli myös mukavan rapsakaksi paistettu ja hyvin suolattu.
Itsellä oli pienet epäilykset laivan ruokien suhteen. Pelkona siis oli, että kokemus on pääosin turisteille suunnattu ja ruoat olisi valmistettu vain katteen maksimointia ajatellen. Tämä pelko oli onneksi turha ja kaikki syömämme annokset olivat hyviä ja pieteetillä valmistettuja. Hintataso illalliselle oli samaa luokkaa kuin kolmen ruokalajin illalliselle maissa. Täytyy myös mainita, että alkuruoaksi nautittu laivan tapaslautanen vastasi lähestulkoon kolmea annosta, joten ”vain” kolmen ruokalajin illallinen kyllä vastasi helposti kulinaristiin tarpeisiin ja myös vatsa tuli sopivasti täyteen. Kokemuksena tämä oli siis sellainen jota voi lämpimästi suositella. Vaikka ei olisikaan kiinnostunut niin paljon Helsingin itä-saaristosta ja sen nähtävyyksistä, niin voi olla mukavaa vaihtelua nauttia illallinen merimaisemia katsellen.
Varaa pöytä TableOnlinesta Royal Linen illallisristeilylle Helsinkiin tai Espooseen
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Vallilassa sijaitsevan Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteyteen keväällä 2019 avautunut Bistro K varmistaa, että teatterissa kävijöiden illasta tulee täydellinen elämys myös ruoan ja juoman suhteen. Musiikkiteatteri Kapsäkin ohjelmisto on täynnä upeita esityksiä, joiden yhteyteen kannattaa varata aikaa illalliselle. Myös ravintolan pienellä lavalla nähdään aika ajoin ohjelmaa, josta ravintola tiedottaa esimerkiksi TableOnlinessa. Vaikka teatteri ei olisikaan juttusi, kaikkien kansalaisoikeuksiin kuuluu itsensä hemmottelu ja tästä syystä tervetulleita Bistro K:hon ovat kaikki hyvästä ruuasta ja juomasta nauttivat, kuten myös minä ja avecini.
Astuessamme ravintolaan sisään Iloinen tarjoilija riensi ovelle vastaan ja ohjasi meidät pöytään. Ravintolan yleisilmapiiri oli rento, mutta samalla erittäin siisti ja arvokkaan oloinen. Ravintolatila remontoitiin ennen kevään avajaisia ja tilat tehtiin sopiviksi myös juhla- ja kokouskäyttöön.
Bistro K:ssa uudistui juuri ruokalista ja olimme silmäilleet jo sitä TableOnlinesta hieman ennakkoon. Pöytiin istuttuamme ja saatuamme menut, alkoi kuitenkin vielä tiukka, viimehetken pohdinta alkupaloista. Minulle päätös oli selkeä, koska olin jo ennakkoon päättynyt haluavani maistaa Herkkulankkua. Avecillani puolestaan meinasi iskeä valinnanvaikeus, joten päätimme lopulta ottaa takuuvarman Toast Skagenin herkkulankun vierelle ja maistella näitä kahta ristiin. Herkkulankusta päällimmäiseksi mieleen jäi tryffelimajoneesi, joka kruunaasi rapeaksi paistetun leivän täydellisesti.
Lähiruokaa arvostavana päätin itse tilata pääruoaksi Liljåås gårdin lammaspullapastan, jonka liha tulee tarjoilijan mukaan suoraan omistajien lammastilalta. Pakko sanoa, että nämä suussa sulavat lammaspullat makuelämystä täydentävän kastikkeen kera yllättivät kokeneemmankin mummolassa vierailleen lapsenlapsen.
Kalaruokia rakastava avecini puolestaan valitsi Haukiwallenberg & omena-beurre blancin pääruoaksi. Se mitä aveciani tunnen, pystyi jo hänen kasvoillensa leviävästä hymystä päätellä, annosvalinnan osuneen oikeaan. Maistoin myös itse tätä kyseistä herkkua ja huolimatta ennakkoluuloistani haukea kohtaan, taidan ensi kerralla myös itse valita tämän.
Täyttävien alkupalojen ja pääruokien jälkeen jälkkäriksi kaipasin jo jotain pirteää ja raikasta. Tämä oli onneksi otettu taidokkaasti huomioon menun suunnittelussa ja listalta löytyi juuri se mitä tähän hetkeen kaipasin, nimittäin Lime- kookos pannacotta. Raikas ja suussa sulava pannacotta koristeltuna orvokinlehdillä kruunasi illan täydellisesti. Avecillani puolestaan on täysin oma vatsa herkkuja varten, joten hänen jälkiruoka valintansa oli Uuniomenaa & vaniljajäätelöä, joka oli juuri sopivan täyteläinen ja voinen.
