TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Loppuvuodesta 2018 avautunut toinen, ja Kallion ensimmäinen, Bar Cón on herättänyt paljon kiinnostusta Bottomless Bruchillaan. Tälläkin brunssilla saa toki syödäkseen, mutta normaalista poiketen 2 tunnin kattauksen aikana saa myös juoda Cavaa niin paljon kuin hyvälle tuntuu. Ei ihme, että brunssi houkuttaa. En edes yritä kieltää, etteikö päättymätön skumppatarjoilu kuulostaisi todella kokeilemisen arvoiselle.
Kesällä Bar Cón tarjoilee Bottomless Brunchiaan vain Flemarilla. Kampin Korttelissa brunssitarjoilu jatkuu taas syksyllä. Tässä uudemmassa ravintolassa en ollutkaan vielä ennättänyt käydä, joten mikäpä olisi parempi tapa tutustua siihen kuin brunssi - ja Cava. Ravintolan eteen on rakentunut kesän aikana myös tosi kiva terassi, joten lämpimien kesäkelien palattua se täyttyy varmasti nopeasti Kallion kulkijoista.
Bar Cóneihin tuodaan raaka-aineita Espanjasta valikoiduilta toimittajilta, jotta autenttisuus säilyy ja tyyli saadaan pysymään halutunlaisena. Fiilis ravintolassa onkin varsin espanjalainen tilan värikkään ulkoasun ja taustalla soivan musiikin ansiosta.
Brunssi kokonaisuudessaan oli erittäin laadukas ja ehdoton kunniamaininta täytyy antaa todella maukkaalle lohicevichelle. Lisäksi tarjolla oli useita salaatteja, huikean hyvää Manchegoa ja Salchichónia leikkeleenä. Erityisesti fenkoli-mereneläväsalaatti ja meloni-fetasalaatti yllättivät raikkaudellaan.
Vaikka salaateista ja tapaksista vatsansa saa jo takuuvarmasti täyteen, oli lämmintä ruokaa tarjolla sekä lihansyöjille että kasvisten ystäville. Mukavana yksityiskohtana pöytiin tarjoillaan myös patatas bravas -perunoita, jotka lämpiminä sulivat suuhun.
Eikä tälläkään brunssilla toki jälkkäreitä oltu unohdettu. Makeiden jälkiruokien lisäksi tarjolla on hedelmiä, jotka tuovat mukavasti vastapainoa raskaammille tarjoiluille.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kevät keikkuen tulevi ja nyt se oli keikahtanut taaksepäin kohti talvea, kun olimme menossa testaamaan yhtä kaupungin kuumimmista uusista ravintoloista, Hello Strangeria. Tämä vuodenaikoihin liittyvä aloitus on siinä mielessä oleellinen tässä tapauksessa, että kyseisessä ravintolassa on todella mukava sisäpihan terassi, jossa olin toivonut ruokailevani vielä eilen, kun lämpötila huiteli hellerajoilla. Kymmenen astetta pudonnut lämpötila ajoi meidät kuitenkin ruokailemaan sisälle.
Hello Strangerista on moneksi. Paikasta löytyy erillinen baari ja ravintolasali ja sisäpihan terassi. Maailmalla tämänkaltaiset ”täyden palvelun talot” ovat yleisempiä, mutta Suomessa vastaava konsepti ei ole oikein onnistunut vielä lyömään läpi. Ehkäpä tässä tulee nyt tämän aallon edustaja, joka viimein tässä onnistuu. Edellytykset siihen ainakin ovat kohdillaan, sillä jokainen ravintolan osioista toimii todella hyvin. Ruokapuoleen on panostettu kiinnittämällä keittiöön Thomas Hudson, joka on hankkinut kannuksensa useissa huippuravintoloissa ja pyörittämällä omaa Säsong –popup ravintoloiden sarjaa yhdessä nykyään Pasilan Plattassa mestaroivan Markus Fogelholmin kanssa.
Ensi tutustuminen Hello Strangerin drinkkeihin oli miellyttävä
Baaripuolen (ja toki myös ravintolan) vetonaulana toimivat laadukkaat drinkit ja sisäpihan terassi taas on todellinen janoisen keidas vain noin 200 metrin päässä rautatieasemasta. Tämä rauhaisa keidas tosin muuttuu aika ajoin DJ:n myötä vähän vähemmän rauhaisaksi paikaksi illanviettoon. Keskeisestä sijainnista huolimatta asukkaita ei sisäpihan terassin ympärille ole, joten bileet siellä jatkuvat viikonloppusin aina kello neljään saakka.
Kurkumalla maustettua itse tehtyä leipää
Ravintolan drinkeistä olin kuullut jo ennen tätä ensimmäistä vierailuani siellä ja siksi illallinen piti ehdottomasti aloittaa maistamalla jotain niistä. Valinta ei ollut aivan helppo, mutta päädyimme valitsemaan Hello I love you! ja Penny Lane -nimiset cocktailit. Molemmat cocktailit vahvistivat ennakko odotusta hyvistä cocktaileista.
Chef's menun räväkkä makrillialoitus
Alkudrinkkejä siemaillessa päätimme nauttia Chef’s menun, joka koostuu neljästä keittiötä hyvin edustavasta ruokalajista. Ensimmäiseksi pöytäämme tuli markrillitartar, joka oli maultaan yllättävän vahva annos. Makrillin vahvaa suolaisuutta ja ”sillimäisyyttä” (taisin juuri keksiä uuden kuvailun ruoalle) tasapainotti majoneesipohjainen kastike. Ei ihan perinteisen kevyt aloitus menulle. Ja tämä onkin ehdottomasti Hello Strangerin vahva puoli, että annoksissa on sopivasti yllätyksellisyyttä eikä tyydytä pelkästään seilamaan tutuissa ja turvallisissa vesissä.
Kirjoittaessakin tulee vesi kielellä parsa-annoksesta
Toinen annos oli parsaa hollandaisekastikkeella, joka edustaa perinteikkäämpää keittämistä. Tämä taas toi esiin Hello Strangerin mainostamaa sesonkeihin keskittymistä. Annokseen pientä twistiä toi hollandaisekastikkeen savuisuus, joka yhdessä grillatun parsan kanssa sai annoksesta todella herkullisen. Oli vaikeuksia olla nuolematta lautasta lopuksi. Jos kukaan ei kerro eteenpäin, niin voin tunnustaa näin meidän kesken, että en siinä tainnut ihan onnistuakaan.
SIchuanin pippurilla terästettyä härkää
Pääruoaksi meille tuli grillattua härkää keittiömestari Hudsonin luottotoimittajalta, tilan nimi pääsi kuitenkin jo unohtumaan. Tähän annokseen särmää toi pippurikastike, jossa oli Sichuanin pippuria ja lisukkeena höyrystettyä purjoa. Sichuanin pippuri toi kivasti pientä kihelmöintiä kieleen ja vaimon mukaan se jopa puudutti kielen. Itse en tällaista havainnut, mutta olenkin epäillyt vaimolla olevan pieniä ongelmia makunsa suhteen. Siis muutenkin kuin miesmaun.
Aterian lopetus
Annokset eivät olleet mitään superisoja, mutta siitä huolimatta kolmen ruokalajin jälkeen ei ollut enää suurempaa ruokahalua jäljellä, kun jälkiruoka tuli pöytään. Sekin kuitenkin meni alas ihan sujuvasti, vaikka itsellä oli jo ajatukset paikan houkuttelevassa drinkkilistassa, josta halusin ehdottomasti vielä digestiiviksi testata yhden juoman lisää. Päädyin valitsemaan ginipohjaisen raparperijuoman, josta löytyi myös Aperolia, Camparia ja kananmunanvalkuaista. Kyseessä ei siis ehkä ollut ihan perinteinen drinkki, mutta ah, niin herkullinen.
Tähän Rhubarbieri -drinkkiin oli hyvä lopettaa illallinen.
Drinkkilopetus
Yhteenvetona voisi sanoa, että Helsingissä on ehdottomasti tilaa tällaiselle fun diningiksikin joskus mainitulle paikalle. En ole ihan varma, mistä tämä nimitys tulee, mutta ehkä se kertoo tietynlaisesta helposti lähestyttävyydestä ja kekseliäisyydestä ruoka- ja juomalistan suhteen, jossa ei liikaa kunnioiteta perinteisiä kaavoja, mutta samaan aikaan panostetaan täysillä niiden laatuun ja ennen kaikkea ihmisten viihtymiseen, me like.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Saattaa olla, että olen hieman puolueellinen kommentoimaan kymenlaaksolaisia ravintoloita, mutta olin varsin ilahtunut kuullessani Kouvolaan avautumassa olevasta laadukkaasta ravintolasta, johon pääsinkin tutustumaan sen oltua muutaman viikon auki.
Vanhaan liikehuoneistoon Kouvolan kävelykadun reunalle remontoitua BASE Kitchen & Loungea kierävät isot ikkunat ja avoin tila on tyylikkään viihtyisä. Sisäkuvia Basesta kannattaa käydä vilkaisemassa ravintolan sivuilta TableOnlinessa.
Base Kitchen & Loungessa on myös kiva lounge-puoli, kuten nimikin kertoo ja siellä nautittavaksi tai menun aperetiiviksi sopii ravintolassa taidokkaasti tehdyt cocktailit.
Tiiviiltä ruokalistalta löytyy tartaria, joten minulle alkuruoan valinta oli helppoa. Tartarissa on hyvä liha ja selleriä on käytetty useammalla tavalla kekseliäässä annoksessa.
Avecini valitsevat alkuruoaksi parsaa ja nokkosta sekä siikaa ja piimää. Hentojen parsojen makuja hauskan kirpeä nokkoskastike korostaa mukavasti. Siika-annos oli aika pieni ja koska maut olivat erittäin kohdallaan, olisi avecini syönyt sitä mieluusti enemmänkin. Piimän ja kalan ohessa oli rapeaa tekstuuria tuovaa leipää.
Pääruoaksi söin keväisen raikasta sitruunarisottoa ja avecini valitsivat kuhaa ja härkää, jotka olivat molemmat sekä kauniita että isoja annoksia. Pienten alkuruokien ja isompien pääruokien kombo vaikutti toimivalta. Avecini kehui kalassa olevan hyvän paistopinnan ja aidon maun.
Myös jälkiruoat edustivat isompaa annoskokoa, mikä on aina iloinen asia ja mainitsemisen arvoista on myös annosten kaunis esillelaitto. Juustot eivät petä koskaan ja marjapavlovassa ihastuttivat sokeroidut kuusenkerkät. Raikkaan ja pehmeän raparperin ja maukkaan pistaasikakun yhdistelmä toimi hyvin myös kolmannessa jälkiruoassa.