Pöydän ennakkoon varaavat pääsevät maistelemaan Bistro K:n uutta menua elokuun loppuun saakka tarjoushintaan.
Varaa pöytä TableOnlinesta Bistro K, Hämeentie 68 Helsinki
Jani/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Nimellään hämmästyttänyt Kuusi Palaa on uusi ravintolatulokas Mannerheimin tiellä Helsingissä, uudelleen avatun hotelli Marskin yhteydessä. Pieteetillä suunniteltu ravintola on ilo silmälle ja koko vierailun ajaksi löytyy hauskoja yksityiskohtia ihailtavaksi niin kattauksesta kuin sisustuksestakin. Erityismaininta jo heti alkuun pöydän kattaukselle.
Myös cocktaillista ansaitsee huomiota, sillä Kuudessa Palassa kaikkia listan juomia on saatavilla normaalin sekoitussuhteen lisäksi puolikkaalla alkoholiannoksella ja mocktailina.
Alkuun valitsemme pieniä suomalaistapashenkisiä alkupaloja Kuusi palaa. Tai Puoli kuusi (3) molemmille, miten asian haluaakaan ajatella. Valinta on vaikea, sillä kaikki alkuruokapalat vaikuttavat mielenkiintoisilta. Päädymme lopuilta valintoihimme ja sovimme maistelevamme annoksia ristiin, joka osoittautuu toimivaksi ja aika ruokaisaksi ratkaisuksi.
Valitsemamme Kuusi palaa tuodaan hauskasti pöytään laudalla, jolle pieni koroke onkin tarpeen laskutilan vähyyden vuoksi. Valitsimme riimihärkää ja perunaa, tartaria, kyssäkaalipannacottaa, siikaa ponzu-soijalla, kanttarelli-riisipallon ja luumutomaattia Wästerbotten-kreemillä.
Kaikki kuusi annosta on aseteltu hauskasti esille ja ne ovat erittäin herkullisia. Tartar sulaa suuhun, siika on maustettu mainiosti ja merikoralli tuo siihen hyvää rapsakkuutta. Myös tomaattiannos on raikkaan erilainen ja erityisesti kyssäkaalipannacotta yllättää. Joskus siis kannattaa ehdottomasti poistua omalta makumukavuusalueelta, se voi palkita positiivisesti.
Pääruoaksi valikoituu Puruveden pannuahvenet ja entrecote. Ahvenet tarjoillaan korvasieniraviolin kanssa, jossa sieni on todellakin pääosassa, kuten kuuluu. Entrecote on iso ja maistuva annos. Myös parmesaaniranskalaiset ovat todella hyvät ja niissä on riittävästi parmesaania. Kattauksen viimeistelevät tyylikkäästi mustat ja kultaiset aterimet.
Mitä jälkiruokaan tulee, mielestäni poksukarkit on parasta mitä jälkiruokaan voi piilottaa ja tuskin kukaan on koskaan syönyt huonoja mokkapaloja. Siksi Mokka6palaa oli ehdoton valinta suklaaleivoksine ja paukkuströsseleine. Myös, tuhtia suklaata raikkaampi ja kevyempi valinta, Coupe Romanov oli oikein mainio lopetus illalliselle.
Kuuteen Palaan (Mannerheimintie 10, Helsinki) voi tehdä pöytävarauksen TableOnlinesta illallisen lisäksi myös aamiaiselle ja lounaalle.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Loppuvuodesta 2018 avautunut toinen, ja Kallion ensimmäinen, Bar Cón on herättänyt paljon kiinnostusta Bottomless Bruchillaan. Tälläkin brunssilla saa toki syödäkseen, mutta normaalista poiketen 2 tunnin kattauksen aikana saa myös juoda Cavaa niin paljon kuin hyvälle tuntuu. Ei ihme, että brunssi houkuttaa. En edes yritä kieltää, etteikö päättymätön skumppatarjoilu kuulostaisi todella kokeilemisen arvoiselle.
Kesällä Bar Cón tarjoilee Bottomless Brunchiaan vain Flemarilla. Kampin Korttelissa brunssitarjoilu jatkuu taas syksyllä. Tässä uudemmassa ravintolassa en ollutkaan vielä ennättänyt käydä, joten mikäpä olisi parempi tapa tutustua siihen kuin brunssi - ja Cava. Ravintolan eteen on rakentunut kesän aikana myös tosi kiva terassi, joten lämpimien kesäkelien palattua se täyttyy varmasti nopeasti Kallion kulkijoista.
Bar Cóneihin tuodaan raaka-aineita Espanjasta valikoiduilta toimittajilta, jotta autenttisuus säilyy ja tyyli saadaan pysymään halutunlaisena. Fiilis ravintolassa onkin varsin espanjalainen tilan värikkään ulkoasun ja taustalla soivan musiikin ansiosta.