Varsinkin Asuntomessujen aikaan ennustan ravintolalle paljon myös turistivieraita. Varaa pöytä TableOnlinesta BASE kitchen & lounge Keskikatu 7, Kouvola.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Uudenmaankadun Pennyssä panostetaan laadukkaan ja keskihintaisen ruuan lisäksi ammattitaitoiseen ja henkilökohtaiseen palveluun, joka todella näkyy ja tuntuu ravintolassa. Henkilökunta on sydämellistä ja Pennyyn on aina mukava saapua. Siksi Penny olikin minulle jo ennestään tuttu paikka ja kuten ravintola itsekin kertoo, sinne on aina helppo tulla ja nauttia paikan fiiliksestä, vaikka baaritiskillä. Tunnelmallisen rouhea Penny aiheuttaa myös pahemmanlaatuista New York -kuumetta.
Pennyn kesän 2019 uutuus on parklet-terassi, jossa annokset tuodaan, lounasajan ulkopuolella, pöytiin asti. Kesää vasten terassilla palvelee rento terassilista ja myös ravintolan menu saa kokonaisuudessaan lähiviikkoina raikkaan kesäisiä muutoksia.
Pennyssä iloitaan siitä, että arkiruokailusta ravintolassa on tullut monelle jo tapa ja myös viikolla on aikaa nauttia sesongin raaka-aineista, kuten parsasta, kalasta tai kunnon pihvistä. Penny onkin hinta-laatusuhteeltaan mahtava ravintola myös arkiruokailuun ja sen kaikki annokset on aina tuoreista, päivän raaka-aineista valmistettuja.
Pieneksi ravintolaksi Pennyssä on paljon valinnanvaraa ja valinnanvaikeus on iskeä. Siksi päätämme syödä vähän kaikkea ja ottaa toki cocktailit alkuun. – Ne pääsevätkin jo heti yllättämään mahtavilla mauillaan.
Täytyy myös kiittää ravintolaa teemaan kivasti sopivista viiniparituksista ruokien kanssa: meille tarjottiin esimerkiksi kalifornialaista valkoviiniä.
Alkuun saamme erittäin tuoreita ostereita mignonette. Niiden seuraksi kuulemme mukavan tarinan siitä, kuinka niiden pyyntipaikka Hollannissa on kokille varsin tuttu, sillä hänen isänsä asuu paikan lähellä.
Seuraavaksi vuorossa on lohta, parsaa hollandaise ja juustogratinoitua portobelloa. Iso annos on hyvä yhdistelmä ja todella maukas kokonaisuus.
Pennyn risotto on jo valmiiksi hyväksi tiedetty ja usein syöty, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Tässä vaiheessa alamme olla jo aika täynnä, koska annokset ovat Pennyssä reippaita, mutta vielä pitää maistaa vasikkaa saltimbocca, joka sulaa suuhun.
Ja vaikka luulin jo olevani ihan täynnä, katosi jälkiruoka sen suuremmitta ongelmitta. Hieman erikoisemmat köyhät ritarit olivat todella herkullisia, ja olihan tälläkin annoksella kokoa!
Palvelu, arki-illat ja hyvä ruoka, sekä kesäterassi – monta syytä käydä tutustumassa Pennyyn!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Eestin ja etenkin Tallinnan ulkonasyömiskulttuuri on ottanut viimeisen muutaman vuoden aikana jättimäisiä harppauksia oikeaan suuntaan. Joka paikkaan on ilmestynyt kiinnostavia ruokaravintoloita, joissa hintalaatu-suhde kohtaa suomalaisten lisäksi myös paikallisille. Cocktailien osalta markkinoilla on valitettavasti ollut vielä isoja aukkoja etenkin verrattaessa Helsinkiin.
Cocktailin ystäville onkin kesällä 2018 auennut mielenkiintoinen cocktailbaari, josta saa myös varteenotettavaa huikopalaa Infusion Mixology Bar. Uutuuden taustalla häärää neljä ystävystä Andres Abro, Kirill Kornilov, Martin Jaska sekä Gert Sarapuu.
Vasemmalta oikealle Martin Jaska, Kirill Kornilov, Andres Abro sekä Gert Sarapuu.
Heitä yhdistää vuosien kokemus sekä järkkymätön intohimo cocktailien maailmaan. Noin puolitoista tuntia sällien perehdytystä cocktailien maailmaan kuunnelleena on selvää, ettei heille cocktailit ole vain drinkkisekoituksia vaan enemmin hienostuneita pitkälle mietittyjä nestemäisiä annoksia. Kaikki otetaan huomioon, raaka-aineiden sesongit, tuoksut osana makunautintoa, suutuntuma eli tekstuuri unohtamatta näyttävyyttä.
Nimi Infusion Mixology Bar kielii erilaisista uuttamistekniikoista, bittereistä, siirapeista sekä tiivisteistä. Täällä kaikki on tehty itse, se on selvää.
Baaritiskillä on ehkä paras istua ja seurata ammattilaisten touhua. Sisusta on miellyttävän hillitty vaikkakin yksityiskohtia löytyy paljon jos niihin ehtii keskittymään.
Lista on sopivan laaja ja ruokaakin voi ottaa kylkeen sillä täällä on mukava viettää tovi jos toinenkin. Listalla on paljon erilaisia perinteisiä drinkkejä ja cocktaileja myös omilla twisteillä, mutta suosittelen pysymään tol erikoisuuksissa ja nimikkodrinkeissä. Muutama mielenkiintoinen cocktail tulee kyllä testattua uudelleen ensi käynnin yhteydessä. Kannattaa laittaa mieleen Beets by Jaska, Grosella sekä Mulgi Sour, ainakin näin alkuun.
Beets by Jaska.Grosella.Mielenkiintoinen yllättäjä: Mulgi Sour
Mocktaileja on myös moneen makuun ja niitä onkin mukava siemailla vaikka olisikin kuskina liikenteessä. Infuision Mixology Barissa myös alkoholittomat cocktailit otetaan vakavasti ja niiden eteen nähdään saman verran vaivaa kuin alkoholillisiinkin.
Leikkelelautasissa on paljon variaatioita ja sopii hyvin jaettavaksi. Erinomainen kylkiäinen jos suolaisen nälkä iskee.
Toivon Tallinnaan erinomaisten ruokaravintoloiden lisäksi lisää vastaavaa cocktailkulttuuria ja niihin erikoistuneita loungeja tai cocktailbaareja. Infusion Mixology Bar jää itselleni ehdottomasti jokaisen Tallinnareissun to-do listalle ja soveltuu mainiosti pitkän illanvieton lisäksi esimerkiksi aperitiivipaikaksi ennen varsinaista illallisvarausta. Paras kokemus saavutetaan kuitenkin varmistamalla paikat ja varaamalla pöydän myös täältä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tallinnan näkyvin maamerkki, Vanhankaupungin muurien jälkeen, löytyy kun kääntää katseensa koilliseen. Sieltä löytyy vajaan kymmenen kilometrin päästä satamasta Tallinnan televisiotorni, jonka masto nousee 314 metrin korkeuteen. Teletornin ja siellä pidettävien erilaisten näyttelyiden ja aktiviteettien lisäksi paikasta löytyy myös korkeatasoinen ravintola, kirjaimellisesti. Ravintola ja näköalatasanne sijaitsevat 175 metrin korkeudessa, joten näkymät ravintolasta ovat kohdallaan.
Teletornin ravintolan sali näyttää upealta ilta-auringossa
Teletornin ravintolan omistaja vaihtui reilu vuosi sitten, kun monissa Tallinnan huippuravintoloissa työskennellyt Küllike Tammelaan lunasti paikan itselleen. Omistajan tausta monissa kaupungin tasokkaissa ravintoloissa nosti illallisen odotuksia. Saavuimme Teletorniin keväisenä torstai-iltana alkuillasta. Ravintola ei ollut vielä kaikille auki, mutta omistaja oli halunnut kutsua meidät paikalle hieman aiemmin, että ehdimme jutella ennen kiireisen serviisin alkua. Kyseisenä iltana ravintolassa oli livemusiikkia ja paikka oli täyteen varattu.
Alkuun saimme tietysti virolaista mustaa leipää
Keittiön ja omistajan ruokafilosofia perustuu pitkälti trendikkäästi lähiruokaan painottuviin raaka-aineisiin. Tässä tapauksessa tämä lähiruokaan keskittyminen oli myös helppo uskoa, koska seuralaiseni sanoi, että edellisellä kerralla täällä käydessään viime syksynä, omistaja oli juuri tullut metsästä sienikori kädessään häntä vastaanottamaan.
Suolasiika-tartar. Omnom
Aikataulu vierailulle ei ollut siinä mielessä paras mahdollinen, että menun vaihto oli juuri tulossa, mutta vielä uuden menun annoksia ei päässyt maistelemaan. Toisaalta eipä tuo alkukevään menukaan huonolta näyttänyt ja itse valitsin listalta alkuun Suolasiika-tartarin. Annoksessa oli kalan lisäksi viiriäisenmunakokkelia, ruohosipulikastiketta ja rapeita leipälastuja. Annos hipoi täydellisyyttä. Ainut asia mikä jäi harmittamaan, oli se, että se ehti tulla melko nopeasti ja en ollut ehtinyt tilata mitään sopivaa viiniä annoksen kanssa. Nautin sen siis perinteisen alkucocktailin eli G&T:n kanssa. Meni kyllä alas niinkin ihan sulavasti. Muutkin valitut alkuruoat saivat seurueeltamme kiitosta.
Seuralaisen keväisen vihreä kuha-annos
Pääruoaksi päätin valita virolaisen hirvenfileen. Lisukkeena oli juurisellerisosetta, tuoretattaria ja mustaherukkaviinikastiketta. Annos oli jälleen loistava ja fileen kypsyys oli myös täydellinen.
Hirveän herkullinen hirvi
Ankka päätyi kahdelle lautaselle seurueestamme ja myös se sai varauksettomia kehuja. Pääruoan kanssa nautin espanjalaista Tempranilloa omistajan suosituksesta enkä voi valittaa tästä parituksesta.
Kvaak kvaak
Annokset olivat kooltaan melko isoja, joten varsinaisesti ei enää nälkä alku- ja pääruoan jälkeen ollut, mutta tokihan meidän oli vielä jälkiruokia maisteltava. Itse valitsin lehmuksenkukkareemin, tattarijäätelöllä ja tyrnimarengilla. Myös Suklaa-ruismallaskakku löysi tiensä meidän pöytäämme ja samalla varmalla linjalla keittiö jatkoi myös jälkiruokien kanssa.
Tyrnimarenki kylpee valossa
Illallinen alkoi olla pikkuhiljaa paketissa ja illan bändi viritteli soittimiaan jo tulevaa keikkaa varten. Meidätkin kutsuttiin jatkamaan iltaa bändiä katsellen ja viiniä siemaillen, mutta tällä kertaa meillä oli illalle vielä muita suunnitelmia, joten emme voineet paikalle jäädä.