Brunssi kokonaisuudessaan oli erittäin laadukas ja ehdoton kunniamaininta täytyy antaa todella maukkaalle lohicevichelle. Lisäksi tarjolla oli useita salaatteja, huikean hyvää Manchegoa ja Salchichónia leikkeleenä. Erityisesti fenkoli-mereneläväsalaatti ja meloni-fetasalaatti yllättivät raikkaudellaan.
Vaikka salaateista ja tapaksista vatsansa saa jo takuuvarmasti täyteen, oli lämmintä ruokaa tarjolla sekä lihansyöjille että kasvisten ystäville. Mukavana yksityiskohtana pöytiin tarjoillaan myös patatas bravas -perunoita, jotka lämpiminä sulivat suuhun.
Eikä tälläkään brunssilla toki jälkkäreitä oltu unohdettu. Makeiden jälkiruokien lisäksi tarjolla on hedelmiä, jotka tuovat mukavasti vastapainoa raskaammille tarjoiluille.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kevät keikkuen tulevi ja nyt se oli keikahtanut taaksepäin kohti talvea, kun olimme menossa testaamaan yhtä kaupungin kuumimmista uusista ravintoloista, Hello Strangeria. Tämä vuodenaikoihin liittyvä aloitus on siinä mielessä oleellinen tässä tapauksessa, että kyseisessä ravintolassa on todella mukava sisäpihan terassi, jossa olin toivonut ruokailevani vielä eilen, kun lämpötila huiteli hellerajoilla. Kymmenen astetta pudonnut lämpötila ajoi meidät kuitenkin ruokailemaan sisälle.
Hello Strangerista on moneksi. Paikasta löytyy erillinen baari ja ravintolasali ja sisäpihan terassi. Maailmalla tämänkaltaiset ”täyden palvelun talot” ovat yleisempiä, mutta Suomessa vastaava konsepti ei ole oikein onnistunut vielä lyömään läpi. Ehkäpä tässä tulee nyt tämän aallon edustaja, joka viimein tässä onnistuu. Edellytykset siihen ainakin ovat kohdillaan, sillä jokainen ravintolan osioista toimii todella hyvin. Ruokapuoleen on panostettu kiinnittämällä keittiöön Thomas Hudson, joka on hankkinut kannuksensa useissa huippuravintoloissa ja pyörittämällä omaa Säsong –popup ravintoloiden sarjaa yhdessä nykyään Pasilan Plattassa mestaroivan Markus Fogelholmin kanssa.
Baaripuolen (ja toki myös ravintolan) vetonaulana toimivat laadukkaat drinkit ja sisäpihan terassi taas on todellinen janoisen keidas vain noin 200 metrin päässä rautatieasemasta. Tämä rauhaisa keidas tosin muuttuu aika ajoin DJ:n myötä vähän vähemmän rauhaisaksi paikaksi illanviettoon. Keskeisestä sijainnista huolimatta asukkaita ei sisäpihan terassin ympärille ole, joten bileet siellä jatkuvat viikonloppusin aina kello neljään saakka.
Ravintolan drinkeistä olin kuullut jo ennen tätä ensimmäistä vierailuani siellä ja siksi illallinen piti ehdottomasti aloittaa maistamalla jotain niistä. Valinta ei ollut aivan helppo, mutta päädyimme valitsemaan Hello I love you! ja Penny Lane -nimiset cocktailit. Molemmat cocktailit vahvistivat ennakko odotusta hyvistä cocktaileista.
Alkudrinkkejä siemaillessa päätimme nauttia Chef’s menun, joka koostuu neljästä keittiötä hyvin edustavasta ruokalajista. Ensimmäiseksi pöytäämme tuli markrillitartar, joka oli maultaan yllättävän vahva annos. Makrillin vahvaa suolaisuutta ja ”sillimäisyyttä” (taisin juuri keksiä uuden kuvailun ruoalle) tasapainotti majoneesipohjainen kastike. Ei ihan perinteisen kevyt aloitus menulle. Ja tämä onkin ehdottomasti Hello Strangerin vahva puoli, että annoksissa on sopivasti yllätyksellisyyttä eikä tyydytä pelkästään seilamaan tutuissa ja turvallisissa vesissä.
Toinen annos oli parsaa hollandaisekastikkeella, joka edustaa perinteikkäämpää keittämistä. Tämä taas toi esiin Hello Strangerin mainostamaa sesonkeihin keskittymistä. Annokseen pientä twistiä toi hollandaisekastikkeen savuisuus, joka yhdessä grillatun parsan kanssa sai annoksesta todella herkullisen. Oli vaikeuksia olla nuolematta lautasta lopuksi. Jos kukaan ei kerro eteenpäin, niin voin tunnustaa näin meidän kesken, että en siinä tainnut ihan onnistuakaan.