Korkeatasoinen maisema
Omistajan kanssa vaihdoin lähtiessä vielä muutaman sanan ja suosittelin ottamaan listalle maistelumenut. Keittiön tekeminen oli niin vakuuttavaa, että mieluusti olisi useammankin ruokalajin maistellut mahtavia maisemia katsellen. Ja näin kuulemma oli jo suunniteltu tehtävänkin. Uuden menun julkaisun jälkeen vielä toukokuun aikana pitäisi maistelumenutkin saada listalle, viiden ja kuuden ruokalajin mittaisina. Lähtiessä vielä ihastelimme hienoja maisemia raikkaassa keväisessä auringonpaisteessa, joka oli hyvä päätös Teletornin ruokailulle. Jos et ole vielä tässä Tallinnan matkailukohteessa käynyt, niin tätä paikkaa voi suositella myös kulinaristeille. Kiva oli myös huomata, että hintatasossa ei ollut korkeuslisää, kuten tämän tyylisissä paikoissa joskus on nähty, vaan hintalaatu -suhde oli hyvin järkevällä tasolla.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kävin ystäväni kanssa eräänä myöhäisenä lauantai-iltana ravintola Groteskissa illallisella. Ravintola vaikutti olevan mukavan täynnä niinkin myöhäisessä vaiheessa iltaa. Groteskhan on tuttu sen laadukkaista lihoistaan ja hyvistä pihveistä, joten heti alkuun täytyy mainita, että vaikka ne minulle maistuvatkin, ei ystäväni syö naudanlihaa. Pelkäsin hieman aluksi, millaisia ongelmia se aiheuttaa ja millaiset annokset lihaan keskittyvässä ravintolassa saamme, mutta pelkoni osoittautui täysin turhaksi. Groteskissa on paljon myös kalaa ja riistaa.
Ja niihin paritetut mahtava juomat, jotka kaikki olivat erinomaisia. Viinit olivat mukavia ja helppoja valintoja ja jännät alkucocktailit taas vastasivat juomapuolen erikoisuuksista maukkailla, mutta erikoisemmilla yhdistelmillä.
Aloitimme kauniilla siika-annoksella, jossa oli kevyitä ja raikkaan keväisiä makuja. Annoksessa oli pehmeyttä ja rapeutta sopivassa suhteessa. Piparjuuri ja sitrus maistuivat selvästi, mutteivät hallinneet annosta ja vieneet huomiota kalalta. Avecini kuvaili annoksen maistuvan juuri sille mille luvattiin, hyvin myyty siis.
Seuraava annos esiteltiin porotartarina, ”jossa on vaikka mitä”. Ja tämäkin esittely piti hyvin paikkansa. Annos oli ihanan runsas ja sisälsi paljon hauskoja sattumia, kuten esimerkiksi raastettua poron sydäntä. Lautaselle oli kasattu paljon vahvoja makuja, kuten poro ja puolukka ja niille valittu viini toimi oikein kivasti. Se ei ollut liian vahva ja vienyt huomiota pääraaka-aineilta.
Kolmantena meille tuotiin rapukeittoa ja äyriäistoastit. Toast oli lämmin, täyteläinen ja mausteinen. Keitto taas suolainen ja siinä oli uskomattoman maukas liemi. Tämä annos oli avecini suosikki, vaikka hänen vatsansa alkoikin, kertomansa mukaan, uhkaavasti täyttyä jo tässä vaiheessa.
Vaikka avecillani oli ilmiselvästi harjoituksen puutetta, on Groteskissa oikeasti todella reippaan kokoiset annokset ja pääruoan annoskoko huoletti jo minuakin hieman. Meitä ystävällisesti koko illan palvellut tarjoilija naurahtikin, että oli pyytänyt keittiötä jo hieman hillitsemään annoskoon kanssa, mutta olivat, aivan oikeutetusti, intoutuneet esittelemään osaamistaan myös pääruoassa. Vaikka linsseissä ja punajuurissa ei oltu säästelty, oli pääruoan ehdoton kruunu loistavasti paistettu ankka, nam!
Ja se jälkiruoka! Ihana lakritsin ja vadelman kombo ja annos, joka onnistui olemaan samalla sekä kevyt että täyteläinen. Mahtava! Vaikka kaikki annokset olivat huikeita, yllätti Groteskin jälkiruoka minut ehdottomasti positiivisesti ja tätä jälkiruokaa tulee olla hankala ylittää koko vuoden aikana.
Varaa pöytä TableOnlinesta Groteskiin
Ludviginkatu 10, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Mikonkadun uusin ravintolatulokas Penélope starttasi aamiaisensa alkuvuodesta ja pitihän TableOnlinenkin testata kaupungin odotetuin aamupala.
Avokadoleipä alkaa olla jo nykyaikaisen ravintola-aamiaisen klassikko ja se oli taas kerran ehdoton valinta myös meille. Iloksemme Penélopen avokadoleipä osoittautui mukavan erilaiseksi versioksi totutusta. Hampurilaissämpylätyyppinen leipä oli hauskan erilainen ratkaisu ja mikä maku siinä olikaan! Se oli sopivan rapea ja syntisen rasvainen olematta liian raskas. Raikkaan täytteen maut olivat hyvin tasapainossa keskenään ja pikkelöidyt retiisit sekä paahdetut mantelit olivat rapsakkuudessaan annokseen piste i:n päälle. Paistettu kananmuna toi annokseen sopivasti lisää runsautta, jolloin annos olisi ollut sopivan kokoinen aamupalaksi melkein jo sellaisenaan.
Iso annos oli myös jugurttia sisältävä smoothie bowl, johon Penélopen oma mysli ja kuivatut hedelmät toivat kivasti lisää tekstuuria ja kuivattu minttu toimi sen raikkaana lisukkeena. Bowl oli kesäisen makuinen ja kylmä, joten lämmin puuroannos toi sille mukavan makuparin. Myös puuroa katettiin varsin iso lautasellinen, täältä ei siis tarvitse jatkaa nälkäisenä!
Penélope tarjoaa aamiaisella myös mehuja, hyvää kahvia ja mukavaa tunnelmaa rauhallisen musiikin säestyksellä kauniissa ravintolassa. Suosittelemme aloittamaan joskus myös arkiaamun rauhassa, muiden kattaman pöydän ääreltä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Saimme TableOnlinellakin mielenkiinnolla seurata uuden luovan työn kaupunkikeskuksen, Sofia Future Farmin valmistumista Helsingin paraatipaikalle, Aleksanterinkadun ja Sofiankadun kulmaukseen pitkin syystalvea. Tässä kauniissa Kiseleffin talon historiallisessa miljöössä on sijainnut aiemmin esimerkiksi Suomen ensimmäinen Stockmann-tavaratalo.
Sofia Future Farmin tiloihin avattiinkin heti kunnianhimoisesti neljän ravintolan kokonaisuus. Näistä teesalonkia lukuunottamatta kaikki muut, eli Sofia Wine, Sofia Bistro ja Sofia Gastro ovat varattavissa TableOnlinesta. Meille on ollut ilo olla näin kunnianhimoisen projektin toteuttamisessa mukana ja vaikka mainiossa Bistrossa onkin tullut lounastettua jo muutamasti, kiinnostusta herätti erityisesti myös meille hieman mystiseksi jäänyt Sofia Gastro, jonka ikkunoista avautuu upea näkymä Senaatintorille.
Tämä salaisuuden verholla peitelty huippuravintolatulokas herätti kiinnostunutta liikehdintää kulinaristien keskuudessa myös TableOnlinessa ja sinne varattiin kiivaasti pöytiä jo ennen ravintolan avautumista. Olihan siis myös meidän mentävä tutustumaan tähän ravintolahelmeen sen auettua loppuvuodesta 2018.
Ravintolasta ja erityisesti sen ruokatuotteesta kerrotaan tarkoituksen niukkasanaisesti, emmekä mekään siis tienneet mitä on tulossa. Enkä minäkään aio siitä juuri mitään teille tässä blogissa paljastaa.
Sofia Gastron ravintolatila on pienehkö ja intiimi ja sen maisema Tuomiokirkolle upea. Kuin kontrastina muun Kiseleffin talon yksityiskohtien koristeellisuuteen on ravintolan sisätilat ja kalustus pidetty modernin vähäeleisinä. Ratkaisu korostaa hyvin paikan pääasiaa, makuja.
Vaikka päätinkin olla paljastamatta teille ruoasta juuri mitään, yritän tiivistää olennaisen. Ensimmäisenä pöytään tuotuja mahtavia leipiä seuraa hauskan erilainen keittiön tervehdys, joka tarjoaa maistiaisia ravintolan omalta pellolta Korsosta. Nimellisesti tylsän oloinen purjoperunasosekeitto taas on uskomattoman kuohkea ja maukas. Annos myös herättää kysymyksen, voiko peruna olla lihaisa? Käsin sukelletun kampasimpukan ja valkosuklaan kohdalla olen myyty ja avecini seuraavat perässä viimeistään Kobe-härän ja sydänsalaatin kohdalla. Ja se kyyhky, huh miten hyvää!
Kunnianhimo ja asiantuntemus näkyy pöytään tuoduissa annoksissa. Alkuruoat olivat koko seurueemme mielestä vuoden parhaita ja jälkiruoat jatkoivat alkuruokien viitoittamaa varmaa tietä (vaikka juustoja olisinkin syönyt mielelläni vaikka kuinka paljon enemmän). Ilta oli täynnä ylläreitä ja meitä ilahduttaneita, uskaliaitakin, juoman ja ruoan liittoja. Eikä mikään annos, joka poksuu suussa voi olla huono.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline suosittelee 2019 -suosittelut perustuvat TableOnline.fi:ssä vuonna 2018 annettuihin asiakasarvioihin. Listalle pääsivät kaikki ne ravintolat, joiden arvostelujen keskiarvo oli 31.12.2018 vähintään 4,5/5. Asiakkaiden arviot ovat TableOnlinessa merkittävässä osassa ja ravintolat arvostavat niitä suuresti. Palautteen voi jättää ainoastaan toteutuneesta ravintolakäynnistä TableOnlinesta varattaessa.
Halusimme esitellä kaikki nämä 63 suosikkiravintolaa ja jaoimme selkeyden vuoksi ravintolat kahteen blogipostaukseen, joista toisessa esitellään pääkaupunkiseudun suosikit ja toisessa ravintolat ympäri Suomen. Ravintoloita ei ole listattu näihin postauksiin paremmuusjärjestyksessä, vaan satunnaisesti. Pääkaupunkiseudun ravintolat löytyvät edellisestä postauksesta.
Turun alueen ravintolasuosikit
Kuori
Kuoressa kasvisruoka ja itse tekeminen eivät ole valintoja – ne ovat itsestäänselvyyksiä. Kuori food and wine on kahden naisen unelma paikasta, jossa tarjoillaan herkullista ruokaa kasviksista modernilla tavalla. Kuoren sisällä sykkii cuori, sydämet. Ruokaa tehdään rakkaudella ja se näkyy ja kuuluu ravintolassa, jossa on tarjolla kauneutta kaikille aisteille.
Wiurila Bistro
Bistro tarjoaa rentoa ruokailua koko perheelle. Ruokalistalta löytyy mm. gourmet-burgereita ja pizzoja sekä huolella valittuja, herkullisia juomia.