Pääruoaksi meille tuli grillattua härkää keittiömestari Hudsonin luottotoimittajalta, tilan nimi pääsi kuitenkin jo unohtumaan. Tähän annokseen särmää toi pippurikastike, jossa oli Sichuanin pippuria ja lisukkeena höyrystettyä purjoa. Sichuanin pippuri toi kivasti pientä kihelmöintiä kieleen ja vaimon mukaan se jopa puudutti kielen. Itse en tällaista havainnut, mutta olenkin epäillyt vaimolla olevan pieniä ongelmia makunsa suhteen. Siis muutenkin kuin miesmaun.
Annokset eivät olleet mitään superisoja, mutta siitä huolimatta kolmen ruokalajin jälkeen ei ollut enää suurempaa ruokahalua jäljellä, kun jälkiruoka tuli pöytään. Sekin kuitenkin meni alas ihan sujuvasti, vaikka itsellä oli jo ajatukset paikan houkuttelevassa drinkkilistassa, josta halusin ehdottomasti vielä digestiiviksi testata yhden juoman lisää. Päädyin valitsemaan ginipohjaisen raparperijuoman, josta löytyi myös Aperolia, Camparia ja kananmunanvalkuaista. Kyseessä ei siis ehkä ollut ihan perinteinen drinkki, mutta ah, niin herkullinen.
Tähän Rhubarbieri -drinkkiin oli hyvä lopettaa illallinen.
Yhteenvetona voisi sanoa, että Helsingissä on ehdottomasti tilaa tällaiselle fun diningiksikin joskus mainitulle paikalle. En ole ihan varma, mistä tämä nimitys tulee, mutta ehkä se kertoo tietynlaisesta helposti lähestyttävyydestä ja kekseliäisyydestä ruoka- ja juomalistan suhteen, jossa ei liikaa kunnioiteta perinteisiä kaavoja, mutta samaan aikaan panostetaan täysillä niiden laatuun ja ennen kaikkea ihmisten viihtymiseen, me like.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Saattaa olla, että olen hieman puolueellinen kommentoimaan kymenlaaksolaisia ravintoloita, mutta olin varsin ilahtunut kuullessani Kouvolaan avautumassa olevasta laadukkaasta ravintolasta, johon pääsinkin tutustumaan sen oltua muutaman viikon auki.
Vanhaan liikehuoneistoon Kouvolan kävelykadun reunalle remontoitua BASE Kitchen & Loungea kierävät isot ikkunat ja avoin tila on tyylikkään viihtyisä. Sisäkuvia Basesta kannattaa käydä vilkaisemassa ravintolan sivuilta TableOnlinessa.
Base Kitchen & Loungessa on myös kiva lounge-puoli, kuten nimikin kertoo ja siellä nautittavaksi tai menun aperetiiviksi sopii ravintolassa taidokkaasti tehdyt cocktailit.
Tiiviiltä ruokalistalta löytyy tartaria, joten minulle alkuruoan valinta oli helppoa. Tartarissa on hyvä liha ja selleriä on käytetty useammalla tavalla kekseliäässä annoksessa.
Avecini valitsevat alkuruoaksi parsaa ja nokkosta sekä siikaa ja piimää. Hentojen parsojen makuja hauskan kirpeä nokkoskastike korostaa mukavasti. Siika-annos oli aika pieni ja koska maut olivat erittäin kohdallaan, olisi avecini syönyt sitä mieluusti enemmänkin. Piimän ja kalan ohessa oli rapeaa tekstuuria tuovaa leipää.
Pääruoaksi söin keväisen raikasta sitruunarisottoa ja avecini valitsivat kuhaa ja härkää, jotka olivat molemmat sekä kauniita että isoja annoksia. Pienten alkuruokien ja isompien pääruokien kombo vaikutti toimivalta. Avecini kehui kalassa olevan hyvän paistopinnan ja aidon maun.
Myös jälkiruoat edustivat isompaa annoskokoa, mikä on aina iloinen asia ja mainitsemisen arvoista on myös annosten kaunis esillelaitto. Juustot eivät petä koskaan ja marjapavlovassa ihastuttivat sokeroidut kuusenkerkät. Raikkaan ja pehmeän raparperin ja maukkaan pistaasikakun yhdistelmä toimi hyvin myös kolmannessa jälkiruoassa.
Varsinkin Asuntomessujen aikaan ennustan ravintolalle paljon myös turistivieraita. Varaa pöytä TableOnlinesta BASE kitchen & lounge Keskikatu 7, Kouvola.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.