Karu
Ravintola tarjoaa kausittain vaihtuvia käsintehtyjä annoksia izakaya-tyyliin jaettavaksi koko pöytäseurueelle. Raaka-aineita yhdistetään annoksia varten niin läheltä kuin kaukaa.
E. Ekblom
Mutkatonta ja laadukasta bistro-ruokaa yhdistetään monipuoliseen juomatarjontaan. Viinilista hemmottelee kaikkien kukkaroita. Tarjolla on runsaasti laseittain myytäviä viinejä ja viikon suositusviinejä. Viinikaappien kätköistä löytyy lisäksi herkkuja vaativampaan makuun.
Mami
Mami on perinteinen turkulainen ravintola, joka panostaa laadukkaaseen ruokaan ja rentoon palveluun. Ruokalistassa näkyvät aina sesongin raaka-aineet, joita viinilistalle valitut viinit täydentävät.
Teatteriravintola Kivi
Ravintola Kivi luo teatterin asiakkaille kokonaisvaltaisen teatterikokemuksen yhdistämällä herkullisen ruoan ja upean esityksen. Kivi palvelee mielellään myös muitakin kuin teatterin asiakkaita mutkattomalla ja helposti lähestyttävällä konseptilla.
Smör
Smör on tasokas skandinaavinen ravintola Turun Aurajoen varrella. Sen ideologia on tarjota asiakkaille käsintehtyä ruokaa kauden laadukkaimmista raaka-aineista ja viinejä, jotka tukevat ruokien makuja.
Suomalainen Pohja
Ravintola koostuu kahdesta kerroksesta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee puolikymmentä kabinettia sekä sisääntuloaula. Varsinainen ravintolasali sijaitsee toisessa kerroksessa, jonka isoista ikkunoista avautuu kaunis näkymä Puolalanpuistoon sekä Turun taidemuseoon. Valtava sali vetää parhaimmillaan toista sataa ruokailijaa ja on valkoisine pöytäliinoineen tunnelmaltaan klassinen.
Pippurimylly
Perheravintolan ruokalistalta löytyvät turkulaisiksi klassikoiksi nousseet pihviannokset ja neljä vuosikymmentä mainetta niittäneet pizzat. Kokenut keittiö valmistaa lisäksi monien mielestä kaupungin parhaat hampurilaiset unohtamatta kala- ja kasvisruokavaihtoehtoja.
Tampere
Tampella
Tammerkosken rannalla, vanhan pellavakutomon tiloissa nautiskellaan tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa upeassa miljöössä.
Tiiliholvi
Tiiliholvilla on pitkät perinteet ja se on toiminut samassa paikassa jo vuodesta 1968 alkaen. Historiallinen jugendtalo luo mahtavat puitteet tunnelmalliselle ja mieleenpainuvalle ruokailulle. Tiiliholvin keittiö pohjaa perinteisen ranskalaiseen keittiön oppeihin, joihin se lisää innovatiivisesti pohjoismaisia vivahteita.
Ravintola Kajo
Ravintola Kajo on kolmen intohimoisen tekijän pitkäaikainen unelma. Luonnon puhtaimmat maut siivitetään vieraanvaraisella ja välittömällä palvelulla sekä tarinoilla ja tunnelmalla, joka vangitsee kuin se fiilis auringon laskiessa, illan kajossa.
C
Cssä nautitaan paikallisten tuottajien ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettuja menuja, joita täydentävät parhaalla ammattitaidolla valitut eettisesti tuotetut viinit.
LiV
LiVissä tähdätään ruokien ja juomien taidokkaaseen yhdistämiseen, tuoreista raaka- aineista tehtynä ja ammattitaidolla valittuna. Lyhyt, mutta herkullinen ruokalista saa täydennystä isosta liitutaulusta, jolle keittiömestari loihtii kauden parhaita herkkuja.
Kissakahvila Purnauskis
Ruokalistassa näkyy kotimaisuus ja vuodenaikojen vaihtelu sekä kansainvälisten keittiöiden valikoidut antimet. Kissat ovat saapuneet kahvilaan monien mutkien kautta ja kaikkia yhdistää ainutlaatuinen elämäntarina. Ne rakastavat rapsutuksia ja tulevat mielellään syliin kehräämään.
Cafe Pispala
Cafe Pispalan menu päivitetään viikoittain aina uuteen teemaan, jonka tavoitteena on tarjota uusia kokeilevia yhdistelmiä, klassikoita unohtamatta. Lista on lounas- ja illallispainotteinen ja keskittyy laadukkaisiin, huolella valittuihin raaka-aineisiin, joista rakennetaan kiehtova kombinaatio harmonisia makuja.
Dining 26 By Arto Rastas
Ravintola keskittyy välimerellisiin makuihin. Myös perinteisesti Välimeren maiksi miellettyjen Espanjan, Ranskan, Italian ja Kreikan lisäsi ravintola seilaa kulhoannoksineen myös etelämmäksi aina Marokkoon ja Libanoniin asti.
Henriks
Ravintola on toiminut vuodesta 1986 lähtien persoonallisessa uusrenesanssitalossa, joka on yksi Tampereen vanhimmista taloista. Henriksissä kohtaa uusi ja vanha, uudet trendit ja nuorekas henkilökunta yhdistettynä klassiseen miljööhön ja aitoihin makuihin.
Muu Suomi
Bus Burger Salpakangas, Lahti
Ravintola valmistaa pihvit ja kastikkeet itse alusta saakka. Sen vahvuuksina toimivat tuoreet raaka-aineet ja reippaat annoskoot. Pääruokien lisäksi ravintola tarjoaa herkullisia itsevalmistettuja jenkkityylin jäätelöitä.
Ravintola Wolkoff, Lappeenranta
Wolkoff avasi ovensa 1998 vanhassa keltaisessa puutalossa, joka on yksi Lappeenrannan vanhimpia. Ravintolassa on tarjolla herkullista lounasta sekä illallista. Aina silloin tällöin järjestetään myös teemaillallisia, esimerkiksi riistan merkeissä.
Gustav Wasa, Vaasa
Skandinaavinen menu rakentuu luovien annosten, sesonginmukaisuuden sekä lähellä tuotettujen raaka-aineiden varaan ja kokonaisuuden kruunaavat makuelämyksiä kohottavat viinit sekä pienpanimotuotteet.
Vispilä, Forssa
Ravintola kunnioittaa klassista keittämistä ja ottaa huomioon raaka-aineen alkuperän. Raaka-aineiden puhtaus saa maistua ja siksi Vispilässä käytetäänkin loistavia lähituottajia, joihin yrittäjät ovat luoneet jo siteen aikaisemmissa ravintoloissaan.
Ravintola Hugo, Oulu
Hugon keittiössä annokset syntyvät perinteisenä käsityönä moderneja valmistustapoja hyödyntäen. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa Hugon makujen maailmaan ja auttaa valitsemaan sopivimmat yhdistelmät ruokien ja juomien välillä.
SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
SicaPelle kumartaa syvään porvoolaista raaka-ainetta ja alueen makukirjoa, maustaa tätä italialaisella viballa, hämmentävän huomaavaisella palvelustaililla, nuoruuden innolla ja kymmenien vuosien kokemuksella.
Kortteliravintola Remy, Jyväskylä
Remyn listalta löytyy aina kylmiä ja lämpimiä alkuruokia, väliruokia, sekä pää- ja jälkiruokia. Listan annoksista voi koota mieleisen menun oman maun mukaan ja halutessasi tilata vaikka kaikki annokset tai jakaa niitä pöytäseurueen kanssa.
Laanilan Kievari, Saariselkä
Tärkeässä roolissa ravintolassa on tarkasti mietitty ruokatuote puhtaista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mahdollisimman moni raaka-aineista on itse käyty poimimassa omalta pihalta tai lähimetsästä. Omin käsin tehdään ja valmistetaan kaikki mitä vaan pystytään.
Local Bistro, Joensuu
Local Bistrossa otetaan karjalaiseen ruokaan vähän modernimpi ote. Tarjolla on sekä lounasruokaa että iltaisin toinen toistaan maistuvampia vaihtoehtoja listaherkuista.
Asemaravintola Vaiha, Mikkeli
Keittiön punaisena lankana on tehdä maukasta ja mutkatonta ruokaa lähellä tuotetuista ja sesongin mukaisista puhtaista raaka-aineista. Hyvät ja laadukkaat raaka-aineet yhdistettynä keittiöhenkilökunnan ammattitaitoon on resepti, jonka tuloksesta pääset nauttimaan Vaihassa.
Juurella, Seinäjoki
Ravintola Juurella on ominut eteläpohjalaisuuden parhaat piirteet: vieraanvaraisuuden, lähellä tuotetun ruoan ja kunnianhimon. Ruoka-annosten makua täydentävät vanhan ja uuden maailman viinit sekä muut pienten tuottajien suuret tuotteet.
Kuopio
Musta Lammas
Ravintolassa pohjolan puhtaat metsät, pellot ja järvet ovat keittiön inspiraation lähteenä. Annosten takana näkyvät lähialueen tuottajat, metsästäjät ja kalastajat. Ravintolassa uskotaan, että Pohjois-Savosta löytyy maailman parhaimpia raaka-aineita.
Panza KPO
Meksikolainen ravintola nojaa vahvasti street food -henkeen ja tarjoilee Väli-Amerikan makuja sekä lautasella että lasissa. Uutta, vanhaa, katuruokaa ja fine dining -piperrystä mutta kaikille helppoa ilman turhia kiristeitä.
Boka
Tämä Suomen ensimmäinen aito balkanilainen ravintola sijaitsee yhdellä Kuopion parhaista paikoista, josta on näköala Kallavedelle. Balkanilainen keittiö on sekoitus itäistä ja läntistä maailmaa ja saanut inspiraationsa Kreikasta, Turkista ja jopa Egyptistä.
Urban
Urban on TopChef Anssi Kantelisen luotsaama pieni ja persoonallinen lounas- ja tilausravintola Kuopion keskustassa, vanhassa arvokiinteistössä aivan torin tuntumassa.
Isä Camillo
Ravintolan ruoka on tehty kolmelle gastronomiselle sesongille. Talvella kaikki lämpimät ja syvät maut saavat pääroolin. Myös viinit hehkuvat täyteläisyyttä. Keväällä ruokalista paitsi kevenee, myös vihreys ja grilli saa suuremman roolin. Viinit kuplivat kesässä ja roseviinit nostetaan pöytään. Syksyllä herkutellaan riistalla, sienillä, juureksilla ja kalalla.
Koivumäen Kartano
Jo vuodesta 1792 on Koivumäen Kartanon mailla eletty osana suomalaista vuodenkiertoa, lähellä luontoa sen antimista, rauhasta ja kauneudesta voimaa arkeen ammentaen. Ravintola on avoinna ympäri vuoden tilauksesta lisäksi erikseen ilmoitettavina teemapäivinä esimerkiksi vappuna, äitienpäivänä, kesälounaalla, isänpäivänä, joululounaalla jne.
- -
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.